Spartips – Detta är ingen blogg som förespråkar konsumtion, tvärtom. Det vi förespråkar är att leva ett liv i enlighet med dina personliga värderingar och att du kanaliserar din energi och tid till just dem. Onödig konsumtion står ofta i vägen för detta. Hur?

Vi kan ta ett enkelt exempel ur vår verklighet. Vi värderar tid tillsammans med familjen väldigt högt. Förr när vi konsumerade upp alla våra pengar var vi bundna vid våra arbeten. Inte nog med det, vi använde våra helger till att flänga runt i butiker och på fikaställen istället för att umgås på riktigt. Den energi vi hade kvar till helgen använde vi på att konsumera och inte fullt till varandra. Det skavde.

Värdera din tid och energi högt!

Tid och energi är två saker som inte är obegränsade. Genom att göra som vi gjorde ovan valde vi bort varandra och våra värderingar, om än omedvetet. Det är ju så – genom att välja något kommer du välja bort något annat. Kanske inte medvetet men konsekvensen blir den. Genom att konsumera upp alla pengar konsumerar lägger man tid och energi på att konsumera upp sin tid och energi. Hur? Om man har ett lönearbete byter man sin tid och energi mot pengar. Om man värderar sin tid och energi bör man också vara försiktig med sina pengar just av den anledningen. Vicki Robin skriver otroligt bra om detta i sin bok ”Your Money or Your Life”. En bok jag inte nog kan rekommendera alla att läsa. Fler boktips här.

Räkna ut din verkliga timpenning och sätt den i förhållande till dina konsumtionsval.

Jag kommer kort beröra detta kraftfulla verktyg för att värdera de konsumtionsval som ändå måste göras. Vill du läsa mer om verklig timpenning har jag skrivit om det här.

Man kan räkna ut vad man netto tjänar på en timme lagd på lönearbetet. Det är ett kraftfullt sätt att sätta pengar i relation till vad en timme av ditt liv är värt. För att göra detta korrekt bör man inte bara ta nettolönen delat med arbetade timmar. Vi bör också ta med uteluncher, eventuell pendlingstid adderat till arbetad tid, bilkostnader eller andra kostnader för att ta sig till arbetet eller om man är tvungen att lägga pengar på kostym eller annat för att vara representabel. För mig kokar allt detta ned till en timpenning på ungefär 160 kronor netto per arbetad timme.

Dessa 160 kronor representerar en timme av mitt liv, en timme jag inte får tillbaka. Helt plötsligt är dessa pengar laddade med ett värde utöver just 160 kronor. Det gör också att jag kan fundera på om en ny TV för 10 000 kronor är värd att arbeta 62,5 timmar för att få. Kostar min bil mig 6 000 kronor i månaden kan jag fundera på om det är värt för mig att jag nästan arbetar en hel vecka varje månad för att ha råd med den. Verklig timpenning är en guide att ha med sig.

Med det sagt kan vi bli konkreta och se vad som kan göras i vardagen. Dags för handfasta spartips.

Spartips i vardagen

Enklast är att ge sig på de stora kostnaderna. För vår del var det boende, mat och transport – i den ordningen.

Spartips boende

Denna post har varit svår att påverka för oss. Det vi har gjort är att lägga om våra bolån till en lägre ränta. Vi valde Danske Bank då vi genom Fru IGMRs fackförbund hade tillgång till förmånlig ränta. Denna ränta kunde vi förhandla ner ytterligare genom att också göra ansökningar hos två andra banker med bra ränta. I vårt fall var det Hypoteket och Landshypotek.

Vi har också sett till att elda i vår kamin på vintern för att få ner fjärrvärmeräkningen, slagit av golvvärmen i badrummet, köpt energisnåla apparater när något gått sönder samt bytt till LED-lampor när en vanlig lampa gått.

Jag ser också till att inte duscha överdrivet länge eller att bada varje dag. Vi sparar också vatten till bevattning i trädgården via taket till altanen ner i en gammal vintunna. Det kapar någon krona men främst känns det värdemässigt rätt att inte vattna med dricksvatten.

