Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status februari 2019 – ett år med FIRE.

Ett år med FIRE 🙂

Så var första året med FIRE mindset till ända. Jag får nypa mig i armen när jag tittar på vårt excelblad. I februari 2018 hade vi, utöver CSN och bolånet, noll kronor på sparkontot samt en kreditkortsskuld på 30 000 kronor (garageport som fallerade och ny var tvungen att finansieras).

Vi började gå över våra fasta kostnader och kapa dem så mycket vi kunde. Bilen fick trafikförsäkring istället för helförsäkring, abonnemang förhandlades om, vi började cykla till jobbet, vi slutade äta ute på lunchen och tog med matlåda (ALLA dagar) och så vidare. Jag började dessutom gå igenom vårt hem och sälja av sådan som inte användes och tog plats. Hela min vinylskivsamling såldes av under några månader vilket gav nästan 30 000 kronor. En bra start och det raderade kreditkortsskulden.

Förutom att spara in på fasta kostnader började vi värdera vår tid på ett annat sätt. En timme på herr IGMRs arbete genererar 160 kronor efter skatt. Att ha med sig den siffran när inköp skall göras gjorde att vi fick en helt annan syn på pengar. Helt plötsligt kunde vi värdera om vår konsumtion var värda pengarna eller inte – på riktigt alltså och inte YOLO.

Ovan har gett oss massor i livskvalitet. Förutom friheten att bara leva på hälften av vad vi drar in har livet saktat ner. Vi joggar i ekorrhjulet istället för att rusa.

Vi har:

 • Sparat dryga 310 000 kronor på ett år.
 • Betalat av en kreditkortsskuld på 30 000 kronor.
 • Amorterat 62 000 kronor på CSN och bolån. 
 • Renoverat tvättstugan.
 • Hållt en sparkvot på 49% trots tvättstugerenovering. 
 • Träffat flera nya vänner i communityt och hoppas på att lära känna fler (titta in här på torsdag).

Vad har då hänt under denna månad? Vi har blivit klara med tvättstugan, det har blivit vår i Skåneland, Fru IGMR har fräst runt i Stockholm på en stor mässa, en del av radhusträdgårdens gräsmatta har blivit djupbäddar för odling och vi har pärlat en himla massa med hamapärlor.

Fru IGMR har till 95% sannolikhet tagit beslutet att gå ner i tid till 80% då hennes arbete är otroligt krävande. Förr när vi levde från lön till lön funderade jag på att göra detsamma. Det blev inte så på grund av pengarna… nu är det inget bekymmer och jag välkomnar hennes beslut. Med sin nyfunna frihet planerar hon att ta upp måleriet igen, träna mer, läsa böcker och kallbada.

Vi skissar också på att ta en resa neråt solen nu i maj nu innan Baby IGMR börjar skolan. Jag har en fyraårig inteflygastreak så kanske blir det tåget. Det hade varit kul att testa samt att jag länge velat ta tåget genom Europa.

Ska vi ta en titt på pengarna efter ett år med FIRE? Börsen senaste tiden har varit trevlig och vårt Lysasparande har gått som tåget. Vi är indexkramare förutom en liten del av portföljen som är investerade i ETFen Xact Högutdelande.

 • Sparkvot: 46% (49% i medel under senaste året)
 • Frihetsgrad: 4,8% (Mål 6,5 miljoner)
 • Vår totala portfölj steg från 275 465 kr till 310 293 kr. En ökning på 34 828 kr.
 • Vår nettoförmögenhet tog ett kliv från 2 056 149 kr till 2 096 169 kr. En ökning på 40 020 kr.
Signatur

13 kommentarer

 1. The Simplicitas

  Gratulerar till första året! Vilken start! Hur ser ni på er ekonomi inför år två, finns det kostnader att kapa eller har ni nått en platå i vad som känns "bekvämt"?

  • Anonym

   Jag tror inte att vi gör några större förändringar. Det sker dock små förändringar organiskt hela tiden. Man läser ett tips här och optimerar en sak där. Det som är kvar att kapa om vi känner för det är städhjälpen. Det är dock en sådan otroligt livskvalitetshöjning för ganska få pengar…

   Tack för pepp. Ja det känns väldigt stort men odramatiskt på samma gång. Vi lever till synes ett ganska liknande liv mot förr. Bara lite lugnare och mer tid med varandra och i köket.

