Utmanande spartider… ja så är det sannerligen nu. Inte många ljuspunkter att fokusera på. Krig, komponentbrist, inflation, ökande räntor, sjunkande bostadspriser på horistonten, covidrestriktioner som stör hela världens transportkedjor och en börs som surar. Har man ett sinnelag för oro är det fel tid att öppna en tidning nu.

Detta är i grunden en sparblogg men har blivit så mycket mer. Vi sparar för livet, ökat självbestämmande, friheten, möjligheter och tiden. Detta är bra att påminna sig om då och då – speciellt nu.

Ha en plan för bra men främst dåliga tider

Det är i svåra tider som rikedomar förstörs – och skapas. Därför SKA man ha en plan för hur man ska agera när skiten träffar fläkten. Det är när man inte har en genomtänkt plan eller avviker från planen som det oftast blir skit.

Vår plan hittar du här under inlägget ”Vår investeringsfilosofi”. Nu när det gungar under fötterna kan man gå in och läsa:

Börsen går upp och ner det vet vi. Därför vill vi använda oss av verktyget månadssparande och inte försöka tajma marknaden. Månadssparandet innebär att vi kommer investera i alla konjunkturer, krasch som höga värderingar. Det ökar sannolikheten för att vi når vårt mål om ekonomisk frihet, FIRE eller FI.

Vid sättningar eller krascher försöker vi avvara mer pengar i vardagen och investera mer. Detta med vetskapen av att de pengarna blir mer värda vid kommande återhämtning.

Vi säljer inte – vi är långsiktiga.

Klokskap signerad herr igmr

Hur agerar vi nu?

Kanske inte jättesvårt att gissa var detta inlägg kommer landa och jag har just fetmarkerat ett par meningar ovan som avslöjar svaret.

Vi säljer inte och vi försöker öka sparandet. En investerad hundralapp i dåliga börstider är mer värd än en hundralapp på toppen.

Hur agerar vi nu rent praktiskt?

Vi ser till att leva resurssnålt och därmed frigöra pengar till sparandet. Utöver det har vi genomfört utrensningar i skåpen som dragit in flertalet tusenlappar. Bland annat sålde jag en lampfot i teak från 50-talet som jag ägt i 20+ år. Den var fin men har stått undanstoppad i källaren i flertalet år. Jag la ut den för 49 kronor på Tradera och budet slutade på över 1300 kronor. Himla fint att investera dem på Lysa sedan. Cashbackerbjudanden, ett par kassar till Sellpy, Tradera, växtförsäljning av aklejor på lokala Facebookgruppen.

Vi har ett par gjutjärnsgrytor jag ska lägga ut på Tradera efter att jag gjort dem fina igen. Det finns mer i skåpen…

Lev

Annars försöker vi fokusera på livet. Trädgård, utflykter, vår tomt, träning och allt annat fint. Vi försöker fokusera vi kan kontrollera, sparkvot och att försöka göra det vi vill och njuter av. Det sista är viktigt för att hålla uppe sparandet också.

börja spara

Hur agerar du i dessa utmanande spartider?

Lyssningstips är Rikatillsammans poddavsnitt om just detta ämne.

Signatur