Status januari 2023 – så var 2023 års första månad snart till ända. Jag noterar att det blivit ljusare vilket glädjer mig oerhört. Fåglarnas vårsång är igång och jag allt känns lite lättare. Den varma perioden är min period och jag längtar.

Så hur har årets första månad varit? Fattig. Jag kör min antibudget fortfarande och det slog fel denna månad. Kanske främst för att vi stöttat IGMR junior i hans inköp av ett akvarium. Sista veckan har verkligen varit skral och vi har sneglat på både buffert och kreditkorten men låtit dem vara.

Status januari 2023
Precis så

Nya husdjur – akvariefiskar

IMGR junior fick sig en slant i julklapp och den har han lagt på ett akvarium. I och med att vi vuxna (främst jag) är allergiker så har akvarium varit uppe på tapeten vilket jag skrivit om här. Men vill man ha ett fint akvarium hoppar prislappen upp både för själva akvariet och inredningen. Vi vill dessutom inte ha ett för stort akvarium så det blev till att leta.

Valet föll på ett ”Dennerle Scapers Tank 55L” vilket inhandlades för IGMR juniors julklappspeng på Hornbach. Vi har varit runt på de flesta akvariebutiker och jag måste säga att kvaliteten ofta är låg. Dåligt skötta akvarier och trumpna affärsinnehavare. Nu lär jag väl få mothugg eftersom det är känsligt med djur men jag upplever Hornbach som att de har den mest välskötta butiken och alltid en personal på plats. Nog om detta men det är deprimerande att gå in i vissa butiker.

Vi har startat akvariet enligt alla konstens regler och vattentest har inhandlats av undertecknad för att hålla koll på alla värden. Det ser bra ut och vi har nu kunnat lägga i de fiskar vi tänkt. Det tar dock tid att sätta upp ett akvarium innan man kan tjoffa i fiskarna. Jobbigt för ivriga barn (och ivriga vuxna barn).

Akvarium – kostnad

Det kostar en del med akvarium. Vi ville dessutom ha ett lite trevligare akvarium så det blev dryga 2000 kronor vilket absorberades av nioåringens besparingar. Sedan har inredning, växter och fiskar kostat ungefär lika mycket vilket förklarar att vårt konto gick torrt.

I vanlig IGMR stil moddade jag också akvariet genom att sätta svart kontaktplast på locket med en slits för ljuset. Det minskar blänk i vardagsrummet vilket gör fru IMGR glad. Akvariet klarar sig utan värmare vilket är dyrt i dessa eltider. Akvariet håller 22 grader vilket är bra för de fiskar vi köpt. 21 w drar lampan (8 timmar per dag) och 2 w drar filtret kontinuerligt. Elförbrukning är ingen faktor alltså.

Status januari 2023 – ekonomi

Jag tog ut obetalda semesterdagar kring jul och därför blev min lön sisådär denna månad. Sparkvoten hamnar på 34% vilket är en av de lägre sedan vi startade vår sparresa.

Börsen har dock gått som tåget på sistone och vi noterar ATH denna månad. Nästan 2,2 msek i portföljen och dryga 4,4 msek i nettoförmögenhet.

Sparandet fördelar sig som så att vi har 1,5 msek på Lysa och resterande 700 000 kronor på Avanza. Avanzadelen fördelar sig så att vi har 34% i Länsförsäkringar Global Index och resterande 66% i Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Om nytillkomna läsare undrar varför vi har denna modell skriver jag om detta i vår investeringsfilosofi.

Den ekonomiska krisen är inte över men tittar man på grafen ovan har vi klarat oss väldigt bra. Lysa och Länsförsäkringar Global Index jämnar ut kurvan. Vi är aldrig bäst men vi är heller inte sämst. Långsiktighet, riskspridning, låga avgifter och månadssparande är melodin för oss. Jag såg förresten att jag värvat så många läsare till Lysa att vi nu har rabatt på deras avgift till 2037 🙂

Jag kan inte nog rekommendera Lysa och vill du starta ett enkelt sparande med låga avgifter får du på min länk 20% på deras låga avgift i sex månader.

I övrigt har vårat radhus minskat 18% i värde eller dryga 1,5 msek. Vi ligger dock fortfarande 100 000 kronor över det värde jag räknar med i vårt frihetsexcelblad.

Status 2023 livet

Som sagt ser jag fram emot varmare väder, o-gråare himmel och längre dagar. Men det är på gång. I övrigt försöker jag sköta mig med ryggrehab, äta bra, sova bra, cold showers på morgonen, komma ut i naturliga ljuset tidigt och träna.

Jag har fått upp ögonen för podden ”Huberman Lab” och har lyssnat massor den senaste månaden. Andrew Huberman är hjärnforskare och professor vid Stanford. Blev till och med så inspirerad av frågestunden kring adaptogener att jag sprang och köpte Ashwagandha kapslar (dessa) som jag upplever haft god effekt på mina stressnivåer och sömn. Kort är att studier visar att de sänker kortisolnivåerna och upplevd oro och stress. De ska ej intas på morgonen/förmiddag då kortisolnivåerna ska vara höga. Lyssna själv och avgör – lyssna inte på mig.

Avsnittet med Sam Harris om meditation var också väldigt bra dock 4 timmar långt 🙂

Vi har fått vara friska i januari vilket jag är tacksam för. Men man ska inte sticka under stolen att denna tiden på året är lite av en transportsträcka. Men det är okej det också.

Hur har din januari varit?

Signatur