DIY fåtölj av lastpall – Vi gillar trädgård. Jag arbetar inom supply chain (typ transport) och dessutom tycker vi om att sitta och glo. Vad är då bättre än att bygga sig ett par fåtöljer / loungemöbler av lastpallar?

Vi har en plats längst bort i trädgården som vi häromveckan tillverkade ett planteringsbord av lastpallar till. Äntligen har jag någonstans att plantera, skola om växter och allt det där fina. Dock är det lite ensamt där i trädgårdsavkroken och jag vill göra platsen mer inbjudande för häng och samkväm.

Lastpallar är ofta gratis och ganska lätta att få tag på. Själv har jag spanat in fyra lastpallar som stått länge bakom lagret på mitt jobb och som lagerchefen okejat att jag norpade.

Dessa hämtade jag upp i fredags och någon halvtimmes Pinteresttittande senare landade jag i nedan design. Det finns också en utförligare arbetsbeskrivning här men den var inte helt 100 måste jag säga. Jag tror inte att den som skrivit beskrivningen är samma människa som byggt fåtöljen. Därför gör jag några förtydligande i detta inlägg angående designen och hur jag löst det hela.

Tidsåtgången på helgens projekt var en knapp förmiddag exklusive målning av fåtöljerna.

Arbetsbeskrivning DIY fåtölj av lastpall

lastpallar DIY fåtölj
Utgångsläget såg ut så här
verktyg DIY lounge
Hammare, kofot, skruvdragare, trallskruv, tigersåg (fungerar lika bra med fogsvans) samt hörselkåpor.
Såga lastpallen här
Steg ett: såga längs streckade linjen. Undre delen kommer utgöra sitsen.
Sidor på fåtöljens sits
Steg två: från en av de tre oanvända pallarna tar du en bräda och skruvar fast på vardera sida om sisten. Sitsen / underredet är nu klart.
DIY fåtölj ben
Steg tre: två spillbitar sågas till och skruvas fast fram på vardera sida av sitsen. Jag mätte mina till 27 cm men längden avgör man själv. Nu är benen klara.
ryggstöd DIY fåtölj
Steg fyra: ryggstödet tillverkas av två längre plankor som tas från en av de oanvända lastpallarna. På de plankorna skruvas brädor som utgör ryggstöd. Ett stopp längs ned på baksidan skruvas också fast.

Ryggstöden sitter inte fastskruvade i sisten utan man sticker bara ner dem i tredje glipan på sitsen / underdelen. Ryggstödet låser sedan sig själv.

DIY trädgårdsmöbler lastpallar
Nu är fåtöljerna klara och behöver få sig en liten omgång med slipmaskinen eller handslipas.
DIY loungmöbler trädgård
Nu är fåtöljerna slipade. Främst har jag fokuserat på sitsen och alla kanter. Granstocken i mitten slipade jag ovansidan på och oljade sedan in just ovansidan. Ett supersnabbt sätt att tillverka ett litet bord.
målning DIY fåtölj lastpall
Målning pågår. De såg inte mycket ut för världen innan men nu börjar det se trevligare ut.
Färdigt! Sköna, enkla, gratis och stabila.

Kostnad DIY fåtölj av lastpallar

Noll kronor. Pallarna var gratis, färgen hade vi och trallskruven likaså.

Slutord

Detta var ett roligt och snabbt gratisprojekt. Fåtöljerna har en lite modernistisk design som jag gillar. Fåtöljerna är bekväma, stabila och oömma.Kompletterar man dem med kuddar blir de ännu goare och skönare att sitta i. Snyggast är de i från sidan.

Ps. Det är bra att välja pallar med trycket ”HT” enligt nedan bild. Det betyder ”heat treated”. Pallarna är då inte impregnerade med något bekämpningsmedel utan bara värmebehandlade innan de togs i bruk.

HT Heat treated
HT = heat treated

Har ni frågor eller om jag är oklar i min text – lämna gärna en kommentar så försöker jag förklara lite bättre.

Ds. Ni vet väl att IGMRs håller sig med en Pinterestsida för att hålla koll på all inspiration som dyker upp?

Signatur