Idag har jag ägnat mig åt att slutföra min renovering av utemöbler som vi köpte för ett tag sedan. Trädgårdstema återigen eftersom jag mest fräser runt i trädgården nu. I detta inlägg gömmer sig dock ett sätt att spara pengar samt att få tillfredsställelse genom att göra och inte bara köpa sig ur ett problem.

Vi backar bandet. I vår trädgård har vi ett ställe som har säker kvällssol. Kvälssolsplatsen ligger där vi har våra odlingar och är inramad av rabatt och äppleträd – mys tycker vi. Här har vi tänkt att ha fyra stolar och ett bord.

Vi gillar Grythyttans utemöbler men är också på väg mot FIRE. Om man vill bli ekonomiskt fri är det inte smart att lägga 25 000 loppor på ett sådant möblemang. Så vad göra? Kan man komma åt något som är nästan lika bra för en bråkdel av priset? Japp det kan man.

Inköp av utemöbler

I och med att jag inte har Facebook längre fick jag tjuvlogga in på fru IGMRs Facebook och klicka mig vidare till marketplace. Min känsla är att man kommer över saker billigare där. Mindre konkurrens? Who knows. I alla fall låg det ute en Grythyttanliknande grupp i Hörby som jag knep illa kvickt. Köpesumman som avtalades för fyra stolar och ett bord var 1300 kr. Dagen därpå styrde jag Forden mot just Hörby och hämtade hem ”skönheterna”.

Tidigare ägare har målat om gruppen med en färg som släppt och skicket såg sisådär ut.

Feast your eyes:

renovering av utemöbler
Detta ser la rätt ok ut eller?
renovering av stol
Skenet bedrar. Efter att jag skrapat lite lätt på färgen visade sig detta. Inget superskick alltså. Träet och stommen var dock felfria.

Renovering av utemöbler

Jag hade faktiskt tänkt att fuska mig genom detta projekt men när jag såg stolarna hemma insåg jag att jag behövde plocka bort allt trä och renovera alles grundligt.

renovering av utemöbler
Bort med allt trä och skruven sparas för återmonteringen.
renovering av utemöbler
Stommarna tvättades med målartvätt efter att ha fått en omgång med roterande stålborste på skruvdragaren. Skyddsglasögon på!
renovering av utemöbler
Stommarna sprayades sedan med Biltemas matta metallskyddsfärg.
renovering av utemöbler
Bordsunderredet fick smaka på samma behandling. Först hade jag tänkt måla det med hammarlack men det orkade jag inte. Sprayfärg är gött.
renovering av utemöbler
Träet (akacia tror jag) slipades sedan trärent. Jobbigt men jag hittade snart en lösning genom att…
bandslip
… montera min bandslipmaskin upp och ned med två tvingar på en gammal Ikeapall. Nu ”gick det undan”. Nä det tog tid ändå.
olja utemöbler
Sedan skulle det oljas. Jag använde en ädelträolja från Nordsjö som vi hade stående i källaren.
olja utemöbler
IGMRlogiken bakom att använda en kratta och ogräsrensare som ställning var att de fick sig en minirenovering av oljespillet. Frugal som jag är.
renovering av utemöbler
Även bordsskivan fick sig en omgång.
renovering av utemöbler
Efter återmontering av träet så stolarna ut så här. Mycket nöjd!
renovering av utemöbler
Hela härligheten.

Totalkostnad renovering av utemöbler

Enkel matematik säger mig att: 1300 kr för möblerna och två sprayburkar metallskyddsfärg á 95 kr styck, gör att detta kalas landar på knappa 1500 kronor + lite diesel till bilen.

Jag beräknar den totala tidsåtgången till ungefär en arbetsdag, alltså åtta timmar.

Slutord

Syftet med detta inlägg är att visa att man kan göra, och få, mycket med lite. Man behöver inte köpa sig ur alla situationer för att få det man vill ha. Skillnaden i pengar mellan dessa utemöbler och en ny grupp från Grythyttan är 24 300 kronor. Det är 150 timmar på jobbet för mig. 3,7 arbetsveckor i nettolön. Det är tid jag hellre spenderar tillsammans med min familj.

Att inte bidra till mer konsumtion känns också vettigt för plånbok och miljö. En trevlig åktur och ytterligare en renoveringserfarenhet blev det också.

Kanske du vill bygga egna utemöbler? Kolla in mitt projekt där jag tillverkar loungestolar av staketribbor för ungefär 150 kr per stol. Klicka här eller på Pinterestlänken nedan.

https://www.pinterest.se/pin/628533691739229275/
Signatur