Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status september 2020

Status september 2020 för familjen IGMRs kamp för att köpa tillbaka sitt eget självbestämmande och sin tid. Vårt projekt för ekonomisk frihet firar 31 månader denna månad vilket vi också, traditionsenligt, markerar med en lönecava i samband med vår antibudget.

En fin månad som vi kanske skall närma oss från pengahållet för att sedan nämna de mjuka delarna som utgör livet under denna månad.

Status september – pengarna

Värdet på vår ISK var den 25:e september 1 083 899 sek och denna månad sparar vi 55% av vår inkomst. Vår frihetsgrad, alltså % av de 6 miljoner vi siktar mot, är nu knappa 20%. Cirkus en femtedel av resan avklarad alltså eller som Fru EB sa: “fria upp till knäna”.

Utvecklingen sedan start ser ut så här:

status september 2020
Det går norröver

I övrigt har det varit en lite dyrare månad eftersom kreditkortsräkningen för vårt hemmakontor skulle betalas, EGR-ventilen på bilen byttes och två födelsedagar inklusive kalas har avverkats.

Status september – livet

September månad har innebär för vår del två födelsedagar samt bröllopsdag. Jag och IGMR junior fyller. Han noterades i år för den aktningsvärda åldern sju år och undertecknad nollar nästa år. En som faktiskt har nollat är vår bil, “Kotten”, som har passerat en värdig ålder av 9 000 mil.

Min födelsedag firades lugnt med intag av ett fint födelsedagsvin samt en 30+ bitars sushi take away till familjen. Jag var faktiskt så fräck att jag köpte en present till mig själv. En Feuerhand fotogenlykta som jag haft ögonen på länge. Dekorativ inne men också bra att ha med ut i t.e.x vindskydd. 249 kronor är inte mycket att orda om.

IGMR junior firade vi i dagarna tre. Far- och morföräldrar på coronaavstånd i trädgården samt kalas för de närmsta klasskompisarna. Vi är så tacksamma för september månads fina väder, speciellt i coronatider. Kalaset var tålamodskrävande som alltid men gladde vår son till en ringa summa av cirkus 300 kronor. Fråga – slutar man med kalas i en viss ålder? Hur funkar det?

Presenter i år var svårt till vår son. Han vill inte ha något annat än “Robux”. En digital valuta i spelet Roblox. Jag vägrar ge honom det men han får gärna köpa det själv för sina egna pengar.

Just hans inköp av Robux för egna pengar har gett en och annan lärdom i hur snabbt man tröttnar på något och vill ha nytt. En billig läxa även om det gör ont i mig att ombesörja köpen av Robux.

Vad gav vi till vår son?

Jag vill främja hans ute och naturintresse så därför fick han i princip bara presenter i denna kategori. En Morakniv “Scout Fashion” för barn (trubbig spets och dubbel parerstång) och ett tändstål för att göra upp eld (vi använder bomullspads eller torkad mossa för att få fyr). En klocka, en bra ficklampa och lite kläder fick den unge mannen också.

Vad hände mer i september?

Vi har hängt utomhus mycket. Uteluncher, korvgrillning, täljning, öva på att göra upp eld med eldstål, lite garageuppfräschning och bygge av vedförvaring + inlastning av tre kubikmeter ved. Jobben har tagit mycket energi denna månad och vi har därför sett till att ta höstlovet ledigt för att balansera energin.

“Pics or it ain´t happened” sägs det så här kommer lite bilder på vår fina september.

status september 2020
Vitmålning och vedförvaringsbygge
vedleverans
Två kubik björk och en kubik bok. Glad för bokveden – den brinner längre och ger fin glöd.
vedstapling garage
Mitt i garagevedstaplingen. Källardörren har blivit målad grå. Lådan utan botten staplar jag in och kan därmed komma åt lampknapp / eluttag.
tomtater
Vi har vackra och goda tomater.
Morakniv Scout life
IGMR juniors Morakniv och min kniv jag fick av min far som liten pôjk.
tälja i skogen
Sköna stunder. Alla fingrar kvar.
Djurholmen
Underbar utflykt till Djurholmen. 23 grader varmt 27:e september.
tändstål status september 2020
Tändstål och bomullspads. Padsen har nu blivit hårdvaluta för både IGMR junior + Fru IGMR.
status september 2020
Fru IGMR gjorde utsmyckningarna till IGMR juniors kalas med Robloxtema. #sparadRobux
hängmatta status september 2020
Och lite tjat i hängmattan om hur man överlever i en mosse samt om bockstensmannen.

