Detta inlägg innehåller affiliatelänkar. Vi rekommenderar ENDAST tjänster vi själva använder oss av.

Fröet till detta inlägg om att köpa saker billigt kom från en kommentar från den numera nedlagda bloggen ”Vår Ekonomiska Resa” samt Fru EfficientBadass förträffliga inläggsserie ”Sparhöst 2018”.

Ibland måste man köpa saker. Vissa saker är helt självklara som mat (ett helt annat inlägg). De saker vi skall prata om idag är av mer sällanköpskaraktär. Kläder, skor. prylar, elektronik, böcker, leksaker, presenter med mera.

I detta inlägg tänkte vi presentera vår köpprocess och dela våra tankar kring varje steg. Häng med!

Processen steg för steg.

1. Skall vi köpa eller inte. Här finns många olika sätt att fundera. Vissa har lagt in 72 timmars karenstid. Oftast räcker det för att döda alla impulsköp. Familjen IGMR (minus lillen) applicerar en annan tankesnurra kring köpandet. 

När vi konsumerar eller väljer att inte konsumera brukar vi använda de tankar Vicki Robin skriver om i ”Your Money or Your Life” (finns i på sidan boktips) – nämligen timpengen. Timpengen är vad man tjänar i timmen på sitt arbete minus skatt, jobbkläder, bilresan till och från jobb etc. Säg att det blir kvar 100 kr i fickan per timme. Det är då lätt att värdera om den saken, tjänsten eller maten är värd de timmarna på jobbet. Väljer man att inte konsumera känns det bra. Väljer man att konsumera känns det också bra eftersom det är ett värdebaserat och medvetet val. I denna punkt väljer man också nivå. Skall jag köpa nya Sonossytemet eller en noname bluetooth högtalare på Claes Olson? Polarn och Pyret till barnet eller HM? Det ligger många timmars skillnad i arbetade timmar och livsenergi i dessa val.

2. Vi har kommit fram till att behovet finns och att det känns värdefullt att köpa prylen. Skall vi köpa begagnat eller nytt? Vi köper mycket begagnat. Någon annan har fått ta smällen, d.v.s. värdeminskningen och sakerna är oftast i väldigt gott skick. 

Om vi väljer begagnat kollar vi Tradera, Blocket eller lokala Facebookgruppen.

Väljer vi nytt however… då ska vi helst köpa saker billigt och då börjar cirkusen.

3. Prisjämför. Vi vill ha bästa priset, punkt. Vi söker prylen på Prisjakt och ser vad som erbjuds. 

4. Vi tar med oss resultatet från Prisjakt och loggar in på Refunder eller MyBonus. Säg att Claes Olson är billigast. Vi söker då på dessa två cashbacksajter och finner att Claes Olsson har 6% cashback på MyBonus. Alltså – du får tillbaka 6% av köpesumman i kontanter. Hurra! Köpet görs då genom MyBonus sajt och vi får tillbaka 6% på fakturabeloppet. 

Skulle den billigaste sajten från Prisjakt inte finnas Refunder eller MyBonus kan man se om den näst billigaste sajten gör det. Trots att nummer två är lite dyrare kanske den blir billigast om man räknar in en cashback. Orkar man inte – köp från billigaste stället via Prisjakt.

5. Pengarna vi får tillbaka via dessa sajter investeras hos Avanza. Vi köper Avanza Global och Spiltan Investmentbolag. Refunder har vi under året fått ut nästan 2 300 kr från och MyBonus har vi precis passerat 2 900 kr.

6. Överkurs: Vill man ha bonus på bonusen försöker man leta upp en rabattkod att använda på den sajt man vill handla från. Man kan då få den rabatten samt cashback via Refunder eller MyBonus 

7. Professur i rabattjakt: Vi har ett kreditkort via Ikano. Vi skaffade det via Kortio som är en jämförelsesajt. Det fina med detta kort är att de har en rabattkalender. Varje månad får man rabatt i olika brancher. I januari har de 10% i alla sportbutiker. I december har de 10% i alla leksaksbutiker. Dessa pengar dras av på den faktura man får. Man behöver inte anmäla köpen utan Ikanokortet känner av köpstället och kategoriserar köpet rätt. Kan man bara lägga sina inköp i rätt månader finns här massor av pengar att tjäna. Vi har lyckats med att köpa saker med rabattkod, via Refunder eller MyBonus och betala i rätt månad med Ikanokortet. Det blir rabatt i TRE led. WINNING!

Kortet ger dessutom alltid 1% rabatt på drivmedel året om. När man skaffar kortet får man en folder som visar vilka månader som vilka rabatter gäller. Skaffa Ikanokortet ni med vettja via Kortio så kan ni bli lika galna som oss. 2019 års rabattkalender ser ut som nedan:

Ikano rabattkalender
Glöm inte att ovan rabatt är på slutsumman. Har butiken du handlar i rea/kampanj får du rabatt på rabatt.

Nedan får ni ett flödesschema att skriva ut och klistra upp på kylskåpet som komihåg.

Köpa billigt körschema

Någon som har andra tips på att köpa saker billigt? Har vi missat något?