Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

DIY fåtölj av lastpall

DIY fåtölj av lastpall – Vi gillar trädgård. Jag arbetar inom supply chain (typ transport) och dessutom tycker vi om att sitta och glo. Vad är då bättre än att bygga sig ett par fåtöljer / loungemöbler av lastpallar?

Vi har en plats längst bort i trädgården som vi häromveckan tillverkade ett planteringsbord av lastpallar till. Äntligen har jag någonstans att plantera, skola om växter och allt det där fina. Dock är det lite ensamt där i trädgårdsavkroken och jag vill göra platsen mer inbjudande för häng och samkväm.

Lastpallar är ofta gratis och ganska lätta att få tag på. Själv har jag spanat in fyra lastpallar som stått länge bakom lagret på mitt jobb och som lagerchefen okejat att jag norpade.

Dessa hämtade jag upp i fredags och någon halvtimmes Pinteresttittande senare landade jag i nedan design. Det finns också en utförligare arbetsbeskrivning här men den var inte helt 100 måste jag säga. Jag tror inte att den som skrivit beskrivningen är samma människa som byggt fåtöljen. Därför gör jag några förtydligande i detta inlägg angående designen och hur jag löst det hela.

Tidsåtgången på helgens projekt var en knapp förmiddag exklusive målning av fåtöljerna.

Arbetsbeskrivning DIY fåtölj av lastpall

lastpallar DIY fåtölj
Utgångsläget såg ut så här
verktyg DIY lounge
Hammare, kofot, skruvdragare, trallskruv, tigersåg (fungerar lika bra med fogsvans) samt hörselkåpor.
Såga lastpallen här
Steg ett: såga längs streckade linjen. Undre delen kommer utgöra sitsen.
Sidor på fåtöljens sits
Steg två: från en av de tre oanvända pallarna tar du en bräda och skruvar fast på vardera sida om sisten. Sitsen / underredet är nu klart.
DIY fåtölj ben
Steg tre: två spillbitar sågas till och skruvas fast fram på vardera sida av sitsen. Jag mätte mina till 27 cm men längden avgör man själv. Nu är benen klara.
ryggstöd DIY fåtölj
Steg fyra: ryggstödet tillverkas av två längre plankor som tas från en av de oanvända lastpallarna. På de plankorna skruvas brädor som utgör ryggstöd. Ett stopp längs ned på baksidan skruvas också fast.

Ryggstöden sitter inte fastskruvade i sisten utan man sticker bara ner dem i tredje glipan på sitsen / underdelen. Ryggstödet låser sedan sig själv.

DIY trädgårdsmöbler lastpallar
Nu är fåtöljerna klara och behöver få sig en liten omgång med slipmaskinen eller handslipas.
DIY loungmöbler trädgård
Nu är fåtöljerna slipade. Främst har jag fokuserat på sitsen och alla kanter. Granstocken i mitten slipade jag ovansidan på och oljade sedan in just ovansidan. Ett supersnabbt sätt att tillverka ett litet bord.
målning DIY fåtölj lastpall
Målning pågår. De såg inte mycket ut för världen innan men nu börjar det se trevligare ut.
Färdigt! Sköna, enkla, gratis och stabila.

Kostnad DIY fåtölj av lastpallar

Noll kronor. Pallarna var gratis, färgen hade vi och trallskruven likaså.

Slutord

Detta var ett roligt och snabbt gratisprojekt. Fåtöljerna har en lite modernistisk design som jag gillar. Fåtöljerna är bekväma, stabila och oömma. Kompletterar man dem med kuddar blir de ännu goare. Snyggast är de i från sidan.

Ps. Det är bra att välja pallar med trycket “HT” enligt nedan. Det betyder “heat treated”. Pallarna är då inte inpregnerade med något mög utan bara värmebehandlade innan de togs i bruk.

HT Heat treated
HT = heat treated

Har ni frågor eller om jag är oklar i min text – kommentera så försöker jag förklara bättre.

Ds. Ni vet väl att IGMRs håller sig med en Pinterestsida för att hålla koll på all inspiration som dyker upp?

Signatur

11 kommentarer

 1. FruEfficientBadass

  “Jag arbetar inom supply chain (typ transport) och dessutom tycker vi om att sitta och glo.” Jag har nog inte lagt pusslet förrän du skrev ut det nu. Mitt undermedvetna har funderat på var du får tag i dessa fina pallar till alla dina projekt? Men från min tid i supply chain har jag för mig att fina pallar av typen EUR ingår i någon sorts pantsystem och att man ICKE får plocka ut dem ur systemet? Men supply chains worldwide står väl still nu kan en anta…

  • HerrIGMR

   Du har rätt med pantsystemet eller pallbytessystem. Dock är dessa som jag byggde av urtagna ur systemet pga defekter och därmed gratis für mich.

   Om man inte har ett så coolt jobb som mig (skämt) finns det ofta företag och grannar som mer än gärna vill bli av med dem. Vi har en elfirma här där jag bor som ofta skänker pallar trots pantsystemet (45 kr tror jag). De orkar helt enkelt inte mecka med det.

 2. Dennis

  Kul tips! Detta känns som en perfekt grej att pyssla med på tomten i helgen om vädret tillåter. Måste bara “låna” två pallar från jobbet..

  • Herr IGMR

   Ja bara gört! Kommat tänka på att man kan göra detta med en hel pall som sits / underdel. Då,blir det en minisoffa istället.

 3. Anna

  Men vilken cool idé!

  • HerrIGMR

   Superenkla och bekväma. Jag tycker de är snygga men smaken är som baken.

 4. ekonomenstips

  wow, sjukt snygga!

  • HerrIGMR

   Tack! Jag gillar dem och tycker att de ser “snabba ut” som fru IGMR sa.

 5. frihetsgraderna

  Vilket underbart inlägg! Jag är ingen snickare och saknar trädgård men ditt inlägg gav mig en enorm lust att GÖRA något så jag tog itu med att “konststoppa” min morgonrock (dom jag har tänkt göra sen i somras….). Dessutom satte jag en deg som såsmåningom blev fantastiska krossfrallor. Så kan det gå…..

  • HerrIGMR

   Visst är det härligt att göra något (och tack). Att ha små projekt är verkligen ett gött sätt att hålla sig aktiv i tanken och tom ibland komma in i flow (och vilken underbar mental plats det är).

   Har ett till stolsprojekt på gång så håll utkik. Ska åka och köpa staketribbor idag vilket kommer utgöra materialet.

   Recept på krossfrallor?

 6. Skogsanna

  Hur många pallar var det från början? På första bilden är det 3 st men sen i steg två när man sågat i där en pall ska man ta en bräda från en av de tre oanvända pallarna.

  Ett kul projekt och fint resultat. Jag vet precis var jag ska ställa dem med utsikt över älven. ?
  Ska bara bygga först ?

Kommentera