Ibland gör man rätt - IGMR

Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Vår investeringsfilosofi.

Vi investerar hur?

Varning för kort inlägg. Vi är rätt tråkiga vad gäller investerarbiten. Här kommer vår investeringsfilosofi.

Visa av tidigare erfarenheter har vi har valt den superpassiva vägen till att investera. För några år sedan gjorde jag en fantastiskt dålig aktieaffär. Aktier köptes för en lägenhetsvinst i Black Pearl (olja), Alder (guld), Questerre Energy (gas) samt Gold Bullion Development (guld).

Risken var skyhög och alla aktier hade ett knippe förståsigpåare som lovade guld och gröna skogar. Kort och gott kan jag säga att det gick INTE så bra utan allt såldes med stor förlust när vi köpte vårt hus. Gör om gör rätt…

Samla många lass med lycka
Word!

Efter att ha läst Mr Money Mustaches blogg, Viki Robins bok ”Your money or your life”, J. Collins bok ”The simple path to wealth”, RikaTillsammans blogg och lyssnat på många timmar av Choose FI podden kom vi fram till att indexfonder passar oss. Vi vill lägga vår tid på familjen, vänner träning, personlig utveckling – ja allt det goda.

Vi tror inte att vi kommer slå marknaden då väldigt få investerare och aktivt förvaltade fonder gör det. Sett till en femårsperiod är det en bråkdel av alla investerare som slår index. Därför kör vi passiva och billiga indexfonder all the way (typ). Varför typ? Jo vi har en fond som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag som inte är en indexfond.

Vilka förvaltare använder vi oss av?

Som det ser ut nu kör vi 90% på Lysa.se och dit går vårt månadssparande vilket är den absoluta majoriteten av pengarna. Vi har också en ISK på Avanza för pengarna från våra side hustles.

Avanza delas investeringarna lika mellan Avanza Global och Spiltan Investmentbolag. På Lysa har vi vårt eget sparande samt vårt sparande till vår son. Vi kör 100% aktiefonder och inga räntebärande papper. Är du intresserad av Lysa har RikaTillsammans ett mycket bra podavsnitt om just Lysa. Klicka här för att lyssna.

Böckerna hittar ni på vår sida för boktips.

3 kommentarer

  1. Hej!

    Kort men intressant läsning. Tror många av oss har börjat med att föra dåliga affärer. Så även jag. Men så länge man lär sig något av det så 🙂 nu kör vi också en väldigt passiv och tråkig investeringsfilosofi istället. Indexfonder och aktier i stora välkända bolag. Har varit mer vinnande än affärerna i Afrika oil och liknande.

    Mvh VER

    • Som oerfaren lockades jag inte till det trygga utan till de sektliknande aktierna. Nu tänker jag att jag vill äga en del av marknaden, den verkar ju alltid vinna.

    • @VER: Indexfonder har varit mer framgångsrika än i princip alla andra investeringsslag, inte bara skumma placeringar av den typ som exemplifierades i inlägget. Detta förklaras i medierna IGMR citerar ovan. Det är en seglivad myt att vi vanliga dödliga (=alla utom möjligen Buffet) kan handplocka aktiv förvaltning och aktier och på så vis slå index. Råvaror är för mig investeringarnas motsvarighet till magiska stenar inom astrologin.

Kommentera