Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Information om värdenedgång

Det kom ett mail från Lysa med ämnesraden “Information om värdenedgång”. En fin funktion men med ett på många sätt trist innehåll. Våra två ISK har sprungit läck och en massa pengar har försvunnit eller läckt ut. *poff* borta.

Just nu, trots att vi försöker stoppa läckan genom att ösa in så mycket pengar vi kan, är våra innehav värda nästan exakt 100 000 mindre idag den 11/3 jämfört med 25/2. Från 790 000 kronor till 688 000 kronor på ett par veckor.

Dessa 100 000 kronor motsvarar 4 månaders arbete eller 625 lönearbetade timmar för mig. Denna summa motsvarar också 70% av vad mitt liv under ett år kostar.

Tittar jag på summan känner jag faktiskt knappt något, det är när jag ställer den i relation till tid som något händer och det gör ont på riktigt.

Med det sagt ser jag och vi detta som en möjlighet. Just nu regnar det manna från himlen.

Klicka på bilden för att lugnas av Bo Becker på Lysa

Nedgång är en möjlighet

Vi ser som sagt denna nedgång som en möjlighet. “REA” säger många investerare och så är det ju.

Vi satsar på att vi och världen kommer klara denna storm och gå stärkt ur det. Det gör vi genom att lasta in så mycket pengar vi kan i sparandet nu.

Analysen och vår tro är att världen inte går under denna gång heller. Företagen och världen kommer prövas hårt men denna nedgång är en möjlighet att skapa en hävstång för den framtida uppgång som alltid har kommit historiskt sett. Det gör den med nästan 100% sannolikhet denna gång också. Skulle Covid-19 mutera och döda oss alla har ändå inte pengarna något värde för oss. Alltså verkar det klokast att ha pengarna i marknaden.

“Opportunities come infrequently. When it rains gold, put out the bucket, not the thimble”

fritt översatt av mig:

“Möjligheter kommer sällan. När det regnar guld, håll ut hinken och inte fingerborgen”

Warren buffet

Känslorna

Börsen går upp och ner. Historiskt sett går den upp fler dagar än den gått ner.

Vi lever bara en gång och påverkar sparandet en negativt bör man kanske fundera över sin strategi. Ta ett steg tillbaka och gör en plan och sätt den på autopilot.

Vi lastar in månadssparandet i Lysa och extrapengarna i ISKn Avanza. Pengarna investeras när de kommer in, inga försök till tajming görs. Varför? Jo för att jag inte tror att vi kan tajma marknaden samt att det tar bort känslorna ur ekvationen.

Och som vanligt. Skulle det kännas jobbigt tar man bara till J.L Collins lugna stämma och meditation för när marknaden går ner. Den är rolig och lysande.

Tryggheten

Vi har designat vår ekonomi så att vi kan spara pengar även om en av oss inte arbetar och får A-kassa eller andra pengar. Det är en stor trygghet som också lugnar i dessa tider. Vi lever alltså gott på ungefär 40% av vad vi tjänar netto.

I dessa tider ser man hur bräckliga vissa företag är. Varsel redan efter 1-2 månaders nedgång. Att spendera hela sin lön och vara beroende av en arbetsgivare som inte har buffert nog att behålla sin viktigaste tillgång – de anställda – är inte vad vi vill.

Flow FI smsade mig med just spaningen ovan att vissa företag drivs på samma sätt som hur många behandlar sin privatekonomi. 1-2 månaders utebliven intäkt och sedan hotas man av konkurs.

Så – buffert och låga livsomkostnader känns fint i magen.

Skifta fokus

Vet ni – det är vår nu. Jag vaknade pollenigenmurad i ögon och näsa imorse. Vi har redan plockat och torkat ramslök. Rabarbern är på väg upp, vår nya fjärrvärmeväxlare är nu installerad och jag har äntligen lyckats att installera nya bilstereon. Det var INTE lätt men jag är mer än nöjd att jag inte gav upp. Livet pågår, Covid-19 till trots.

Alltså – snart rabarberpajdags.
Ramslök. Underbart att äta färsk och att torka (perfekt gåbortpresent).
Första gubbluren i hängmattan avklarad. Så skönt.
28 laxar fattigare. Men nu har vi en fjärrvärmeväxlare som inte ger oss legionella.
Där sitter den! Carplay är fantamej mys. Navigation, bra ljud, poddar och musik. Handsfree och annat göttigt. Vilken kämparvinst detta var.
Signatur

6 kommentarer

 1. F-lediga läraren!

  Jag agerar som jag gjort tidigare “kriser” – sitter lugnt och väntar med att logga in på avanza tills det vänt. Känner ingen stress för fonderna. Tidshorisonten på dem är gott och väl 15+ år så det kommer hända fler nedgångar. Nu glädjs vi istället för våren! Tittade tillvår rabarber igår men här i sthlm ligger vi efter er några veckor säkert för den var inte på g ännu, dock har mina första försådda frön här inne grott, i år blir det tomat, chili, sockerärter och några blommor!

  • Herr IGMR

   Ja våren är nog bra på många sätt. För allas väl och ve samt att fölk är ute mer och därmed förhoppningsvis smittas mindre. Härligt att det spirar hos er, inomhus iaf. Jag har inte frösått men ska nock…

 2. FruEfficientBadass

  Älskar detta inlägg. “Livet pågår, Covid-19 till trots.” Däremot är jag /vi i valet och kvalet att ställa in helgens tur till Sthlm och ett planerat operabesök. Känns som en enkel eftergift för att reducera risken att bli sjuk. Jag tänker dels på tågresan ToR, operabesöket (säkert en del italienbesökare i publiken..?), att kompisen till ett barn har en klasskompis som testat positivt (och vårt barn hade tänkt bo hos sin kompis) adderar till att vi kanske inte är så sugna längre. Vad hade du gjort?

  • Herr IGMR

   Jag hade inte åkt. Tror faktiskt att vi solidariskt ska hålla oss hemma nu och ställa in sådant. Såg en kurva där det visade att vi nu följer Italiens utbrott tempomässigt. Vi vill fördröja denna skit så länge som möjligt för de svagas skull. Så nej – hade inte åkt. Vår Berlinresa hade tex inte blivit av nu och det var inte längesedan vi var där…

 3. Pappa Betalar

  Hej IGMR!
  Älskar din inställning till livet och håller med i allt du skriver.
  Livet fortsätter och det är så skönt att ha hittat en balans där livet inte måste påverkas så mycket av yttre händelser.

  Skönt när man själv kan styra hur man vill ha det. Trots virus eller ekonomiska fall.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • Herr IGMR

   Tack PB!

   Ellerhur! Man kan bunkra och buffra på så många olika sätt. Designa ett liv som är motsåndskraftigt och som gör att man kan fokusera på det man vill, oavsett vad livet kastar på en.

Kommentera