Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Antibudget

Antibudget? Jo det är IGMRs preferred budgetmetod. Vi gillar inte att budgetera men något måste man hålla på med för att nå 50% + sparkvot.

Vad är antibudget?

Antibudget tror jag att Paula Pant från Afford Anything myntade men jag kan ha fel. Istället för att gå igenom varenda utgiftskategori kör man pareto (i detta fall, spendera 20% av tiden och få 80% rätt) och bestämmer sig för hur mycket man vill spara och lever för resten. Superenkelt i teorin. Svårigheten är att veta hur stort sparutrymme man har och här krävs research.

Förberedelser

När vi startade vår sparresa laddade vi hem gratisappen Tink. Denna app laddar hem i princip alla transaktioner på alla konton och sammanställer det fint i ett tårtdiagram. Det krävs lite pillande för att få det att lira bra i början men man kan lätt vara igång på under timmen. Efter den välinvesterade timmen har du en baseline för vad du spenderar per månad.

Nästa steg var att vi optimerade våra utgifter bit för bit. Vissa av sparknepen har jag beskrivit på sidan spartips men många av godbitarna finns gömda i bloggens 200+ inlägg. Tips är att börja med de stora posterna, oftast boende, mat och transport. Jobba neråt.

Antibudget månadsprocess

Process och process. Det är en trevlig tillställning som sker den 25:e varje månad vid löning. Vi köper en lönecava och… ok, ok vi backar bandet.

Nu har vi förhoppningsvis etablerat en ny lägre nivå på utgifterna vilket Tink eller någon annan smart lösning kan bekräfta för dig. Alltså har vi en känd budgetparameter, d.v.s. “livskostnad per månad”. Den 25:e varje månad tillkännager sig budgetparameter nummer två, nämligen inkomsten.

Åter till lönecavan och antibudgetmötet. Jag och fru IGMR sätter oss ner, med en kyld cava enligt Fru EBs alla föreskrifter och tittar på två siffror. Månadens inkomst och den redan kända livskostnaden.

Antibudget
En suddig lönecava anno 2018.

En öppen fråga ställs. “Har du något speciellt denna månad”. Ibland spottar jag ur mig “jag behöver nya skor” eller “jag tycker vår son ser ut som en trashank, kanske behöver han kläder”.

Fru IGMR kanske säger att “sonen ser ut som Kurt Cobain och det är coolt, inga nya kläder”, “kom ihåg att vi har dyr fjärrvärme ty mörka och bistra februari står för dörren” eller “jag ska ut med mina vänner på middag den 17:e”.

Svaret på öppna frågan kokas ner till en summa som adderas till livskostnaden per månad. Denna totalsumma subtraheras från inkomsten och sparas enligt vår investeringsfilosofi där och då.

Inkomst – (Livskostnad + svar på öppna frågor) = Antibudgetsparande.

Varför gör vi så här?

Vårt liv kostar relativt lika per månad året om och i och med att de flesta kostnader/utgifter är optimerade finns det ingen mening att lägga onödig tid på att nagelfara enskilda kategorier.

Kan det gå fel?

Ja det kan det. Vi har sparat i 20 månader och vi har inte lyckats en enda gång. 18 gånger har vi haft pengar över när nästa lön kom och två gånger har vi råkat ut för något oväntat som ett vitvaruhaveri och fått nalla av bufferten

Budgeterar du eller kör du budgetens anarkistiske kusin – antibudget?

9 kommentarer

 1. Cosmonomics

  Älskar den sista rubriken och kommentaren! Jag lägger någon sorts förväntad budget varje månad (vanlig budget, ingen anarki) och det är lite olika om den hålls eller inte. Kategorier där det inte ändras så mycket håller vi ju generellt, medan övrigt-kategorin oftast är den som går över. Oftast är jag lite överambitiös i hur tight jag lägger budgeten, även om jag har blivit mer verklighetsförankrad ju längre tiden går. Numera vet vi ju ungefär vad vi snittar ut varje månad.

  • HerrIGMR

   Det brukar utkristallisera sig tänker jag, precis som du säger. Antibudgeten tillåter väldigt mycket flexibilitet inom summan som blir över. Om vi vill äta för 900 kr och köra bil för 3000 kr kan vi ju göra det. Nu brukar dock allt hamna på ungefär som månaden tidigare.

 2. Fru Lugn

  Jag längtar tillbaka till vår antibudget! När jag visste precis hur mycket jag behövde ha kvar på lönekontot varje månad för att slippa flytta tillbaka pengar, dvs. när hälften kunde gå raka vägen in i ISKen så fort lönen landade på kontot. Husköp, bröllop och användning av kreditkort har vänt upp och ned på den tillvaron, och autogirosparandet på Avanza är satt pinsamt lågt just nu…

  Vi borde ju komma tillbaka ganska snart – bröllopet är färdigbetalt, vår nya livsstil tar form, och efter att kreditkortsfakturorna är betalda varje månad så borde vi i princip kunna flytta resten till ISKarnas förlovade land. Om det skulle skita sig någon månad så har vi vår kontantbuffert att ta av. Nu när jag tänker efter så är jag bara feg och rädd att klippa navelsträngen. Dags för bättring! Tack för påminnelsen 🙂

  • HerrIGMR

   Ja sådana livshändelser stökar till det helt klart. Det är ju dock medvetet och det låter som om ni har en plan framöver. Det ger sinnesro bara det.

 3. C

  Kör en variant på budget, tror jag.
  Dvs, fast månaddsparande strax efter löning, sedan kollar vi hur mycket vi har kvar ca 7-2 dagar innan nästa lön, detta förs över på ISK. Och så rullar det på…

  • HerrIGMR

   Antibudget med extraspar?

   • MaryMoe

    Antibudget med plus meny?

    • HerrIGMR

     Hehe ja! Antibudget med blandad sås och fefferoni bredvid.

     • C

      Både blandad sås och fefferoni, jag tackar jag 😉
      Häromdagen förde jag över 10% av vår inkomst, det var det som blev över denna månaden.
      Vi har bra löner och lever ganska enkelt eller sparsamt, snålt som en del säkert vill kalla det…

Kommentera