Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Två böcker för ett rikare liv

Om jag måste välja två böcker som påverkat mig och pushat mig i den riktning som jag lever nu är det Vicki Robin´s “Your Money or Your Life” samt “The Art of Frugal Hedonism” av Anne Raser-Rowland & Adam Grubb.

Ovan är affiliatelänkar men böckerna kann också med fördel lånas på bibblan eller köpas med cashback).

Dessa två böcker har, på riktigt, fått mig att se världen på ett annat sätt. De har fått mig att värdera vardagen, att värdera min tid, att vara tacksam, att inte bara se framåt och längta efter X (sätt in vad som helst här) och att faktiskt förstå vad fantastiskt bra jag och vi har det just i denna tidpunkt i historien.

Art of Frugal Hedonism

Vi lever bättre än forntida kungar men uppskattar det inte. Vi har vant oss. The Art of Frugal Hedonism är en bok full med klokskaper och trix för att leva ett liv fullt av tid och njutning för mindre eller inga pengar. Låt lyx vara lyx och njut av den vid de få tillfällen den så kommer. Applicera ett nyfiket och klurigt synsätt på värden och få det bättre.

Ett exempel. De dagar där jag tar bil hamnar jag ofta i bilköer. Det tutas och jag ser hur det pulserar i pannan på många medtrafikanter. Varför? Jag sitter i en perfekt tempererad bil, i en skön fåtölj med bra musik i stereon. Jag behöver dessutom inte använda benen för att ta mig framåt. Det är ett underverk. Istället för att vara arg kan jag njuta av att jag har en bil och kan få en skön stund. Jag kan ändå inte göra så mycket åt min situation utan accepterar den och sätter på skön musik typ:

Your Money or Your Life?

Jo detta är boken som sänkte mig totalt. Jag har pratat om det så många gånger här på bloggen, men att koppla pengar till tid har förändrat mitt liv. Pengar har ett värde och också min tid. Jag lever ett värdebaserat liv nu. Visst konsumerar vi fortfarande – det som ger värde och mening. Det kan verkligen få kosta pengar. Det andra, bruset, som stjäl tid och pengar – det har vi till största delen kapat. DET är hemligheten till att vi kunnat spara 337 000 kronor på ett år samtidigt som vi har renoverat tvättstugan och betalat av på lån. Det är också hemligheten att vi upplever att vi har så mycket mer tid nu.

Värdesätt de och det du har omkring dig. Njut av att du har rinnande varmt vatten. Njut av en termosfika på en plats du bestämmer istället för att bränna en arbetsdag på ett stressigt fikaställe. Gör din grej och var nöjd med det du har.

art of frugal hedonism
Komplett med kaffering och allt.

Här intervjuas Anne Raser-Rowland på en av mina favoritpodcasts – The Slow Home Podcast. Lyssna vettja.

Fler boktips hittar du här.

Signatur

23 kommentarer

 1. Frihetskraft

  Tack för tipsen, jag suger åt mig alla tips som en tvättsvamp. Jag tycker verkligen om att vrida lycka åt ett annat håll än bara konsumtion och jämföra med andra. Jag vill göra aktiviteter som jag blir glad av och äga saker som används.

  • Anonym

   "Jag tycker verkligen om att vrida lycka åt ett annat håll än bara konsumtion och jämföra med andra. Jag vill göra aktiviteter som jag blir glad av och äga saker som används."

   Bara där har du ett recept för ett bättre liv. Många frågar sig inte ens vad man blir glad av, på riktigt. Reklamen säger nya bilen, nya huset eller nya javadå. Jag säger plocka ramslök med sonen för att sedan gå hem och göra en pizza. Äta sig mätt och avsluta dagen med långläsning i en bok om att börja skolan.

   Trevlig helg!

 2. FruEfficientBadass

  Å älskar båda men mest ändå Frugal Hedonism. Jag tänker på hur hon (i podden du nämner) berättar hur hon åker ut på en ö med lite campingprylar och linser i påsar (av tyg inbillar jag mig) och njuter storskaligt av scenerierna, ljuden, luften, livet. Allt medan hennes vänner sneglar och undrar "hur har du råååd att vara ledig bara sådär?". Inte så svårt, menar hon, när jag lever på 25% av det ni lever på. Jag ska lyssna om det avsnittet igen.

