Igår skrev bloggkollegan The Dividend Story ett inlägg om att slå index över tid. Han (jag är 99,57% övertygad om att det är en han) menar på att det, tvärtom vad jag och andra indexkramare skriver, faktiskt går att slå index, även över tid. TDS visar även upp sin fina portföljutveckling som sträcker sig från 2011 (som också visar att det går att slå index). Själv skrev jag en lång kommentar på TDS inlägg som jag tänkte modifiera något och utveckla här på min blogg.

Jag är en indexinvesterare och tror inte mig själv (eller så många andra om) att slå index över tid. Forskningen visar att bland aktivt förvaltade fonder är det bara några få % av fondförvaltarna som slår index över en femårsperiod. Gott så.

Alla kan slå index ett enskilt år men det blir mycket svårare att göra det över tid.

Med det sagt finns det också saker som gör att en enskild investerare kan ha en fördel över en fondförvaltare. En enskild investerare kan helt enkelt investera på ett annat sätt med en annan långsiktighet vilket en fondförvaltare inte kan/gör. Därav kan också, om stjärnorna står rätt, en enskild investerare kanske ha en edge.

Slå index
Slå index? IGMR Junior är beredd med sina boxningshandskar.

Den enskilde investerarens fördelar

För det första. En fondförvaltare har kostnader att dra runt. De har ett intresse i att bygga ett värde och tjäna pengar åt sina kunder. En fondförvaltare skall också tjäna pengar till sig och sin arbetsgivare, oavsett om den heter Spiltan eller något annat. Genom att investera i individuella bolag betalar du inte några onödiga avgifter.

För det andra. En fondförvaltare har oftast inte samma långsiktiga tänk i sina investeringar som en enskild investerare har. Sker en kraftig rörelse i en enskild aktie eller i en bransch är sannolikheten större att fondförvaltaren förlustminimerar och säljer av. Den enskilde investeraren har möjlighet till en längre investeringshorisont och kan därigenom göra en annan analys (om inte känslorna tar över).

För det tredje. Fondförvaltare har en större benägenhet att handla stora och välkända bolag. Detta är ur ett slå index perspektiv suboptimalt då de utgör en stor del av index. Kanske behövs en krydda här och där för att portföljen skall överprestera.

Vår investeringsfilosofi

Vi är indexinvesterare och investerar i fonder. Vår strategi är just den på grund av att vi helst lägger vår tid på annat. Jag är också ödmjuk inför min okunskap i bolagsanalys och har inget intresse av att bli bra på det i nuläget.

Genom att satsa på index satsar vi på världen och mänskligheten. Skulle våra indexinvesteringar gå i putten har vi antagligen större problem (apokalyps). För att vi skulle förlora våra pengar krävs det att 7000 + av världens största bolag skulle gå om intet. Som indexinvesterare kan jag luta mig tillbaka på statistik om index och förväntad avkastning. Som investerare i enskilda bolag krävs mer analys och skötsel.

Väldigt många människor förlorar pengar på börsen genom att investera i för få och fel bolag (jag tillhörde Black Pearl Resources sekten under en period. Hej då pengarna!). Känslorna styr och man vill ha snabba vinster och cash. Index är en väg runt det. Index och månadssparande är också en väg runt den egna obeslutsamheten, veligheten, nyckfullheten och annat som hör till att vara människa.

Vi indexinvesterare skall dock vara tacksamma för att det finns människor som äger aktier i enskilda bolag, köper och säljer. Index är helt beroende av just detta… tack!

Vår strategi är att investera index med en förväntad avkastning på 7-9% per år. Detta är vår strategi och den är högst medveten. Tiden vi vinner på detta sätt att investera återinvesteras i oss själva och tid tillsammans. Som post-utbränd familjefarsa med en heltidstjänst och en blogg att sköta är jag nöjd med detta medvetna upplägg.

Våra tips för dig som är nyfiken att börja investera på börsen

Som så mycket här i livet finns det gråskalor, inte bara svart och vitt. Index är ett bra sätt att investera men självklart går det att slå index ett enskilt år men också över tid. Här kommer tre tips som jag snappat upp efter vägen. Helt obildbar är jag icke! 🙂

  1. Börja med indexfonder. Läs bloggar, läs böcker, läs på. Det viktiga i detta skedet är dock att pengarna börjar arbeta. In med dem i index.
  2. Är du nyfiken på aktier? Börja addera innehav men tänk på att diversifiera dig. Äg gärna 15 eller fler aktier för att sprida risk. Äg inte för många så att du inte kontinuerligt kan analysera dina innehav.
  3. Vid köp av aktie i nytt bolag. Ha ett excelblad, dagbok eller annat där du skriver varför du investerar i detta bolag. Förändras något i bolaget framöver kan du gå tillbaka till din ursprungliga analys. Då kan du se om aktien fortfarande matchar ditt ursprungliga mål och analys.
Signatur