Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Sälja bilen på Blocket

Sälja bilen på Blocket? Eftersom vi köpt ny bil tog jag i helgen tjuren vid hornen och la ut vår gamla bil på Blocket. Jag hade två saker som jag ville åstadkomma. Det första var att få ut en bra försäljningssumma och det andra var att få till en så smidig och riskfri försäljning som möjligt.

Bakgrund

Vi köpte vår Ford Focus 1,8F årsmodell 2008 år 2016. Den hade då gått 13 000 mil och under dessa fyra år körde vi nästan exakt 5 000 mil med den. Vi köpte själva bilen på Blocket och inköpspriset var 30 000 kronor.

Vi har lagt ungefär 7 000 kronor i reparationer, stötdämpare bak, nytt batteri och en AC-remspännare. Utöver det har jag servat den på verkstad en gång men de tre senaste servicarna har jag gjort själv.

Låga omkostnader ger mindre oro
Att serva bilen själv bidrar till låga levnadsomkostnader och en go känsla i gubbamagen.

Kända fel på bilen vid säljtillfället var egentligen bara ett. Fjärrnyckeln hade jag råkat tvätta i tvättmaskinen därmed förstört elektroniken i nyckeln. Utöver detta fel har vi VERKLIGEN använt denna bil som laståsna och barnfraktare. Det har gjort att det fanns en del repor, dörruppslag och en mindre buckla på en framskärm. Rost, knappt synlig men ändå, hade så smått börja komma i hjulhusen där bak. Två vinterdäck sjöng också på sista versen.

Vi har utöver vårt eget användande av bilen dessutom hyrt ut den på SnappCar. Jag gjorde en snabb uträkning och kom fram till att vi tjänat ungefär 15 000 kronor på att hyra ut den vilket väl täckt våra egna kostnader för bilen (inklusive vår egen körning) under den tid vi hyrt ut den.

Nu är det dags att sälja bilen på Blocket.

Hur jag gjorde för att försöka maximera avkastningen på bilen

Först och främst valde jag att sälja bilen själv. Det finns biluppköpare som erbjuder en smidig transaktion och man kan förstås byta in sin bil om man köper en annan hos en bilhandlare. Båda dessa alternativ kommer ge mindre pengar till dig själv eftersom dessa företag behöver en marginal.

Mitt tillvägagångssätt för att sälja bilen på Blocket

Denna bilmodell skall servas var 1 000 mil, eller en gång per år (det som inträffar först) eftersom etanolen gör att oljan åldras lite fortare än vanligt. Vanligt intervall på bilservice är annars 1 500 mil och uppåt.

Det var dags för en service och jag ville inte ge köparen möjlighet att pruta på just den punkten samt att det kändes som att det är lättare att sälja en helt nyservad bil. Sagt och gjort, jag köpte 4 liter olja, oljefilter och luftfilter på Biltema för knappa 500 kronor och bytte detta på en gör det själv mack. Väl där passade jag också på att göra en motortvätt och en riktigt, enligt konstens ALLA regler, noggrann tvätt med kallavfettning, alkalisk avfettning, flygrostborttagare, tryckluftblåst interiör och sådant skoj. Totalt la jag ungefär 1 000 kronor på att serva bilen och på att tvätta den.

Parentes – Under senaste tiden har jag nördat ner mig lite i detta med biltvätt och rekond så jag tänkte slänga upp ett inlägg om just detta för de få som eventuellt är intresserade.

Sälja bilen på blocket
Man skulle kunna äta från denna motor.
Sälja bil på blocket
Det blänker, solglasögon på!
Sälja bilen på blocket
Tryckluft, microfiber och dammsugare.

Dokumentation

Jag har sett till att dokumentera allt som gjorts på bilen i en mapp. Alla kvitton, besiktningsprotokoll och de kvitton på olja och filter som för de tre servicar jag utfört själv. På de kvittona har jag också varit noga med att skriva upp datum och miltal vid servicetillfället. Jag har även sparat kvittot för gör det själv hallen med billyft så att köparen kan se att jag faktiskt servat bilen.

Annonstexten på blocket

I och med att jag ville riskminimera försäljningen och själv välja vem som fick komma och titta på bilen anonymiserade jag bilen och mig själv. Jag har en del tråkiga erfarenheter av att sälja bilar privat så denna gång var jag väldigt noggrann med att inte gå ut med registreringsnummer, namn, mail eller telefonnummer.

