Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Herr IGMR sidehustlar – mysteryshopping.

Att vara enbart beroende av sin lön är riskabelt sägs det. I sann FIRE-anda har jag börjat köra en del side hustles för att öka sparandet ytterligare. Jag tänkte kort idag beskriva ett av dem, nämlingen mysteryshopping.

I korta drag går det ut på att göra besök i affärer, bilhandlare och liknande. Uppdragen skiljer sig något men det kan vara en provkörning av en bil, kontroll av julskyltning, beställa mat på snabbmatsresturang, kontroll av städning, provköp av en vara eller att bara fråga om en vara.

Efter avslutat uppdrag fyller man i ett formulär om besöket och skickar in enligt instruktion.

Jag har varit igång i ungefär en månad med detta side hustle och lagt knappa tre timmar av min tid. Fyra uppdrag har avklarats varav två hos bilhandlare. Innan skatt har jag på detta tjänat 960 kr samt bilersättning och en rulle silvertejp som jag fått behålla.


Uppdragen jag tar är bara sådana som ligger i nära anslutning till mitt arbete samt på vägen hem från mitt arbete.  Det skall vara enkelt och inte inkräkta allt för mycket på min fritid.

Idag var jag iväg och provkörde en Skoda Octavia samt erhöll offert på denna. 220 000 kr skulle de ha för bilen. 1 366 timmar av mitt liv eller 170 arbetsdagar på kontoret. Mer om detta tankesätt här.
The rule of 72 säger att om jag investerat pengarna och fått 10-8 % årlig avkastning hade pengarna dubblats på 7 – 9 år. Vad är restvärdet på bilen om 7 – 9 år? 40 – 50 000kr?  Nu blev det en tillbakakaka och jag tjänade pengar på dem. Ett litet life hack.

Hur anmäler man sig?

Jag är med på tre sidor, Daymaker, Better Business och Notifind. Gå in på deras hemsidor och anmäl dig. Uppdragen kommer sedan via mail eller genom att du med regelbundenhet går in och kollar av vilka uppdrag som finns för stunden?.

Mysteryshopping
Lön: 350 kr brutto.
Side hustle
Lön: 400 kr brutto.

24 kommentarer

 1. Flow-FI

  Aha, nu förstår jag miseryshopping! Fett nice dock med en extra peng för så lätt byte.
  Inget ger mig sån ångest som bilar och bilaffärer. Det är som att kasta pengarna i sjön att köpa bil. Tyvärr ett måste när man bor på landet. Vi är väl de enda i trakten som bara har en bil. Alla andra har väl minst 2-4st.

  • Anonym

   Bilar är skit… det kan dock vara kul att provköra dem. Mercan ville de ha 350K för. Kändes fint att sätta sig i Focusen och åka iväg med friheten i behåll.

  • Anonym

   "miseryshopping" Haha, den var bra och mycket passande. istället för "mystery shopping".
   Ja det mesta av shoppingen är ju faktiskt inte annat än elände om man ske se på det med nyktra ögon

  • Anonym

   Helt enig. Den där Flow-Fi has his way with words.

 2. Studenten A

  Spännande! När du skriver 400kr för att en av bilarna, är det bruttolönen då? alltså inte din egna mer finslipta siffra? 😉

  Tänker att det borde finnas rätt stora fördelar för mig att försöka inkorporera i mitt liv då jag inte har så många andra åtaganden i dagsläget. Är det stor bredd på olika uppdrag? Tänker att det bör finnas rätt fina möjligheter att köra lite mystery shopping efter 17.00 när arbetsdagen är över.
  /A

  • Anonym

   Det är bruttolönen och sen får jag milersättning t o r bilhandlaren. Jag gör ju dessa på lunchen och till och från jobbet. Det är verkligen ingen biggie om man väljer rätt uppdrag. Ett fantastiskt uppdrag jag missade var att handla för 300 kr från Systembolaget online och sedan få ersättning för alkoholen…

   På måndag ska jag provköra en Audi Q3 (tror jag) och det uppdraget ger 700 kr.

   Andra uppdrag kan vara så enkla som att köpa en burgare på burger k och få den och 65 kr i lön. Gratislunch +

  • Flow-FI

   Whaaaat!!? Handla på bolis och få pengarna tillbaka?? What kind of sorcery is this?

