Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Räkna ut din verkliga timpenning och förändra ditt förhållningssätt till pengar.

Vad är en timme av ditt liv värd?

Ni som följer bloggen kanske har förstått att vi är väldigt förtjusta i boken “Your Money or Your Life” av Vicki Robin och Joe Dominguez. Redan titeln ställer allt till sin spets. Om du är tvungen att välja – väljer du pengarna eller livet? Det är ett icke val men saken är den att väldigt många människor väljer pengarna framför livet i vardagen. Man cementerar sig i ekorrhjulet genom konsumtion, dyra boenden, dyra vanor. Livet passerar medan man jagar och jagar. Detta kan du förändra genom att räkna ut din verkliga timpenning och förändra ditt förhållningssätt till pengar.

Jag tänkte ta upp en sak ur denna bok idag som i grunden har förändrat vårt förhållningssätt till pengar. Detta sätt att tänka  har gjort att vi på väldigt kort tid har gått från att leva från lön till lön till att nu kunna spara ungefär hälften av våra löner.

Räkna ut din timpenning. Istället för att spendera pengar kan du spendera din tid.
Mer tid för detta och mindre consumer crap.

Så här räknar man ut sin timpenning:

Vi börjar med att räkna ut herr IGMRs verkliga timpenning.

Herr IGMR får netto ut 29 300 kronor. Ett år har ungefär 2000 arbetstimmar (källa). 2000 timmar / 12 månader ger 166 arbetstimmar i snitt per månad. 29 300 kr / 166 timmar = 176 kronor netto per timme.

Vi skulle kunna stanna här men det gör vi inte. Många människor har kostnader för att ta sig till arbetet, äter uteluncher, måste ha arbetskläder. Fram till februari 2018 åt Herr IGMR alltid lunch ute samt åkte bil till arbetet. Detta måste vi ta med i beräkningen då det är kostnader relaterad till arbetet. Andra arbetsrelaterade kostnader vi också borde ta upp är take away kaffe, andra resekostnader, massagekostnader, varva ner efter jobbetkostnader (typ ett glas vin, en öl etc. som man inte behövt om man inte arbetade).

De renläriga tar även med tiden som går åt för transport till och från arbetet i ekvationen. Har man två timmars restid slår man ut dagslönen på 10 timmar istället för de arbetade 8 timmarna. I detta exempel håller vi oss till bil och lunch.

Bil:
Vi har en billig bil, Ford Focus från 2008 som vi kör på etanol. Har man en ny bil blir denna post mycket större.

1,5 mil tur och retur á 1 liter etanol per mil. 1,5 liter * 11 kr litern = 16,5 kr per dag. Vi lägger till 500 kr i månaden för slitage som schablon. 16,5 kr * 20 arbetsdagar = 330 kr per månad.  330 kr + 500 kr = 830 kr per månad och 5 kronor i timmen  för bilåkandet.

Lunch:
85 kr per lunch * 20 dagar = 1700 kr per månad och 10 kronor i timmen för lunch.

Summerar vi detta landar herr IGMR på en timpenning efter skatt på 161 kr (176 kr – 15 kr). Detta är en månad utan vab eller sjukdom etc.

161 kronor per arbetad timme.

Nu har vi en summa att relatera våra konsumtionsval till. Nuförtiden gör vi som så att inför alla konsumtionsval vi ställs inför frågar vi oss själva det är värt den arbetade tiden att införskaffa prylen. Vi frågar alltså oss inte om det är värt pengarna – stor skillnad.

I Your Money or Your Life kallar Vicki och Joe det för “Life Energy”. Köper vi en sak för 161 kr har vi bränt en timmes livsenergi. Den timmen behöver du addera till slutet av din arbetskarriär för att nå finansiell frihet.

Gör du denna övning själv kommer du att omvärdera ditt förhållande till pengar och se tid och energi istället. När du väljer att konsumera kommer det kännas bra eftersom det är ett medvetet val och då värt det. Väljer du att inte köpa prylen framför dig kommer det också kännas bra då du respekterar dig själv och din tid.

Boken kan du köpa här.

Andra boktips hittar du här.

10 kommentarer

 1. Fru EfficientBadass

  I love it, I love it. Jag tänker på det ständigt nu när jag inte jobbar längre – så mycket som jag hinner lösa i vardagen som jag tidigare hade köpt in för att det saknades tid att lösa grejerna själv. Jag äter nästan bara rester till lunch (så glamouröst det låter) och har inga dyra nöjen, så ibland känner jag mig helt viktlös/osynlig ur ett ekonomiskt perspektiv, lite som ett barn (om det inte vore för de där räkningarna relaterade till lantställe och mat som dyker upp i mitten av varje månad). Det finns naturligtvis mellanvägar att gå och nu är jag i den mer frugala änden av spektrat, men varenda consumer sucka borde verkligen ta fasta på att räkna om ett köp i arbetad tid innan man drar kortet. Minimalisterna talade om det i Prylbanta också. "Känns den nya Volvon lika lattjo när du inser att du måste pynta i 1½ år av livstid för den?". Mycket bra inlägg. Har börjat på boken men erfar fokusbrist för närvarande.

  • Anonym

   Precis som du skriver (och Minimalisterna). Man kan skala upp och ner detta. Bilar är inget roligt att räkna på. En annan bra grej är att man också börjar se alternativ. En blåtandshögtalare från Classe (eller Blocket) kanske kan fungera lika bra som det Sonossystem du funderat på.

 2. Koll på kontot

  Hej.
  Det här var faktiskt riktigt intressant. Jag ska sätta mig en dag och räkna ut min siffra.
  Bra inlägg och boktips, like på den!

  Mvh / K

  • Anonym

   Tack – och kul att du gillade det. Detta har verkligen varit en liten revolution för oss. Det har också fått oss att jobba bättre tillsammans och kunna anamma hela spargrejen.

 3. Maria

  Faktiskt en av de mycket få bra sakerna med mitt utmattningssyndrom. Jag har insett hur sjukt mycket kostnader jag haft för att jobba. Och de mesta av typen döva stress – dvs vin, utemat, tröstshoppa kläder och inredning. Eller spontana inköp efter att nån pratat om nåt bra och oumbärligt i lunchrummet. Hoppas ju ag kan avhålla mig från den typen av shopping när h ag börjar jobba igen. Jag har iaf en insikt nu som inte fanns för 4 år sedan.

  • Anonym

   Precis som du var det utmattningssyndromet som fick oss att vakna. För mycket av livet kretsade kring att arbeta samt hantera arbetsrelaterad stress och tristess. För mycket pengar gick åt för att unna sig efter en jobbig arbetsvecka. And so the ekorrhjul keeps on spinning.

   Jag tror att har man väl fått insikten är den svår art skaka av sig… hoppas det i alla fall 🙂

 4. HM Charlotta

  Vilken ögonöppnare! Tid är pengar, men framförallt; pengar är tid!
  Blir mindre sugen på det meste av konsumtion när jag räknar på min behövliga tidsinvestering.

  • Anonym

   Det är också på något sätt att respektera sig själv när man pratar tid och inte pengar inför ett köpval. Tid är vår viktigaste tillgång.

 5. mrFIRE

  Boken är grym! Om det är en enda bok man skall läsa i ämnet så är det just den, sen behöver man bara lära sig hur man vill investera alla sina sparade slantar!

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  • Anonym

   Hallå mrFire. Helt enig!

Kommentera