Spartips mat

Här har vi gjort väldigt stora besparingar. För det första har vi inte ätit utelunch mer än en handfull gånger på två år. Det sparar oss 4 000 kronor per månad. Bara det är 48 000 kronor per år i besparing.

Vi lagar nästan all mat vegetariskt och vi har insett att vi inte värderar att äta ute med den frekvens vi tidigare gjort. För att sporra oss extra har vi också slutat att köpa hem mat. Varför? Jo dels kostar det mycket pengar men främst har vi insett att vi verkligen gillar att laga mat och umgås i köket. Den tiden tillsammans får vi inte om vi köper hem mat. Förr la vi totalt mellan 7 000 till 11 000 kronor på mat för en familj på tre inklusive uteluncher. Nu pendlar vi mellan knappa 3 000 till 4 000 kronor.

Inspiration till bra och prisvärd mat finns alltid på Undertian.com. Hennes trehundrakronorsveckor är ett snabbspår till att komma ner i matkostnad. Vi har undertian.com att tacka för många sköna tusenlappar in på sparkontot.

En annan sak som också finns på många affärer är nedsatta priser för varor med kort datum. Dessa brukar vi köpa och lägga i frysen eller laga direkt. Många kronor att spara här också, speciellt om man köper kött.

Matbutik har vi också bytt. Nu handlar vi på Willys och Lidl. Förr var det nästan alltid den lokala och lite exklusiva ICA-affären som vi handlade på. Vi har varit rätt nördiga med mat, märken, närproducerat och ekologiskt. Detta har vi släppt på nu och märker ingen skillnad i smak. Det vi märker skillnad på är prislappen och att vi äter upp allt vi köper hem. Förr slängde vi massor.

Spartips bilägande och transport.

Det uppenbara svaret är att ta cykeln och sälj bilen. Så långt har inte vi gått men vi har optimerat vårt bilägande på ett sådant sätt att vi faktiskt tjänar pengar på att ha bil. Vi har alltså inte bara raderat kostnaden utan vi går plus på att äga bil, vårt körande inkluderat. Hur?

Vi hyr ut bilen via uthyrningstjänster. Det kan du läsa mer om här och här. Bilen är helförsäkrad under hyresperioden och vi kan inte nog rekommendera både att hyra och att hyra ut.

Ford Focus
Detta är ingen arrangerad bild. Sonen älskar verkligen sin ”Bamsebil”. Bilden togs efter att bilen lämnats åter av hyrestagaren.

Vi äger en ganska billig bil. Vår Ford Focus 2008, som vi köpte kontant för 30 000 kronor, har vi nu ägt i fyra år och den har rullat 5 000 mil i vår ägo. Jag servar den, gör enklare reparationer och byter däck själv. I och med att bilen är billig har vi inte annat än en trafikförsäkring på den. Däcken köper vi begagnade på Blocket. Totalt kostar bilen oss dryga 1 000 kronor varje månad – en kostnad som absorberas av de som hyr vår bil. Sedan sommaren 2019 har vi gått mellan 100 kronor till 1 500 kronor plus på bilägandet varje månad. Jag har skrivit mer om vårt bilägande här.

Spartips tjänster

När vi började vår sparresa sa vi upp i princip alla våra abonnemang och tjänster förutom mobilerna, städtjänst och Spotify. Sakta men säkert plockade vi tillbaka de tjänster vi kände att vi saknade. Nu skrev jag tjänster i plural vilket är fel. Det är bara Netflix som letat sig tillbaka. Städtjänsten har vi sagt upp och städar numera själva.

Skippa onödig konsumtion

Här har vi vår största besparing. Vi rör oss inte ute i köpladorna eller på shoppingcenter längre. Genom att inte utsätta oss för dessa ställen konsumerar vi också mindre. Vi försöker istället att ta oss ut på utflykter, spela spel, rita, pyssla, träna, träffa vänner, läsa eller annat.

