Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status april 2020 -> 800 000 kr passerade!

April 2020 är månad 26 i vårt sparprojekt som började med att radera en kreditkortsskuld på 30 loppor. Vi noterar ett nytt ATH och lönecavan ligger redan på kylning.

En flaska cava på löning är obligatorisk för oss. Varför? Ta en paus från oss och läs Fru EBs inlägg i ämnet här. Fortsätt sedan nedan.

Vi öppnar cavan, fräser på stereon och sätter oss framför Danske Bank, Lysa, Avanza och vårt stora excelark. Tillsammans sammanställer vi allt, funderar över månadens utgifter samt där och då sparar undan de pengar vi kan undvara.

Lönecava kombinerat med vår strategi antibudget är kraftfull. Dels blir det festligt att spara vilket i sin tur gör det till en vana eller kanske rättare sagt en ritual. Antibudget är att man sparar innan man konsumerar. Vi fastställer vårt konsumtionsutrymme redan den 25:e och sparar undan resten. “Tyvärr” går detta nästan alltid fel eftersom vi får pengar över och kan spara lite till. Oh poor me.

Status april – pengarna

Som vi skrev i förra månadens status har vi fått in extrapengar väldigt lägligt till den stora börsnedgången. 17 000 kr i skatteåterbäring (fru IGMRs tidigare arbetsgivare hade tabbat sig på något sätt), fru IGMR extraknäck, försäljningar på Tradera, Sellpy och Marketplace samt väldigt låga omkostnader så här i coronatider.

Som jag tidigare nämnt har vi också ansökt om coronaamorteringsfrihet på vårt bolån och nu fått det beviljat från och med 30/4. Det gör att vi kan investera 3000 kr extra i månaden under de 17 månader vi fått amorteringsfritt. Alla med bolån kan ansöka om amorteringsfritt oavsett inkomst.

Ovan kombinerat med en stark börs den senaste tiden gör att vi just idag går över 800 000 kronor och därmed noterar ett nytt ATH, ål tajm haj eller all time high.

Utvecklingen över tid ser ut som nedan:

Månad 25 var vårt första hack i kurvan.

April har bjudit på historiskt låga omkostnader. 1 500 kostade maten, bilen har knappt körts och vädret + bytet av fjärrvärmepannan gör att värmekostnaderna gått ner markant.

Status livet

Jag ska inte sticka under stolen med att månaden som gått varit prövningens tid. Ni som följer bloggen vet att vi har varit sjuka, redigt sjuka. Vi är på benen igen och jobbar även om det sker mestadels hemifrån.

Sjukdomsperioden sitter fortfarande i och det är fortfarande återhämtning som gäller. Jag har en märklig, och tidigare ej upplevd, huvudvärk och ögonvärk som kommer och går, speciellt om jag gjort något ansträngande. Paracetamol biter inte vilket är ganska psykande bitvis. Fru IGMR har haft samma huvudvärk men är sedan 3-4 dagar befriad från denna. Utöver detta börjar lungorna repa sig och jag känner mig frisk. Idag är det exakt en månad sedan jag kände de första symptomen.

Helt still har vi dock inte varit. Det har frästs runt ganska ordentligt i trädgården ändå. Alla djupbäddar är planterade och merparten av pallkragarna. Några DIY-projekt har hunnits med och fler är på planeringsstadiet.

Corona sätter dock fortsatt käppar i hjulen för att kunna träffa nära och kära. Det är trist men vad göra? Vi sitter alla i samma båt. I helgen ska vi dock göra ett försök att ta en promenad och kanske hänga lite i trädgården med föräldrarna på flera armlängds avstånd.

Övrigt

Jag vill återigen poängtera hur viktigt det är att ha en buffert. Även om den inte används är det den bästa huvudkudden. Återigen vill jag också trycka på vilket guldläge det är att starta ett sparande nu. Jag skriver mer om detta här.

Inlägget lider mot sitt slut och jag lämnar er med några spridda bilder (jag gillar själv bloggar med bilder) och en fantastisk låt med aktuell text. Ha en riktigt fin helg och ta hand om er och de nära.

Vi har köpt en begagnad Kitchen Aid och bakat massor av Flow Fi bröd. Recept här!
Vi är i princip redan självförsörjande på grönt. Denna lunchsallad bestod av maché, övervintrad palmkål, citronmeliss, bladpersilja, späda blad från svartvinbär och eventuellt någon kirskål.
Det är torrt ute. Ställ gärna fram vatten åt insekter och fåglar. Lägg i några stenar så att bin och humlor kan sitta och dricka & kan komma upp om de ramlar i.

Så till musiken. Jag ger er “Satisfied Mind” med Jeff Buckley. Låten och texten, WOW! Youtube eller Spotify länkar nedan.

