Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Städhjälp och 50%+ sparkvot?

Om städhjälp – när vi flyttade till vårt hus 2015 hade vi varken tid eller ork att städa (tyckte vi). Visst duttade vi här och där men det kändes som om vi inte kom förbi att plocka i ordning. Det var en otroligt intensiv period med chefande, mycket jobb, småbarn och så klart *trumvirvel* – renovering av huset.

Så vad gör man nuförtiden om man har ett problem? Jo, man kastar pengar på det så att det försvinner. Vi gjorde en snabb marknadsundersökning i området vi bor på och fick flera rekommendationer på städfirmor. Jag hade inte kommit i kontakt med att ha en städfirma tidigare men här visade det sig vara vanligt. Ett av företagen städade redan hos grannar på vår gata. Vi hade varit där och deras hem var verkligen spitze. Det avgjorde saken och vi hörde av oss till samma städfirma för att teckna ett abonnemang.

Städattiraljer köptes in efter en lista och vi fick vår första städning. Nu visade det sig att kvinnan som städar hos oss har ett stort ordningssinne och yrkesstolthet. Det var stor skillnad på städresultatet (och då är vi inga slarvers) och det var otroligt skönt att komma hem till ett nystädat hem varannan tisdag.
Just att städningen blev schemalagd var också något positivt för oss. Det betydde att vi var tvugna att röja hela huset så att det blev städbart varannan måndag.

Detta har fungerat fint för oss i flera år och vi har verkligen känt att städningen har adderat värde till våra liv. Trots städhjälp har vi ändå haft en medelsparkvot norr om 50% sedan vi började vår sparresa i mars 2018. Vi har skalat bort mycket men sädhjälpen värderade vi så högt att den fick vara kvar.

Tankarna har dock börjat gro att ta hand om städningen själva igen. Kanske är det Fru EBs alla inlägg om städglädje som gjort att vi har börjat ifrågasätta att köpa in denna tjänst. Mer troligt är kanske att i processen med att skala bort saker ur vår vardag så har tid frigjorts. Troligt är också att om jag lyckas hålla mig borta från skärmar i den utsträckning jag vill har jag mer än kompenserat för en tretimmarsstädning varannan tisdag.

En annan sak som har bidragit till att vi har börjat ifrågasätta att hyra in städhjälp är att vi har omvärderat att göra saker själva. Det är en njutning att själv ta hand om sig och sitt. Man får omedelbara resultat, för möjlighet att vara nöjd med sig själv samt att man sparar pengar i processen. Pengar som man kan köpa tid och frihet för.

En annan reflektion jag gjorde efter att jag skrivit inlägget om att räkna ut sin verkliga timpenning, var att städningen var ett nollsummespel. Jag tjänar ungefär lika mycket på mitt lönearbete på sju timmar som vi betalar för sju timmars städning. Fick jag välja skulle jag hellre varit ledig de sju timmarna för att städa själv.

Sagt och gjort. I början av sommaren satte vi städningen på paus med avsikt att ta hand om hela konkarongen själva igen. Tanken är att vi håller det schema vi tidigare kört – städning varje tisdag med undanplockning på måndag. Jag har erbjudit mig att ta städningen under inkörningsperioden och sedan får vi utvärdera och se om något behöver förändras – eller om vi går tillbaka till att köpa in tjänsten.

Hur gör ni med städningen?

Signatur

16 kommentarer

 1. Lupinerna

  När jag inte hade barn och bodde i en tvåa med man och katt så köpte vi in städhjälp. Vi var busy busy med jobb, aktiviteter och dekadens. När vi flyttade och samtidigt fick barn så sade vi upp abonnemanget, utgifter behövde bantas i samband med nästan två år föräldraledighet. Det är ju ironiskt för städhjälp hade ju varit mycket välkommet första året med barn! Jaja, vi har brottats med ny rutin och lärt oss städa själva. Eller, vi kunde ju städa själva innan också men det blev aldrig av i den utsträckning som var önskvärt. Precis som du skriver så var det skönt att röja dan innan någon kom och städade! Pengarna använder jag i hushållsbudgeten till sådant som behövs i lägenheten: ny spis, elektriker etc. Om räntan går upp finns de där som räntebuffert.

  Det är tillfredsställande att göra det själv men om fler bebisar gör entré i vårt liv eller om det blir jobbigt av någon annan anledning så skulle jag inte tveka att betala för städning igen en period.

  Kul att läsa om hur ni skalat bort i livet och sen skalat bort kostnader. Jag jobbar själv ca 80% men vill helst inte lägga mina lediga timmar i vardagen på städning så det får bli på helgen. Om man delar upp sig blir det fin ensamtid också!

 2. Anonym

  Jo det blir en utvärderingsperiod nu. Jag kommer inte, precis som du, tveka att plocka tillbaka denna tjänst om livet blir mer intensivt igen.

  En annan sak som har slagit mig är att vår son verkar gillar när vi går och stökar/städar. Han gillar att sitta mitt i med ett teckningsprojekt, hamapärlor eller annat.

  För ni över pengarna till ett dedikerat konto, typ buffertkonto?

  • Lupinerna

   Jag har haft ett dedikerat konto under våren, så kommer nog fortsätta med det. Vi kör en generell periodisering för hushållskontot så där finns alltid en pott pengar, men det är såklart skönt att se ett målsparande istället.

