Detta med att prata pengar är intressant. Vem kan du prata pengar med? Hur pratar du pengar? Är det konflikt, ångestladdat eller strategiskt? Kan du prata pengar utanför familjen?

Prata om pengar är laddat

Jag gillar att prata om pengar – faktum är att det är en av de saker jag gillar mest att prata om. MEN – jag gillar mer att prata om pengar som ett verktyg som ger ringar på vattnet, ger möjligheter och valmöjligheter, lyfter stress och kanske i framtiden ger mer tid. En lyx inser jag för så har det verkligen inte alltid varit.

Jag och fru IGMR pratar pengar lite mer på djupet vid två tillfällen. Främst när vi har något drömskt i blicken och spånar mot ett framtida projekt vi vill göra samt vid löning då vi kör vår antibudget. Under månaden kanske det blir något litet samtal som mer handlar om ”hur mycket har vi på kontot?”. Detta för att vi håller oss med en mindre summa då vi som sagt redan fört över månadssparandet.

Med vänner pratar jag pengar då och då. Vissa vet vad vi håller på med och andra inte. Alla verkar respektera vår strävan och livsstil. Vi är ju inte asketer så utåt sett mot främlisar och vänner märks det inte att vi är så mindful med våra pengar som vi är. Samtalen brukar dock kanske inte leda någon vart då vi befinner oss på olika platser – kanske inte ekonomiskt alltid men mentalt. Något litet råd eller förklaring får jag dock ge ibland och det är kul.

prata pengar
Få vet att våra gå bort presenter ofta har ett kort gjort av kaffefilter.

Prata sparande & pengar

Precis som för mig själv tror jag det är svårare att prata pengar och sparande med någon som inte ”är där”. Ett fönster måste ha öppnats på något sätt. Kanske genom en personlig insikt, ekonomisk stress, utmattning, ett större mål som har satts upp, för mycket skulder, en separation – you name it.

Har man det ok och allt rullar på är det i vår moderna värld ingen biggie att bara köra på med konsumtionen eftersom alla gör det. Att ta upp buffert och sparande då kan vara laddad eftersom man får lite bror duktig-rollen, trots ett tipptåande in i den minerade diskussionen.

Prata om pengar allmänt

Denna ekonomi / FIRE / FI / ekonmisk frihetssfär jag rör mig i pratar pengar ofta och mycket. Gärna kopplat till livet och värde – precis som jag gillar det. Men samtidigt tror jag ändå att tröskeln hålls lite hög och att aktie/fondmarknaden verkar skrämmande och otäck.

Därför är det ganska gött att röra sig utanför detta community av mer insatta människor och lyssna på vad andra säger när de pratar pengar. Just detta gjorde jag häromdagen och det var faktiskt en njutning. Det får mig också fundera på hur jag ska prata pengar här på bloggen i framtiden och privat. Jag vill vara inkluderande och det tror jag att jag är. Dock är budskapet så viktigt att jag gärna skulle vilja fånga mer människor.

Undertian pratar om pengar

Staycheappodden är mina favoriter Undertians podd. Hanna som startade Portionenundertian var faktiskt den som gav mig det första verktyget att spara – matlådan. Till dags dato har vi sparat lätt 100 – 150 000 kronor bara på att laga hennes mat och frakta den till jobbet i matlådor av glas. Hennes mat har vi lagat och bjudit på på nyår, ätit på utflykter, på resor och i naturen.

Hursomhaver – i senaste avsnittet pratar de pengar och på ett sätt som är mer lättillgängligt än när jag står och basunerar ut ”INDEXFONDER & FONDROBOTEN LYSA ÄR BÄST”. De pratar vikten av buffert, ekonomisk stress och annat. Uppfriskande för mig att ta ett steg utanför sfären och lyssna på vad andra kloka människor säger om pengar.

Ett lyssningstips till er samt ett tips att ta en koll på Undertians 300-kr veckor. Nyttig, god och billig mat som gör gott för kropp, plånbok och miljö.

Fler poddtips hittar du här.

Signatur