Bilservice själv, reparationer och däckbyten. Bilägandet tynger ens privatekonomi.

Själv har jag räknat mig fram till att jag lagt närmre 1,8 miljoner på mitt bilägande under de 19 år jag ägt bilar. Det blir 7 600 kr i månaden… det är bara idiotiskt. Superdumt.

Min bilhistoria

När jag var student och hade bil blev jag tvungen att lära mig att laga och serva den själv. Ekonomiskt var det helt nödvändigt för att jag skulle kunna äga en bil. På den tiden började det dyka upp bra guider på internet men mest lärde jag mig via gör det själv böcker (Haynes) som jag lånade från bibblan.

När jag började tjäna pengar blev det som vanligt lifestyle inflation och jag började outsourca däckbyten, bilservice och ibland till och med biltvättar. Jag gjorde inget själv. Bilarna blev dessutom dyrare och jag tog billån för att finansiera köpen av mina frihetsmaskiner.

7 600 kr per månad. Jag tjänar netto ungefär 160 kronor i timmen vilket betyder att jag under de senaste 19 åren har behövt arbeta minst 47 timmar per månad (med dagens lön, förr tjänade jag betydligt mindre) för att ha råd med mina frihetsmaskiner.

Ofrihetsmaskin kanske är ett mer passande namn med tanke på att dessa timmar kokar ner till 1 300 arbetade dagar med dagens lön – bara för att ha råd med bilägandet! Detta är en minst  sagt deprimerande kalkyl.

Hur ser mitt bilägande ut nu?

Nu har jag vridit tillbaka klockan och försöker fixa allt själv igen.

Däckbyten

Däckbyten gör jag själv på gatan utanför vårt hus. Jag har köpt en domkraft på Biltema som betalade sig på två däckbyten. Nu går jag bara plus varje däckbyte. Tidsåtgången är mindre eller densamma som att lasta däcken och köra iväg till en däckverkstad. Motion får man också.

Däckbyte bilservice
Däckbyte på gamla Ford Focusen. Däcket lägger jag under bilen som ett säkerhetstrick.

Bilservice själv

När det är dags för service köper jag ett servicekit med olja och allt annat på Biltema eller t.e.x. Skruvat.se vilket kostar ungefär 1 000 kronor.

Med dessa saker i bagaget beger jag mig till en gör det själv hall med billyft. Jobbar jag på snabbt är jag klar med oljeservice och snabbtvätt på 45 minuter. Sedan rullar jag hemöver och byter tändstift, luftfilter och kupéfilter (vid behov) utan tidspress utanför huset.

Bilservice själv
Oljeservice 16 000 mil på under 30 minuter. Ford är föredömligt lättskruvade.

Reparationer

Bromsar, lampor och annat som är möjligt att göra själv gör jag också hemmavid. Jag har vågat mig på lite knepigare saker som stötdämpare, grenrörsbyte, byta avgassystem, felsökning och byten av reläer och annat. Det har tagit tid men alltid löst sig med hjälp av forum på internet, Haynes och Youtube.

Jag föredrar att göra det mesta hemma på gatan då det kan bli jobbigt om det skiter sig när man står i en gör det självhall som kostar per minut.

Bromsbyte bilservice själv
Bromsbyte på gång för en av våra gamla bilar. En Ford Mondeo, också kallad ”renoveringsbilen”. 

Ta in offerter på bilservice och sådant du inte kan/vill göra själv!

Det finns dock saker som jag inte ger mig på själv och därför vill jag tipsa om en tjänst jag har använt mig av för att få in offerter på de reparationer jag inte själv klarat av. Ett och annat däckbyte har också skett via den sajten då de ofta har erbjudanden för 199 kr.

Det jag pratar om är Autobutler. Jag gillar inte att pruta eller pressa priser men jag gillar att betala en rimlig peng för en de tjänster jag köper. Därför brukar jag vända mig till internet där jag kan prisjämföra och få tid för att landa mina beslut. Autobutler ger dig tre offerter på det bilrelaterade bekymmer du vill ha hjälp med.

Via Autobutler har jag gjort säsongsbyten för däck men också fått hjälp med en trilskandes generatorrem och remspännare. Det största ingreppet jag fått hjälp med var när vår nuvarande bil var nyinköpt och behövde byta båda stötdämparna bak. Vi köpte bilen väldigt billigt just på grund av detta fel och för att få ihop affären prismässigt på ett snyggt sätt behövde vi reparera bilen prisvärt.

autobutler bilservice
Några av våra gamla service, däckbytes och reparationsordrar på Autobutler.

Hur fungerar Autobutler?

Först och främst registrerar du dig på sajten. Nästa steg är att beskriva vad för slags reparation eller service som du önskar få hjälp med samt vilken bil och modell du har. Du väljer också inom vilket geografiskt område verkstäderna skall finnas så att du inte får svar från Gällivare om du bor i Smygehuk.

autobutler offert
Registrera din bil och beskriv problemet eller vad du vill ha gjort. Sedan tar Autobutler in tre offerter att för dig att ta ställning till.

Autobutler kommer sedan ta in tre offerter från anslutna verkstäder och presentera dem för dig. Det tar vanligtvis under ett dygn att skaka fram dessa. Du kan sedan ta en koll på offerterna samt undersöka recensionerna verkstaden har fått från tidigare kunder. Just denna funktion fungerar ungefär som på Airbnb, d.v.s. det är bara kunder som har fått ett arbete utfört som kan lämna omdömen.

Du kan sedan välja att gå vidare och boka tid för det du vill ha gjort eller helt enkelt inte acceptera offerten. I bilden ovan ser ni mina sex ärenden hos Autobutler. De med stjärnor under är arbeten där jag accepterat offert och fått bilen lagad. De två utan stjärnor har jag inte valt att gå vidare med.

Jag rekommenderar främst att ni försöker själva. Det är kul och enklare än man tror. Vill ni outsourca bilreparationerna tycker jag att detta är en bra tjänst. Offerterna ligger i det billigare prisläget om man jämför med märkesverkstäder och allting bygger på kundnöjdhet.

Sköter du bilservice själv eller servar du bilen på verkstad?

Signatur