That’s it folks! Vi ser nu fram emot höstfärgerna och snart får vi gräva om djupbäddarna samt natta trädgården. Vi har det lugnt och gôtt i det lilla och i det stora.

Signatur

11 kommentarer

 1. Pappa Betalar

  Hej IGMR!
  Fantastiskt att följa er resa.
  Kul att det går så bra för ekonomin. 20% är en lång bit på vägen. Som så många andra alltid säger så tror även jag att det kommer gå snabbare och snabbare för pengarna att växa. Ju fler kompisar de får desto bättre verkar de trivas.

  Känns som att många har en tuff period på jobbet just nu, jag med. Undrar om det bara är att vi redan saknar sommaren och den ledigheten som var då!?

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Jo jag tror att det är flera orsaker som samverkar. Ledighetslusta, covid, höst och inte minst att handel och annat rullar på snabbt i slutet av året.

   Ja fasen pengarna gillar sina nya kompisar. Sedan jag skrev inlägget har de ynglat av sig med nästa 20k till och vi är nu över 1,1.

 2. eriksjos

  Gött med välfyllt vedlager 🙂 Kul med Djurholmen med, det är ju nästgårds oss 🙂

  • HerrIGMR

   Gissa vem jag norpat Djurholmstipset från!? 😉

   Tänkte på er när vi körde runt där och jag insåg att vi nock var nära. Vilket vackert område ni bor i!

   • eriksjos

    Vi trivs bra. Skulle bara varit lite skärgård och gärna lite fjäll med 🙂

 3. Lisa

  Här har kalasen tagit slut vid 10 år, så skönt! Alltså, det är ju bara några timmar/år men ändå, det är så mycket som ska klaffa liksom ?

  • HerrIGMR

   Ellerhur. Dessutom ska man hantera barn som lägger HELA ansiktet i sin tårtbit “för att det var skoj”, barn som säger att det är tråkigt, barn som inte vill vara med för att någon är för högljudd, barn som hänger och rycker i trappräcket så det går sönder, barn som redan har ätit och inte vill sitta och äta med resten, barn som bara vill spela Xbox osv osv. PUST.

   Skönt att det snart är över 🙂

 4. Kristoffer

  Underbart inlägg och finfina (livs)prioriteringar!

  Vi har gjort ca 60% av vårat FIRE-behov och som många säger blir det bara lättare och lättare för varje månad – antar att det är många effekter som spelar tillsammans: ränta-på-ränta, kostnad(o)vanor är satta/eliminerade, ”ljuset-i-tunneln-effekten”, man blir ännu bättre på att prioritera bort det som inte ger glädje/energi (jobb och andra ”måsten”).

  Fortsätt jobbet och njut av resan!

  • HerrIGMR

   Tack Kristoffer. Du sätter fingret på på´t. Det blir lättare och pengarna får bättre skjuts ju mer man har på kontot.

 5. Greven

  Min sjuåring är inne på exakt samma spår: eldar och robux. Robux får han köpa själv. Jag vet dock inte om han får valuta för pengarna…

  Hur gör du med juniors pengar? Håller på och testar appen gimi, men vet inte om jag är frälst. Ungen insåg direkt att han hade tillräckligt med pengar för att köpa robux, och brydde sig inte alls om alla förmaningar om att han får ”ränta” om pengarna istället sparas.

  Bra tips med bomullspads, slet häromdagen i en timme med blöt näver. Ska genast testa pads! En bonus är också alla pappaskämt som kan dras med jämförelser mellan pads och IPads.

  • HerrIGMR

   Samma skrot och korn på di små verkar det som… Pengarna får han hantera själv och han har + får bara fysiska pengar. Han får sköta dem själv men med lite förmaningar och samtal som kan vara tex “nu har du köpt digitala Robloxkläder för tre sådana här lappar, känner du dig nöjd?”. Sedan samtalar vi om det. Ofta är det att han jämför sig med andra som har coolare saker så vi brukar också prata om hur man känner sig när man jämför sig. Men det är svårt att låta honom göra sina misstag utan att lägga sig i…

   Ipadskämten är en evig källa till gubbskämt. Tror en uppfluffad tampong också är en sådan där supereldstartare, dock inte testat.

   https://i.pinimg.com/originals/42/80/94/428094d0877ed32733b851340ed789dd.jpg

   https://images7.memedroid.com/images/UPLOADED698/5ab6739610eca.jpeg

Kommentera