Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Månad: oktober 2018 (Sida 1 av 2)

Status oktober 2018

Status oktober 2018. Denna månad döper jag om månadsrapporterna till något enklare. Månadsrapport låter för mycket som mitt arbete och denna blogg är något annat och skall vara pure joy.. 

Personligen har oktober varit en riktigt fin utomhusmånad som avlöpt utan större dramatik. Vi har kommit ner i vår lägsta månadskostnad någonsin. Dryga 22 000 kronor kostade vårt radhusliv denna månad trots att vi kört sonens födelsedag på Leos Lekland och har städhjälp två gånger i månaden. Det senare har passerat vårt frugala nålsöga och vi känner att det är värt att lägga våra pengar på det.… Läs mer

Om FIRE på Placera.

För några dagar sedan publicerade Placera.nu en artikel om FIRE. Artikeln började bra och sakligt men sedan gick det som det gick när John Skogman, daytrader och Börspoddare uttalade sig. Han killgissade mest och var uppenbarligen inte påläst. När han dessutom börjar prata om lycka visar det att han är ute och cyklar. Detta har uppmärksammats av flera FIRE bloggare och antagligen renderat en del arga mail till Placera.nu.

Därför blev jag glad när jag såg på min bloggkollega Fru Efficient Badass blogg att hon blev intervjuad i uppföljningsartikeln till haveriet ovan. Fru… Läs mer

Få familjen med på FIRE-tåget.

Hur får man familjen med på FIRE? Jag satt och funderade över familjens resa mot FIRE / ekonomisk frihet häromkvällen. En diskussion med min fru tog vid då jag inte riktigt kom ihåg vad det var som fick henne att ta till sig idén med FIRE.

Vägen dit

Vi har haft några intensiva år med sparande inför husköp, barnavling, husköp med följande renovering, karriärsklättring, chefande och inte minst min utmattningsdepression.

Efter tre års mer eller mindre konstant renoverande som jag till 90% gjort själv kände vi oss ganska klara och trötta på allt fixande.… Läs mer

Myers-Briggs. Dras vissa personlighetstyper till sparsamhet och FIRE mer än andra?

Häromdagen lyssnade jag på The Mad Fientists intervju med Travis Shakespeare  vilket renderade mitt inlägg om Travis film “Playing with FIRE” som släpps 2019.

De diskuterade bland annat Travis förhållningssätt till pengar och vad som format det. I den diskussionen började de prata om att de var “INTJ personligheter” som älskade effektiva system och att det var en av drivkrafterna bakom deras sparsamhet och intresse för FIRE. Detta fångade mitt intresse så jag började gräva lite. 

Myers Briggs, MBTI

Systemet för personligheter de refererar till är Myers-Briggs (också känt som MBTI) och det är ett av världens mest använda personlighetstester.… Läs mer

Frugal wins of the week och annat.

I veckan har jag haft ett par fina frugal wins (typ sparsamhetsframgångar).

Frugal win 1

1. Min fru gillar inte att köra bil och cyklar alltid. Hennes snabba cykel fick dubbelpunktering häromdagen och hon tänkte lämna in den till cykelhandlaren. Förr fixade jag sånt själv men med åren har latmasken krupit fram. No more! Cykelslang och däckavtagare hade vi liggande i garaget. Efter en snabb konsultation av Youtube bytte jag slangarna och gjorde en allmän tvätt och smörjning. En av våra grannar som är cykelintresserad såg vad jag höll på med och erbjöd sig i framtiden att hjälpa mig med svårare typer av haveri, typ vevlager.… Läs mer

Rocka billigt!

Rocka billigt! Fredag och snart helg. Denna helg kommer bli en JOMOhelg  (Joy Of Missing Out).

Ingenting planerat förutom att vara utomhus och njuta av skogen och vår trädgård. Troligtvis kommer det ske en ommöblering och delning av växter i våra rabatter.

Min son har en egen playlist på Spotify där vi lägger till alla låtar han ber om. Just nu, i sann FIRE anda, kör han Bob Hunds låt “Rockabilligt” på repeat.

Historien bakom låten

Historien bakom denna låt får mig att gå igång.… Läs mer

Playing with FIRE – The Documentary

I början av nästa år släpps en, för mig, efterlängtad dokumentär av Scott Rieckens och Travis Shakespeare.  Playing with FIRE följer 35-årige Scott Rieckens, hans fru Taylor och deras dotter Jovie när de ställer om sitt liv och påbörjar en årslång resa för att anamma F.I.R.E (Financial Independence Retire Early). Under resan träffar de många många av de inflytelserika människorna i FIRE rörelsen (du hittar de flesta i min blogglista och bland mina poddtips).

Det är när Scott lyssnar på Tim Ferris podcast som just detta avsnitt gästas av den fantastiske MMM, Mr.… Läs mer

« Äldre inlägg