Eftersom intressenterna inte kunde själv söka information via regnummer, skrev jag en mer omfattande annonstext där jag listade allt som var gjort på bilen. Besiktningshistorik eftersom den hade blankt papper sedan 2011, kända fel samt en “mjukare” del hur vi upplever bilen och att vi inte tvekat att åka på långfärd. Jag var också noga med att skriva ut när bilen skall besiktigas och skattas.

Försäljningspriset

Inför försäljningen gjorde jag en Blocketsökning och undersökte vad liknande bilar såldes för. Med tanke på att vår bil inte var perfekt och att den snart skulle skattas satte jag priset till 25 000 kronor. 30 000 kronor var inköpspris fyra år tidigare och jag satte en mental fallhöjd och prutmarginal till 15 – 16 000 kronor.

Sälja bilen riskfritt och smidigt

Som jag skrev tidigare har jag en del tråkiga erfarenheter av att sälja bilar på Blocket. Det finns en hel del människor som verkar tjäna pengar på att köpa och sälja bilar och jag upplever att vissa möten inte har varit så trevliga. Går man ut med sitt registreringsnummer kan vem som helst se var du bor och ta reda på ditt nummer. Jag har varit med om att folk bara dykt upp hemma eller ringt/sms:at för sent på kvällen. Detta var jag inte intresserad av min metod för att slippa detta är följande:

Jag skapade en tillfällig mailadress på Outlook. Denna döpte jag till fordfocus200818F@outlook.com. Adressen använde jag till att skapa ett konto på Blocket och för att kommunicera med de som var intresserade av bilen.

Jag gick inte ut med mitt namn eller nummer. I Blocketannonsen döpte jag mig till “Ford Focus” och jag angav att de som är intresserade av bilen skall höra av sig med telefonnummer och namn så att jag kan ringa upp.

Varför allt detta bekymmer?

Jag vill inte ha personer jag inte har koll på springandes hemma hos mig. Detta gav mig en möjlighet att kolla upp de som var intresserade. T.ex. brydde jag inte mig om att svara de intressenter som hade oregistrerade kontantkort och som angav Hej1995 som namn. Jag vill veta vem jag ska träffa och var den personen bor.

Körschema sälja bil via blocketannons

 • Skapa en tillfällig mailadress på t.ex. Gmail eller Outlook
 • Täck över registreringsnummer på bilen på annonsbilderna
 • Lägg inte ut ditt telefonnummer i annonsen
 • Skriv i annonsen att du ringer upp och att intresserade skall lämna namn och nummer.
 • Sortera direkt bort de personer som hör av sig och ber att bli uppringda på ett oregistrerat kontantkort eller har oklar identitet.

Urval av intressenter och hur man gör affär och skriver över bilen

Vi lever i en digital värld och det gör det lätt att få en koll på personen som är intresserad av din bil. Jag tycker det är viktigt eftersom man skall göra ett ägarbyte och då vill jag veta att personen är den de säger.

När jag fått kontakt med en vettig intressent gör vi upp en tid för visning av bilen.

I detta fall hade jag två unga män som kom körande från en stad 10 mil bort som var väldigt intresserade av bilen. När de väl kommit fram tog vi en tur runt bilen och tittade igenom all dokumentation.

Provkörning

Här finns många skolor om hur man som köpare skall agera. Det är så att lämnar du nyckeln till din bil och den blir stulen kommer du inte få tillbaka något på försäkringen. Därför måste vi tänka till.

I detta fall löste det sig som så att jag fick köparens väns bilnyckel och köparens körkort i pant medan de provkörde bilen. De var väldigt noga med detta själva så jag behövde inte ens be om det. Skönt.

En annan taktik är att faktiskt följa med på provkörningen själv. Detta är att föredra när det är en dyrare bil som skall säljas.Jag var dock helt trygg med att inte följa med på denna provkörning.

Väl tillbaka ville köparen ha bilen och däcksparkandet tog vid. “Kolla här, detta måste jag fixa”. “Oj, kolla avgassystemet”. En dans som alltid sker. Vi kom överens om att köpesumman skulle bli 17 000 kronor.

