Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Täckbark

Täckbark, denna ädla vara.

När vi flyttade in i vårt radhus 2015 hade vi en gräsöken till tomt enligt nedan. Jag är vän med våra pollinerare som dessvärre har det tufft nu. Gräsöken gör ingen glad, speciellt inte herr IGMR, humlorna eller bina. Därför vill vi öka ytor med blommande växter och även anlägga odlingsytor.

Nu kanske jag inte är helt sanningsenlig. Vi hade en rabatt som gick i tomtgräns med diverse växter. Dock var proportionerna gräs/växter helt off. Odlingsytor fanns inte och de är, som ni vet, välgörande för kropp och knopp.

Utgångsläge anno 2015. Älskar förresten denna trädgård. Det är som att vara i en skog fast man befinner sig i en stad.

Så vad göra?

Enklaste sättet vi har för att anlägga en ny rabatt, odlingsyta eller att skapa rumslighet är att fylla bilen med billig täckbark från Granngården (4 X 40L säckar för 149 kr senast jag kollade). Där eller på andra ställen kan man också beställa hem en hel pall täckbark om man har större projekt.

På marken där man önskar en rabatt eller yta lägger man kartong, tidningar, markduk, gamla räkningar, äggkartonger eller vad som. På dessa läggs täckbark. Vill man vara avancerad kan man blöta ner pappret vilket gör att det ligger still.

Detta lager under täckbarken kväver gräset under och hindrar det från att tränga upp. Maskarna gör sedan processen kort med gräset och gödslar då också jorden. Win!

Låt mig demonstrera vår process med täckbark.

Dessa bilder är från påskledigheten då vi raderade lite gräs runt vår odlingsyta. Vi vill inte klippa gräs här samt att vi vill kanske sätta mer rabarber och annat.

Täckbark
Work in progress. Notera förra årets palmkål som vi fortfarande äter av.
Täckbark kväva gräs
Läsare med falkögon kan ana äggkartonger, H&M kartong och annat.
Täckbark resultat
Nästan klart. Här ska vi också ha en matgrupp då det är kvällssol just på denna yta.

Ytan ovanför är främst en odlingsyta som huserar fem djupbäddar, bärbuskar, sparris samt (snart) en matgrupp som just nu renoveras.

Täckbarken är mjuk att gå på, doftar underbart och kväver ogräs som annars letar sig in i djupbäddarna. Vi fyller på med ny täckbark varje år då den så sakteliga förmultnar.

Snabb rabatt med täckbark?

Samma enkla metod. På ytan där du vill radera gräsmatta eller ogräs lägger du på täckning av något slag men inte markduk. Kartong eller papper är att föredra då det bryts ner.

Lägg på täckbark på ytan.

I täckbarken/pappret kan du göra hål och plantera växterna direkt i gräsmattan som är under. Vik sedan tillbaka tidningen och putta täckbark intill nya plantan för att kväva eventuellt gräs som vill titta upp. Denna metod har vi använt här:

Bild tagen idag. Lite vårsömning rabatt som är jättefin när den kommer igång. Läsare med hökögon kan se massvis kaffefilter. Vi komposterar dessa direkt i denna rabatt under vintern. Dunderhonung för växtligheten.

Snålversionen

Nu är täckbark billigt men om man har en flismaskin / kompostkvarn kan man flisa själv likt Villa Lugnet gjort här. Samma resultat men material från egen mark. Vi är rätt sugna på en kompostkvarn själva…

There you have it. En snabb, enkel och billig metod att göra en rabatt eller yta – helt utan att gräva.

Signatur

27 kommentarer

 1. Frihetsmamman

  Så svårt att tro att det där är en radhusträdgård! Du skulle besöka oss, rätt mycket mer begränsad yta alltså. Men superfint jobbat och jag gillar särskilt att du vill hjälpa bina. Jag har så liten trädgård att jag satsar på ätligt i alla lägen, men en del ätbara saker gillar även bin (tex timjan om jag inte missminner mig). Så lite bidrar vi även fast det vore bättre med en miniäng med blommor. 🙂

  • HerrIGMR

   Ja den är stor för att vara en radhusträdgård, 550 kvm för att vara exakt. Vi ligger på gaveln så grannarna har ca 150 – 200 kvm.

   Jag tycker du gör helt rätt, ätligt i alla lägen. Det hade jag absolut satsat på också. Trevlig helg!

 2. K

  Kompostkvarn är min bästa vän! Har en galen trädgård, så mkt kraft och växer så det knakar. Bästa är att få tugga ner grenar och få återföra dem runt buskar.
  Känslan av ha en monsterhög av grenar och ris på gräsmattan och någon timme senare ha doftande barkflistäckta syrenbuskar är ljuvlig.

