Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Bilservice och reparationer – spartips!

Bilservice, reparationer och däckbyten. Bilägandet tynger ens privatekonomi.

Själv har jag räknat mig fram till att jag lagt närmre 1,8 miljoner på mitt bilägande under de 19 år jag ägt bilar. Det blir 7 600 kr i månaden… det är bara idiotiskt. Superdumt.

Min bilhistoria

När jag var student och hade bil blev jag tvungen att lära mig att laga och serva den själv. Ekonomiskt var det helt nödvändigt för att jag skulle kunna äga en bil. På den tiden började det dyka upp bra guider på internet men mest lärde jag mig via gör det själv böcker (Haynes) som jag lånade från bibblan.

När jag började tjäna pengar blev det som vanligt lifestyle inflation och jag började outsourca däckbyten, bilservice och ibland till och med biltvättar. Jag gjorde inget själv. Bilarna blev dessutom dyrare och jag tog billån för att finansiera köpen av mina frihetsmaskiner.

7 600 kr per månad. Jag tjänar netto ungefär 160 kronor i timmen vilket betyder att jag under de senaste 19 åren har behövt arbeta minst 47 timmar per månad (med dagens lön, förr tjänade jag betydligt mindre) för att ha råd med mina frihetsmaskiner.

Ofrihetsmaskin kanske är ett mer passande namn med tanke på att dessa timmar kokar ner till 1 300 arbetade dagar med dagens lön – bara för att ha råd med bilägandet! Detta är en minst  sagt deprimerande kalkyl.

Hur ser mitt bilägande ut nu?

Nu har jag vridit tillbaka klockan och försöker fixa allt själv igen.

Däckbyten

Däckbyten gör jag själv på gatan utanför vårt hus. Jag har köpt en domkraft på Mekonomen som betalade sig på två däckbyten. Nu går jag bara plus varje däckbyte. Tidsåtgången är mindre eller densamma som att lasta däcken och köra iväg till en däckverkstad. Motion får man också.

Däckbyte bilservice
Däckbyte på gamla Ford Focusen. Däcket lägger jag under bilen som ett säkerhetstrick.

Bilservice själv

När det är dags för service köper jag ett servicekit med olja och allt annat på Biltema eller t.e.x. Skruvat.se vilket kostar ungefär 1 000 kronor.

Med dessa saker i bagaget beger jag mig till en gör det själv hall med billyft. Jobbar jag på snabbt är jag klar med oljeservice och snabbtvätt på 45 minuter. Sedan rullar jag hemöver och byter tändstift, luftfilter och kupéfilter (vid behov) utan tidspress utanför huset.

Bilservice spartips
Oljeservice 16 000 mil på under 30 minuter. Ford är föredömligt lättskruvade.

Reparationer

Bromsar, lampor och annat som är möjligt att göra själv gör jag också hemmavid. Jag har vågat mig på lite knepigare saker som stötdämpare, grenrörsbyte, byta avgassystem, felsökning och byten av reläer och annat. Det har tagit tid men alltid löst sig med hjälp av forum på internet, Haynes och Youtube.

Jag föredrar att göra det mesta hemma på gatan då det kan bli jobbigt om det skiter sig när man står i en gör det självhall som kostar per minut.

Bromsbyte bilservice
Bromsbyte på gång för en av våra gamla bilar. En Ford Mondeo, också kallad “renoveringsbilen”. 

Ta in offerter på bilservice och sådant du inte kan/vill göra själv!

Det finns dock saker som jag inte ger mig på själv och därför vill jag tipsa om en tjänst jag har använt mig av för att få in offerter på de reparationer jag inte själv klarat av. Ett och annat däckbyte har också skett via den sajten då de ofta har erbjudanden för 199 kr.

Det jag pratar om är Autobutler. Jag gillar inte att pruta eller pressa priser men jag gillar att betala en rimlig peng för en de tjänster jag köper. Därför brukar jag vända mig till internet där jag kan prisjämföra och få tid för att landa mina beslut. Autobutler ger dig tre offerter på det bilrelaterade bekymmer du vill ha hjälp med.

Via Autobutler har jag gjort säsongsbyten för däck men också fått hjälp med en trilskandes generatorrem och remspännare. Det största ingreppet jag fått hjälp med var när vår nuvarande bil var nyinköpt och behövde byta båda stötdämparna bak. Vi köpte bilen väldigt billigt just på grund av detta fel och för att få ihop affären prismässigt på ett snyggt sätt behövde vi reparera bilen prisvärt.

autobutler bilservice
Några av våra gamla service, däckbytes och reparationsordrar på Autobutler.

Hur fungerar Autobutler?

Först och främst registrerar du dig på sajten. Nästa steg är att beskriva vad för slags reparation eller service som du önskar få hjälp med samt vilken bil och modell du har. Du väljer också inom vilket geografiskt område verkstäderna skall finnas så att du inte får svar från Gällivare om du bor i Smygehuk.

autobutler offert
Registrera din bil och beskriv problemet eller vad du vill ha gjort. Sedan tar Autobutler in tre offerter att för dig att ta ställning till.