Skriva papper och göra ägarbyte

Skall du sälja bilen på Blocket har de en gratisfunktion där man skriver kontrakt med köparen och båda signerar med sitt Bank-ID. Detta gjorde vi för bådas säkerhet samt att det ger köparen sju dagars gratis helförsäkring via Trygg Hansa.

Själva ägarbytet kan man göra på två sätt. Dels kan man göra det via registreringsbeviset och sedan skicka in via posten. Risken med detta är att ägarbytet kan komma bort (du kan bli skyldig för köparens trängselskatt och felparkeringar) samt att du måste verkligen kontrollera köparens identitet.

Allt detta slipper man om man gör ägarbytet via Transportstyrelsens app. Båda signerar då med Bank-ID och ägarbytet sker där och då vilket är tryggt och smidigt. Så gjordes ägarbytet i denna affär och vi var båda nöjda.

Betalning

Återigen gillar jag att ta den digitala vägen när man sköter betalningen. Enklast är Swish och så sköttes denna betalning. Fördelen med Swish är att du får pengarna direkt och att man kan ange registreringsnummer som referens. Det blir då transparent och spårbart.

Det kan hända att köparen måste höja sin beloppsgräns innan de kan Swisha större summor. Gränsen är satt till 15 000 kronor från start.

Summering

Hela försäljningen tog en helg. Jag servade bilen, tvättade den, la upp den på Blocket och stämde träff med köparen på lördagen. På söndag förmiddag gjorde vi upp affären och båda var nöjda.

Pengamässigt kunde jag säkert fått ut några kronor mer men en värdeminskning på 13 000 kronor över fyra år är helt acceptabelt. Jag har dessutom tjänat 15 000 kronor på att hyra ut bilen så därför hänger jag inte läpp.

Detta var den smidigaste bilförsäljning jag gjort och jag har känt att jag har haft kontroll på situationen från start till slut. Vår nya bil har jag också hunnit lägga ut på SnappCar och redan fått en bokning.

Mer om bilar hittar du under etiketten bilar. Spartips för bilar är också en bra sida för den intresserade. Eller varför inte läsa om hur vi gör för att sköta service, reparationer eller däckbyten billigt?

Hoppas att detta är till hjälp för er läsare som funderar på att sälja bilen på Blocket. Har ni synpunkter, bilsäljarhistorier eller andra smidiga sätt att göra detta på? – Kommentera mer än gärna.

Signatur

18 kommentarer

 1. Utdelningsbagaren

  Grattis till försäljningen.

  Intresserad av ett inlägg om motortvätt och service. Det är något jag vill göra på min v70 framöver.

  • HerrIGMR

   Kul! Jag har knarkat sådana videor inför försäljningen och jag har några frugala och grymma tips på gång. Våren är en bra tid så ge mig någon vecka så ska jag nock ha fått till ett inlägg.

   • K

    Intressant inlägg, tack!

    Ser verkligen också fram emot det kommande inlägget om biltvätt!

  • Ingrid

   Också intresserad av tvätt och rekond mm!

 2. Gurkan

  Bra prutat får man väl säga

  • HerrIGMR

   Ja det får man faktiskt säga, en eloge till deras däcksparkartaktik. Det var två väldigt nogranna unga män. När jag väl hade dem där kände jag att jag orkade hålla på mer med försäljningen. Jag såg också på alla de svar som trillade in vartåt priset var på väg. Viköperdinbil.se ville ge 16 000 kr innan okulär besiktning. Med tanke på de saker som var fel hade jag inte fått mycket där heller.

   Jag har ändå knappt förlorat något över dessa fyra år så jag är nöjd med alles in total.

 3. Charlotta H M

  Vi är i biltankar. Haft vår fina trotjänare 12 år och slår jag ut kostnader så är det ett billigt bilägande.
  Men valet nu är reparationer som kostar mer än bilen är värd, eller en ”ny”. Och det blir det senare.
  Märker att det är många känslor och ha-begär kring bil! Vi var snudd på köp på en SUV för nära 400’ innan jag kände i maggropen att det är fel. Tacksam för dina senare inlägg om bilköp (fin tajming 🙂 ), det gjorde det lättare att sluta jämföra sig med grannarna.
  Har nu lagt bud på en kanske tråkig men superfin kvalitetsbil som bara gått 3000 mil som vi kan köpa utan lån!!!

