Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Coronaviruset, marknaden och känslorna

Coronaviruset är här och företaget jag arbetar på håller som bäst på att försöka få kontakt med våra leverantörer i Kina. Hur påverkar detta vår affär? Kommer vi få problem att leverera till våra butiker, återförsäljare andra kunder? Vi får se.

Coronaviruset i nyheterna

När jag lyssnar på nyheterna eller går in på en av de stora kvällstidningarna möts jag av stora rubriker. “Experter – 100 000 kan smittas” eller “Antalet fall kan dubbleras varannan dag”. Alarmerande rubriksättning, mycket känslor och människor är oroliga. Jag är ingen stor fan av de större tidningarna och jag upplever att nyhetssändningarna på TV går lite åt samma håll även om de är mer nyanserade.

Coronaviruset är här och det är läskigt. Utifrån vad som skrivs på de större tidningarna kan jag som lekman inte riktigt få grepp om situationen och jag blir orolig. Jag tror jag har skrivit det tidigare men jag undviker till stor del nyhetsrapporteringen i kvällstidningarna och faktiskt också på SVT då jag ofta landar i rädsla, oro och en känsla av maktlöshet.

Jag lyssnar på P1 i bilen och där får jag en och annan nyhetsuppdatering men också en problematisering och nyansering i de längre programmen som Studio 1. Främst, som i fallet med Coronaviruset, försöker jag gå till källorna som jag finner mest tillförlitliga som Folkhälsomyndigheten. De har löpande uppdateringar av läget på spridning och rekommendationer. Man kan även läsa en översikt om coronaviruset och frågor och svar. Krisinformation.se är också en bra sajt med samlad information från MSB.

Nu känner jag mig lite lugnare. Viruset kommer sprida sig, troligtvis mycket mer. Det är inte lika smittsamt som t.ex. mässlingen. Viruset kan leda till komplikationer hos människor med hjärt kärlsjukdomar och andra tidigare sjukdomar. Även äldre personer drabbas hårdare. Tråkigt och jag känner med de drabbade.

Vi har beredskap i Sverige och Folkhälsomyndigheten bedömer att sannolikheten för spridning här är liten men att vi kommer få fall av coronaviruset även i Sverige.

I en global värld där folk äter vilda djur, reser mycket och där vi använder mer antibiotika till friska köttdjur än till sjuka människor för att producera billigt kött. I ett sådant samhälle kommer liknande saker hända med jämna mellanrum, tyvärr. Det är en risk med det moderna samhället som vi måste förhålla oss till.

Marknaden

Marknaden är en känslig själ. Igår var det ras och många sålde, idag ligger vi på blått igen. Jag killgissar att vi kommer gå mot rött senare idag. I kris som i icke kris gäller samma förhållningsorder för att lyckas över tid. Börsen har alltid gått upp över tid, genom alla kriser även om det känns otäckt varje gång något sker. Stämningar piskas upp och marknaden reagerar.

 • Tidshorisont. Behöver du pengarna inom 5- 10 år, ta ner risken genom att vikta över i räntor eller annat.
 • Skall du ligga kvar i fonder eller aktier. Se till att sprida riskerna genom att äga flera bolag eller investera som vi gör i indexfonder.
 • Månadsspara för att sprida riskerna genom att minimera att försöka tajma marknaden.
 • Ha en buffert som ligger utanför börsen. Vi har så att vi klarar oss i ungefär fyra månader med bibehållen levnadsstandard utöver den portfölj jag redovisar här i bloggen.
 • Sist men inte minst. Sover du dåligt eller om pengarna påverkar hur du mår eller livet. Ta en funderare på om du skall vara kvar i marknaden, livet är här och nu.

Känslorna

Jag har berört det tidigare i texten men det är lätt att fastna i rädsla eller oro. Är du orolig för pengarna och behöver dem inom några år? Gör något åt det. Är du orolig för coronaviruset? Ett bra steg är att göra något konstruktivt och att hålla koll på Folkhälsomyndighetens flöde och kanske att ögna igenom “Om krisen kommer” från MSB. Följer man MSBs råd kan klarar man sig genom en akut kris innan samhället hinner reagera och hjälpa. Det ger lite råg i ryggen.

En parentes men detta med risk och känslor är så intressant. I världen dör nästan 4000 människor varje dag i bilolyckor. 1,35 miljoner människor varje år. Ändå sätter sig folk i bilarna. Jag är rädd för att flyga trots att jag måste flyga i 29 000 år innan en olycka händer.

Jag såg förresten att Biltema lastat fram pallar med spritkök, vattendunkar och annat på bästa A-läge i butik. Hur agerar ni hemmavid och med era aktie/fondinnehav?

