Bygga odlingslåda själv? Vi visar här hur vi byggde våra odlingslådor men först lite bakgrund till varför vi startade vårt bygge.

Vi har marodörer i vår trädgård. Skönsjungande, flygande svarta grisar med orange näbb som bökar och förstör – jag talar om koltrastar. Just nu har vi två eller tre häckande par i vår lilla radhusträdgård och de är hungriga. Allt bökas i och sprätts runt. I år har de fått för sig att sätta sig i kanten av våra upphöjda odlingsbäddar och jaga mask. Det är rätt gulligt men mina mungipor går mer och mer söderöver ju längre in i bädden de kommer.

En av våra odlingsbäddar som mäter 90 cm i bredd har de jobbat ned till 45 cm i bredd. Ibland sitter de på varsin sida av bädden och kör i stereo.

Så här kan vi inte ha det och därför byggde jag mig i helgen fem stora odlingslådor.

Konstruktion av våra odlingslådor

Konstruktionen till odlingslådorna är superenkel. En regel i varje hörn som två brädor i höjd skruvas fast i.

På brädgården letade jag efter 45×45 mm reglar men dessa hittade jag inte. Därför nöjde jag mig motvilligt med 28×70 mm reglar vilket visade sig fungera utmärkt. Brädorna jag använde är obehandlade 22×120 mm ytterpanel.

Eftersom dessa odlingslådor skulle sättas på existerande odlingsbäddar mätte jag helt sonika upp dessa och lät bäddarna utgöra måtten till våra nya odlingslådor. Fem lådor.

  • Två st 170 x 100 cm odlingslådor.
  • Två st 160 x 100 cm odlingslådor.
  • En st 300 x 90 cm odlingslåda.

Det som kanske är lite speciellt med våra odlingslådor är att jag lät reglarna vara längre än höjden på odlingslådan. Lådan är 24 cm hög men reglarna är 34 cm. Detta är för att jag skall kunna, med en slägga, banka ner dem i marken. Detta gör att de står stabilt. Den längsta lådan fick sig en extra regel i mitten för stabilitet då jordens tyngd annars kommer göra att den bågnar utåt.

Jag använde 42 mm trallskruv och hålen förborrade jag för att undvika att träet spricker. Ett bra trick när man ska skruva, speciellt mot ändarna av träet. Ta ett lite mindre träborr och gör hålen först. Sedan skruvar man i trallskruvarna.

Val av virke och ytbehandling

I och med att vi ska odla ätbart i dessa odlingslådor har jag valt bort tryckimpregnerat virke och istället valt att använda obehandlat virke. Dock är det så att trä + jord + fukt över lång tid gör att virket kommer ruttna. Oavsett hur jag behandlar lådorna kommer detta ske. Jag vill dock fördröja den processen. Därför har jag oljat insidan på odlingslådorna med kokt linolja. Två, tre strykningar blev det innan jag var nöjd. Varför jag valde kokt linolja är för att den härdar och bildar en motståndskraftig yta.

Utsidan är en historia för sig. Jag har både bränt utsidan med en gasolbrännare för att framhäva ådringen och för att skydda träet. Denna gamla metod kallas ”shou sugi ban” och går ut på att bränna träets yta och därmed skapa en barriär av förkolnat trä. Kolet skyddar sedan träet från att brytas ned. Vackert och väldoftande.

Som ett ytterligare lager av skydd har jag målat lådorna med roslagsmahogny som också det är en traditionell metod att skydda trä. Roslagsmahogny består av lika delar trätjära, kokt linolja och balsamterpentin. Doften är underbar och färgen är rödbrun. Vi hade färdigblandad roslagsmahogny hemma eftersom jag behandlar stolparna på vårt naturstaket med detta.

Varför inte roslagsmahogny på insidan? Tjära innehåller en massa baggel vilket vi inte vill ha i vår mat.

Steg för steg guide – bygga odlingslåda

material bygga odlingslåda
Kapsågen är till stor hjälp men det går lika bra med fogsvans.
ritning bygga odlingslåda
Största odlingslådan klar så när som på en regel i mitten. Den regeln gör att lådan inte bågnar. En enkel konstruktion.
bygga odlingslådor
Linolja på insidan. Shou sugi ban / bränd samt roslagsmahogny på utsidan. Brände även lite på insidan då vi inte ska ha jord ända upp.
roslagsmahogny odlingslåda
Fler lådor färdiga. En av djupbäddarna som ska få odlingslåda skymtas.
regntunna
En byggöl och rabarberblast. Rabarberstjälkarna var vid tiden bilden togs förädlade till rabarberpaj av fru IGMR. Rabarberblasten är också ett bra täckmaterial till tjuriga ogräs.
Odlingslådor
Färdigt. Fem stora odlingslådor färdigbyggda och placerade – BAM!

Kostnad att bygga odlingslåda

Trallskruv, gasol och roslagsmahogny fanns redan hemma och därför var det bara virket som hamnade kostade oss något. 1 200 kronor landade Bauhauskvittot på men då ingick också material till ett framtida DIY projekt. Ungefär 900 kronor beräknar jag därför totalkostnaden till vilket är ett helt ok pris enligt undertecknad.

Vilka verktyg behöver man till att bygga odlingslåda?

Detta projekt är enkelt och går att göra med en vanlig fogsvans och skruvdragare. Vi har dock en kap och gersåg på stativ sedan tidigare och denna snabbar upp processen mycket. En bra skruvdragare är också bra att ha. Vi har en skruvdragare med dubbla batterier vilket är väldigt skönt eftersom man inte behöver få avbrott i byggandet och skruvandet. Vår skruvdragare har fungerat felfritt i nästan sju år och otaliga projekt, däribland ett stort staketbygge.

Andra varianter på odlingslådor

Vill man så kan man även bygga en botten i sina odlingslådor. Då kan man använda dem på sin altan bara man lägger något vattentätt i botten. Alternativt kan man skruva på hjul eller varför inte ben på odlingslådorna? Ett annat tips är att ställa två små armeringsnät mot varandra i odlingslådan – vips har man en fin spaljé att odla gurkor, pumpor, slingerväxter eller sockerärtor mot.

Till sist

Jag kan inte börja skriva om annat under rubriken kostnad så det får bli en slutknorr. Odlingslådorna blev lite större än de befintliga odlingsbäddarna och därför fick jag fylla på lite mer jord. De befintliga odlingsbäddarna var redan sådda och det tittar redan upp smått. Nu har jag en liten extra yta att plantera i odlingslådorna, vilket är ett kärt besvär.

Gillar ni tjära? Jag hoppas våra grannar gör det eftersom det luktar i hela kvarteret. Själv är jag förtjust i tjära. Så förtjust att jag till och med äger tjärschampo… Recept på färgen jag använde till att måla odlingslådorna hittar du i mitt inlägg om roslagsmahogny.

Fler DIY trädgårdsprojekt hittar du i menyn ovanför. Jag kan passa på att nämna vårt planteringsbord av markstenar och lastpallar, våra loungefåtöljer eller varför inte våra fåtöljer av lastpallar.

Vill också passa på att tipsa om två böcker. Lena Israelssons trädgårdsbibel ”Handbok för köksträdgården” samt John Seymours ”Självhushållning : en handbok för realister och drömmare

Signatur