Om jag måste välja två böcker som påverkat mig och pushat mig i den riktning som jag lever nu är det Vicki Robin´s ”Your Money or Your Life” samt ”The Art of Frugal Hedonism” av Anne Raser-Rowland & Adam Grubb.

Ovan är affiliatelänkar men böckerna kann också med fördel lånas på bibblan eller köpas med cashback).

Dessa två böcker har, på riktigt, fått mig att se världen på ett annat sätt. De har fått mig att värdera vardagen, att värdera min tid, att vara tacksam, att inte bara se framåt och längta efter X (sätt in vad som helst här) och att faktiskt förstå vad fantastiskt bra jag och vi har det just i denna tidpunkt i historien.

Art of Frugal Hedonism

Vi lever bättre än forntida kungar men uppskattar det inte. Vi har vant oss. The Art of Frugal Hedonism är en bok full med klokskaper och trix för att leva ett liv fullt av tid och njutning för mindre eller inga pengar. Låt lyx vara lyx och njut av den vid de få tillfällen den så kommer. Applicera ett nyfiket och klurigt synsätt på värden och få det bättre.

Ett exempel. De dagar där jag tar bil hamnar jag ofta i bilköer. Det tutas och jag ser hur det pulserar i pannan på många medtrafikanter. Varför? Jag sitter i en perfekt tempererad bil, i en skön fåtölj med bra musik i stereon. Jag behöver dessutom inte använda benen för att ta mig framåt. Det är ett underverk. Istället för att vara arg kan jag njuta av att jag har en bil och kan få en skön stund. Jag kan ändå inte göra så mycket åt min situation utan accepterar den och sätter på skön musik typ:

Your Money or Your Life?

Jo detta är boken som sänkte mig totalt. Jag har pratat om det så många gånger här på bloggen, men att koppla pengar till tid har förändrat mitt liv. Pengar har ett värde och också min tid. Jag lever ett värdebaserat liv nu. Visst konsumerar vi fortfarande – det som ger värde och mening. Det kan verkligen få kosta pengar. Det andra, bruset, som stjäl tid och pengar – det har vi till största delen kapat. DET är hemligheten till att vi kunnat spara 337 000 kronor på ett år samtidigt som vi har renoverat tvättstugan och betalat av på lån. Det är också hemligheten att vi upplever att vi har så mycket mer tid nu.

Värdesätt de och det du har omkring dig. Njut av att du har rinnande varmt vatten. Njut av en termosfika på en plats du bestämmer istället för att bränna en arbetsdag på ett stressigt fikaställe. Gör din grej och var nöjd med det du har.

art of frugal hedonism
Komplett med kaffering och allt.

Här intervjuas Anne Raser-Rowland på en av mina favoritpodcasts – The Slow Home Podcast. Lyssna vettja.

Fler boktips hittar du på min boktipssida här.

Signatur