Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Bärläder / fruktläder

Bärläder. Detta måste vara det bästa nya ordet jag lärt mig på länge. Bärläder. Nu kan man också kalla det fruktläder & men jag kör på bärläder.

Denna blogg är ingen renodlad ekonomiblogg. Vi har insett att vägen till ekonomiskt oberoende, ekonomisk frihet, FIRE – ja kalla det vad du vill, inte handlar så mycket om pengar. Gör man grundjobbet med att eliminera/minska fasta kostnader, ekonomiska ovanor, få styr på detta med att värdera sin tid och att spara innan man konsumerar – då kan man fokusera på annat.

Idag tänkte jag fokusera på just bärläder.

Vi är fans av Dags Att Plocka. Det är en sajt som förespråkar att hitta ätbart i naturen och trädgården + recepttips. Varje månad får man tips om vad som är i säsong och recepttips på detta. Ett av tipsen som kom förra året handlade om vildäpplen. Det är våra söta äpplens sura halvbror (eller liknande). På dessa vildäpplen (och typ allt annat frukt och bärigt) kan man göra bärläder.

Bärläder gör man genom att mosa sin huvudingrediens samt eventuella kryddor till en slät massa. Man breder sedan ut massan på ett bakplåtspapper och torkar i 4 – 8 timmar på 50 grader i ugnen.

Resultatet är ett läderartat fruktsnask som kan klippas till önskad form och ätas. Vi har gjort en himla massa äpplemos men har äpplen kvar som vi vill ta vara på. Att göra bärläder kommer därmed bli denna kvälls begivenhet. Vill du testa hittar du receptet här eller nedan.

Bärläder
Bild från Dagsattplocka. Bärläder, äppelremmar. Kärt barn…

Recept

Ingredienser

 • 15-20 st små vilda äpplen, gärna riktigt syrliga.
 • Färsk ingefära, 1 – 2 cm.
 • Kanel, 1 tsk.

Gör så här:

Skölj och kärna ur äpplena. Hacka ner i stora bitar och koka med lite vatten under lock i 10 minuter. Tillsätt den färska, hackade ingefäran. Lägg i kanel och torkad ingefära och koka alltsammans några minuter. Mixa till en slät smet och bred ut massan på bakplåtspapper.

Torka i mitten av ugnen på max 50 °C i 4 – 8 timmar med luckan på glänt. Det kan gå fortare, så håll lite koll – annars blir det chips (vilket också kan vara gott i och för sig). Rulla ihop lädret och förvara torrt och svalt. Det håller sig väl i över ett år. När du serverar: klipp tunna remmar.

Resultat?

Jag tog vanliga äpplen (Ca 15-20 st), 3 cm ingefära samt kanel. Det blev tre ugnsplåtar och en burk ingefäraäpplemos. Mitt i processen insåg jag att det faktiskt är som att göra osötad äpplemos. Nog om det…

Hur blev det?

Resultatet blev som på bilden ovan. Läderartat, syrligt, sött, fräscht och väldigt gott. Sonen åt nästan en hel plåt och konstaterade att han fick äta godis trots att det inte var helg. Därför kan vi alltså sätta familjen IGMRs stamp of approval på bärläder.

Ett tips – den plåten där vi bredde ut smeten ungefär en halv centimeter tjockt blev bäst.

Detta är ett utmärkt tips om man har mycket äpplen eller bär & rabarber i trädgården. Nästa batch för oss blir rabarberremmar med muscavadosocker. Kanske citronmeliss eller anisisop i också? JAMS!

Vill man torka äpplen eller kanske göra eget te av t.ex. citronmeliss kan man använda sig av en fruktktork (även kallad svamptork).

Signatur

10 kommentarer

 1. eriksjos

  Är inte äpple en frukt? 😉 fruktläder kanske? 🙂 Här kallar vi det bärremmar och det blir ofta från björnbär och hallon. Torkade äpplen är oxå suveränt som fruktsnacks.

  • HerrIGMR

   ÅH! Nu har jag ändrat rubriken – NÖJD!? 😉

   Låter gott med björnbärsremmar. Det måste jag testa. Kör ni klassikern med äppleringar då? Hur torkar ni?

   • eriksjos

    Alltid nöjd ? vi kör oftast halva äppleringar, enklare att få i sig. Vi har en tork från Stöckli som vi haft 15+ år. Har torkat rätt mkt friluftsmat i den, nu blir det mest äpplen & trattkantareller.

    • HerrIGMR

     Di däringa torkarna finns ju att tillgå. Finns ju också passiva torkställningar som är fina eller att man bara hänger upp på snören.

     • eriksjos

      Vanlig ugn funkar oxå. Bara att prova så man hittar nån metod/variant som passar.

 2. Investeringsundersköterskan

  Så bra tips! Frukt-och bärläder borde ju passa perfekt till yoghurt med min hemgjorda granola. Just nu har jag rabarber så jag ska testa rabarberremmar 🙂

  • IGMR

   Vi gjorde rabarberremmar igår. Väldigt gott med lakritston av muscavadosocker och anisisop. Vår stavmixer är trasig så skar bara rabarbern fint innan kokning.

 3. FruEfficientBadass

  “Vi har insett att vägen till ekonomiskt oberoende, ekonomisk frihet, FIRE – ja kalla det vad du vill, inte handlar så mycket om pengar. Gör man grundjobbet med att eliminera/minska fasta kostnader, ekonomiska ovanor, få styr på detta med att värdera sin tid och att spara innan man konsumerar – då kan man fokusera på annat.” Men JA eller hur? Jag känner detsamma. I början var det roligaste att fnula snurror och gå på de konkreta spartipsen. Men ju längre man gått på FI-stigen, desto mer handlar det bara om att leva. Fast med mindre consumer suckerae och mer fruktläder (kanske världens läskigaste ord?),

 4. F-lediga läraren!

  Perfekt med ett recept på björnbär, vi har två stora buskar och förra året blev det bara björnbärskaka – gott det ioförsig.. Men detta låter spännande!

 5. The Dividend Story

  Vad spännande, det kände jag inte till sedan tidigare 🙂

  Hoppas att ni får en fantastisk midsommar!

Kommentera