Sälja bilen på Blocket? Eftersom vi köpt ny bil tog jag i helgen tjuren vid hornen och la ut vår gamla bil på Blocket. Jag hade två saker som jag ville åstadkomma. Det första var att få ut en bra försäljningssumma och det andra var att få till en så smidig och riskfri försäljning som möjligt.

Bakgrund

Vi köpte vår Ford Focus 1,8F årsmodell 2008 år 2016. Den hade då gått 13 000 mil och under dessa fyra år körde vi nästan exakt 5 000 mil med den. Vi köpte själva bilen på Blocket och inköpspriset var 30 000 kronor.

Vi har lagt ungefär 7 000 kronor i reparationer, stötdämpare bak, nytt batteri och en AC-remspännare. Utöver det har jag servat den på verkstad en gång men de tre senaste servicarna har jag gjort själv.

Låga omkostnader ger mindre oro
Att serva bilen själv bidrar till låga levnadsomkostnader och en go känsla i gubbamagen.

Kända fel på bilen vid säljtillfället var egentligen bara ett. Fjärrnyckeln hade jag råkat tvätta i tvättmaskinen därmed förstört elektroniken i nyckeln. Utöver detta fel har vi VERKLIGEN använt denna bil som laståsna och barnfraktare. Det har gjort att det fanns en del repor, dörruppslag och en mindre buckla på en framskärm. Rost, knappt synlig men ändå, hade så smått börja komma i hjulhusen där bak. Två vinterdäck sjöng också på sista versen.

Vi har utöver vårt eget användande av bilen dessutom hyrt ut den på SnappCar. Jag gjorde en snabb uträkning och kom fram till att vi tjänat ungefär 15 000 kronor på att hyra ut den vilket väl täckt våra egna kostnader för bilen (inklusive vår egen körning) under den tid vi hyrt ut den.

Nu är det dags att sälja bilen på Blocket.

Hur jag gjorde för att försöka maximera avkastningen på bilen

Först och främst valde jag att sälja bilen själv. Det finns biluppköpare som erbjuder en smidig transaktion och man kan förstås byta in sin bil om man köper en annan hos en bilhandlare. Båda dessa alternativ kommer ge mindre pengar till dig själv eftersom dessa företag behöver en marginal.

Mitt tillvägagångssätt för att sälja bilen på Blocket

Denna bilmodell skall servas var 1 000 mil, eller en gång per år (det som inträffar först) eftersom etanolen gör att oljan åldras lite fortare än vanligt. Vanligt intervall på bilservice är annars 1 500 mil och uppåt.

Det var dags för en service och jag ville inte ge köparen möjlighet att pruta på just den punkten samt att det kändes som att det är lättare att sälja en helt nyservad bil. Sagt och gjort, jag köpte 4 liter olja, oljefilter och luftfilter på Biltema för knappa 500 kronor och bytte detta på en gör det själv mack. Väl där passade jag också på att göra en motortvätt och en riktigt, enligt konstens ALLA regler, noggrann tvätt med kallavfettning, alkalisk avfettning, flygrostborttagare, tryckluftblåst interiör och sådant skoj. Totalt la jag ungefär 1 000 kronor på att serva bilen och på att tvätta den.

Parentes – Under senaste tiden har jag nördat ner mig lite i detta med biltvätt och rekond så jag tänkte slänga upp ett inlägg om just detta för de få som eventuellt är intresserade.

Sälja bilen på blocket
Man skulle kunna äta från denna motor.
Sälja bil på blocket
Det blänker, solglasögon på!
Sälja bilen på blocket
Tryckluft, microfiber och dammsugare.

Dokumentation

Jag har sett till att dokumentera allt som gjorts på bilen i en mapp. Alla kvitton, besiktningsprotokoll och de kvitton på olja och filter som för de tre servicar jag utfört själv. På de kvittona har jag också varit noga med att skriva upp datum och miltal vid servicetillfället. Jag har även sparat kvittot för gör det själv hallen med billyft så att köparen kan se att jag faktiskt servat bilen.

Annonstexten på blocket

I och med att jag ville riskminimera försäljningen och själv välja vem som fick komma och titta på bilen anonymiserade jag bilen och mig själv. Jag har en del tråkiga erfarenheter av att sälja bilar privat så denna gång var jag väldigt noggrann med att inte gå ut med registreringsnummer, namn, mail eller telefonnummer.

Eftersom intressenterna inte kunde själv söka information via regnummer, skrev jag en mer omfattande annonstext där jag listade allt som var gjort på bilen. Besiktningshistorik eftersom den hade blankt papper sedan 2011, kända fel samt en ”mjukare” del hur vi upplever bilen och att vi inte tvekat att åka på långfärd. Jag var också noga med att skriva ut när bilen skall besiktigas och skattas.

Försäljningspriset

Inför försäljningen gjorde jag en Blocketsökning och undersökte vad liknande bilar såldes för. Med tanke på att vår bil inte var perfekt och att den snart skulle skattas satte jag priset till 25 000 kronor. 30 000 kronor var inköpspris fyra år tidigare och jag satte en mental fallhöjd och prutmarginal till 15 – 16 000 kronor.

