Ett år med FIRE 🙂

Så var första året med FIRE mindset till ända. Jag får nypa mig i armen när jag tittar på vårt excelblad. I februari 2018 hade vi, utöver CSN och bolånet, noll kronor på sparkontot samt en kreditkortsskuld på 30 000 kronor (garageport som fallerade och ny var tvungen att finansieras).

Vi började gå över våra fasta kostnader och kapa dem så mycket vi kunde. Bilen fick trafikförsäkring istället för helförsäkring, abonnemang förhandlades om, vi började cykla till jobbet, vi slutade äta ute på lunchen och tog med matlåda (ALLA dagar) och så vidare. Jag började dessutom gå igenom vårt hem och sälja av sådan som inte användes och tog plats. Hela min vinylskivsamling såldes av under några månader vilket gav nästan 30 000 kronor. En bra start och det raderade kreditkortsskulden.

Förutom att spara in på fasta kostnader började vi värdera vår tid på ett annat sätt. En timme på herr IGMRs arbete genererar 160 kronor efter skatt. Att ha med sig den siffran när inköp skall göras gjorde att vi fick en helt annan syn på pengar. Helt plötsligt kunde vi värdera om vår konsumtion var värda pengarna eller inte – på riktigt alltså och inte YOLO.

Ovan har gett oss massor i livskvalitet. Förutom friheten att bara leva på hälften av vad vi drar in har livet saktat ner. Vi joggar i ekorrhjulet istället för att rusa.

Vi har:

  • Sparat dryga 310 000 kronor på ett år.
  • Betalat av en kreditkortsskuld på 30 000 kronor.
  • Amorterat 62 000 kronor på CSN och bolån. 
  • Renoverat tvättstugan.
  • Hållt en sparkvot på 49% trots tvättstugerenovering. 
  • Träffat flera nya vänner i communityt och hoppas på att lära känna fler (titta in här på torsdag).

Vad har då hänt under denna månad? Vi har blivit klara med tvättstugan, det har blivit vår i Skåneland, Fru IGMR har fräst runt i Stockholm på en stor mässa, en del av radhusträdgårdens gräsmatta har blivit djupbäddar för odling och vi har pärlat en himla massa med hamapärlor.

Fru IGMR har till 95% sannolikhet tagit beslutet att gå ner i tid till 80% då hennes arbete är otroligt krävande. Förr när vi levde från lön till lön funderade jag på att göra detsamma. Det blev inte så på grund av pengarna… nu är det inget bekymmer och jag välkomnar hennes beslut. Med sin nyfunna frihet planerar hon att ta upp måleriet igen, träna mer, läsa böcker och kallbada.

Vi skissar också på att ta en resa neråt solen nu i maj nu innan Baby IGMR börjar skolan. Jag har en fyraårig inteflygastreak så kanske blir det tåget. Det hade varit kul att testa samt att jag länge velat ta tåget genom Europa.

Ska vi ta en titt på pengarna efter ett år med FIRE? Börsen senaste tiden har varit trevlig och vårt Lysasparande har gått som tåget. Vi är indexkramare förutom en liten del av portföljen som är investerade i Spiltan Investmentbolag.

  • Sparkvot: 46% (49% i medel under senaste året)
  • Frihetsgrad: 4,8% (Mål 6,5 miljoner)
  • Vår totala portfölj steg från 275 465 kr till 310 293 kr. En ökning på 34 828 kr.
  • Vår nettoförmögenhet tog ett kliv från 2 056 149 kr till 2 096 169 kr. En ökning på 40 020 kr.
Signatur