  • ansi

   Ja visst är det konstigt att andra inte fattar eller verkar ta in att jag kan ha råd att vara ledig för mitt liv och min livsstil inte kostar lika mycket som deras. De verkar tro att alla väljer att leva på samma sätt – med dyr bostad, två relativt dyra bilar, städhjälp, linas matkasse, träna på dyra gymet, ha hårextensions, ögonfransextensions, göra naglar plus alla annat skönhetsförknippat, shoppar nya kläder till en överfull garderob, reser på longeeekends, skidsemester, New York, Thailand ja alla de där sakerna som medelsvensson verkar se som självklar och inte reflekterar över. Väljer man bort allt sånt då har man råd att vara ledig mycket

  • Anonym

   För mig låter det som ett fängelse att lägga all tid på att upprätthålla ovan.

  • Anonym

   Tycker också att det låter som ett fängelse! Visst behöver man inte bli extrem heller (som jag nog kan antas på vissa sätt) men det borde inte anses onormalt med en blandning och spridning bland folk och hur de väljer att leva och konsumera, och det även om man fortsätter att arbeta heltid ändå.

   Talade om för min far nyligen att jag läsåret 17/18 sparade 15000 kr/mån av min heltidslön som lärare. Han blev alldeles tyst i luren ett tag. Sedan tyckte han att det lätt ofattbart men så började kort rada upp mina månatliga utgifter och då förstod han lite bättre men verkade ändå lite chockad. Jag var inte helt sanningsenlig heller… Jag sparade faktiskt 1500 kr ytterligare men tyckte att det bara hade blivit för mycket att säga så jag avrundade neråt så att säga. Då konsumerade jag trots allt mer under den perioden än jag normalt gör när jag inte jobbar.

   Alltså, om jag hade orkat att jobba heltid som lärare under de senaste tjugo åren hade jag sparat ihop en summa tillräckligt för att köpa en tvåa i Stockholms innerstad kontant. Har alltid varit medveten om det, men som sagt, har inte orkat jobba heltid så mycket. /Eva

 3. Anonym

  För min del har "Your Money or Your Life" nog gjort störst avtryck. Speciellt delen där man ska kategorisera sina utgifter efter hurvida de är i linje med ens egna värderingar och intressen. Nu skäms jag inte längre för att lägga pengar på mina intressen och de saker som är berikande för mig och jag har kapat det som inte är viktigt. Den andra boken har jag nog inte ens hört talas om tidigare.

  • Anonym

   Eller hur! Det bästa tycker jag är man är nöjd oavsett om man konsumerar eller inte. Gör man det inte är det för att det inte är värt det och gör man det – då är det värt.

 4. Koll på kontot

  Tack för bra bok & pod-tips:)

  /K

 5. Cosmonomics

  Beställt båda böckerna på biblioteket. Robins bok behövde fjärrbeställas så den tar väl ett tag och den andra var det fyra reservationer på. Men ett ständigt inflöde av nya böcker att låna är bra, så tack för tipsen (Robins bok har stått på to-read-listan ett tag, har bara inte fått tummarna ur).

  • Anonym

   Robins bok är finfin. Beware bara att det finns en del upprepningar om människor som följt hennes kurser vilket kan vara lite tristare läsning.

 6. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  En av de största rädslor jag tror folk har är att de är rädda för att sticka ut, vara ”onormal” vad ska andra tycka, passa in osv. När du väl satt dig själv i förarsätet och skiter i vad andra tycker och tänker om dig har du frigjort en jekla massa energi och frihet hos dig själv.

  När jag var på intervju häromdagen fick jag frågan ”vad gör du när du inte jobbar?”, jag svarade ”friluftsliv, vandra, äta mat tillagat med stormkök, enkla saker, som får mig koppla av ocj må bra. Reaktion: de tittade på mig som ett ufo, ehhhhhh okej, då går vi vidare.

