Antibudget? Jo det är IGMRs preferred budgetmetod. Vi gillar inte att budgetera men något måste man hålla på med för att nå 50% + sparkvot.

Vad är antibudget?

Antibudget tror jag att Paula Pant från Afford Anything myntade men jag kan ha fel. Istället för att gå igenom varenda utgiftskategori kör man pareto (i detta fall, spendera 20% av tiden och få 80% rätt) och bestämmer sig för hur mycket man vill spara och lever för resten. Superenkelt i teorin. Svårigheten är att veta hur stort sparutrymme man har och här krävs research.

Förberedelser

När vi startade vår sparresa laddade vi hem gratisappen Tink. Denna app laddar hem i princip alla transaktioner på alla konton och sammanställer det fint i ett tårtdiagram. Det krävs lite pillande för att få det att lira bra i början men man kan lätt vara igång på under timmen. Efter den välinvesterade timmen har du en baseline för vad du spenderar per månad.

Nästa steg var att vi optimerade våra utgifter bit för bit. Vissa av sparknepen har jag beskrivit på sidan spartips men många av godbitarna finns gömda i bloggens 200+ inlägg. Tips är att börja med de stora posterna, oftast boende, mat och transport. Jobba neråt.

Antibudget månadsprocess

Process och process. Det är en trevlig tillställning som sker den 25:e varje månad vid löning. Vi köper en lönecava och… ok, ok vi backar bandet.

Nu har vi förhoppningsvis etablerat en ny lägre nivå på utgifterna vilket Tink eller någon annan smart lösning kan bekräfta för dig. Alltså har vi en känd budgetparameter, d.v.s. ”livskostnad per månad”. Den 25:e varje månad tillkännager sig budgetparameter nummer två, nämligen inkomsten.

Åter till lönecavan och antibudgetmötet. Jag och fru IGMR sätter oss ner, med en kyld cava enligt Fru EBs alla föreskrifter och tittar på två siffror. Månadens inkomst och den redan kända livskostnaden.

Antibudget
En suddig lönecava anno 2018.

En öppen fråga ställs. ”Har du något speciellt denna månad”. Ibland spottar jag ur mig ”jag behöver nya skor” eller ”jag tycker vår son ser ut som en trashank, kanske behöver han kläder”.

Fru IGMR kanske säger att ”sonen ser ut som Kurt Cobain och det är coolt, inga nya kläder”, ”kom ihåg att vi har dyr fjärrvärme ty mörka och bistra februari står för dörren” eller ”jag ska ut med mina vänner på middag den 17:e”.

Svaret på öppna frågan kokas ner till en summa som adderas till livskostnaden per månad. Denna totalsumma subtraheras från inkomsten och sparas enligt vår investeringsfilosofi där och då.

Inkomst – (Livskostnad + svar på öppna frågor) = Antibudgetsparande.

Varför gör vi så här?

Vårt liv kostar relativt lika per månad året om och i och med att de flesta kostnader/utgifter är optimerade finns det ingen mening att lägga onödig tid på att nagelfara enskilda kategorier.

Kan det gå fel?

Ja det kan det. Vi har sparat i 20 månader och vi har inte lyckats en enda gång. 18 gånger har vi haft pengar över när nästa lön kom och två gånger har vi råkat ut för något oväntat som ett vitvaruhaveri och fått nalla av bufferten

Budgeterar du eller kör du budgetens anarkistiske kusin – antibudget?

Signatur