Göra egen biokol. Detta är året då jag ska ta näring och gödsling på allvar. Inte bara gå och skvätta lite guldvatten här och där samt täcka med gräsklipp. Jag är inte nöjd med avkastningen i trädgården. Mina perenner är inte heller så fina som jag tycker att de borde kunna bli. Så slog det mig – näring. Jag är inte påläst och har heller inte prioriterat detta.

Istället har jag fokuserat på att bygga en bra struktur på jorden genom chop and drop samt täckodling. Vår jord är en väldigt kompakt lerjord så detta fokus har inte varit dumt. MEN – jag har tänkt att detta räcker och att genom att tillföra gräsklipp, torkat ogräsrens men kanske mest torra löv så klarar jag mig. Det inser jag att så kanske inte är fallet.

I vår har jag därför pudrat aska, spritt benmjöl samt att jag väntar på ett efterlängtat regn så jag kan gå på med hönsgödsel.

Vad är biokol?

Biokol är trä eller organiskt material som värms upp utan att tillföra syre. Ungefär som i en kolmila.

Processen som heter ”pyrolys” och bygger på att vid hög temperatur få träet att avge flyktiga rökgaser i en syrefattig miljö. Hade veden nåtts av syret skulle den brunnit och blivit till aska. Nu får vi istället rent kol som vi kallar biokol när det används som jordförbättrare.

Vad är fördelarna med att tillföra biokol till jorden?

Biokol gynnar jordens mikroliv. I och med att det är så poröst blir det ett perfekt habitat för mikrolivet – när det grävs ner i jorden. Mikrolivet bidrar sedan självt med att öka nedbrytningstakten i jorden. Biokol är alltså en jordförbättrare.

Biokolet suger också åt sig näring och vatten släpper ifrån sig dessa under lång tid. Den håller jorden bördig och fuktig samt minskar näringsläckage och övergödning. Biokol balanserar jorden skulle man kunna säga. Man kan använda vanligt köpt träkol till grillen också men i dessa kan det finnas tungmetaller, bindemedel, ämnen som främjar snabb upptändning. Alltså är det bäst att göra egen (eller köpa, se längt ner i inlägget).

En annan fördel med biokol är att man kemiskt binder kol i fast form som finns kvar i jorden i tusentals år. Alltså fungerar biokol som en kolsänka vilket är positivt för miljö och klimat.

I Amazonas har man visat att civilisationer tillförde biokol till jorden för att åstadkomma en näringsrik jord som vi kallar ”terra preta”.

Hur mycket biokol per kvadratmeter?

Tester visar att om man tillför 1-2 kg biokol per kvm jord kan skörden öka med strax under 20%. Tillför man 3 kg per kvm jord kan skörden öka med över 30%.

Göra egen biokol

Det enkla sättet att göra eget biokol är att fylla en förslutningsbar metallbehållare med träbitar. Denna behållare ställer du sedan i en annan tunna, eldskål eller annat och eldar. Klassikern är en mindre metallbehållare som ställs i ett begagnat oljefat. Fyll oljefatet med trä och se till att det finns några lufthål undertill för att skapa drag. Tänd på. När det brunnit klart bör du ha biokol i den mindre metallbehållaren. En bra sida som beskriver detta på ett lite mer ingående sätt hittar du här.

Själv har jag förenklat processen något. Vi eldar en del i vår eldskål som vi har i trädgården. I vår har jag eldat nedfallna pinnar i olika tjocklek, ett par halvdöda buskar som jag drog upp i höstas samt en del annat trädgårdsavfall. Ibland grillar vi korv och marshmallows också.

Mitt i eldskålen ställer jag en gammal gjutjärnsgryta som jag fyller med träbitar. Sedan tänder jag på brasan. När grytan slutar ryka och pysa är biokolet klart.

Göra egen biokol
Gjutjärnsgryta i eldskålen.
Göra egen biokol
Färdigt biokol

Ladda biokolet med näring

Man kan sluta ovan och bara gräva ner biokolet i jorden men skall man göra det rätt bör biokolet laddas med näring. Vissa hävdar att gör man inte det kommer biokolet först suga näring ur jorden och det vill vi icke.

Hur laddar man då boiokol med näring? Enkelt. Lägg kolet i en behållare (vi använder en större kruka). Fyll med vatten och släng i en näve hönsgödsel eller annat gödsel. Man kan också använda guldvatten vilket vi gör. Jag ber helt enkelt min son att kissa i krukan och sedan toppar jag upp med vatten. Låt det stå någon vecka och gräv sedan ner biokolet. Easy peasy.

Köpa biokol?

Kan man inte göra biokol själv eller inte orkar kan man lätt köpa sig ur problemet. Det säljs på handelsträdgårdar, Odla.nu, Wexthuset eller på Granngården.

Göra egen grillkol?

Göra egen grillkol går också men då är det bättre att använda ett gammalt oljefat eller liknande. Här är en länk till en bra video som visar hur det går till att göra grillkol.

Använder du biokol?

Signatur