  Fantastiskt att du fått så bra pengar för uthyrningen!

  Läser förresten gärna mer om tvätt/rekond!

 4. HerrIGMR

  Åh det är så lätt att det drar iväg med bilar. Vi tänkte inte köpa en bil för 65 000 som vi nu gjorde. Men när tillfället dök upp högg vi den eftersom den var så lågmilad och förhållandevis ny med bara en ägare.

  Tycker du resonerar helt rätt angående lån och att köpa en ”ny” och inte en ny ny. Låt någon annan ta den första ekonomiska smällen och svep sedan in och haffa den billigare. Att inte ha lån på bilen är en bra regel – så heja!

  Då ska jag knåpa ihop ett tvätt och rekondinlägg. Måste säga att det är en stor tillfredställelse att få en bil blank och fin, ungefär som att städa igenom sitt hem. Skönt och omedelbar tillfredsställelse.

  Ps. Uthyrningen är en supergrej. Alla pengar går in på ISK och göttar till sig.

 5. Tåbbe Fondue

  Tack för ett intressant och bra inlägg ur en Säljares synvinkel. Arbetssättet ger bra kontroll och ger dig det du söker som såklart var det viktiga här.

  Men.. som potentiell Köpare som söker liknande kontroll och är seriös och inte krånglar vid bilaffärer hade jag betalat 20.000 för bilen.
  ..men nu valde jag att inte svara på annonsen eftersom den så uppenbart var fejk. Ett påhittat Namn och en tillfällig mail-adress bara skriker att jag kommer bli lurad och att någon kommer kapa mitt sparkonto så fort jag använder Bank-ID vid ägarbytet. 🙂

  Ser fram emot kommande bilvårds-inlägg i bloggen!

  • Dennis

   Håller helt med dig ur en köpares synvinkel. Är nummerplåten skyddad så förutsätter jag att något är fuffens oavsett hur bra säljaren försöker få bilen att framstå (gäller dock ej exklusivare bilar). Svår avvägning det där

   • HerrIGMR

    Intressant! Jag gjorde som så att i steg två kommunicera regnummer, mitt telefonnummer och mitt namn. Jag fick en storm av intressenter men kvalitén på dem var ganska låg (oreggade kontantkort och påhittade namn). Utav 25 intressenter kanske bara 3-4 var “vettiga”. Kanske det hade varit annorlunda om jag gått ut med namn och regnummer.

    Jag känner dock att det var så skönt att kontrollera informationen och hela processen själv. När jag inte gjort det har jag som sagt haft folk som bara dykt upp och värre.

    Hur gör ni? Lägger ni ut regnummer och tele? Kanske annorlunda just var man bor också…

    • Markus

     Säljer man bil i det prisintervallet så tror jag man gör klokt i att göra som du.
     Sälja bil på blocket kan bli ett helvete, folk som bara dyker upp, är hotfulla blir förbannade när man inte vill sälja osv.
     Finns många exempel när det dyker upp 3-4 män som “prutar” eller hotar sig till bilen billigt.
     Mycket puckon framför allt bland bilköpare i de lägre prisklasserna helt enkelt.

     • HerrIGMR

      Just precis detta med 3-4 män i halvcirkel runt mig som “ska” köpa bilen till halva priset är en av de sakerna jag upplevt och därför försöker undvika 🙂

 6. Sigrid

  Bra jobbat. Jag är imponerad.?

  • HerrIGMR

   Tack!

 7. Frazze

  Ja, lurigt att sälja bil. Senast jag sålde bil så hade jag en köpare som ville köpa bilen på ett villkor – kontant betalning. Blev ingen affär.

  Har märkt att man har fördel som köpare om man kan visa att man är seriös.

 8. Malin

  Hejsan, jag läste ditt inlägg! Grattis och vad duktig du är. Önskar jag hade din kunnighet ?Jag har ärvt min mammas bil och använder den knappt så har tänkt på att sälja bilen. Jag kan ingenting om bilar men vill gärna veta mer om biltvätt, rekond osv..

  • Herr IGMR

   Tack Malin för de värmande orden! Jag har ett biltvätt/rekondinlägg på gång 🙂

Kommentera