  • HerrIGMR

   Jag kan verkligen föreställa mig känslan. Vår trädgård genererar en märkligt stor mängd så jag tror att vi skulle kunna gränsfallsköpa en.

   Har du stor trädgård?

 3. fri2032

  Nu blev jag inspirerad igen… Jag har ju en gammal rabatt mot en vägg, men den är totalt övertagen av ogräs och brännässlor. Skulle alltså den här metoden funka? Jag slipper gärna gräva…

  • IGMR

   Absolut! Bottna med kartong så blir det prima.

 4. FruEfficientBadass

  OMG vilken skillnad, kul att se ursprungsläget. Jag är avundsjuk på er förmåga att hitta så smarta lösningar, känns som en intuitiv process. Själv famlar jag med dummy-lösningar. Så har jag fattat detta rätt nu: Jag lägger kartong and shit rakt på gräset. Sen täckbark på, runt ett par dm? Sen gör jag hål, hela vägen ner genom kartongen och sätter ut plantorna i dessa? Samt petar i lite täckbark kring kartonghålet så att inte gräset letar sig in? Ingen jord?

  Vad kostar en kompostkvar…eller flismaskin?

  • IGMR

   Helt rätt men typ 5 cm täckbark. Flismaskin typ 1500 kr tillsky is the limit.

  • Fru Lugn

   Ett hett tips är att kolla in Sara Bäckmos hemsida och YouTube, ex. här: https://www.sarabackmo.se/?s=anl%C3%A4gg+odlingsb%C3%A4dd. Trädgårdsskräp av alla sorter for the win!

   • IGMR

    Stor fan av den metoden. Vi kör kompostering av allt trädgårdsavfall i djupbäddar, på djupbäddar som täckmaterial och i rabatterna som täckmaterial.

 5. Fru Lugn

  Vad fint det blir! Visst är det härligt att det inte krävs så mycket jobb men ändå blir så sjukt bra? Jag är sugen på en egen kompostkvarn faktiskt, vi har bara lånat en än så länge. Den största frågan är hur länge det kommer fortsätta vara mysigt att flisa, för vi har ju femtielva olika användningsområden för allt trädgårdsskräp även utan den 🙂

  • IGMR

   Ja problemet är att få det att räcka till. Tar ibland gräsklipparen och kör ett varv i parken bredvid för att samla in gräs till bäddarna. Kul blickar man får!

   • FruEfficientBadass

    “Tar ibland gräsklipparen och kör ett varv i parken bredvid för att samla in gräs till bäddarna. Kul blickar man får!” Hahaha, jag sitter på riktigt och skrattar högt. Det var bland det roligaste jag hört. Livet som frugal trädgårdsnörd är livet tvärt emot. De flestas dröm (åtminstone i Amerikat) är väl att outsourca klippet av den golfgreenaktiga gräsmattan till tredje part så att man har tid att åka till gallerian.

    Borde kanske inte säga något givet att jag igår backade upp bilen mot den lokala hästklubbens gödselhög och fyllde två babybadkar med hästskit. När jag fem minuter tidigare klivit in i deras fikarum och frågat “om jag kunde få lov att köpa lite hästgödsel” fick även jag ett och annat höjt ögonbryn. De hade cirka ett ton att dela med sig av och de gjorde det gratis (hade jag iofs räknat med hehe).

    • Herr IGMR

     Jag får ta med mig IGMR junior som något slags oklart alibi. Det kommer inte fungera länge till inser jag eftersom han växer som en täckodlad palmkål.

     Hästabajs är väl det bruna guldet?

 6. Hanna

  Tack för jättebra tips. Vi håller också sakta men säkert på att odla bort vår gräsmatta med hjälp av täckodling och pappers/kartongmetoden. Men vi hade aldrig tänkt på täckbarken. Vilket fint staket ni har, är det bara kring odlingarna eller runt hela tomten? Hemmabygge?

  • IGMR

   Hej Hanna! Staketet är ett hemmabygge av undertecknad. Dessa staket är vanliga i Danmark och kallas ”raftehegn”. Fina, hållbara, och ger livsmiljö till massor av kryp. Småfåglarna brukar jaga runt och pilla i barken för att hitta gott. De är dessutom bra spaljéer. Vi har vildvin och pipranka som klättrar fint på vårt.

