En guide för bygga planteringsbord själv av lastpallar. Så nu kör vi på och bygger ett planteringsbord av lastpallar samt fortsätter på trädgårdstemat.

Vi har en död yta längst ned i trädgården. Den har ändrat skepnad några gånger men inget har blivit riktigt bra. Just nu huserar grillen där men vi har saknat en avställningsyta. Jag har dessutom verkligen saknat någonstans att plantera och skola om växter i trädgården. Lösning? Vi bygger oss ett billigt och enkelt DIY planteringsbord.

Inspiration till att bygga planteringsbord

Vi hade två lastpallar stående och de har jag funderat på om man kan göra något med. Pallarna är vanliga EUR-pallar som vi fick en vedleverans på. Måtten är 120 X 80 cm.

Jag började med att konsultera Pinterest och vaska fram nedan inspiration.

https://www.pinterest.se/pin/628533691735179442/

Här har de skjutit ihop två lastpallar och lagt tre markstenar på som skiva. Denna design tog vi avstamp i men i men jag ville ha en större arbetsyta. Därför förlängde jag mitt bord samt valde att ta bort två brädor på den främre pallen. Detta gör att det skapas en avställningshylla under.

Process och material

Det är egentligen inte så mycket att orda om. Jag googlade vilka markstenar som skulle kunna fungera som en bra arbetsyta. 2/3 markstenar med måtten 600x400x40mm blev ett bra val och fyra sådana införskaffades på Bauhaus drive in.

Virket som jag använt till hylla är tryckinpregnerad trall som blivit över sedan vi byggde altan för några år sedan. Trallen är i dimensionen 22x95mm likt denna.

Bygga planteringsbord själv
DIY Planteringsbord. Inte vackert än men snart så.

Att bygga planteringsbord är ett enkelt projekt. Jag använde inte ens tumstock utan måttade med kofoten hur långt jag skulle kapa spillvirket för att få ett ok avstånd mellan pallarna.

Arbetsordning planteringsbord:

  • Använd t.e.x. en kofot för att ta bort bräda två och fyra av de fem brädorna på lastpallen.
  • Kapa fyra brädor ungefär 70 cm långa och skruva fast dem i pallarna längst upp. Dessa kommer markstenen vila på.
  • Mät upp längden på utrymmet som bildas under vilket utgör hyllan. Jag ögonmåttade. I mitt fall blir det åtta brädor som sågas och skruvas fast enligt bilden ovan. Hyllan gör att konstruktionen blir stabil.
  • Måla
  • Lägg på markstenen
  • Klart

Från start till mål tog detta projekt cirka två – tre timmar med pauser.

Resultat

Planteringsbord lastpall
Stabilt och funktionellt
DIY  Bygga planteringsbord själv
Lite piffat. Tjänstgör även som avställningsyta vid grillning.

Som ni ser har vi också till vänster skruvat fast ett armeringsnät i dimensionen 120 x 80 cm inköpt på Bauhaus för dryga 50 kr.

Bygga planteringsbord själv
Bordet togs i bruk direkt och här planteras tre Yuccapalmskott och några sorgliga och brutalt väckta pelargoner.

Kostnad att bygga planteringsbord av lastpallar

I och med att vi hade färg, virke, skruv och pallar blev kostnaden för detta projekt 36 kr X 4 för markstenen och 54 kr för armeringsnätet. Knappa 200 kronor alltså. Helt ok för ett stort och stabilt planteringsbord.

Pallar brukar man kunna hitta eller få gratis av grannar, på lokala facebookgruppen eller liknande. Spillvirke likaså. Markstenen kan man säkert få gratis också. Vill man så kan man också använda vanlig helsten med måtten 350X350mm till arbetsyta. I så fall krävs det att man köper åtta stycken och inte fyra 2/3 stenar som jag använt till detta bord.

Det är roligt att skapa själv! I denna planteringshörna har jag även gjort två sköna loungefåtöljer av lastpallar. Instruktionen till dessa hittar du här eller varför inte våra andra loungefåtöljer av staketribbor?

Vill du lägga till planteringsbordet som en Pinterest pin kan du göra det nedan.

https://www.pinterest.se/pin/442619469637709605/sent/?invite_code=9af1ce97c8fe4cda92b911cba1cb749b&sender=628533829153517372&sfo=1

Signatur