Signatur

15 kommentarer

 1. Andreas

  Ja nu är det dags för alla att ta det lite lugnt. Läser knappt nyheter alls, av just såna här anledningar. Domedagen är alltså här, igen! Har av ren tillfällighet precis lyssnat klart på Hans Roslings bok Factfullness där han bland annat tar upp just virus, epidemier och spridning. Han har första hands upplevelser av just sånt här, då han varit och arbetat mitt i områden som drabbats. Det är farligt, oroligt osv men också mycket som kan göras. Och att drabbas av panik eller ta beslut av rädsla är också en stor fara och kan leda till större problem. Något alla bör tänka på.

  Gäller, som du säger att försöka hitta fakta, lyssna på folk som vet något och för helvete inte dras med i paniken. Alla som arbetar med clickbaits hoppar nu av lycka, för nu är läget på topp!

  Det viktiga vi svenskar kan ta med oss, som du skriver ovan, är enbart nedanstående:
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/fragor-och-svar-om-nytt-coronavirus/

  Symtom
  “Luftvägssymtom, feber och hosta. Ett antal dödsfall har också rapporterats. I de flesta fall hade patienterna då en annan allvarlig underliggande sjukdom.”

  Risken att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg

  men hittills pekar ingenting på att viruset skulle ha förmåga att överföras från människa till människa särskilt effektivt, det verkar med andra ord inte vara särskilt smittsamt. Men ny kunskap om viruset utvecklas hela tiden, mycket är ännu okänt.

  Tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ansiktet och ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

  Några patienter med luftvägssymtom som nyligen varit i Wuhan har provtagits, hittills cirka 15. Folkhälsomyndigheten har analyserat patientproverna på förfrågan av sjukvården. Samtliga prover har varit negativa, alltså har ingen av patienterna burit på 2019-nCoV.

  ALLTSÅ INGEN FARA PÅ TAKET JUST NU! Fan ta media som blossar upp allt, visst kan detta vara den nya digerdöden, men istället för att som vanligt göra folk rädda (politiker och media) kunde dom istället sakligt och lugnt BESKRIVA LÄGET som Folkhälsomyndigheten gör ovan.

  • HerrIGMR

   Helt enig med ovan!

 2. HerrIGMR

  Kan väl också tillägga att vanlig säsongsinfluensa inte är speciellt trevliga de heller.

  “Totalt hade 1012 av 20438 personer avlidit inom 30 dagar efter en laboratorieverifierad
  influensadiagnos som de fått mellan 2 oktober 2017 och 21 april 2018 (vecka 16), vilket
  motsvarar 5,0 procent av fallen” – Dock de flesta äldre och tidigare sjukdomshistorik som hjärt/kärl eller cancer OCH de med symptom som kräver vårdkontakt. Alltså dör inte 5% av vanlig influensa. Dock skördar den en hel del offer också. Jag som har astma vaccinerar mig för egen skull och för att inte smitta vidare riskgrupper.

  Källa (sid23): https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-influensa/2017-2018/influensarapport_2017-2018_sasongssammanfattning_final_v3.pdf

 3. Investeringsundersköterskan

  Jag håller just på och läser “Tänka, snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman och det här med coronaviruset är ju ett typexempel på att människor ofta tänker helt ologiskt och inte kan hantera statistik. Det finns ju folk som dör i vanlig influensa varje dag, för att inte tala om alla andra vanliga dödsorsaker som vi inte reagerar över alls, som bilåkning som du nämnde. När jag var barn var mässlingen en vanlig barnsjukdom och inget som man var rädd för. Men det är väl som vanligt, att man är rädd för det som är okänt.

  • HerrIGMR

   Jag har inte läst den boken men jag tror faktiskt att vi har den hemma… Det är klart att detta är en stor grej, man stänger inte av mångmiljonstäder bara på skoj. Däremot tror jag att, som du säger, sunt förnuft och försöka förhålla sig till fakta och tidigare erfarenheter.

 4. A

  Är en hyfsad ny läsare av din blogg (men har pga föräldraledighet där jag just nu väntar på att barnet ska bestämma sig för att komma ut någon gång hunnit läsa igenom hela din blogg). Är utbildad inom biologi (lärare) och håller med. Ingen anledning att få panik över detta. Främst riskgrupper som det kan bli tal om att det ska bli farligt för. Vanlig säsongsinfluensa är ungefär lika farlig/farligare. Eller som du skriver, åka bil, gå över ett övergångsställe, LEVA.. Någon dag ska man dö – men alla andra dagar ska man leva! Är man orolig bör man vidta “vanliga” rutiner vid influensatider, tvätta händer med tvål och vatten, nysa i näsduk/armveck och inte peta onödigt mycket i ögon/näsa/mun.

  Jag gillar att läsa dina inlägg, de är välskrivna och intressanta. Jag och min sambo inspireras av er resa och FIRE-rörelsen. Mvh A

  • HerrIGMR

   OJ! Vilken fin kommentar att få – tack. “Någon dag ska man dö – men alla andra dagar ska man leva!” är ett underbart citat som rymmer så mycket visdom, acceptans och en hint om hur man kan leva ett gott liv.