Autobutler kommer sedan ta in tre offerter från anslutna verkstäder och presentera dem för dig. Det tar vanligtvis under ett dygn att skaka fram dessa. Du kan sedan ta en koll på offerterna samt undersöka recensionerna verkstaden har fått från tidigare kunder. Just denna funktion fungerar ungefär som på Airbnb, d.v.s. det är bara kunder som har fått ett arbete utfört som kan lämna omdömen.

Du kan sedan välja att gå vidare och boka tid för det du vill ha gjort eller helt enkelt inte acceptera offerten. I bilden ovan ser ni mina sex ärenden hos Autobutler. De med stjärnor under är arbeten där jag accepterat offert och fått bilen lagad. De två utan stjärnor har jag inte valt att gå vidare med.

Jag rekommenderar främst att ni försöker själva. Det är kul och enklare än man tror. Vill ni outsourca bilreparationerna tycker jag att detta är en bra tjänst. Offerterna ligger i det billigare prisläget om man jämför med märkesverkstäder och allting bygger på kundnöjdhet.

Sköter du bilservice själv eller servar du bilen på verkstad?

Signatur

14 kommentarer

 1. Anonym

  Återvinner delar av min kommentar från FruEB. Elbil! 1,50 sek/mil (tankstation hemma i eluttaget),få rörliga delar som kan gå sönder (färre än 20). Inget att serva. Bytt två torkarblad de senaste två åren. De senaste fem åren har Magdalena och Anders gett mej ca sex kronor per mil netto i reseavdrag. Dock är skatteverkets ambition att ingen ska få reseavdrag i år eftersom alla har nära till publika transportmedel.
  Elbilar med köpebatteri, Nissan Leaf från 100k, VW e-up från 120k, Renault Kangoo ZE med hyrbatteri från 30k + batterihyra på 1000 sek/månad. Bilarna finns på kvd.se /frivilligpensionär

  • Anonym

   Jag är egentligen helt inne på ditt spår – i hjärtat. Drivlinorna är helt överlägsna explosionsmotorernas drivlinor. De är en fröjd att köra och du kan alltid ha en "fulltankad" bil på morgonen. Som du också nämner, service behövs egentligen inte.

   Jag kommer komma till elbilarna vad det lider. Just nu vill jag dock ha kapitalet på banken och inte i en bil samt att jag tänker att marknaden kommer mogna och bli billigare om jag väntar något.

 2. The Simplicitas

  Har inte sett Autobutler tidigare men det ser ut som en bra tjänst. På lite sikt kan en jämförelsetjänst säkert pressa priserna en del i branchen också. Vi kör ju mest på samma strategi som du, DIY-bilprojekt (eller maken ska jag väl säga, jag hantlangar at best liksom) .

  • Anonym

   Jamen det är en go tjänst. Gratis, ger bra resultat (billiga reparationer) samt att man slipper ha med folk att göra 😉

  • UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

   Lasingoo funkar också, har köpt bilservice där några gånger, lite andra verkstäder anslutna och slipper vänta på offerterna

  • Anonym

   Jag har hört talas om denna och det verkar gött att få pris direkt. Den riktigt prismedvetne kan använda båda och få ett ännu större beslutsunderlag.

 3. Flow-FI

  Min bilångest är total. Längtar efter en elbil med dragkrok och mindre behov av fixande.

 4. Fru EfficientBadass

  ÅHG 1,8 millar…säge rjag som säkert i snitt pyntat åtminstone hälften på oattraktiva leasingutlägg. Du är en stor inspirationskälla till DIY på bilar och jag kommer med varm hand vidarebefordra detta inlägg till min man så att han vet vad som gäller om vi skaffar bil på landet. Eller ska jag, efter 43 år på jorden, äntligen lära mig byta däck? Tanken svindlar. Noterar även Butler. Även om jag starkt betvivlar att meckarna på vår ort är anslutna. De finns inte ens med på företagssidorna på nätet, man får liksom fota telefonnumret på en skylt när man promenerar förbi verkstaden IRL.

  • Anonym

   Tack EB. Du gör långt mer avancerade saker än vad däckbytet innebär – varje dag. Kolla tuben och testa!

   Ge mig hälsingepostnumret via mail så kan jag kolla utbudet på Autobutler.

  • The Simplicitas

   @Fru EB, bara att våga säger jag, byta däck är verkligen busenkelt. Det knepigaste momentet är typ att dra åt hjulbultarna tillräckligt hårt efteråt.

 5. Eilert

  Se upp med efterbesiktning ? Jag fick anmärkning på en brusten fjäder. Åkte in på Gustaf e (Opel) på hemvägen och beställde tid. De erbjöd sig att rapportera reparationen, så att jag slapp åka tillbaka till Besiktiga. Några dagar senare fick jag erbjudande från Besiktiga, Ombesiktning 95 kr. Gustaf e debiterade 160 kr.

 6. ekonomenstips

  Bil är dyr historia. En kollega jag jobbade med förut körde endast hyrbil, taxi och car-to-go. Man vågar sällan räkna ut hur mycket man egentligen använder sin bil kontra hur mycket man betalar för att på så sätt kunna göra en avvägning av vad som vore det mest ekonomiska alternativet.

 7. Lilian Nikky

  Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
  1 LOVE SPELL
  2 WIN EX BACK
  3 FRUKTER AV WOMBEN
  4 PROMOTION SPELL
  5 SKYDDSPEL
  6 BUSINESS SPELL
  7 bra jobbspel
  8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

Kommentera