  • Anonym

   VET! Jag har ett privat ärende till större grannstaden i helgen. Jag har anmält mig till alla Systembolagsgig under resvägen och har jag tur blir det fem flaskor vin, 125 kr per butik samt milersättning.

  • Frihetsmamman

   Säker på att du förstått rätt? Jag har alltid själv fått stå för alkoholen (men har lämnat tillbaka den, weird I know), men fått 125 kr per gång. Var ett tag sen sist dock..

  • Anonym

   Dubbelkollade, yes ett 80 kr inköp blir man ersatt för.

 3. Fru EfficientBadass

  Haha, skrattar åt Flow-FIs kommentar. Jag anmälde mig till mystery shopping för ett par år sedan men jag får bara skiterbjudanden, typ "åk till MOS och köp en glass för max 20kr och fråga ut personalen ingående om glassens ursprung", ersättning: km och 20 kr. Men du lyckas bättre uppenbarligen.

  • Anonym

   Men testa igen. Det finns ju massor för er där i hufvudstaden.

 4. Villa Lugnet

  Om jag ska vara helt ärlig så visst jag inte ens att "mystery shopping" fanns. Snyggt hustlat! Jag drar in några hundralappar i månaden på att gosa med en sheltie (bästa sortens knähund) – det skulle jag faktiskt kunna tänka mig att göra gratis, so much so att vi funderar på att skaffa en egen (baksidan med hustles..?). Jycke Lugn skulle bli överlycklig 😉

  • Anonym

   Haha vilken backfire (om än en bra sådan). Jag höll på en del med mysteryshopping som student men inser att marknaden vuxit. Nästa vecka har jag två gratisluncher som jag även får lön för, en provkörning och ett besök på hudvårdsbutik. Den sistnämnda ger lön + köp för 260 kr som man blir ersatt för = gratis julklapp till fru/syster/svärmor.

  • Studenten A

   Detta är fan next level, du är en sann FIRE-walker!

  • The Simplicitas

   WOW jag läser detta och bara GAPAR, så imponerad. Men hur mycket finns det för oss lantisar egentligen att göra? /S

  • Anonym

   Hallå Simplicitas! På Better Business kan man även hjälpa till med det administrativa + att det finn en del telefonuppdrag där man ska fråga efter en viss sak etc.

  • Anonym

   Tack SA – det värmer (hihi)

  • The Simplicitas

   Tack för tipsen, jag signade upp mig direkt! 🙂

 5. Pappa betalar?

  Spännande. Låter helt klart som något jag ska kika närmre på. Har du någon länk så du får några kronor om jag blir medlem?

  Mvh PB?

  • Frihetsmamman

   Tror inte det finns tyvärr. Det är bara att google better business och daymaker.

  • Anonym

   Frihetsmamman har rätt. Detta är ett no strings attached inlägg.

 6. Frihetsmamman

  Roligt att du provat! Jag var ganska aktiv på sånt där förr. Har gjort ett tiotal på systemet, flera klädbutiker och ätit en himla massa tacos. Tror dock att årsinkomsten blev typ 3000 kr på det 2017 och det var rätt mycket jobb. Har aldrig provat de mer lukrativa bilalternativen dock, eftersom jag hatar att köra bil och inte riktigt orkar låtsas verka intresserad. Minns att jag knappt framstod intresserad när jag var höggravid och skulle köpa bil på riktigt (rätt akut).

  Systemet ersatte aldrig mig för kostnader, det gjorde däremot Kicks, någon djuraffär, IKEA, Rusta och liknande. Dock så upplevde jag lönen som väl låg när man fick varor också. IKEA tror jag gav typ 300 kr, men de flesta bara en 50-lapp. Så jag slutade faktiskt med det. Kanske har det blivit mer lukrativt?

  • Anonym

   Jag tycker det är rätt kul att köra dessa nya bilar och sedan sätta mig i min skitbil och känna sig som en vinnare.

   De som ger 50 kr tar jag inte. Det minsta jag tagit är 65 kr + betalt meal på Burger King. Annars tar jag det som ger mest bang for the buck och som ligger bra till geografiskt.

Kommentera