Tjäna pengar på extraknäck – OBS! Detta inlägg om extraknäck innehåller vissa affiliatelänkar. Skulle du t.e.x. hyra ut din bil eller skaffa ett av våra favoritkreditkort via länkarna, får vi en liten ersättning.


Tjäna pengar! – Alla våra side hustles / extraknäck!

Jag tänkte igenom vilka våra sätt att tjäna extra pengar / extraknäck / side hustles är samt att visa hur vi använt dem. Allt det vi gör är tillgängligt för alla. Det finns ingen startkostnad eller kräver utbildning.

SnappCar – hyra ut bilen

Vi hyr ut vår bil via tjänsten SnappCar. 450 kronor per dag tar vi för att hyra vår bil. Bilen är under uthyrningsperioden helförsäkrad via IF.

Tjäna pengar SnappCar Ford Focus
Detta är, helt ärligt, ingen arrangerad bild. Sonen älskar verkligen sin ”Bamsebil”. Bilden togs vid ett återlämnande.

Inför en uthyrning städar jag ur bilen på 5-10 minuter med microfibertrasa, ser till att det finns spolarvätska och tar en koll att bilen är ok ren. Tanken ser jag till att den är full. När jag får en bokning accepterar jag den snabbt då man rankar högre hos SnappCar om man gör det.

När det är dags att lämna över bilen öppnar jag och hyrestagaren SnappCar appen och skriver in mätarställning samt att jag kontrollerar körkortet på hyrestagaren. Nyckeln lämnas sedan över och båda godkänner i appen. Bilen är nu försäkrad och hyresperioden har börjat.

Detta är ett kul side hustle då personerna ofta bor i området och jag kan erbjuda något som inte biluthyrningsfirmorna kan, nämligen cykelförvaring samt att de får plocka godsaker i vårt trädgårdsland. De som hyr vår bil uppskattar den extra omtanken och vi tycker det är ett kul sätt att träffa folk.

Vår förra bil var värd kanske 25 000 kr och vi gick plus på bilägandet inklusive vår egen drivmedelskostnad och inköp av bilen. Ett life hack som verkligen har gjort stor skillnad för oss.

Klicka här för vår snabbguide om du är intresserad.

Click&Boat – tjäna pengar på att hyra ut din båt

Att äga en båt är dyrt och precis som med bilar är nyttjandegraden ofta väldigt låg. Kostnaden per använd timme eller dag är ofta så hög att den är svår att motivera. Båten ska servas, den ska tas i och ur sjön/havet, båten ska vinterförvaras, underhållas, båtplatsen kostar och så vidare. Det är klart att man kan kapa många kostnader här genom att ha en egen brygga eller serva den själv. Men för många båtägare läggs kostnader på hög. Värdeminskningen ska vi inte tala om…

Jag trillade över en för mig ny tjänst inom delningsekonomin som jag vill tipsa om – Click&Boat. Detta är en tjänst där man som privatperson kan hyra ut sin båt och tjäna extra pengar eller bara göra sitt båtägande lite billigare.

Förfarandet är som så att man registrerar sin båt, sätter ett pris och sedan kan intresserade ta kontakt samt boka båten. Efter tillbakalämnandet kan man sätta betyg på hyrestagaren och den kan sätta betyg på ens båt. Båten är försäkrad och man kan själv välja graden av försäkring.

Cashback

Allt jag köper försöker jag kanalisera via främst Mybonus men också via Refunder. Jag ser också till att utnyttja erbjudanden som prenumerationer och elabonnemang. De ger pengar utan att man behöver köpa något.

För att visa hur nördig jag är tar vi exemplet elabonnemang. Fortum har ett erbjudande om 400 kr i cashback om man tecknar abonnemang via dem. Det gjorde jag. När jag fått de pengarna utbetalda bytte jag till Fixael och inkasserade 300 kr. Det finns ytterligare två erbjudanden hos andra elabonnemang som jag gjort samma med. Totalt 1000 kr skattefritt.

Nu kommer nörderiet. Dessa erbjudanden är personliga MEN nu har vi skrivit över elabonnemanget på Fru IGMR och kan göra samma sak en gång till. 2000 kr totalt på denna manöver.

