Får man ta ut föräldrapenning på helgen? Ja det får man absolut! Jag ramlade över ett litet sparhack eller vad man ska kalla det. Detta kanske inte intressant för alla men bör vara det för somliga.

Hursomhelst, här kommer det:

Ta ut lägstanivå på helger

Jag har en del semester sparad och därför har jag börjat snegla på föräldradagarna. Till saken hör också att jag har ett gäng föräldradagar kvar på lägstanivå vilka ger 180 kr innan skatt / dag. Det fina med dessa dagar är att man kan ta ut dem på helger trots att man inte är ledig på fredagen (vilket inte är fallet med dagarna i sjukpenningnivå). Man kan alltså glatt jobba hela veckan och vara föräldraledig på helgen. Eller så kan man vara föräldraledig samtidigt som partnern, mamman eller pappan är ledig på helgen med lägstanivådagar.

Föräldrapenning – Försäkringskassan skriver så här:

På lägstanivå:
Ja, du kan alltid ta ut föräldrapenning på lägstanivå för helger eller andra dagar du inte skulle ha arbetat.
På sjukpenningnivå:
Ja, men bara om du tar ut föräldrapenning i minst samma omfattning även för dagar direkt före eller direkt efter helgen eller de dagar du inte skulle ha arbetat.
Om du till exempel arbetar måndag till och med fredag och vill ta ut hel föräldrapenning på sjukpenningnivå på lördagen och söndagen, måste du också ta ut hel föräldrapenning på sjukpenningnivå på fredagen eller måndagen.

Hur gör man för att ta ut föräldrapenning på helgen?

  • Gå in på Försäkringskassan.se
  • Gå in på Föräldapenning och ”Ansök om, ändra och planera föräldrapenning”
  • Välj för vilket barn planeringen gäller
  • Markera vilka lördagar och söndagar du vill ta ut ledighet på
  • Välj ersättningsnivå ”lägstanivå”
  • Skicka in & signera med BankID
  • Klart!

Hur vi gjort med föräldrapenning på helger

Jag har tagit ut föräldrapenning på helgen i lägstanivå nu alla helger i januari och februari. Det blir ungefär 2 000 kr totalt efter skatt över två månader. Dessa extrapengar åker in på indexfonder i en ISK hos Avanza enligt vår investeringsfilosofi .

Vi månadssparar i indexfonder hos den billiga spartjänsten Lysa.se. Buffert och extrapengar sparar vi i fonderna Avanza Global samt Spiltan Investmentbolag på Avanza.se).

Vi har ganska många fler dagar att ta ut. Dessa dagar ska vi använda som en boost i vårt sparande.

Så – kanske någon kan få in några extra kronor med detta tips – om ni kan/vill avvara föräldradagarna. Valet, som så mycket annat i livet, är helt ditt eget.

Föräldrapenning på helgen
Pengarna vi sparar lägger vi på att köpa tid. Junior på Stenshuvud en dag då vi tagit ut obetald semester.

Fler tips på extra inkomster hittar du här och ett gäng bra spartips hittar du här. Du kan också klicka dig vidare till min sida om att spara till barn.

Signatur