Barnbidrag, försäkringar, elpris och värmestyrning. Äntligen barnbidrag! Nu har det egentligen inte gått någon nöd på oss men januari har varit en självpåtaget fattig månad. Vår budget a.k.a ”antibudget” för januari månad fallerade totalt när vi fick för oss att åka på en hotellövernattning på Båstad Riviera Strand (fru IGMR fyllde unga år), min axel har spökat och därför har vi köpt en del hämtmat, julafton var hos oss och så vidare och så vidare.

Jag har faktiskt också, som ett led i att skapa utrymme i skallen efter väggkänningen, inte funderat så mycket på vad saker kostar eller försökt hålla en matbudget. Det har varit en bra övning på många sätt även om vi ofrivilligt fått återgå till vår tidigare lite mer stränga regim på grund av inga pengar kvar.

barnbidrag
Barnbidrag! Untz untz untz

Januari – en tuff ekonomisk månad

Redan när året bara var tio dagar gammalt var våra pengar på lönekontot slut – och då menar jag slut. Detta har hänt ett par gånger tidigare under vår FIRE resa men då har vi haft en buffert. Just bufferten är väldigt viktig för att klara svängningarna men i och med att vi köpte vår tomt på Österlen betalade vi handpenningen med vår buffert. Alltså har vi inga lösa och lätt tillgängliga pengar just nu – förutom kreditkort vilka jag inte vill använda.

Så vad gör man? Jo jag rafsade fram saker vi tänkt göra oss av med ett tag. Pussel, urväxta jackor och sådant. De såldes av i lokala FB gruppen och gav ungefär en femhundring. Med hjälp av skåprensning har vi nu levt på denna femhundring i tio dagar – ingen biggie. MEN det har känts. Trots att vi har tre obelastade kreditkort och nästan två miljoner på ISKn så har det känts olustigt att inte ha pengar på lönekontot eller en buffert. Jag har känt mg utsatt – trots att så verkligen inte är fallet. Pengar är psykologi.

I och med tillträdet av tomten kommer vi att återupprätta vår buffert så det är ingen ko på isen även om det har känts så.

Men igår kom då detta efterlängtade barnbidrag och vi skyndade oss till Lidl för att fylla på främst frukostmat och färskvaror. Ordningen återställd.

Annat ekonomiskt

Länsförsäkringar rabatt på försäkringar

Utdelningsbagaren tipsade mig om en sak. Vi har både villa och bilförsäkring hos Länsförsäkringar. Vi har varit bronskund och fått 5% rabatt på våra försäkringar fram till nu. Men genom att spara 500 kronor i månaden i Länsförsäkringar Global Indexnära, vilket vi redan gör på Avanza, får vi nu 15% rabatt på försäkringar.

Slår vi ut det på ett år får vi 76 kronors rabatt för varje 500 kronor vi sätter i på Länsförsäkringar Global Indexnära. Det är en rätt fin och garanterad avkastning som är utöver det vi förväntar att sparandet i sig ska göra. Ett tips till er som har länsförsäkringar.

Vi har flyttat vårt hemmakontor

Fram till i våras har vi suttit i källaren och jobbat. Det har krävts att vi då har två elelement igång på 4000W totalt. Med dagens elpriser fungerar det inte alls. Alltså har vi flytt källaren och sitter nu på IGMR juniors rum. Han har ett jätteskrivbord. Jag lånar hans gamingskärm och fru IGMR har plockat upp sin stora skärm. Hans rum är ju redan uppvärmt med fjärrvärme och därför fungerar det bra. Skulle fru IGMR jobba över är vår son rätt nöjd med sällskapet. Här har vi sparat stora pengar jämfört med att sitta i källaren.

Refunder Pay

Vi har skaffat kreditkortet Refunder Pay och sagt upp Ikanokortet som vi tidigare gillat så mycket. Anledningen är att Ikano har tagit bort sin rabattkalender och, i min mening, gjort sitt kort sämre för oss. Kortet är gratis i ett år och ändras inte det kommer vi nog säga upp det. Jag gillar cashback eftersom man får ut rena pengar + här kan man med lite koll se till att använda kortet i de affärer som är knutna till Refunder. Man får dubbel cashback i 1000 anslutna butiker. Utöver Refunder Pay har vi Komplett Banks kort samt Rocker.

Tado värmestyrning

Ingen har väl undvikit att se elpriset dumma sig. Jag har tidigare talat mig varm om Tibber och jag måste säga att jag är fortsatt väldigt nöjd. I och med att jag nu lyckats värva sju personer har jag kunnat beställa ett smart termostatkit från Tado helt gratis.

De fem termostater som följde täcker alla element på undervåningen. Hela tanken är att istället för att vrida på termostaten manuellt styrs allt via telefonen eller iPad / annan smart platta. Nu har jag kört det en vecka och initialt kan jag väl säga att det fungerat mycket bra. Jämnare värme och elementen sänks under natten. De reagerar också på när vi tänder en brasa i kaminen och stänger av sig. Det var svårt att få till med de manuella Danfosstermostaterna (de säljer jag vidare på Blocket eller Tradera).

Vad det ger i eventuell besparing vet jag inte än. Komforten är dock bättre trots att det stormat kring vårt otäta hus.

Så här såg gårdagen ut i appen. Sparläge 22-07 vilket är 18 grader. 07-22 har vi 20,5 grader och mörkheten på det gråa indikerar hur mycket systemet värmt. På eftermiddagen tände vi en brasa vilket gjorde att elementen i vardagsrummet var helt av från ca 17 tiden till 07:00 dagen därpå (idag). Spontant verkar det lovande men får be att återkomma.

Tado smart termostat
Gårdagen. Sparläge18C 22-07.
Tado smart termostat
Tado installerat
Tado smart radiator thermostat
Kittet. Gratis är gott.

Tibber och Tado

I Tibberappen ser det ut så här. Tado är kopplat så att jag kan se temperatur i vardagsrum och även luftfuktighet. Lampsymbolen är våra Philips Hue lampor.

Tibber

Nedan ser du elförbrukningen i Januari hittills. Vi har optimerat det mesta i huset med snåla apparater när något behöver byras ut samt LED-lampor och så vidare. Det har gett effekt. 388 kWh landade förbrukningen på i December.

Tibber

Vårt hus värms med fjärrvärme för ca 77 öre kWh, fast pris och sedan har vi timmätning via Tibber på elen.

Vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet som värmestyrning, smarta ledlampor eller varför inte laddbox till elbilen.

Har du något gött ekonomiskt tips? Själv är jag väldigt förtjust i bagarens tips om Länsförsäkringar.

Signatur