  Förmodligen hade förväntat att jag svarat ”Segla, spendera tid i stugan och båten på västkusten”.

  Människor vill alltid kategoriera en, om du har kostymbyxor går ekvaktionen inte ihop att du är med i scouterna osv osv

  • Anonym

   När jag var utsatt för säljare i fraktbranschen gjorde de en väldigt grov kategorisering av mig. Man = gillar fotboll/hockey. "Såg du matchen igår?". Det var alltid lika skoj att de hur de hanterade svaret att jag inte gillar fotboll/hockey. Än bättre var det när de bjöd på lunch och jag inte åt kött. De som klarade av dessa två knixiga och ovanliga saker hade större chans att få ta del av mina godsflöden.

 7. Den långsamma skribenten

  Tack för lyssningstipset på slutet där, IGMR!

  Att läsa The art of frugal hedonism var ett rent livsnjuteri i sig som jag minns det! Läste den någon gång under den varma årstiden, förra årets långa rekordvarma årstid: tog långluncher och cyklade från jobbet bort till avskilda platser där jag kunde sitta ensam på en bänk och titta på träden, njuta av vädret och lugnet och praktiskt taget inhalera denna ädelsten till bok. Och det var så intensivt uppenbart hur rätt Annie har. De bästa nöjena är ofta frugala. (Janet Jacksons mindre kända hit…) Inte för att det egentligen var nyheter för mig, men man behöver ju påminnas med jämna mellanrum, som hon också påpekade i Slow your home-podden. (Och om du vet vilken innebörd ordet ”ensam” kan ha för en introvert trebarnsmamma… det var kanske den viktigaste anledningen till att jag livsnjöt där på parkbänken ��)

  Vicki Robins bok har jag inte läst än. Det har hittills stupat på att mitt bibliotek valde att inte köpa in den (men de köpte in både Frugalwoods och den ena ekorrhjulsboken åt mig – bibliotek alltså, halleluja! Jag vill knappt nånsin betala för en bok igen, eller äga en). Andemeningen i boken har jag fått klart för mig genom poddar och bloggar. Men, jag vill absolut läsa den också.

  • Anonym

   VR boken är en perfekt murbräcka när man trevar i början. Den är dock väldigt läsvärd alltid.

   Lunchpaus för Art of Frugal Hedonism låter bara så underbart. De bästa nöjena är ofta billiga eller gratis. De blir också bättre om man har tid för dem och låter dem breda ut sig. Det märker jag nu när jag skurit rejält i schemat.

 8. Fri2032

  Igår kväll när jag fodrade hästarna var himlen alldeles full i stjärnor. Stannade upp, tittade länge på himlen och bara insöp hur fantastiskt bra liv jag har. Så tacksam över att jag får leva just detta liv, med dess med- och motgångar.

  Bara en sån sak som att ha fungerande händer och fötter, det tar man förgivet när man har det… Tror faktiskt mitt favoritordspråk ändå är "Man saknar inte kon förrän båset är tomt". Det är så sant och applicerbart på allt möjligt i ens liv.

  • Anonym

   Tacksamhet är kraftfullt. Bara att vara tacksam för det självklara får en att uppskatta det. Det självklara kan tas bort från en när som helst. Små pauser och tacksamhet jordar vardagen.

 9. ekonomenstips

  Har skrivit upp dem i min läslista som bara växer och växer =)

 10. Att Välja Lycka

  Tjenare IGMR

  Ingen risk att du känner till något sätt att ta del av the art annat än att köpa den. Den verkar inte finnas på bibliotek i Västsverige.

  Tack för tipset

  • Anonym

   Den är grym men verkar inte finnas att låna. Jag har ett ex du kan få låna när Fru IGMR läst ut.

  • Att Välja Lycka

   Det var väldigt snällt av dig. Den kostar ju inte mer än 185 kronor så det är inga problem att köpa den. Vi får väl se om jag får tummen ur så kan jag ju alltid lotta ut den när jag läst den för jag vill helst slippa att samla på mig fler ägodelar. Jag har redan svårt att få plats 🙂

Kommentera