Hur får man familjen med på FIRE? Jag satt och funderade över familjens resa mot FIRE / ekonomisk frihet häromkvällen. En diskussion med min fru tog vid då jag inte riktigt kom ihåg vad det var som fick henne att ta till sig idén med FIRE.

Vägen dit

Vi har haft några intensiva år med sparande inför husköp, barnavling, husköp med följande renovering, karriärsklättring, chefande och inte minst min utmattningsdepression.

Efter tre års mer eller mindre konstant renoverande som jag till 90% gjort själv kände vi oss ganska klara och trötta på allt fixande. Vi hade egentligen inte råd att köpa vårt hus men vi tog beslutet att ta ett blancolån för att göra det möjligt. Förutom att renovera har vi betalat av detta blancolån och allt har finansierats av våra löner – vi har inte haft något sparat.

Början mot FIRE

I februari 2018 när vi renoverat klart hade vi noll kronor på sparkontot samt en kreditkortsskuld på 30 000 kr. Den kom till eftersom vi var tvungna att använda kreditkortet då vår garagedörr totalhavererade något år tidigare. Vår finansiella situation samt våra arbetssituationer skavde. Ingen av oss har egentligen det direkt dåligt på våra arbeten men vi ogillar formen, ofriheten och att vår livsenergi dräneras sakta men säkert.

Vicky Robin skriver i min favoritbok ”Your Money or Your Life”:

”It’s not making a living, it’s making a dying”

Vicky Robin

Arbetet tar stor plats och tid för att gör nytta, kunna ha intressen, tid för nyfikenhet och inte minst familjen får prioriteras ned. Tidigare hade vi inget alternativ till att fortsätta på inslaget spår så vi följde strömmen.

Tanken på att något är fel har följt mig, och förstärkts, ju högre upp i karriärstegen jag kommit. När vi bodde i vår fantastiska femrummare med fyra kakelugnar kunde jag inte njuta av det fullt ut eftersom jag räknade på hur länge jag var tvungen att arbeta bara för att kunna bo där.

Att vi nästan enbart använde ett av rummen att hänga tvätt i (hyra på 15 000 kr och därmed betalade vi 3750 kr i hyra för det rummet) störde mig något oerhört. Samtidigt bytte jag bil ofta och en hel del kinaplast, utemat, hämtmat, cyklar och allmän skit konsumerades. Bra mat köptes, blev gammal och slängdes. Som sagt, det skavde men jag kunde inte formulera någon strategi för att ta mig eller oss ur situationen.

Familjen med på FIRE?

Min fru är ganska sparsam av sig och det är jag egentligen också om jag lägger manken till. Jag har inte lagt manken till på länge (för varför skulle jag och vad var alternativet?) och därmed har konsumtionen gått på högvarv.

Åter till februari 2018. Jag hade börjat läsa Rikatillsammans.se, Onkel Toms stuga och inte minst Claes Hembergs blogg. Analysen jag gjorde var att vi måste betala av kreditkortsskulden skaffa en buffert. Det var inte svårt att få med min fru på.

Efter mer och mer läsning hittade jag Mr Money Moustache och ChooseFI. Jag blev mer eller mindre frälst direkt. Bara tanken på att det fanns en annan väg, en dörr ut var och är helt en revolutionerande tanke. Nästa problem var att presentera detta på ett bra sätt för min fru.

Bufferten var hon med på men att dra ner på konsumtion var inte helt lätt att övertyga henne om för, som sagt, vad var alternativet? En helg stack jag Onkel Toms manifest i händerna på henne. Hans manifest är vettigt men skrivet i en ton som gjorde henne mer avig – ett bakslag. Vi diskuterade detta mycket och länge utan att komma till konsensus.

få med familjen på FIRE
Stenshuvud, Österlen. Bästa dagen. Tänk att kunna göra detta en vanlig måndag…

Katalysatorn – Boken: ”Meet The Frugalwoods”

En dag trillade boken ”Meet The Frugalwoods” ner i brevlådan. Boken beskriver bloggen Frugalwoods resa till FIRE, från ett hektiskt liv i storstaden till att bo lantligt i Vermont. Mrs. Frugalwoods, Elizabeth, beskriver deras resa så fint och bokformatet ger deras resa mer liv och djup än blogginläggen. Jag sträckläste boken och stack den sedan i händerna på min fru.

Hon kände igen sig i många beskrivningarna i boken och blev fångad av deras historia. Boken blev katalysatorn och nu var vi båda på samma spår. Vi drivs och njuter av att ha ett gemensamt mål. Husköp och renovering har varit mål som kommit och klarats av. Nu siktar vi mot framtiden och FIRE är vårt slutmål.

Signatur