Vår trädgård – min & vår fristad. Ända sedan länge, länge har jag gillat växter och natur. Min utbildning är inom området även om jag helt bytt spår yrkesmässigt. I mitt föregående inlägg fick jag frågan av Kemiläraren om jag inte kunde visa mer trädgård och det är klart jag kan (och vill).

När vi flyttade till vårt radhus 2015 blev vi otroligt förtjusta i hur gröna våra omgivningar är trots att vi bor i en stad. Vår trädgård är också ganska rymlig för att vara en radhusträdgård, 550 kvm. I och med att vårt hus är ett tvåvånings så blir inte fotavtrycket skrymmande och mer går till trädgården.

Vår trädgård anno 2015 – utgångsläge.

Vår trädgård ligger som sagt himmalens fint. Vi har bara träd runt om oss och på sommaren badar vi verkligen i grönska. Några problem fanns dock. Det var torrt, väldigt torrt. Ingen jordförbättring har troligtvis skett någonsin. Tung och torr lerjord för hela slanten.

Utöver det fanns ingen rumslighet, staket / avgränsning fanns i form av en gles bokhäck men den var inte rymningssäker för vår då snart tvååriga son.

vår trädgård
Bild från altanen. Gräsöken med lite grönt runt om.
vår trädgård
Lite senare sommaren 2015. Torrt.

Vår trädgård – process

Kaffesump, kaffesump, dela växter, byta växter, chop and drop, pilla här och pilla där, skapa rumslighet och bara strosa runt.

betongbil
Den lilla häck vi hade fick ryka när vi göt om altanen. Dessutom komprimerades jorden rätt fint vilket tar tid att fixa.
altanbygge
Altanbygget njuter vi av än. Som en brygga i ett grönt hav.
stamma upp idegran
Idegranen stammades upp och tanken var att anlägga en rabatt här vilket också blev av.
vår trädgård
Tur att man hade en oöm bil. RIP ”Renoveringsbilen”.
Raftehegn
Ett naturstaket byggdes 2016 med inspiration från de danska ”raftehegn”. En logistisk utmaning med leverans från Danmark och omlastning till kranbil i Sverige.
vår trädgård
Det blev dock väldigt fint och totalt skruvade jag 1000 slanor. Totalkostnaden inklusive markskruv från SlutaGräv och frakt blev cirka 40 000 kronor.
Cortenstål rabattkant
Jag fuskdränerade också huset själv genom att gräva ett en meter djupt dike runt huset och i med fiberduk och makadam. Avgränsat av rabattkant i cortenstål.

Utöver detta renoverade jag insidan av huset själv, chefade, småbarn och slutade ta hand om mig själv. Ett halvår senare gick jag i väggen.

Men tur var väl det på något sätt för här föddes embryot till Herr IGMR och vår livsomställning.

Vår trädgård – nutid

DIY loungestolar
Ängen och mina DIY loungestolar. Bord av en huggkubbe behandlad med roslagsmahogny.
Det är meditativt och sitta och glo på när vinden leker i ängen.
vår trädgård
Odlings- och hängyta. Svart fläder döljer studsmattan och lekstugan. Träflis som underlag.
Pallkragar
Bladpersilja, anisisop, myntor, och närmast ängsblommor som ännu är små.
vår trädgård
Rabatten under den uppstammade idegranen. Många kilo kaffesump och täck med gräs och löv gjorde under för lerjorden.
Myskmadra
Framsidans rabatt under en liten tall. Funkior, myskmadra och ett hopplock av delade, bytta och skänkta växter.
Altanbygge
Från en annan vinkel. På altanen klättrar pipranka och en vindruva som vi fick på marketplace mot att vi grävde upp den. Win!
Äng i gräsmatta
Ängen i april 2021.
I hängmattan vistas vi mycket. Fru IGMR trillade igenom vår gamla från Jysk så en ny köptes på Tropilex. Jättefin kvalitet och av större modell så vi får plats två.
Daggkåpa och pipranka som just kommit igång.
Kvällsbild
Kamelontblad. Cool och vacker slingerväxt som områdets katter försöker äta upp (?!).
Vattentunnan inköpt av en trevlig dam på Österlen. Takavrinningen från altanen landar här i via kedjan. Vattnet vattnar vi med.
Vi har två hängmattor. En flyttbar ställning från Biltema så att man kan söka skugga.

Aklejorna

När vi flyttade in fanns det några varianter av aklejor. Dessa har frösått sig friskt men framförallt så har en massa fina varianter uppkommit då de korsar sig. De blommar i maj/juni och är rätt magiska.

Akleja
Akleja
Akleja
Akleja lila vit
Akleja ljuslila
Akleja mörklila
Akleja mörkrosa
Akleja ljusrosa
Akleja vår trädgård
Akleja och vit malört
klematis
Och till sist en klematis som klättrar på en egenbyggd spaljé av granslanor. Andra kompisar på spaljen är humle och vildvin.

Det har hänt mycket i vår trädgård sedan vi flyttade in. Det är en oas i staden och ett hem för många insekter och viktiga pollinatörer. Lite bohemisk, lite ostädad – precis som jag vill ha det.

Signatur