Bygga utemöbler själv? I några år har vi haft ögonen på några stolar som traditionellt (tror jag) kallas ”Kentucky stick chair” från USA. Det finns flera företag som tillverkar och säljer dem men de ser bara så himla enkla ut att göra.

DIY modern lounge stick chair

Dessa stolar är inte bara snygga utan de visade sig vara enkla att göra själv. De är billiga och går smidigt att fälla ihop.

It´s a deal, dessa gör vi – nu sätter vi igång.

En snabbkoll på Pinterest visade att det finns en helt del DIY projekt på temat men de flesta är på engelska och måtten är i tum. Dessutom använder de flesta sig av gängstav och mutter för att sätta ihop dem men jag vill använda rep. Därför gjorde jag mig en egen ritning i cm med de dimensioner jag vill ha på stolen samt att den är anpassad för rep.

Min ritning finner du i pdf-format här för gratis nedladdning.

Material till att bygga utemöblerna i detta inlägg

Trä – Jag vill att dessa stolar skall vara billiga och därför valde jag att tillverka dem i det billigaste materialet i en bra dimension jag hittade – impregnerade staketribbor 28×45 mm. Staketribborna kostar mellan 7-9 kronor metern vilket gör att kostnaden blir runt 100 kr per stol. Lägg till lite spill och det blir 130 kronor.

Rep – Eftersom stolarna skall stå ute måste repet hålla för väder och vind. Man kan välja hampa eller jute men vi har valt 8 mm polyhampa. Det är ett hamparep med uv-stabil polyester i. Det gör att stolarna klarar att stå ute år efter år. Åtgången är ungefär 5 – 6 meter per stol vilket gör att kostnaden för repet blir runt 35 kronor.

Verktyg

Detta projekt klarar man med enkla verktyg. En fogsvans, sandpapper och borrmaskin samt ett 10 mm träborr.

Jag har sedan tidigare en kap & gersåg samt en oscillerande slipmaskin. Det gör jobbet lite enklare men är inte nödvändigt.

Hur gör man? En steg för steg guide:

  • Ladda hem ritningen här och införskaffa 13 meter staketribbor samt 5-6 meter rep per stol du tänker tillverka.
  • Slipa staketribborna. Jag slipade våra staketribbor med 80, 120 och till sist 220 kornstorlek på sandpappret. Enklast är att slipa ribborna när de är okapade. Sedan får man slipa ändarna där man kapar.
  • Behandla ribborna. Detta steg är inget måste i och med att de är impregnerade. Man kan måla dem, olja dem eller som i vårt fall – köra en Sioo behandling. Detta för att de ska bli naturligt gråa snabbare.
  • Kapa ribborna enligt schemat på ritningen.
  • Borra hålen. Jag gjorde en mall som jag höll mot ribborna och borrade igenom. Helst ska hålen vara helt vertikala men då krävs en pelarborr. Jag körde på frihand med min batteridrivna skruvdragare och det fungerade fint också. Ett tips är att tejpa ribban så att man inte får ett fult utgångshål med borren. Ytterligare ett tips är att tejpa ihop bitarna och borra två och två. Våra hål är 10 mm för att passa ett rep på 8 mm.
  • Slipa snittytor och eventuellt borrhål.
  • Sortera och lägg ut bitarna enligt schemat på ritningen.
  • Montering sker enklast genom att ta en titt på denna video även om det lätt går att lista ut hur man gör ändå genom att titta på en färdig stol (jag tittade på videon).
Ritning bygga utemöbler trädgårdsmöbler
Ladda hem ritningen
Material staketribbor tbygga trädgårdsmöbler
Slipa och eventuellt behandla staketribborna. Sioon var över från altanbygget. Hade inte gjort det annars.
Kapa staketribbor bygga utemöbler
Kapa, kapa, kapa samt obligatorisk 2,8 % strutsöl från Willys.
Mallarna + borra två och två sparar tid.
mall till DIY modern lounge stick chair
borrmall
montering av loungestolarna
Sortera och lägg upp bitarna enligt schemat.
polyhampa
Bränn ändarna på polyhampan och forma dem lite smalare för att lättare kunna trä igenom borrhålen.
bygga utemöbler trick
Om repet trillskas. Ta en penna eller liknande och kör runt lite i borrhålet för att ta jämna ut det.
montering loungestol
Montering
Final assembly utemöbler
Snart klart. Bara att spänna repen kvar.
finished result lounge chair DIY kenucky stick chair bygga utemöbler
Klar men repen behövs kapas något.
foldable lounge chair DIY
Hopfällbar!
bygga utemöbler
Slutresultat

Hur blev våra DIY modern lounge stick chair?

Faktum är att detta är ett av de projekt jag är mest nöjd med. Stolarna är enkla att tillverka, billiga, väldigt snygga, stabila, hållbara, hopfällbara och oömma i och med att de är impregnerade.

Vill man så kan man göra dem i till exempel lärk, ek, eller något annat obehandlat virke och ha dem inomhus istället. Det går också enkelt att ändra dimensionerna eller att lägga till ett par ribbor om man vill ha dem bredare. Ändrar man längd på rygg och sits till kortare och likadan längd har man en pall.

Har du frågor om bygget eller om att bygga utemöbler får du gärna kommentera eller skicka mig ett mail på igmrmail@gmail.com

Se även mina andra instruktioner till att bygga utemöbler – loungefåtöljer av lastpallar, vårt DIY planteringsbord eller varför inte alla DIY inlägg?

Signatur