Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Inköp och renovering av utemöbler

Idag har jag ägnat mig åt att slutföra min renovering av utemöbler som vi köpte för ett tag sedan. Trädgårdstema återigen eftersom jag mest fräser runt i trädgården nu. I detta inlägg gömmer sig dock ett sätt att spara pengar samt att få tillfredsställelse genom att göra och inte bara köpa sig ur ett problem.

Vi backar bandet. I vår trädgård har vi ett ställe som har säker kvällssol. Kvälssolsplatsen ligger där vi har våra odlingar och är inramad av rabatt och äppleträd – mys tycker vi. Här har vi tänkt att ha fyra stolar och ett bord.

Vi gillar Grythyttans utemöbler men är också på väg mot FIRE. Om man vill bli ekonomiskt fri är det inte smart att lägga 25 000 loppor på ett sådant möblemang. Så vad göra? Kan man komma åt något som är nästan lika bra för en bråkdel av priset? Japp det kan man.

Inköp

I och med att jag inte har Facebook längre fick jag tjuvlogga in på fru IGMRs Facebook och klicka mig vidare till marketplace. Min känsla är att man kommer över saker billigare där. Mindre konkurrens? Who knows. I alla fall låg det ute en Grythyttanliknande grupp i Hörby som jag knep illa kvickt. Köpesumman som avtalades för fyra stolar och ett bord var 1300 kr. Dagen därpå styrde jag Forden mot just Hörby och hämtade hem “skönheterna”.

Tidigare ägare har målat om gruppen med en färg som släppt och skicket såg sisådär ut.

Feast your eyes:

renovering av utemöbler
Detta ser la rätt ok ut eller?
renovering av stol
Skenet bedrar. Efter att jag skrapat lite lätt på färgen visade sig detta. Inget superskick alltså. Träet och stommen var dock felfria.

Renovering av utemöbler

Jag hade faktiskt tänkt att fuska mig genom detta projekt men när jag såg stolarna hemma insåg jag att jag behövde plocka bort allt trä och renovera alles grundligt.

renovering av utemöbler
Bort med allt trä och skruven sparas för återmonteringen.
renovering av utemöbler
Stommarna tvättades med målartvätt efter att ha fått en omgång med roterande stålborste på skruvdragaren. Skyddsglasögon på!
renovering av utemöbler
Stommarna sprayades sedan med Biltemas matta metallskyddsfärg.
renovering av utemöbler
Bordsunderredet fick smaka på samma behandling. Först hade jag tänkt måla det med hammarlack men det orkade jag inte. Sprayfärg är gött.
renovering av utemöbler
Träet (akacia tror jag) slipades sedan trärent. Jobbigt men jag hittade snart en lösning genom att…
bandslip
… montera min bandslipmaskin upp och ned med två tvingar på en gammal Ikeapall. Nu “gick det undan”. Nä det tog tid ändå.
olja utemöbler
Sedan skulle det oljas. Jag använde en ädelträolja från Nordsjö som vi hade stående i källaren.
olja utemöbler
IGMRlogiken bakom att använda en kratta och ogräsrensare som ställning var att de fick sig en minirenovering av oljespillet. Frugal som jag är.
renovering av utemöbler
Även bordsskivan fick sig en omgång.
renovering av utemöbler
Efter återmontering av träet så stolarna ut så här. Mycket nöjd!
renovering av utemöbler
Hela härligheten.

Totalkostnad renovering av utemöbler

Enkel matematik säger mig att: 1300 kr för möblerna och två sprayburkar metallskyddsfärg á 95 kr styck, gör att detta kalas landar på knappa 1500 kronor + lite diesel till bilen.

Jag beräknar den totala tidsåtgången till ungefär en arbetsdag, alltså åtta timmar.

Slutord

Syftet med detta inlägg är att visa att man kan göra, och få, mycket med lite. Man behöver inte köpa sig ur alla situationer för att få det man vill ha. Skillnaden i pengar mellan dessa utemöbler och en ny grupp från Grythyttan är 24 300 kronor. Det är 150 timmar på jobbet för mig. 3,7 arbetsveckor i nettolön. Det är tid jag hellre spenderar tillsammans med min familj.

Att inte bidra till mer konsumtion känns också vettigt för plånbok och miljö. En trevlig åktur och ytterligare en renoveringserfarenhet blev det också.

Kanske du vill bygga egna utemöbler? Kolla in mitt projekt där jag tillverkar loungestolar av staketribbor för ungefär 150 kr per stol. Klicka här eller på Pinterestlänken nedan.

Signatur

26 kommentarer

 1. Utdelningsbagaren

  Imponerad. Så jekla snyggt gjort.
  Härlig känsla och tillfredställelse planera och genomföra praktiskt själv.

  • Herr IGMR

   Verkligen så och tack. Det är kul att ha en vision och faktiskt genomföra och se att det fungerade.

 2. eriksjos

  Snyggt! Alltid kul när det går att fixa till något med enkla medel. Trots att det kräver lite smygFacebookande 😉

  • Herr IGMR

   Verkligen! Och Fejsbookandet var lite roligt men jag inser att jag gjort rätt som lämnade. Marketplace är dock gött!

   • eriksjos

    Du kommer nog tillbaka ?

 3. Tom Danielsen

  Imponerande bra gjort!!

  • Herr IGMR

   Tack Tom!

