Semesterbevattning DIY. Så här i semestertider är det många krukväxter, både ute och inne, som far illa. Det är inte alla förunnat att ha någon som kan vattna åt en. Vi måste fixa en enkel semesterbevattning.

När man åker hemifrån försöker man göra det bästa av situationen och verkligen dränka växterna för att de ska överleva ens frånvaro. Kanske lägger man ner lite extra möda på att samla alla växter i ett skuggigt hörn i lägenheten, radhuset eller villan. Vill man göra exta allt dränker man dem och ställer dem i ett rum som vätter åt norr eller kanske i en källarnedgång.

Visst finns det fancy bevattningssystem med timers, droppslangar och sådant som ordnar semesterbevattningen. Rätt inställda fungerar de fint men de kostar och det kan bli stopp. Jag är inte heller helt bekväm med att åka hemifrån med påslaget vatten.

Låt mig presentera ett frugalt, d.v.s, billigt bevattningstips. Vårt tips kommer inte göra att era växter överlever en månadslång frånvaro av ägarna utan kanske snarare förlänger deras liv en vecka (beroende på kärlets storlek).

Guide – semesterbevattning

Vi tar helt enkelt ett kärl med vatten, förslagsvis en flaska. I flaskan lägger vi ett bomullssnöre eller en trasa av bomull. Det är bra om den når ända ner till botten. Snöret/trasan leder vi till den växt vi vill vattna. Snöret/trasan gräver vi ner lite i jorden.

Vattnet strävar efter utjämning och går från vått mot torrt via snöret/trasan och växten får vatten.

billig semesterbevattning
Citrusträdet frugalbevattnas.
billig bevattning
Vår lilla fikonstickling från Kroatien har även den ett extra vattenmagasin.

I andra delar av trädgården har vi använt en stor vattenkanna som agerar vattenreservoar och servar gurkorna och tomaterna med det livsnödvändiga vattnet.

Snöret vi använder är en ljusveke till oljelampor som legat oanvänd i åratal. Man kan ta lite vad som helst bara materialet inte är syntetiskt.

Finns det andra smarta tips på semesterbevattning som ni använder er av?

Signatur