Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Ägarutdelning Länsförsäkringar. 515 kr in på kontot

I veckan kom en fin överraskning i brevlådan, nämligen besked om årets ägarutdelning på Länsförsäkringar. I vecka 47 trillar årets utdelning in på vårt sparkonto.

Det är så att tecknar man en försäkring hos Länsförsäkringar blir man även en ägare då det är ett kundägt försäkringsbolag. När bolaget har färre skador än väntat, d.v.s. går plus, delar de ut pengarna på ett eller annat sätt.

2018 fick i 800 kr + i återbäring och 2019 sänkte de kostnaden för våra livförsäkringar (som jag funderar på om vi ska ha kvar…). I år kommer vi få 515 kronor utbetalda. Inte dumt!

Varför får vi då ta del av Länsförsäkringars ägarutdelning? Jo – vi har vår villaförsäkring, bilförsäkring och livförsäkringar hos Länsförsäkringar Skåne. Alla dessa försäkringar är benchmarkade, d.v.s. kollade mot andra försäkringsbolag. Länsförsäkringar är för vår del billigast (man får samlingsrabatt på LF också…).

Familjen IGRMs del av ägarutdelningskakan är alltså 515 kr vilket kommer landa in fint i sparandet. Vi har gjort som så att vi angivit vårt Avanza-ISK-konto som utbetalningskonto till Länsförsäkringar och därmed undviker vi att sätta sprätt på dem. Pengarna kommer investeras enligt vår investeringsfilosofi, nämligen indexfonder.

Ägarutdelning Länsförsäkringar
Rakt in i ISKn – BAM!

Så ett konkret tips till dig som läsare för att sänka dina försäkringskostnader och få ta del av ägarutdelningen – så här har vi gjort.

Sänk dina försäkringskostnader

1. Få koll på dina försäkringar – vilka försäkringar har du? Behöver du alla och har du rätt nivå?
2. Benchmarka dem, d.v.s. prisjämför dina nuvarande försäkringar. Ligger du rätt i pris? Detta gör du enklast via en jämförelsesida tex Insplanet och Compricer eller genom att gå in på flera försäkringsbolags hemsidor och kolla själv. Insplanet och Compricer är online, och man slipper prata med en försäljare.
3. Har dina efterforskningar gett ett billigare pris på en försäkring och du vill stanna här – teckna då försäkringen och sänk dina kostnader.
4. Vill du få ta del av ägarutdelningen via Länsförsäkringar. Ta då priset det billigaste priset du fått och ring Länsförsäkringar och be dem matcha ditt pris eller gå lägre.
5. Byt försäkringsbolag och skratta hela vägen till banken (i vårt fall Avanza)

Signatur

18 kommentarer

 1. Alice

  Det måste vara bara vissa försäkringar som ger återbäring, för jag har haft enbart fritidshusförsäkring hos Länsförsäkringar i över 20 år men aldrig ens hört talas om någon återbäring.

  • Alice

   Jag kollade nu på deras hemsida och det verkar bero på vilken region hos Länsförsäkringar man tillhör. Skåne betalar återbäring men jag har tillhört en annan region.

   • HerrIGMR

    Sickna ena! Tänkte att de gör samma all over men icke då.

 2. Investeringsundersköterskan

  Här får man 20% rabatt på försäkringarna om man är guldkund. Man för även återbäring, men det tror jag gäller alla kunder som har försäkringar i LF. Själv fick jag 747kr i återbäring.

  • HerrIGMR

   Det är fina pengar! Trevlig helg IUS!

 3. Frihetsmamman

  Jag har aldrig helle fått någon återbäring trots trogen kund i många år. Antar att de inte gör någon vinst hos oss? Eller så är det olika policies. Trist oavsett.

  • HerrIGMR

   Kolla med dem vettja. Ni är ju ägare! 🙂

 4. Lisa

  Har också alltid haft LF men aldrig fått någon återbäring..

  • HerrIGMR

   🙁

 5. Lena

  Vi har haft LF. Mitt råd till er som får återbäring är att spara varenda krona för när försäkringen behöver nyttjas så hittar dom alltid en klausul för att den inte gäller då. Oavsett hur vansinnig sits en hamnat i…

  • HerrIGMR

   Hehe ja alltid finns något sätt att kravla sig ur det. Har haft två fall. Tappade min vigselring i trädgården för 5-6 år sedan och där var det inga problem att få tillbaka pengarna (-självrisk). När julgransfoten läckte och förstörde parketten var det dock nej.

 6. The Dividend Story

  Fint med utdelning från försäkringsbolaget 🙂

  • HerrIGMR

   Japp!

 7. Carl

  Hej IMGR!

  Tack för denna fina artikeln. Bra info! Fick mig att tänka efter o fundera vilken hemförsäkring ska man ha egentligen? Du skriver att dessa försäkringar är benchmarkade, d.v.s. kollade mot andra försäkringsbolag. Men jag undrar om det verkligen är så? Eller i så fall på vilket sätt är jämförelsen gjord? Jag är inne o tittar på konsumenternas (https://www.konsumenternas.se/forsakring/boende/om-hemforsakringar/jamfor-hemforsakringar). Där kan jag inte se att LF är den bästa hemförsäkringen. Först på 5e plast kommer LF.

  1. Folksam (Stor)
  2. ICA Försäkring (Plus)
  3. Gjensidige (Plus)
  4. If (Stor)

  • HerrIGMR

   Hej Carl!

   Hmmm… ja den kan ju misstolkas. Jag har benchmarkat priset men innehållet och villkoren är inte benchmarkade/jämförda. Vi har en vanlig villahemförsäkring (tror jag det heter) på LF. Den enda försäkring vi äger som vi kanske verkligen varit så noga med är IGMR juniors barnförsäkring som vi har på Trygg Hansa (som var bäst då).

 8. mk

  Har Folksam stor och varit glatt förvånad de 3 gånger vi haft nåt fel, raka snabba svar och inget strul och hjälp över förväntan så jag är väldigt nöjd med dem.

  LF (sthlm) som jag haft innan försökte kräva mig på pengar för misstag de själva gjort, tur nog sparar jag alla dokument och kontakter så vid uppvisande av bevis så tog de tillbaks krav, men ingen ursäkt kom.

  IF hade jag innan det och de var billigast första året, år 2 gick priset upp rejält p.g.a ökade kostnader, vilket säkert var bs.

  Sen tror jag att de beror vem på resp bolag man får träffa, Skandia och Trygg Hansa: s handläggare behandlade mig som skit när jag var kund så där vill jag aldrig bli kund igen, även om jag hört andra vara nöjda där.

 9. Rebecca

  Jag får också återbäring från LF 🙂 Jag har bara en hemförsäkring (lägenhet) och en olycksfall/sjukförsäkringar där så min del av kakan blir 100 kr, men det är jag glad över! Jag är låginkomsttagare så varenda extra öre som kan gå in på mitt Avanzakonto är jag jättetacksam för 🙂

  • HerrIGMR

   Allt är välkommet! 🙂

Kommentera