 4. FruEfficientBadass

  Instämmer, otroligt snyggt! Och mäktigt när man gör den matte du gör: nästan en månad i tid. Antar att det också var en smula terapeutiskt i coronatider?

  • HerrIGMR

   Verkligen terapeutiskt. Monotont och überhärligt. Inga jäkla excelformler eller sådant meck.

   Just den uträkningen gör ju att det verkligen inte känns värt att köpa nytt. Dessutom ska man vara orolig att någon snor dem + att varenda hack i bordsskivan kommer göra ont.

 5. Lupinerna

  Så imponerande! Jag antar att du mår bra och att sjukdomen gett med sig??

  Första uthyrningen på SnappCar i helgen. Min man var orolig men jag var som ett barn på julafton.

  Vi håller på att fixa vår innergård från stenöken till något mer inbjudande. Får så mycket inspiration här!

  • HerrIGMR

   Visst är det med ett visst pirr i magen man lämnar bort sin bil ändå? Jag var rätt nervig men när vi (jag) kom över puckeln var det gött och kul att interagera med hyrestagarna. De är oftast väldigt vettiga.

   Kul att jag och vi kan inspirera. Försöker fokusera på roligare saker än corona och ekonomi nu. Sparandet och sparsamheten sker i bakgrunden som vanligt.

   Sjukdomen? Ja den har gett med sig till slut – i alla fall det akuta skedet. Mina lungor är fortfarande mos och jag blir lättare andfådd och får förhöjd puls. Dessutom har jag och Fru IGMR haft kvar en huvudvärk som stundtals är riktigt jobbig. Nu verkar hennes ha lättat och till och med försvunnit men min är kvar. Jag var också den sjukare av oss två…
   Kommer ta det lugnt denna vecka med trädgårdsarbete och det fysiska öht. Hoppas det hjälper.

   • Lupinerna

    Det känns som återhämtningen kan vara lång, som efter en lunginflammation (det är eller blir väl en typ av lunginflammation?) eller svininfluensa. Man får ta det lugnt helt enkelt.

    Ja lite pirrigt helt klart. Det hjälper att ha varit användare av Sunfleet, jag har kopplat bort det emotionella från maskinen. Håller med om att det kan vara en trevlig interaktion, mitt bästa scenario är att man samlar en skara användare som återkommer.

    Försöker också ägna mig åt sådant som är kul. Mycket utevistelse, gårdsfix, hemmafix, laga god mat. Lyckligtvis är mitt konsultuppdrag förlängt och då är det lättare att fokusera på det roliga.

 6. F-lediga läraren!

  Verkligen imponerande snyggt!! Marketplace är så himla bra! Speciellt i tider med småbarn, har hittat gratis amningskläder, en badbalja för en 50-lapp och blöjor för halva priset i närområdet. En barnvagnspromenad dit och snabbt swish gör en ju glad för mindre!

  • FruEfficientBadass

   Blöjor för halva priset, verkligen? Undrar hur det gick till. “Å tusan, hen är blöjfri, sälj överskottet!”

   • HerrIGMR

    Ungen blev la blöjfri under corona och de hade som varje ansvarstagande medborgare bör göra – bunkrat?

  • HerrIGMR

   Ja det är lokalt, billigare och snabbare än Blocket upplever jag.

  • F-lediga läraren!

   storlek 4.. antar att ungen blev för stor och de hade en oöppnad påse kvar.. vår dotter är fortfarande på strk 3, men blöjor blir ju inte dåligt så de får ligga tills hon vuxit på sig lite!

 7. Louise

  Wow, vilket enormt jobb och fantastiskt resultat! Hatten av!

  Mvh Louise

  • HerrIGMR

   Tack! Ja det var ett hästajobb med mycket sågdamm i skägg och hår 🙂

 8. Lisa

  Så himla snyggt alltså! Har själv den äkta varan som dessutom är från 50-talet så lite rejälare stomme än de som finns nu. Fått ärva av farmor o farfar. Blir jättesugen på att gå igenom dem sådär som du gjort, då de börjar bli lite lurkiga.

 9. Skogsanna

  Snyggt! Sen tillkommer en vinst på ska vi säga 5kr i förnöjsamhet varje gång du får sitta i dem och känna ”å vad fint det blev”!!

  • HerrIGMR

   Detta skall man icke förakta!

 10. The Dividend Story

  WOW, så grym du är!! Magiskt! Har du alltid haft ett fixarintresse och/eller jobbat i branschen? En sån bandslipsåg känns hardcore ändå 🙂 Jag visste nog inte ens att man kunde plocka isär stolen ens 🙂

  • HerrIGMR

   Tack DS. Fixarintresset fick jag när jag började plugga och ville ha en bil utan att egentligen ha råd. För att kunna ha bil var jag tvungen att serva och mecka själv. Det var väl egentligen då jag insåg att det går och att mycket som verkar svårt faktiskt inte är det. Sedan har intresset och mindsettet spritt sig till andra saker 🙂

   Bandslipen är ett arv från mitt gamla jag, pre FIRE. Inte missnöjd att jag har den men jag skulle nock inte köpt en nu. Hyra eller låna… Den var dock super när jag la in nytt kubbgolv i övre hallen hemma. Förr såg jag varje projekt som en möjlighet att få köpa ett verktyg. Det blev ju trots allt billigare totalt än att ta in hjälpen resonerade jag 🙂

Kommentera