Om städhjälp – när vi flyttade till vårt hus 2015 hade vi varken tid eller ork att städa (tyckte vi). Visst duttade vi här och där men det kändes som om vi inte kom förbi att plocka i ordning. Det var en otroligt intensiv period med chefande, mycket jobb, småbarn och så klart *trumvirvel* – renovering av huset.

Så vad gör man nuförtiden om man har ett problem? Jo, man kastar pengar på det så att det försvinner. Vi gjorde en snabb marknadsundersökning i området vi bor på och fick flera rekommendationer på städfirmor. Jag hade inte kommit i kontakt med att ha en städfirma tidigare men här visade det sig vara vanligt. Ett av företagen städade redan hos grannar på vår gata. Vi hade varit där och deras hem var verkligen spitze. Det avgjorde saken och vi hörde av oss till samma städfirma för att teckna ett abonnemang.

Städattiraljer köptes in efter en lista och vi fick vår första städning. Nu visade det sig att kvinnan som städar hos oss har ett stort ordningssinne och yrkesstolthet. Det var stor skillnad på städresultatet (och då är vi inga slarvers) och det var otroligt skönt att komma hem till ett nystädat hem varannan tisdag.
Just att städningen blev schemalagd var också något positivt för oss. Det betydde att vi var tvugna att röja hela huset så att det blev städbart varannan måndag.

Detta har fungerat fint för oss i flera år och vi har verkligen känt att städningen har adderat värde till våra liv. Trots städhjälp har vi ändå haft en medelsparkvot norr om 50% sedan vi började vår sparresa i mars 2018. Vi har skalat bort mycket men sädhjälpen värderade vi så högt att den fick vara kvar.

Tankarna har dock börjat gro att ta hand om städningen själva igen. Kanske är det Fru EBs alla inlägg om städglädje som gjort att vi har börjat ifrågasätta att köpa in denna tjänst. Mer troligt är kanske att i processen med att skala bort saker ur vår vardag så har tid frigjorts. Troligt är också att om jag lyckas hålla mig borta från skärmar i den utsträckning jag vill har jag mer än kompenserat för en tretimmarsstädning varannan tisdag.

En annan sak som har bidragit till att vi har börjat ifrågasätta att hyra in städhjälp är att vi har omvärderat att göra saker själva. Det är en njutning att själv ta hand om sig och sitt. Man får omedelbara resultat, för möjlighet att vara nöjd med sig själv samt att man sparar pengar i processen. Pengar som man kan köpa tid och frihet för.

En annan reflektion jag gjorde efter att jag skrivit inlägget om att räkna ut sin verkliga timpenning, var att städningen var ett nollsummespel. Jag tjänar ungefär lika mycket på mitt lönearbete på sju timmar som vi betalar för sju timmars städning. Fick jag välja skulle jag hellre varit ledig de sju timmarna för att städa själv.

Sagt och gjort. I början av sommaren satte vi städningen på paus med avsikt att ta hand om hela konkarongen själva igen. Tanken är att vi håller det schema vi tidigare kört – städning varje tisdag med undanplockning på måndag. Jag har erbjudit mig att ta städningen under inkörningsperioden och sedan får vi utvärdera och se om något behöver förändras – eller om vi går tillbaka till att köpa in tjänsten.

Hur gör ni med städningen?

Signatur