Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Dags att plocka!

Nu är vi inne i skördemånaden augusti och fruktträden är fulla av gott, det är dags att plocka. Grejen är att det finns massor med ätbart, utöver dem man odlar själv, under hela växtsäsongen att gratisplocka. Så vad ska man plocka? Dels finns det uppenbara och dels finns det en massa ätbart som man inte kanske vet är ätbart. Tusensköna t.e.x.

Vi tar gärna promenader och då och då hittar man ställen. Trädgården förser oss med sånt som rabarber, äpplen med mera. Det finns dock en del saker vi gillar som vi inte har i vår radhusträdgård. I helgen hittade vi ett stort päronträd som, efter lite akrobatik, genererade 5 kg solvarma päron.

Lite längre bort på vår promenad hittade vi ett plommonträd som gjorde att vi fick en fin paj den kvällen. Björnbär samt havtorn (supersura!) plockades också. Allt detta på kommunens mark. En del av päronen har fått följa med mig till jobbet eftersom vi har fruktkorgsuppehåll V.24-34 på grund av semester. Att 90% av alla på kontoret hade semester V.27-30 är en annan femma…

Dags att plocka
Fru IGMR tar tillbaka skatt och plockar kommunens plommon .

Vi följer också den eminenta sidan med samma namn som detta inlägg. Varje fredag får man ett nyhetsbrev om veckans vilda och ätbara växt som är i säsong. Recept medföljer också.

Annat fint som går att tugga på: späda vinbärsblad i sallad, späd kirskål i sallad, kärleksört, funkia eller kanske en tusensköna? Mycket gammal kunskap har gått förlorad om vad som är ätbart och inte. Det är kul att upptäcka att allt ätbart inte finns plastförpackat i en matvarubutik.

Win, win är att man får motion, umgås med familjen, lär lillen att allt inte finns i den digitala världen, lära lillen att man inte behöver köpa allt samt att det förstås kostar 0 kr.

2 kommentarer

  1. Pappa betalar?

    Bra grej!
    Vi har ett plommonträd som vi bara städat efter. Nu har jag testat att göra saft. Supergott. Paj hade jag aldrig tänkt att man kunde göra. Lust att skicka recept?

    Mvh PB?

Kommentera