Återköp av IPS samt PS – I slutet av oktober trillade jag över denna lilla godbit om återköp av IPS samt PS från Avanza. Det visar sig att om man, likt jag, pensionssparat lite under den tid det var avdragsgillt nu kan lösa ut småskvättar som jag tidigare trott var låsta till dödagar.

Alltså – jag har ett PS samt ett IPS konto hos Avanza som totalt varit värda i runda slängar 14 000 kr. Dessa pengar som jag trott varit låsta till jag fyller pensionsålder har jag nu kunnat ta ut i förtid (återköp) och därmed slippa inkomstskatt för den större summan som förhoppningsvis kommer finnas vid pension. Vid återköpet drogs det inkomstskatt på mina 14 000 kr och kvarvarande summa kan nu jobba på ett mer skattemässigt fördelaktigt konto – ISK.

Avanza ordnade återköpet på ungefär två veckor och jag upprepar – pengarna är inte låsta till pensionsålder utan jag förfogar nu över dem fritt.

För mig är detta optimalt då ISKn är bättre skattemässigt och jag vill inte ha ett dedikerat pensionssparande (som dessutom är låst).

Det finns vissa restriktioner. Detta gäller endast för mindre pensionspotter under ett prisbasbelopp ( ca: 45 000 kr 2019).

Hur gör man ett återköp av IPS samt PS?

  • Logga in på minpension.se och ta reda på vilka pensionsförsäkringar du har. Återköpet gäller endast privata försäkringar.
  • Genomför själva återköpet genom att kontakta din bank/pensionsbolag. Hos Avanza skickar man bara ett enkelt meddelande till dem i inloggat läge.
  • Sätt in pengarna på det ISK eller KF där du har ditt nuvarande pensionssparande. Vi har investerat dem enligt vår investeringsfilosofi.
Signatur