  • The Simplicitas

   Ja, visst, det går att "finputsa" lite hela tiden och man blir succesivt bättre. Aha, städhjälp låter som livskvalitet 🙂

  • Anonym

   Säga vad man vill om det har så har jag fått en grym respekt för hennes kunnande. Jag kan inte komma upp i hennes snabbhet eller resultat. Det ger också familjen mer tid på helger tillsammans. Baby I får veckopeng endast om han ställer i ordning sitt rum inför att "städtjejjen" kommer. För oss är det värt det även om det i pengar är likvärdigt som om en av oss skulle stannat hemma och städat själv de 7 timmarna i månaden som det rör sig om.

 2. Flow-FI

  Hurra! Mycket bra jobbat. Jag rangordnar mina likes nedan:

  1. Fru IGMR funderar på att gå ner till 80% och börjar måla = BIG LIKE! Bra att leva livet man vill redan idag och inte skjuter upp för mycket av det till exitdagen. (Se bara upp för att jobba 100% på 80% av lönen och tiden).

  2. Hamapärlor och djupbäddar – vad kan gå fel? Himla gött liv. Bonus är att jag allt sett gubblurandet i hängmattan på insta. BIG LIKE!

  3. 310 000 makaroner rakt in i frihetsmaskinen på ett år! Fortsätter ni tuffa på såhär har ni första miljonen inom 2-3år förhoppningsvis och beroende på börsen. BIG LIKE!

  • Anonym

   1. Det är faran i hennes line of work, dvs jobba 100% på 80% av tiden. Jag hoppas att det går att stävja.

   2. Gubblurandet är gött. Fötutom hängmattan har jag sett till att klämma in en gubblur när Baby I glott på Agaton Sax på Cineasterna.

   3. Ja miljonen "nypa sig" är inom räckhåll. Vilken jävla grej!

 3. BoneDoc

  Heja! Snyggt jobbat.

  Bara… "Vår nettoförmögenhet steg från 2 056 149 kr till 2 056 149 kr. En ökning på 40 020 kr." Det verkar mer vara en ökning på ganska exakt 0 kr, så någon av siffrorna är fel, tolkar jag diagrammen så är det andra siffran 😉

  Gillar att Fru IGMR ska gå ner i tid och gillar odlandet, det har vi också börjat med sedan två år tillbaka ungefär. Mycket berikande och väldigt gott med eget.

  • Anonym

   Tryckfelsnisse i kombination med nya terminalglasögon som var framme – rättat nu och tack för heads up.

   Jag tror det kan bli väldigt bra för fru I som inte har lika mycket flexibilitet i arbetet som jag har. Tid behövs också för att få grepp om vad som ger glädje och hur man vill att livet skall se ut i framtiden. Helt rätt tid att göra det i också.

   Odlandet – det ser jag verkligen fram emot. Det är också en aktivitet som sonen verkar pepp på. Hoppas på fina stunder och god mat.

 4. Utbrytningen

  Wow säger jag bara! Så inspirerande! Stort grattis till denna fantastiska bedrift, och tänk vad mycket man kan åstadkomma på bara ett år!
  Hur tänker ni kring amorteringen av CSN? Följer ni CSNs amorteringsplan eller amorterar ni extra för att bli med lånen snabbare? Räntan är ju så låg, men samtidigt är det ogött att ha det där lånet som man måste betala på i många år…

  //Hon

  • Anonym

   Tack! Ja det är galet vad man kan åstadkomma både i ökad livskvalitet och på kontot på bara ett år.

   Just CSN amorterar vi så lite vi bara kan på och kommer fortsätta med det om räntan håller sig så här lågt. Det är ett lån vi "vill ha" just av den anledningen. Vi prioriterar amortering av huset samt (förstås) sparandet.

 5. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Blir det något firande när ni når halvmiljon eller helmiljonen?
  Jag smider redan planer på hur miljonen (i utdelningsportföljen) ska firas även om det är ett par år kvar beroende på hur börsen går.

  • Anonym

   Vi kör ett hundratusenkronorsfirande samt lönecavan nu (varav båda två inträffade igår). Inga planer än men jag har en idé på lur som jag ska pitcha för fru IGMR. Är dina plans hemliga?

  • UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

   Nja har lite olika tankar men alla innefattar iaf en stor tårta med många nollar skrivna på 🙂

Kommentera