   Sätter man varannan pinne räknas det som spaljé och är inte bygglovspliktigt 🙂

   • IGMR

    Eftersom vi bor så nära DK beställde vi allt material från denna sida. Nu är SEK/DK kursen inte fördelaktig så nu hade vi köpt dem från SVE.

    https://www.skovtrup.dk/dk/Forside

 7. F-lediga läraren!

  Verkligen snyggt! Vi flyttade in i vårt hus förra året i feb, första året var en testrunda för att se hur trädgården betedde sig och vad föregående ägare planterat (bla citronmeliss och mynta över-fucking-allt) som sprider sig så jag har fått gå och slitit upp citronmelissbuskar (vad använder man det till mer än garnering på en kladdkaka?!) och vem får för sig att sätta det överallt i sin trädgård? Än är inte kriget mot citronmelissen vunnet då jag redan sett att den brakat upp lite här och var i rabatterna… Med ett spädbarn har jag hållt odlingarna till det lite mindre i år, tomater, chili, sockerärtor och lite blommor blev det. Tänkte slänga ut lite sommarblom-frön i rabatterna i maj och se om något tar sig.. Men annars får nog de större trädgårdsprojekten vänta några år tills lillan är lite mer självgående. Flismaskin har jag blivit erbjuden att låna av en granne, det kanske man ska slå till på att göra när vi klipper ner syrenhäcken som också växer som ogräs..

  Dessutom hade föregående ägaren den goda smaken att plantera inte 1, 2 utan 7 buskar med röda vinbär… Vem konsumerar så mycket röda vinbär?? Vi har redan slitit upp 2 buskar och planerar att ge bort alla utom 1 till förmån för hallon, krusbär och rabarber..

  • Herr IGMR

   Tack! Mynta är ett helvete och bör hållas i kruka. Citronmeliss gillar jag i teorin eftersom de är dragväxter för pollinerare. Dock sprider de sig, som du säger, exponentiellt. Jag låter dem hållas i rabatterna men i de får inte göra kaos med mina odlingslådor. Förutom garnering kan man göra te av citronmeliss vilket fru IGMR gör ibland. Ett gäng färska blad i kokande vatten et voilá – te.

   Sju röda buskar låter som om det var utförsäljning någonstans alt de förökat själva. Variation förnöjer 🙂

   • F-lediga läraren!

    Ja precis! Vi ska flytta upp ett par buskar till min sambos familjs landställe där de har en stoor tomt. Vår radhusträdgård på ca 300-400kvm har ju lite mer begränsat utrymme. Det ska istället bli en till buske krusbär, 1-2 buskar till hallon och minst 1 rabarber till. Då kommer vi ha 1 buske röda vinbär, 4 hallon, 2 krusbär, 2 plantor rabarber och 2 buskar björnbär. Vi äter betydligt hellre hallon än röda vinbär. Finns det andra goda bär jag missat…?

    • HerrIGMR

     Jag gillar svarta vinbär 🙂 Annars fulländad mix enligt mig!

 8. eriksjos

  Kul med odlingar 🙂 Vi kör ibland liknande start av land/bäddar men oftast bara potatis rätt på backen sen täcker vi med löv/hummus från skogen. Vi bor i skogen så täckmaterial finns det gott om 🙂 Köpte en kompostkvarn som jag tänkte skulle räcka, tror det var i 6000-kronorsklassen. Den höll dock bara nåt år, klent skit 🙂 Högar med ris är underskattat för den biologiska mångfalden, fåglar, ödlor, igelkottar och andra gillar att bygga bo där. Köpte ett lass (6m3) ekflis för nåt år sedan för att ha i gångar mellan bäddarna och som golv i odlingstunneln. Inte lika bekvämt att gå på som täckbark men fint och ganska hållbart.

  • HerrIGMR

   Jag var mycket nöjd med era odlingar och odlingsintensitet under min Instagramtid. Insprirerande att följa. Risigt på sina ställen och ostädat skall det vara om pollinerarna och insekterna får bestämma. Det ger i sin tur ringar på vattnet och drar andra goa djur. Ekflis är en våt dröm!

   Såg förresten att Kajak.nu har en rss så jag slängde upp er på bloggtips. Läser med stort nöje.

 9. Anna

  Vilket fantastiskt inlägg och vad inspirerad jag blev!! Men jag är inte helt säker på att jag förstår vad kartongen skulle göra för nytta? Eller vi har rabatter som det ligger täckbark i, begränsat med ogräs helt klart men lite kommer det ju, menar du att kartong skulle få bort detta eller är det bara vid nyplantering som man ska göra som du skriver ovan?
  Och sedan kaffefilter?!? Kan man alltså göra något vettigt av detta tråkiga skräp? ?

  • Herr IGMR

   Men tack! Det är bara vid nyplantering eller om man har något besvärligt man vill få bort. Har själv en rabatt på undantag som är så ogräsig att jag kommer köra denna metod mellan perennerna.

   Grannarna skakar på huvudet och kallar mig för radhushippie när de ser kaffefiltren i rabatten. Men kaffe är väldigt näringsrikt och en bra jordförbättrare. Det är rejäl fart i den rabatten nu och man ser inte mina kaffefilter längre.
   Vill an inte bli klassad som galen kan man strössla ut det lite finare. Jag öppnar dörren och kastar ut 🙂 obs -bara kaffefilter. Vill inte dra till sig ohyra.

Kommentera