Täckbark, denna ädla vara.

När vi flyttade in i vårt radhus 2015 hade vi en gräsöken till tomt enligt nedan. Jag är vän med våra pollinerare som dessvärre har det tufft nu. Gräsöken gör ingen glad, speciellt inte herr IGMR, humlorna eller bina. Därför vill vi öka ytor med blommande växter och även anlägga odlingsytor.

Nu kanske jag inte är helt sanningsenlig. Vi hade en rabatt som gick i tomtgräns med diverse växter. Dock var proportionerna gräs/växter helt off. Odlingsytor fanns inte och de är, som ni vet, välgörande för kropp och knopp.

Utgångsläge anno 2015. Älskar förresten denna trädgård. Det är som att vara i en skog fast man befinner sig i en stad.

Så vad göra?

Enklaste sättet vi har för att anlägga en ny rabatt, odlingsyta eller att skapa rumslighet är att fylla bilen med billig täckbark från Granngården (4 X 40L säckar för 149 kr senast jag kollade). Där eller på andra ställen kan man också beställa hem en hel pall täckbark om man har större projekt.

På marken där man önskar en rabatt eller yta lägger man kartong, tidningar, markduk, gamla räkningar, äggkartonger eller vad som. På dessa läggs täckbark. Vill man vara avancerad kan man blöta ner pappret vilket gör att det ligger still.

Detta lager under täckbarken kväver gräset under och hindrar det från att tränga upp. Maskarna gör sedan processen kort med gräset och gödslar då också jorden. Win!

Låt mig demonstrera vår process med täckbark.

Dessa bilder är från påskledigheten då vi raderade lite gräs runt vår odlingsyta. Vi vill inte klippa gräs här samt att vi vill kanske sätta mer rabarber och annat.

Täckbark
Work in progress. Notera förra årets palmkål som vi fortfarande äter av.
Täckbark kväva gräs
Läsare med falkögon kan ana äggkartonger, H&M kartong och annat.
Täckbark resultat
Nästan klart. Här ska vi också ha en matgrupp då det är kvällssol just på denna yta.

Ytan ovanför är främst en odlingsyta som huserar fem djupbäddar, bärbuskar, sparris samt (snart) en matgrupp som just nu renoveras.

Täckbarken är mjuk att gå på, doftar underbart och kväver ogräs som annars letar sig in i djupbäddarna. Vi fyller på med ny täckbark varje år då den så sakteliga förmultnar.

Snabb rabatt med täckbark?

Samma enkla metod. På ytan där du vill radera gräsmatta eller ogräs lägger du på täckning av något slag men inte markduk. Kartong eller papper är att föredra då det bryts ner.

Lägg på täckbark på ytan.

I täckbarken/pappret kan du göra hål och plantera växterna direkt i gräsmattan som är under. Vik sedan tillbaka tidningen och putta täckbark intill nya plantan för att kväva eventuellt gräs som vill titta upp. Denna metod har vi använt här:

Bild tagen idag. Lite vårsömning rabatt som är jättefin när den kommer igång. Läsare med hökögon kan se massvis kaffefilter. Vi komposterar dessa direkt i denna rabatt under vintern. Dunderhonung för växtligheten.

Snålversionen

Nu är täckbark billigt men om man har en flismaskin / kompostkvarn kan man flisa själv likt Villa Lugnet gjort här. Samma resultat men material från egen mark. Vi är rätt sugna på en kompostkvarn själva…

There you have it. En snabb, enkel och billig metod att göra en rabatt eller yta – helt utan att gräva.

Signatur