Signatur

17 kommentarer

 1. Skogsanna

  Vilket matnyttigt inlägg! Sparande och brödrecept och uppmuntran till biologisk mångfald! Jag har lite svårt att komma igång med den där månadssammanställningen, kanske för att det saknas cava i hushållet i allmänhet men förmodligen mest för att efter 40 timmars arbetsvecka så är jag less på att sitta vid datorn. Men men, en cava skulle kanske hjälpa upp situationen och öka effektiviteten.

  Lovar härmed på heder och samvete att ta itu med månadssammanställningen innan helgen är slut, det får duga med ett glas vitt!

  Brödbak ska det bli idag men det blir klådda på kolgrillen.

  • HerrIGMR

   Fru EBs lönecavainlägg var faktiskt startskottet för oss. Lönecavan har blivit ritual och det gör att det faktiskt är en mysig stund som är konstuktiv, framåtblickande och stärker oss och vårt gemensamma projekt.

   Jag kan säga att vår stund framför datorn är sub 10 minuter. Att sätta upp excelbladet tog längre men nu när det är gjort kan vi bara föra in alla uppgifter och snacka lite utgifter och önskemål för månaden.

   “Sparande och brödrecept och uppmuntran till biologisk mångfald!” – bra summering av undertecknad 🙂

   Ja ta itu med månadssammanställningen – den är guld värd och ger mycket motivation!

   Själv har vi städat och jag har gjort ett nytt DIY projekt med lastpallar. Inlägg kommer.

   Ha en fin helg!

 2. Holger

  Grattis till ATH i ekonomin. Det kan inte vara många som ståtar med det just nu.
  Hoppas hälsan snart är tillbaka till ATH också.

  Läste inlägget med denna pärla i bakgrunden. (Nick Cave)
  https://www.youtube.com/watch?v=kf_zVzvYWuw

  Du kanske var och såg konserten, ni som bor i krokarna

  /Holger

  • HerrIGMR

   Tack Holger. Underbar NC låt och spelning. Några grannar åkte dit och bjöd med mig – kommer inte ihåg varför jag tackade nej.

   ATH är bara nysparande men skit samma. Det är gött oavsett.

   Har du några andra musiktips? Har nött lite väl mycket på mina spotifylistor.

 3. Koll på kontot

  Hej IGMR:
  Stort grattis till den nya segern, jag har följt er sedan starten och jag måste säga att ni är otroligt målmedvetna och effektiva. Riktiga arbetsmyror. Underbart att se:)
  Njut av bubblet och kör på mot nästa nivå.

  God avkastning på er.

  /K

  • HerrIGMR

   Tack! Roligt att du har hängt med så länge. Ja vi håller i och är verkligen fokuserade. Hemligheten, tror jag, är att livet är bättre och mer hållbart nu. Då menar jag inte miljö utan de mjuka värdena. Vi mår bättre och då är det inte svårt att hålla i. Upplever heller inte att något fattas oss, tvärtom.

   Vi kör på – tack för pepp!

 4. Frihetsmamman

  Fantastiskt med ATH! Jag är några hundra papp från tidigare rekordnivåer tyvärr, men åtminstone över miljonen igen. Man får vara tacksam för det lilla!

  Hur funkar Kitchen Aid till brödbak? Min tidigare research kom fram till att den inte var så kraftfull, vill jag minnas. Hur valde ni maskin? 🙂

  • HerrIGMR

   Jag har hört samma sak om Kitchen Aid. Men jag hade en diskussion med Cosmonomics som kör på Kitchen Aid och hon gick i god för att den funkar. Flow Fi brödet ovan är väl 1,2 kg mjöl om jag inte missminner mig. Den fixar det galant. Dessutom är den snygg att se på – inte helt oviktigt när den ska stå framme (som den gör hos oss).

   Tar din fråga i din blogg här – hur vi lever billigare. Vi är inte heloptimerade i allt trots att det kanske verkar så ibland. Fru IGMR har ett nöjeskonto som är viktigt för henne och jag kör några fler mil än jag behöver. Vi har dessutom ätit av vårt nödförråd och haft noll sociala tillställningar. Därav mycket färre kronor ut i kårånatider.

 5. The Dividend Story

  Stort grattis till ATH, verkligen imponerande! Vi gör samma som er och bestämmer konsumtionsutrymmet redan vid löning och trycker sedan inte resten på depån 🙂
  Trevlig söndag!

  • HerrIGMR

   För oss är det the way to go. Sen får man lixom bara stå för och leva efter satta förutsättningar. Tack!

   Trevlig söndag till dig å!

 6. Redaktionen

  Gött att se. Ni är på rätt väg.

  • HerrIGMR

   Tack. Ja den rätta vägen verkar vara den vi slagit in på – känns så i magtrakten! 🙂

Kommentera