Det är dags för min bokrecension – Sparboken – En konkret guide till ekonomiskt oberoende. Författare till denna bok är ingen mindre än min bloggkollega Fru Efficient Badass.

Först och främst ska jag väl säga att jag har läst en del ekonomi- och sparböcker i mina dagar. Ofta är det intressant men det kanske inte är så rolig eller lustfylld läsning. De böcker jag fastnat för mest är de som också blandar in det mjuka, d.v.s. livet, författarens personlighet och VARFÖR man sparar.

Your Money or Your Life”, ”Meet the Frugalwoods” men även Åsa Axelssons bok ”Jag lämnar ekorrhjulet” är böcker som jag uppskattat att läsa.

Fru Efficient Badass Sparboken är en sådan bok. Den är personlig, rolig, handfast och livsbejakande – samtidigt som den är väldigt skarp, speciellt i delarna som gäller investeringar och den mentala biten av sparandet.

Bokrecension av Sparboken
Fin bok. Falkögda läsare anar deklarationen nere t.h.

Bokrecension – Sparboken

Det är så att ska man lyckas med sitt sparande måste man klara av två saker. Dels måste man på något sätt skapa distans mellan utgifter och inkomster. Dels måste man förstå hur man skall investera de pengar man lyckats spara genom att inte konsumera upp hela sin inkomst.

Vill man bli ekonomiskt fri handlar det inte bara om att säga upp Netflixabonnemanget och äta ute lite mindre. Det måste till en förändring av stora delar av ens livsstil. Fru EB beskriver detta i början av boken och detta är väldigt viktigt. Viktigt är också att även om det är en stor omställning i början så kommer det bli det nya normala givet att man håller i. Approcherar man det rätt kommer det också generera en hel del pirr, vardagsklurighet och känslan av att man lurar systemet (vilken är go).

Sparboken – det praktiska

Fru EB beskriver i detalj en hel del av sina spartips och de förändringar på olika områden som hon och familjen gjort. Mat, kläder, träning, inredning och resor avhandlas i boken. Det är konkreta tips som kanske inte alltid passar in på läsaren. Ett exempel är att jag inte går igång supermycket på avsnittet ”Tänk som Chanel”.

Fast jo, det gör jag. Jag uppskattar Fru EBs vardagsklurighet, system, tänk och språk. Alltså är det inga problem för mig att läsa om hur man skapar en kapselgarderob, hur man strömlineformar sminket eller hur nagellack från Chanel sätter guldkant på helgen. Det är tänket med att förenkla, bromsa, utnyttja det man har men också att faktiskt gasa där det känns bra. Oavsett om det är ett nagellack från Chanel eller något annat behöver man ibland kontrasten. Det kan verkligen vara i det stora och det lilla. Ett roligt men bra exempel på detta tänk finner du nedan:

Att vid enstaka tillfällen ge sig själv ett krogbesök lägger sordin på känslor av självspäk. Din hjärna registrerar att du visst får komma ut ibland och avstår därför från att klaga. Psykets missnöje är en av de stora riskerna när det kommer till att bygga frihetsfond. Ett missnöjt sådant komma på tankar av typen ”Nu är jag less på det här, jag bokar en resa till [insert expensive resort]”. Brittfyllan håller det lugnt till en förhållandevis låg kostnad.

Fru Efficient badass. ”Bli full med brittmetoden”

Sparboken ger en inblick i en Fru Efficient Badass egen optimering och beprövade system där man rakt av kan sno många tips samtidigt som det är rolig mysläsning.

Pengar & tänk

En stor del av denna bok ägnas också åt pengar och tänket bakom. För er som läser min blogg är det ingen nyhet att jag gör en stark koppling mellan tid och pengar. Slösar jag pengar så slösar jag min tid på två sätt. Dels den tid jag lagt på att tjäna ihop pengarna men också tiden jag skulle kunna köpt tillbaka via sparande.

Fru EB gör också denna koppling. Lika självklar som den är så var det en ögonöppnare och morot för mig när jag började mitt sparande. Nu bär jag med det tänket alltid.

En annan sak som Fru EB tar upp som jag inte sett så många beröra, är detta med hur viktigt sparandet är i början. En sparad krona år ett är mer värdefull än en sparad krona år fem. Varför? Jo ränta på ränta effekten. Den första kronan har mer tid på sig att växa och jobba för en. Därför är det en god idé att verkligen gå in hårt i början för att sedan kanske kunna släppa lite mer. Slaktår kallar Fru EB det och detta är ett MYCKET bra tips. Är du i början av ditt sparande kan detta kapitel förändra hela din framtid.

Investeringar

Man kan investera på många olika sätt. Främst kanske det beror på vilken risk man är villig att axla men är målet att bli fri – då måste man fundera lite extra.

Man kan ta ett lån och satsa allt på svart. Det är dock ingen bra idé om friheten är viktig för dig. Fru EB går igenom på ett mycket pedagogiskt och stärkande sätt hur man närmar sig börsen och vad man bör tänka på. Stärkande? Ja, börsen är psykologi. Man måste vara beredd på nedgångar och ha en plan för dessa. Nedgångar kommer alltid, stora som små. Att redan från början förstå detta och ta med det i beräkningen kommer göra att du lyckas bättre än de flesta.

Jag och Fru EB delar tänk kring investeringar. Kapitlen om sparande är i min mening lysande.

Det mentala

Huvudet måste vara med på alla plan. Dels gällande investeringarna men man behöver vara närvarande och förstå och VILJA detta. Att avprogrammera sig från slentriankonsumtion är inte alltid en lätt sak.

För oss var de första två åren fulla av pirrighet och klurighet. Att kasta upp vardagslivet i luften, göra stora förändringar och sedan märka att det blev bättre + att man blev rik på kuppen. Wow. Dock är det svårt att göra detta helt själv och inspiration behövs. Denna bok ger många sådana handfasta tips och jordar en.

Slutkläm

Även om jag önskar att jag hade denna bok i början av vår sparresa så är jag glad att jag har den nu. Det finns mycket kvar att optimera, fundera på och påminna sig om, pengamässigt, det mentala och livet. Det är också en bra bok att samlas kring som familj eller par. Man behöver inte göra allt men diskussionen kring boken kommer bli värdefull.

Det är också en rolig bok att ge bort vilket jag hoppas att många gör. En gåva som kan göra någon rik på riktigt.

Har du läst boken? Gillade du den?

Låna eller, varför inte, köp boken på Bokus: “Sparboken: En konkret guide till ekonomiskt oberoende“ eller på Adlibris. Fru Efficient Badass blogg hittar du här. Och sist men inte minst hittar du fler boktips här.

Signatur