Tjäna pengar på kreditkortsbonus

Jag och Fru IGMR har några olika kort. Dels har vi Revolut som är ett kort man fyller på. Via det kan man ibland värva vänner eller läsare. Båda får då pengar.

Vi har även andra kort såsom Kompletts fina kort. Det ger 2% bonus på köp som görs online och 1% på fysiska köp. Detta använder vi så klart.

Ett exempel på effektivt utnyttjande av bonus: Fru IGMR sitter i styrelsen för en förening. Hon tog på sig att anordna en gruppresa men föreningen har ingen möjlighet att låna ut ett kreditkort etc. Hon fick då ta kostnaden för flyg, hotell och restauranger på sitt kort för att sedan bli kompenserad av föreningen. I och med att hon låg ute med pengarna kunde hon också få bonus att plocka vid ett senare tillfälle.

Vi har även Norwegian som vi samlar bonus på. Det använder vi också för att radera hyrbilsförsäkringen när vi reser (kostar lite extra men tjänas in direkt).

Försäljningar

Vi har rensat i skåpen, skivbackarna, barnkläderna, oanvänd hemelektronik, barnböckerna, prydnadssaker, leksaker och annat. Detta har vi sålt på Sellpy, TraderaBlocketDiscogs (vinylskivor) samt i den lokala Facebookgruppen.

Sellpy

Just Sellpy vill jag slå ett extra slag för. Inte för att det ger mycket pengar, utan för att det ger lite pengar, kläder som inte används kommer till användning och det sparar tid.

Sellpy är en tjänst där de säljer prylarna och kläderna åt en via Tradera och deras egna hemsida.

Så här går det till:

  • Beställ en påse via deras hemsida
  • Fyll påsen med kläder och prylar som ska säljas
  • Fyll miljöpåsen med textil som skall återvinnas, lägg i stora påsen.
  • Boka upphämtning av påsen via deras sida
  • Klart

Sellpy hämtar i mitt område upp med cykelbud och fraktar sedan påsen kostnadsfritt till sitt lager. De sorterar innehållet i påsen efter säljbarhet. Det som inte upplevs säljbart av dem skänks till välgörenhet och saker med värde läggs upp på Tradera och deras egen sajt för auktion. För detta tar de en avgift. När försäljning sker får du försäljningssumman minus deras avgift.

Räkna inte att bli rik men gud så skönt och smärtfritt detta är jämfört med att lägga upp kläderna & prylarna själv.

OBS – dyrbara kläder och prylar säljer jag själv via Tradera och Blocket. Sellpy använder jag främst till kläder och saker av mindre värde. En optimering från min sida då jag oftast annars bara skulle skänkt dem. Nu får jag lite pengar.

Tjäna pengar på mystery shopping

Som mystery shopper utvärderar du verksamheters kundmöte genom att agera vanlig kund. Företag anlitar mystery shoppers för att utvärdera sig själva. Det är enkelt och kräver inga förkunskaper annat än att registrera sig hos nedan uppdragsgivare och söka lediga uppdrag. När besöket är gjort registrerar man sina svar i ett frågeformulär. Till dags dato har jag gjort 40+ mysteryshoppinguppdrag för Better Business.

Bäst betalda är biluppdragen, tätt följda av lägenhetsvisningar för nybyggda bostadsrätter. Roligast är att gå med familjen och äta gratis på restaurang.

Skatt på detta extraknäck dras automatiskt som hos vilken arbetsgivare som helst.

Content writing

Ett annat sätt att tjäna pengar är att skriva content. Jag skriver då och då för ett företag som heter TopContent. Man registrerar sig och tar de uppdrag som finns. Det ger inte mycket men jag har plockat ut några hundralappar. Utöver pengarna man kan plocka ut är det hjärngympa. De pengar man tjänar här tar man själv upp i sin deklaration.

Bloggintäkter

Detta är en klen inkomstkälla. Främst trillar det in pengar när jag tipsar om en bok. Detta kallas affiliate marketing och det gör jag via Adtraction, Adrecord och Tradedoubler. Jag får kanske 4-8% av ordervärdet som genereras från min blogg. På detta betalar jag skatt och arbetsgivaravgifter så det blir inte många kronor. Jag betalar dessutom för bloggens domän och hosting. Kanske går jag jämnt ut eller lite back. De annonser som ligger på sidan har totalt genererat 700 kr på två år. Min sämsta timpenning någonsin.