Nästan all konsumtion som vi gör är nu behovsstyrd och vi är inte hela tiden på jakt efter något nytt. Man ska också komma ihåg att allt som köps måste förvaras och skötas. Det i sin tur tar tid och energi – en ond cirkel.

Gör saker själv / insourca

Vi försöker göra det mesta själva – saker som kanske många hyr in hjälp till. Bilen servar vi själva, klipper sonens hår själv, reparerar och renoverar saker och huset själva, odlar grönsaker själva och annat. Vi tycker detta är kul och lärorikt. Det finns instruktionsvideor / tutorials för ALLT på Youtube.

Spartips bilservice
Inga hjul på marken. Oljebyte signerat Herr IGMR pågår.

Andra spartips:

Några bra länkar till tjänster vi använder:

Sälja prylar – Smidigast är att använda Sellpy vilket vi gör när det gäller kläder och barnsaker. I övrigt kör vi en mix mellan Blocket.se, Tradera samt lokala Facebookgrupper. 

Mobiltelefoni – Vi använder Vimla!. De är en väldigt billig teleleverantör med en twist – tipsar man vänner får man avdrag på månadsavgiften. Därmed kan man komma ner till noll kronor i månaden vilket vi nästan är.

Bilservice och reparationer – Om problemet är för krångligt att laga själv använder vi Autobutler för att ta in offerter att välja mellan.

Kreditkort – Vi anväder Ikano kreditkort på grund av deras rabattkalender och bensinrabatt 1%.

Elavtal – vi byter elabonnemang ungefär en gång per år för att få en bra deal. Det gör vi på Elskling.se

Försäkringar – vi benchmarkar alltid våra försäkringar på Insplanet och Compricer för att se att vi ligger rätt i pris. Jämför bilförsäkringar hos Compricer

Cashback – vi försöker alltid köpa saker via cashbacksidor om vi köper nytt. Därför använder vi Refunder.se när vi ska köpa något. 

Bredband – Vi använder tjänsten Bredbandsval för att byta bredbandsavtal. Skriv in din adress och få upp de erbjudanden som finns just hos er. Värt att ta en koll på varje halvår/år.

Månadssparande sker via Lysa.se och de pengar som skrapas ihop via försäljning av prylar etc. sätter vi in på ett ISK konto hos Avanza.

Nedan ser ni de sidor vi skrivit i ämnet spartips:

1. Spartips för bilägandet. I detta inlägg kan ni läsa vår bilresa och hur vi sänkt våra bilkostnader från över 7 000 kr till i skrivande stund 1 200 kr i månaden. Klicka här för att komma till spartips för bilägande.

2. Spartips för abonnemang till mobiltelefon. I detta inlägg berättar vi hur vi gör för att snart kunna ringa gratis på våra mobiler. Klicka här för att komma till inlägget.

3. Tjäna pengar på att sälja prylar. Här berättar vi hur vi tjänat pengar på att sälja prylar om annars skulle samlat damm. I inlägget pratar vi taktik och går igenom de tjänster vi använt. Klicka här för att komma till inlägget.

4. Familjen IGMRs taktik för att handla saker så billigt som möjligt. I detta inlägg berättar vi om hur vi handlar kläder, skor, elektronik, prylar etc. Vi handlar vissa saker second hand. Köper vi nytt försöker vi kombinera rabatter, cashbacksajter samt kreditkort med bonussystem. Klicka här för att komma till inlägget.

5. Träning.
Här berättar vi hur vi tränar nu sedan vi sagt upp våra gymkort. Klicka här för att komma till inlägget.

6. Sänk din bilförsäkring. Många överförsäkrar sig. Här är vår syn på saken och hur vi gjorde för att sänka våra försäkringskostnader för bilen med 65%. Klicka här för att komma till inlägget.

7. Använder du linser? Så här gör vi för att handla linser billigt och med rabatt på rabatt. Klicka här för att komma till inlägget.

Signatur