Sälja bilen riskfritt och smidigt

Som jag skrev tidigare har jag en del tråkiga erfarenheter av att sälja bilar på Blocket. Det finns en hel del människor som verkar tjäna pengar på att köpa och sälja bilar och jag upplever att vissa möten inte har varit så trevliga. Går man ut med sitt registreringsnummer kan vem som helst se var du bor och ta reda på ditt nummer. Jag har varit med om att folk bara dykt upp hemma eller ringt/sms:at för sent på kvällen. Detta var jag inte intresserad av min metod för att slippa detta är följande:

Jag skapade en tillfällig mailadress på Outlook. Denna döpte jag till fordfocus200818F@outlook.com. Adressen använde jag till att skapa ett konto på Blocket och för att kommunicera med de som var intresserade av bilen.

Jag gick inte ut med mitt namn eller nummer. I Blocketannonsen döpte jag mig till ”Ford Focus” och jag angav att de som är intresserade av bilen skall höra av sig med telefonnummer och namn så att jag kan ringa upp.

Varför allt detta bekymmer?

Jag vill inte ha personer jag inte har koll på springandes hemma hos mig. Detta gav mig en möjlighet att kolla upp de som var intresserade. T.ex. brydde jag inte mig om att svara de intressenter som hade oregistrerade kontantkort och som angav Hej1995 som namn. Jag vill veta vem jag ska träffa och var den personen bor.

Körschema sälja bil via blocketannons

  • Skapa en tillfällig mailadress på t.ex. Gmail eller Outlook
  • Täck över registreringsnummer på bilen på annonsbilderna
  • Lägg inte ut ditt telefonnummer i annonsen
  • Skriv i annonsen att du ringer upp och att intresserade skall lämna namn och nummer.
  • Sortera direkt bort de personer som hör av sig och ber att bli uppringda på ett oregistrerat kontantkort eller har oklar identitet.

Urval av intressenter och hur man gör affär och skriver över bilen

Vi lever i en digital värld och det gör det lätt att få en koll på personen som är intresserad av din bil. Jag tycker det är viktigt eftersom man skall göra ett ägarbyte och då vill jag veta att personen är den de säger.

När jag fått kontakt med en vettig intressent gör vi upp en tid för visning av bilen.

I detta fall hade jag två unga män som kom körande från en stad 10 mil bort som var väldigt intresserade av bilen. När de väl kommit fram tog vi en tur runt bilen och tittade igenom all dokumentation.

Provkörning

Här finns många skolor om hur man som köpare skall agera. Det är så att lämnar du nyckeln till din bil och den blir stulen kommer du inte få tillbaka något på försäkringen. Därför måste vi tänka till.

I detta fall löste det sig som så att jag fick köparens väns bilnyckel och köparens körkort i pant medan de provkörde bilen. De var väldigt noga med detta själva så jag behövde inte ens be om det. Skönt.

En annan taktik är att faktiskt följa med på provkörningen själv. Detta är att föredra när det är en dyrare bil som skall säljas.Jag var dock helt trygg med att inte följa med på denna provkörning.

Väl tillbaka ville köparen ha bilen och däcksparkandet tog vid. ”Kolla här, detta måste jag fixa”. ”Oj, kolla avgassystemet”. En dans som alltid sker. Vi kom överens om att köpesumman skulle bli 17 000 kronor.

Skriva papper och göra ägarbyte

Skall du sälja bilen på Blocket har de en gratisfunktion där man skriver kontrakt med köparen och båda signerar med sitt Bank-ID. Detta gjorde vi för bådas säkerhet samt att det ger köparen sju dagars gratis helförsäkring via Trygg Hansa.

Själva ägarbytet kan man göra på två sätt. Dels kan man göra det via registreringsbeviset och sedan skicka in via posten. Risken med detta är att ägarbytet kan komma bort (du kan bli skyldig för köparens trängselskatt och felparkeringar) samt att du måste verkligen kontrollera köparens identitet.

Allt detta slipper man om man gör ägarbytet via Transportstyrelsens app. Båda signerar då med Bank-ID och ägarbytet sker där och då vilket är tryggt och smidigt. Så gjordes ägarbytet i denna affär och vi var båda nöjda.

Betalning

Återigen gillar jag att ta den digitala vägen när man sköter betalningen. Enklast är Swish och så sköttes denna betalning. Fördelen med Swish är att du får pengarna direkt och att man kan ange registreringsnummer som referens. Det blir då transparent och spårbart.

Det kan hända att köparen måste höja sin beloppsgräns innan de kan Swisha större summor. Gränsen är satt till 15 000 kronor från start.

Summering

Hela försäljningen tog en helg. Jag servade bilen, tvättade den, la upp den på Blocket och stämde träff med köparen på lördagen. På söndag förmiddag gjorde vi upp affären och båda var nöjda.

Pengamässigt kunde jag säkert fått ut några kronor mer men en värdeminskning på 13 000 kronor över fyra år är helt acceptabelt. Jag har dessutom tjänat 15 000 kronor på att hyra ut bilen så därför hänger jag inte läpp.

Detta var den smidigaste bilförsäljning jag gjort och jag har känt att jag har haft kontroll på situationen från start till slut. Vår nya bil har jag också hunnit lägga ut på SnappCar och redan fått en bokning.

Mer om bilar hittar du under etiketten bilar. Spartips för bilar är också en bra sida för den intresserade. Eller varför inte läsa om hur vi gör för att sköta service, reparationer eller däckbyten billigt?

Hoppas att detta är till hjälp för er läsare som funderar på att sälja bilen på Blocket. Har ni synpunkter, bilsäljarhistorier eller andra smidiga sätt att göra detta på? – Kommentera mer än gärna.

Signatur