   Låter skönt med ett äldre barn som kan njuta av det, minns att jag ofta fick underhålla mig i närheten när mamma städade. På köpet har man fått kunskap om hur man gör, gäller alla sysslor i hemmet.

 3. FruEfficientBadass

  Jag tycker ni har rätt i diskussionen ovan. Om livet är körigt, så som det var under vår Hemfridtid med tre småbarn, då ska man vara snäll med sig själv och prioritera sådant som får en att kunna andas igen (vilket den professionella städningen gjorde för mig). Det många [de flesta?] emellertid glömmer är att likt dygdemönstret IGMR utvärdera efter ett tag: Behöver jag fortfarande tjänsten? I regel bygger vi bara på och på – hedonic adaptation. Plötsligt känns att städa själv som artvidrigt. Skulle bli kul att få ett uppföljningsreportage om något kvartal om hur det går. Stort lidande eller martyrtillfredsställelse?

  • Anonym

   Självklart gör jag det, uppföljning alltså. Första storstädningen kör jag i helgen och jag har redan bett fru och barn att köra undanplockningen på fredag innan de reser bort. Just barnets 20 kr veckopeng är villkorat till att han städar sitt rum.

   Ska till Classe och köpa mikrofiberdukar och en bra mopp till köksgolvet. Tips här?

 4. Louise

  Jag hade också städhjälp nr jag hade både små barn och häst. Nu städar jag själv, men en gång om året tar jag in fönsterputsare. Jag bor vid havet, och fönstren blir jättesmutsiga (plus massor av spindelväv!), så de hundralapparna tycker jag det är värt. Någon gång har jag också passat på att köpa in en storstädning vid ett sådant tillfälle.

  • Anonym

   Fönsterputsning är väl prisvärt? Det brukar alla säga men jag har ingen aning om vad det kostar. Vi har inte putsat våra på tre år…

 5. Flow-FI

  Vi har ingen städhjälp men vi fick förra julen en sladdlös dammsugare som faktiskt underlättat rätt rejält. Står på laddning i ett hörn i groventrén och bara dra fram och ställa tillbaka på 2sek. Underlättar mycket speciellt under sommaren med öppen dörr och barn, hund och folk springer in och ut och drar in massa skit i huset. Dammsuga 2ggr/dagen var inte ovanligt under högsäsong här. Den är inte lika effektiv som en sladddammis, men att slippa dra fram sladdar och slangar från skrubben osv gör att den används mycket oftare vilket gör att slutresultatet blir överlag bättre.

  • Anonym

   Jag hade en sådan förr i tiden. Tror dock att de förbättrats under åren eftersom den jag hade inte var superbäst. Låter effektivt och bra.

 6. Framtidsoptimisten

  Jag kan verkligen förstå tillfredställelsen i att komma hem till ett nystädat hem. Både jag och Fru Framtid blir oerhört glada när vi kommer hem och den andre har städat. Vi köper gärna tjänster men just städning har aldrig blivit av. Vet inte varför men jag får för mig att om någon skulle komma hem och städa så skulle jag förmodligen städa själv innan för att det inte skulle se förj*vligt ut.

  • Anonym

   Ja man måste ju plocka undan så att de kommer åt men i övrigt går det så kort mellan gångerna att det inte hinner gro igen. Vi kör ju ibland dammsugaren över golven eller städar lite mellan gångerna men det är mer för vårt eget höga nöjes skull 🙂

 7. Anonym

  Pinsamt nog har jag i princip alltid haft städhjälp. Jag borde väl ha en massa tid att städa men just nu prioriterar jag att syssla med mina sidehustles. Vi är två som delar på konstnaden och jag är faktiskt peppad att börja städa själv när vi flyttat. Typ att det blir som en nystart.
  En annan aspekt är att det antagligen blir så att den som vill ha det mest rent blir den som får lägga mest tid på att städa. I vårt fall är detta nog jag, och det känns för närvarande inte så lockande att jag ska behöva offra så mycket tid. Om man i stället betalar för städningen med pengar så är det lättare att dela kostnaden i lika delar.

  • Anonym

   Jag har inte tänkt på detta med att man har olika bekvämlighetsnivå med grad av städning. Det borde jag kanske tänkt på eftersom jag faktiskt har sambovänner som gått isär delvis på grund av detta. Städhjälp avhjälper detta på ett mycket bra sätt. Tycker ni prioriterar helt rätt.

 8. Eve

  Har inte städhjälp, men drömmer lite om att ha det. Känner dock att jag inte riktigt kan med, det är inte det att vi inte har tid att städa utan helt enkelt att vi är lata. Bor 2 personer utan barn i 2 rok så ytan är fullt överkomlig. Har hund som fäller ordentligt så det blir lite extra med det, men då vi har självgående dammsugare så blir det ändå inte så farligt.

  • Anonym

   Fungerar dessa robotdammsugare på djurhår? Mina svärisar har två katter och en hund som fäller och dammsugningen av deras hus tar lika lång tid som vårt tar att städa (cirkus).

  • Eve

   Tycker det funkar bra men behöver köra ganska ofta (optimala är nog var 3-4 dag). Den låter ganska mycket när den är igång men ofta sätter vi igång den på morgonen när vi går till jobbet.

Kommentera