   Kul att du och ni hittat hit och jag blir glad att ni uppskattar vad jag skriver. Härligt med tillökning – lycka till ! 🙂

 5. SL

  Åh, vad skönt med vettiga människor för omväxlings skull! Har på senare tid sett fler och fler trilla ner i det svarta hål som helt slukat all logik och fakta. Att försöka hålla koll på mina sociala medier gör mig mest galen nuförtiden. Tack för att ni finns därute!

  • HerrIGMR

   Tack själv för att du tittar in och läser. Som du säger – rapporteringen kring detta är massiv och alarmistisk. Även om situationen var värre tjänar en rapportering likt denna inte oss som befolkning. Många siffror och fakta kastas ut men jämförs inte med något vi känner till. Smittar en vanlig influensa under inkubationstiden? Sprids den snabbare än en vanlig influensa? Drabbar den samma riskgrupper eller andra?

   Sedan bara detta “Så här skyddar du dig mot Coronaviruset”. Ja – precis som med all annan smitta. Håll avstånd, handhygien, pilla inte i ansiktet och undvika hostande och sjuka människor.

 6. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Väldigt bra skrivet! Jag har sedan något år också helt i stort stängt av flera nyhetskanaler just med samma anledning som du att man blir rädd, orolig och mår sämre.

  Coronaviruset är givetvis ingen rolig historia och det återstår att se hur mycket det kommer att spridas. Men också viktigt att sätta saker i proportion. Såg dock någon siffra idag om att det tyvärr i t ex USA omkommer flera tiotusentals personer i influensa varje år.

  Gällande hur jag agerar med portföljen har jag inga planer på att sälja något innehav till följd av den ökade oron på börsen (sålde lite förra veckan för att amortera men det har inget att göra med nuvarande marknadsoron). Så länge man är nettoköpare på lång sikt och som du skriver diversifierar väl torde lägre aktiekurser vara något man önskar 🙂

  • HerrIGMR

   Lägre aktiekurser är inte något dåligt i min värld, utan en möjlighet att ackumulera till lägre kurs. Sedan att anledningen till denna dipp drabbar människor är tråkig men så är det ju oftast, tyvärr. Om det inte är sjukdom så är det krig eller en finansiell händelse som också får mänskliga konsekvenser.

   300 000 människor dör i vanlig influensa varje år. 800 000 barn dör i vanlig lunginflammation varje år. Kostnaden att rädda ett barn är en femma (vaccinspruta). https://stoppneumonia.org/latest/global-forum/

 7. Jacke77

  Hej IGMR.
  Alla virus är lite tråkiga. Jag investerar 100% LF Global indexnära. Det är långsiktigt. Vad har vi för virus när vi läser alla bloggar? Många gånger blir man irriterad på blogg reklam och bloggar driver många för att få extra pengar. Inget emot det. Men det är lätt att bli beroende av det och i frågasätter hela tiden sitt eget investering! Vad är botmedel mot det? Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  • HerrIGMR

   Botemedlet är väl som Hernhag tjötade om häromdagen – ha en plan för investeringarna och håll dig till den. Det blir för lätt att känslor kommer in i bilden annars och då brukar det gå fel.

 8. Mikael S

  Som jag ser det är knäcken att Kinas industri står stilla. Konsumtion står stilla. Om inte produktionen kommer igång får det stor påverkan globalt, och när marknaden börjar prisa in det i dagens aktier med höga pe tal och hög belåning kan det bli svettigt. Många privatpersoner och företag kommer snabbt hamna i kris pga av kreditkort/belåning. Många lever tyvärr på att göra slut på lönen varje månad, och jag som har familj i Kina hör redan om folk som inte kommer kunna betala hyra/amortering till sina banker. För företag är det ännu värre, där man sitter med höga utgifter men nu inga inkomster. Jag hoppas på att kinesiska centralbanken sätter igång med nöd krediter som kan betalas tillbaka efter epedemin. Annars kan det gå undan. Jag sålde redan i början av förra veckan och väntar ut läget, då jag ser det som för riskfyllt att vara all in. Behåller en del på börsen ändå, för att jag inte tror jag kan tajma marknaden, men sänker risken i min portfölj ett tag tills jag ser att folk går tillbaka till fabrikerna i Kina som nu står helt stilla.

  By the way, joina oss gärna på reddit.com/r/firesweden

  • HerrIGMR

   Hallå. Tack för inbjudan – har ingen erfarenhet av reddit men jag ska kolla in!

   Jag arbetar som sagt inom retail och vi arbetar just nu för att få styr på situationen. Jag ska nock ta och posta ett inlägg med den information som mitt företag just nu sitter på (som vi får till livs av speditörer verksamma i Kina).

Kommentera