Vår investeringsfilosofi – hur vi investerar

Varning för kort inlägg. Vi är rätt tråkiga vad gäller investerarbiten. Här kommer vår investeringsfilosofi.

Vis av tidigare erfarenheter har vi har valt den passiva vägen till att investera och detta gör vi i breda indexfonder. Vi vill alltså äga en liten bit i många företag snarare än att äga ett färre antal företag.

För några år sedan gjorde jag en fantastiskt dålig aktieaffär. Aktier köptes för en lägenhetsvinst i företagen Black Pearl (olja), Alder (guld), Questerre Energy (gas) samt Gold Bullion Development (guld).

Risken var skyhög och alla aktier hade ett knippe förståsigpåare som lovade guld och gröna skogar i diverse fora. Kort och gott kan jag säga att det gick inte så bra utan aktierna såldes med stor förlust när vi köpte vårt hus.

vår investeringsfilosofi
Word!

Gör om gör rätt…

Efter att ha läst Mr Money Mustaches blogg, Viki Robins bok ”Your money or your life”, J. Collins bok ”The simple path to wealth”, RikaTillsammans blogg och lyssnat på många timmar av Choose FI podden kom vi fram till att indexfonder passar oss.

Vi vill lägga vår tid på familjen, vänner träning, personlig utveckling, trädgård, böcker, naturen, musik – ja allt det goda.

Vi tror inte att vi kommer slå marknaden då väldigt få investerare och aktivt förvaltade fonder som gör det. Sett till en femårsperiod är det en bråkdel av alla investerare som slår breda indexfonder. Därför kör vi passiva och billiga indexfonder all the way (typ). Varför typ? Jo vi har en fond som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag som inte är en indexfond.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag äger vi eftersom den liknar en indexfond. Investmentbolagen äger nämligen många mindre företag och därmed är riskspridningen större. Det är en liten krydda och utgör en bråkdel av totalen.

Investeringsfilosofi & regler i dåliga och bra tider?

Börsen går upp och ner det vet vi. Därför vill vi använda oss av verktyget månadssparande och inte försöka tajma marknaden. Månadssparandet innebär att vi kommer investera i alla konjunkturer, krasch som höga värderingar. Det ökar sannolikheten för att vi når vårt mål om ekonomisk frihet, FIRE eller FI.

Vid sättningar eller krascher försöker vi avvara mer pengar i vardagen och investera mer. Detta med vetskapen av att de pengarna blir mer värda vid kommande återhämtning.

Vi säljer inte – vi är långsiktiga.

Vilka förvaltare använder vi oss av?

65% av vår sparande har vi på Lysa.se och dit går vårt månadssparande vilket är den absoluta majoriteten av pengarna. Vi har också en ISK på Avanza för pengarna från våra extraknäck. Alla extrapengar kanaliseras alltså dit.

Avanza delas investeringarna lika mellan fonderna Länsförsäkringar Global Indexnära och Spiltan Investmentbolag. På Lysa har vi vårt eget sparande samt vårt sparande till vår son. Vi kör 100% aktiefonder och inga räntebärande papper. Är du intresserad av Lysa har RikaTillsammans ett mycket bra poddavsnitt om just Lysa. Klicka här för att lyssna.

Böckerna hittar ni på vår sida för boktips.

Signatur