Coronaviruset är här och företaget jag arbetar på håller som bäst på att försöka få kontakt med våra leverantörer i Kina. Hur påverkar detta vår affär? Kommer vi få problem att leverera till våra butiker, återförsäljare andra kunder? Vi får se.

Coronaviruset i nyheterna

När jag lyssnar på nyheterna eller går in på en av de stora kvällstidningarna möts jag av stora rubriker. ”Experter – 100 000 kan smittas” eller ”Antalet fall kan dubbleras varannan dag”. Alarmerande rubriksättning, mycket känslor och människor är oroliga. Jag är ingen stor fan av de större tidningarna och jag upplever att nyhetssändningarna på TV går lite åt samma håll även om de är mer nyanserade.

Coronaviruset är här och det är läskigt. Utifrån vad som skrivs på de större tidningarna kan jag som lekman inte riktigt få grepp om situationen och jag blir orolig. Jag tror jag har skrivit det tidigare men jag undviker till stor del nyhetsrapporteringen i kvällstidningarna och faktiskt också på SVT då jag ofta landar i rädsla, oro och en känsla av maktlöshet.

Jag lyssnar på P1 i bilen och där får jag en och annan nyhetsuppdatering men också en problematisering och nyansering i de längre programmen som Studio 1. Främst, som i fallet med Coronaviruset, försöker jag gå till källorna som jag finner mest tillförlitliga som Folkhälsomyndigheten. De har löpande uppdateringar av läget på spridning och rekommendationer. Man kan även läsa en översikt om coronaviruset och frågor och svar. Krisinformation.se är också en bra sajt med samlad information från MSB.

Nu känner jag mig lite lugnare. Viruset kommer sprida sig, troligtvis mycket mer. Det är inte lika smittsamt som t.ex. mässlingen. Viruset kan leda till komplikationer hos människor med hjärt kärlsjukdomar och andra tidigare sjukdomar. Även äldre personer drabbas hårdare. Tråkigt och jag känner med de drabbade.

Vi har beredskap i Sverige och Folkhälsomyndigheten bedömer att sannolikheten för spridning här är liten men att vi kommer få fall av coronaviruset även i Sverige.

I en global värld där folk äter vilda djur, reser mycket och där vi använder mer antibiotika till friska köttdjur än till sjuka människor för att producera billigt kött. I ett sådant samhälle kommer liknande saker hända med jämna mellanrum, tyvärr. Det är en risk med det moderna samhället som vi måste förhålla oss till.

Marknaden

Marknaden är en känslig själ. Igår var det ras och många sålde, idag ligger vi på blått igen. Jag killgissar att vi kommer gå mot rött senare idag. I kris som i icke kris gäller samma förhållningsorder för att lyckas över tid. Börsen har alltid gått upp över tid, genom alla kriser även om det känns otäckt varje gång något sker. Stämningar piskas upp och marknaden reagerar.

  • Tidshorisont. Behöver du pengarna inom 5- 10 år, ta ner risken genom att vikta över i räntor eller annat.
  • Skall du ligga kvar i fonder eller aktier. Se till att sprida riskerna genom att äga flera bolag eller investera som vi gör i indexfonder.
  • Månadsspara för att sprida riskerna genom att minimera att försöka tajma marknaden.
  • Ha en buffert som ligger utanför börsen. Vi har så att vi klarar oss i ungefär fyra månader med bibehållen levnadsstandard utöver den portfölj jag redovisar här i bloggen.
  • Sist men inte minst. Sover du dåligt eller om pengarna påverkar hur du mår eller livet. Ta en funderare på om du skall vara kvar i marknaden, livet är här och nu.

Känslorna

Jag har berört det tidigare i texten men det är lätt att fastna i rädsla eller oro. Är du orolig för pengarna och behöver dem inom några år? Gör något åt det. Är du orolig för coronaviruset? Ett bra steg är att göra något konstruktivt och att hålla koll på Folkhälsomyndighetens flöde och kanske att ögna igenom ”Om krisen kommer” från MSB. Följer man MSBs råd kan klarar man sig genom en akut kris innan samhället hinner reagera och hjälpa. Det ger lite råg i ryggen.

En parentes men detta med risk och känslor är så intressant. I världen dör nästan 4000 människor varje dag i bilolyckor. 1,35 miljoner människor varje år. Ändå sätter sig folk i bilarna. Jag är rädd för att flyga trots att jag måste flyga i 29 000 år innan en olycka händer.

Jag såg förresten att Biltema lastat fram pallar med spritkök, vattendunkar och annat på bästa A-läge i butik. Hur agerar ni hemmavid och med era aktie/fondinnehav?

Signatur