I veckan kom en fin överraskning i brevlådan, nämligen besked om årets ägarutdelning på Länsförsäkringar. I vecka 47 trillar årets utdelning in på vårt sparkonto.

Det är så att tecknar man en försäkring hos Länsförsäkringar blir man även en ägare då det är ett kundägt försäkringsbolag. När bolaget har färre skador än väntat, d.v.s. går plus, delar de ut pengarna på ett eller annat sätt.

2018 fick i 800 kr + i återbäring och 2019 sänkte de kostnaden för våra livförsäkringar (som jag funderar på om vi ska ha kvar…). I år kommer vi få 515 kronor utbetalda. Inte dumt!

Varför får vi då ta del av Länsförsäkringars ägarutdelning? Jo – vi har vår villaförsäkring, bilförsäkring och livförsäkringar hos Länsförsäkringar Skåne. Alla dessa försäkringar är benchmarkade, d.v.s. kollade mot andra försäkringsbolag. Länsförsäkringar är för vår del billigast (man får samlingsrabatt på LF också…).

Familjen IGRMs del av ägarutdelningskakan är alltså 515 kr vilket kommer landa in fint i sparandet. Vi har gjort som så att vi angivit vårt Avanza-ISK-konto som utbetalningskonto till Länsförsäkringar och därmed undviker vi att sätta sprätt på dem. Pengarna kommer investeras enligt vår investeringsfilosofi, nämligen indexfonder.

Ägarutdelning Länsförsäkringar
Rakt in i ISKn – BAM!

Så ett konkret tips till dig som läsare för att sänka dina försäkringskostnader och få ta del av ägarutdelningen – så här har vi gjort.

Sänk dina försäkringskostnader

1. Få koll på dina försäkringar – vilka försäkringar har du? Behöver du alla och har du rätt nivå?
2. Benchmarka dem, d.v.s. prisjämför dina nuvarande försäkringar. Ligger du rätt i pris? Detta gör du enklast via en jämförelsesida tex Insplanet och Compricer eller genom att gå in på flera försäkringsbolags hemsidor och kolla själv. Insplanet och Compricer är online, och man slipper prata med en försäljare.
3. Har dina efterforskningar gett ett billigare pris på en försäkring och du vill stanna här – teckna då försäkringen och sänk dina kostnader.
4. Vill du få ta del av ägarutdelningen via Länsförsäkringar. Ta då priset det billigaste priset du fått och ring Länsförsäkringar och be dem matcha ditt pris eller gå lägre.
5. Byt försäkringsbolag och skratta hela vägen till banken (i vårt fall Avanza)

Signatur