Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Billig och enkel semesterbevattning

Så här i semestertider är det många krukväxter, både ute och inne, som far illa. Det är inte alla förunnat att ha någon som kan vattna åt en. Vi måste fixa en enkel semesterbevattning.

När man åker hemifrån försöker man göra det bästa av situationen och verkligen dränka växterna för att de ska överleva ens frånvaro. Kanske lägger man ner lite extra möda på att samla alla växter i ett skuggigt hörn i lägenheten, radhuset eller villan. Vill man göra exta allt dränker man dem och ställer dem i ett rum som vätter åt norr eller kanske i en källarnedgång.

Visst finns det fancy bevattningssystem med timers, droppslangar och sådant som ordnar semesterbevattningen. Rätt inställda fungerar de fint men de kostar och det kan bli stopp. Jag är inte heller helt bekväm med att åka hemifrån med påslaget vatten.

Låt mig presentera ett frugalt, d.v.s, billigt bevattningstips. Vårt tips kommer inte göra att era växter överlever en månadslång frånvaro av ägarna utan kanske snarare förlänger deras liv en vecka (beroende på kärlets storlek).

Guide

Vi tar helt enkelt ett kärl med vatten, förslagsvis en flaska. I flaskan lägger vi ett bomullssnöre eller en trasa av bomull. Det är bra om den når ända ner till botten. Snöret/trasan leder vi till den växt vi vill vattna. Snöret/trasan gräver vi ner lite i jorden.

Vattnet strävar efter utjämning och går från vått mot torrt via snöret/trasan och växten får vatten.

billig semesterbevattning
Citrusträdet frugalbevattnas.
billig bevattning
Vår lilla fikonstickling från Kroatien har även den ett extra vattenmagasin.

I andra delar av trädgården har vi använt en stor vattenkanna som agerar vattenreservoar och servar gurkorna och tomaterna med det livsnödvändiga vattnet.

Snöret vi använder är en ljusveke till oljelampor som legat oanvänd i åratal. Man kan ta lite vad som helst bara materialet inte är syntetiskt.

Finns det andra smarta tips på semesterbevattning som ni använder er av?

Signatur

6 kommentarer

 1. Frihetskraft

  Åhh, det tipset hade jag behövt aktiveras lite tidigare! Stort tack nu ska jag lägga det på ett säkert ställe i minnet! Inga andra tips har jag tyvärr att komma med!

 2. Anonym

  Vattnar rejält innan, tar sedan typ en petflaska, fyller den hela vägen upp. Sätt för tummen, vänder på den och trycker sedan ner den centralt i planteringen. Vår erfarenhet är att det fungerar över förväntan.

  • Anonym

   Oh fan. Jag trodde man behövde ha någon slags pip på petflaskan. Bra tips -tack!

 3. Anonym

  Låna/hyra ut huset är annars ett tips! Våra krukväxter såg finare ut än någonsin när vi kom hem efter en vecka på västkusten. Däremot var grönsakslandet snustortt, trots att de vattnat varannan dag. Kanske inte så lätt för storstadsbor att förstå hur mycket vatten som krävs – nästa gång blir det vattenspridare med tydliga besked typ – den ska vara på en halvtimme varannan dag. Skulle inte heller våga lämna kranar på med timer.

  /L

  • Anonym

   Mycket bra tips som vi också nyttjat i år. Min far + sambo bodde just i vårt hus under ett par dagar. De fick miljöombyte och vi fick vattnat. Bra tips!

Kommentera