Sedan är det så att via dessa affiliatesajter kan man värva läsare till diverse kreditkort e.t.c. Jag har några krokar ute på bloggen på dessa kort men inte lyckats värva någon trots deras förträfflighet. Däremot har jag värvat mig själv och Fru IGMR och då tjänat några kronor.

Paneler

Jag har testat paneler men lagt ner det igen då det inte passar mig. Det är inte förenligt med att spendera mindre tid framför skärmar som jag verkligen försöker få till. Jag kör digital minimalism så detta var inte min grej alls. Det tar tid, är tråkigt och genererar inte mycket pengar.

Men… smaken är som baken och vi är alla skapade olika. Jag gjorde som så att jag laddade hem appen OpinionApp. Sedan registrerade jag mig i den och på de paneler jag valt med samma e-mailadress. Detta är viktigt för att panelerna skall dyka upp i appen.

De paneler jag gick med i var:

Ett annat tips är också PB Surveys som min bloggkollega Pappa Betalar står bakom.

Nischsida

Mitt passionsprojekt förklätt som ett extraknäck. Jag har under den senaste tiden börjat bygga upp en nischsida. Det är en hemsida som jag nu fyller med content om det ämne jag valt. Där kommer jag lägga reklam för företag som säljer relaterade produkter.

Jag funderade länge och väl på vad jag skulle kunna göra för sida där jag tycker det är ok att uppmana människor till konsumtion. Det går emot mitt väsen att prångla ut något som går emot mina värderingar.

Nu har jag hittat mitt tema för min nischsida och där får besökarna gärna handla sig blåa om de vill. Det går till ett gott ändamål som gagnar oss alla.

Jag lockar dit besökarna genom att fylla sidan med mycket innehåll och fakta om ämnet (på ett sätt som inte finns just nu). Sidan är under uppbyggnad och har inte genererat ett öre än. Däremot har den kostat mig 200 kr till dags dato. Skulle den inte fungera har jag i alla fall lärt mig mycket och jag har fyllt ett informationstomrum på internetz.

Vill du också skapa en sida får du via denna länk 120 kr rabatt hos One.com där jag har denna sida och även min nischsida.

Vid sidan av jobbet extraknäck

Fru IGMRs lönearbete passar utmärkt att också köra vid sidan av jobbet. Hon tar ibland småuppdrag till grannar och andra där hon kan fakturera några timmar hit och dit. Tidigare hade hon ett eget företag men det blev lite administrativt tungt. Nu när hon sporadiskt tar uppdrag använder hon en faktureringstjänst som till exempel Cool Company. De tar någon % av intäkten och betalar in skatt och arbetsgivaravgifter åt en. Enkelt och smidigt – men inte helt optimalt om man är en optimerare.

Andra tips vi trillat över

Vi gillar delningsekonomin och vi avskyr när saker blir liggande. Resursslöseri på många sätt. Om man har verktyg, tält, ett släp eller andra prylar man kan hyra ut går det att göra via tjänsten Hygglo. Det är som ett SnappCar för prylar. Vi har ett garage med en hel del saker som vi ämnar lägga upp för uthyrning under året.

Rover.com hette tidigare DogBuddy och är en tjänst där man hyr ut sig själv som hundpassare. Jag har sett priser på mellan 250 – 400 kronor per natt för att passa en hund. Fina extrapengar!

Tjäna pengar – avslutningsvis

Jag vill också tipsa om en bra podd på ämnet extraknäck / side hustles – nämligen The Side Hustle Show. Den är amerikansk och kanske inte alltid helt relevant. Dock lär man sig mycket och det finns en hel del mindset och finurligheter att ta del av där.

Vi har två kanaler eller trattar för vårt sparande. I den ena går vårt månadssparande. Till den andra kanaliserar vi alla inkomster från våra extraknäck eller side hustles. Allt enligt vår investeringsfilosofi.

Har ni några andra extraknäck att tipsa om? Något ni vill veta mer om? Något jag glömt?

Sätt nu igång att tjäna pengar på extraknäck! Ett utmärkt sätt att krydda sitt sparande.

Signatur