Vi gör eller bygger en egen fågelmatare. Skolan tog slut två dagar innan tänkt och restriktionerna är som de är. Enkla vägen att ”aktivera” vår son är skärm och skärmtiden har fått ökas, helt klart. Men vi ger inte upp vanligt pyssel.

Så vad göra?

Vi har en hel de småfåglar på vår tomt och det är vi glada för. Just småfåglarna är mysiga att titta på när de far runt i trädgården. Alla gamla solrosor inspekteras, det pillas under barken på vårt naturstaket och rödhaken brukar nyfiket följa efter när man går ut i trädgården.

Gör en egen fågelmatare

Vid frukostbordet häromdagen dök det upp inspiration till en fågelmatare av ett tomt mjölkpaket. Efter att vi dukat av satte jag ett tomt mjölkpaket, grillpinne, snöre, en sax, överbliven färg och en pensel i händerna på IGMR junior.

egen fågelmatare
Fågelmatare
Gör så här:
  • Skölj ur mjölkpaketet.
  • Klipp upp ett hål likt ovan och spara biten du klippt ur.
  • Fäst biten du klippt ur som entrétak så att fröna inte blir blöta. Vi tog häftapparat men limpistol fungerar också bra.
  • Dekorera på valfritt sätt.
  • Stick grillpinnen genom fågelmataren som sittpinne.
  • Upphängning är enkel – skruva av korken, stick ner snören, skruva på.
  • Klart!
Färdigpysslad fågelmatare

Fågelmataren kommer inte hålla för evigt men det är ett mysigt pyssel med barnen som ger mycket glädje för vuxna, barn och framförallt – fåglarna. Den kommer inte hålla för evigt men materialet är gratis och det går att göra flera. En annan positiv sak är att skatorna och kajorna inte kommer åt maten.

Andra varianter är att göra små hål i en petflaska samt sticka grillpinnar igenom den. Fyll den sedan med frön och häng upp den. Voila!

Man kan också smälta kokosfett/ister eller liknande och blanda i frön. Täck dräneringshålet i en kruka och häll i. Trä igenom snöre och häng upp och ned med en pinne i botten. Ritning till en sådan hittar du här.

Har du några fågelmatartips? Det är lite en balansgång i och med att man inte vill bjuda in skadedjur i trädgården…

Signatur