Räkna ut din verkliga timpenning – Vad är en timme av ditt liv värd?

Räkna ut din verkliga timpenning och förändra ditt förhållningssätt till pengar – Ni som följer bloggen kanske har förstått att vi är väldigt förtjusta i boken ”Your Money or Your Life” av Vicki Robin och Joe Dominguez. Redan titeln ställer allt till sin spets. Om du är tvungen att välja – väljer du pengarna eller livet? Det är ett icke val men saken är den att väldigt många människor väljer pengarna framför livet i vardagen. Man cementerar sig i ekorrhjulet genom konsumtion, dyra boenden, dyra vanor. Livet passerar medan man jagar och jagar. Detta kan du förändra genom att räkna ut din verkliga timpenning och förändra ditt förhållningssätt till pengar.

Jag tänkte ta upp en sak ur denna bok idag som i grunden har förändrat vårt förhållningssätt till pengar. Detta sätt att tänka  har gjort att vi på väldigt kort tid har gått från att leva från lön till lön till att nu kunna spara ungefär hälften av våra löner.

Räkna ut din verkliga timpenning.
Mer tid för detta och mindre consumer crap.

Så här räknar man ut sin verkliga timpenning:

Vi börjar med att räkna ut herr IGMRs verkliga timpenning.

Herr IGMR får netto ut 29 300 kronor. Ett år har ungefär 2000 arbetstimmar (källa). 2000 timmar / 12 månader ger 166 arbetstimmar i snitt per månad. 29 300 kr / 166 timmar = 176 kronor netto per timme.

Vi skulle kunna stanna här men det gör vi inte. Många människor har kostnader för att ta sig till arbetet, äter uteluncher, måste ha arbetskläder. Fram till februari 2018 åt Herr IGMR alltid lunch ute samt åkte bil till arbetet. Detta måste vi ta med i beräkningen då det är kostnader relaterad till arbetet. Andra arbetsrelaterade kostnader vi också borde ta upp är take away kaffe, andra resekostnader, massagekostnader, varva ner efter jobbetkostnader (typ ett glas vin, en öl etc. som man inte behövt om man inte arbetade).

De renläriga tar även med tiden som går åt för transport till och från arbetet i ekvationen. Har man två timmars restid slår man ut dagslönen på 10 timmar istället för de arbetade 8 timmarna. I detta exempel håller vi oss till bil och lunch.

Bil:

Vi har en billig bil, en Ford Focus från 2008 som vi kör på etanol. Har man en ny bil blir denna post mycket större.

1,5 mil tur och retur á 1 liter etanol per mil. 1,5 liter * 11 kr litern = 16,5 kr per dag. Vi lägger till 500 kr i månaden för slitage som schablon. 16,5 kr * 20 arbetsdagar = 330 kr per månad.  330 kr + 500 kr = 830 kr per månad och 5 kronor i timmen  för bilåkandet.

Lunch:

85 kr per lunch * 20 dagar = 1700 kr per månad och 10 kronor i timmen för lunch.

Summerar vi detta landar herr IGMR på en timpenning efter skatt på 161 kr (176 kr – 15 kr). Detta är en månad utan vab eller sjukdom etc.

161 kronor per arbetad timme.

Nu har vi en summa att relatera våra konsumtionsval till. Nuförtiden gör vi som så att inför alla konsumtionsval vi ställs inför frågar vi oss själva det är värt den arbetade tiden att införskaffa prylen. Vi frågar alltså oss inte om det är värt pengarna – stor skillnad.

I Your Money or Your Life kallar Vicki och Joe det för ”Life Energy”. Köper vi en sak för 161 kr har vi bränt en timmes livsenergi. Den timmen behöver du addera till slutet av din arbetskarriär för att nå finansiell frihet.

Gör du denna övning själv kommer du att omvärdera ditt förhållande till pengar och se tid och energi istället. När du väljer att konsumera kommer det kännas bra eftersom det är ett medvetet val och då värt det. Väljer du att inte köpa prylen framför dig kommer det också kännas bra då du respekterar dig själv och din tid.

Boken kan du köpa här.

Andra boktips hittar du på min boktipssida här.

Signatur