Vanor och mål. Idag har jag tagit ledigt för att satsa på återhämtning. Allt går åt rätt håll och jag känner att jag på rätt väg, tillbaka till den goa semiintroverta happy go lucky herr IGMR. Igår kutade jag runt det starkt kuperade milsspåret vid Torups Slott. För vilken gång i raden vet jag inte men har blivit några rundor sedan jag flyttade till södern 2004. Skön stund för mig själv och skönt att känna att kroppen bär.

Planen för denna dag är att knata 9 kilometer runt Krankesjön utanför Lund. Det ser ut att bli vindstilla och soligt.

Vanor & mål

Jag reflekterade över alla nyårslöften och mål som sätts upp både i bekantskapskretsen men framförallt i bloggvärlden. För en förälder som jag med barn i hyfsat späd ålder känns mångas listor lika nåbara som att hoppa till månen. Denna period i livet tillåter inte riktigt en satsning på Klassikern samtidigt som 100 böcker skall läsas och det skall mediteras tre gånger per dag. Nu raljerar jag men var sak har sin tid. Jag har idag större svängrum än när junior var blöjbarn men det är fortfarande ganska begränsat.

vanor
En av mina vanor är att ta en runda i trädgården och glo. Snödropparna är uppe i!

Nyckeln till att uppnå dessa mål, skulle jag vilja säga, är att bygga goda vanor. Vanor är nyckeln eftersom en vana är en mer eller mindre automatiserad handling som kan supportera ett mål (eller stjälpa det). Det bästa med vanor är att när man väl etablerat en vana går det av sig själv, även om själva handlingen i sig är jobbigare än att låta bli. Exempelvis mina lunchpromenader. Det hade varit enklare att låta bli och jäsa framför skärmarna när det regnar sidledes. Det är inget alternativ eftersom vanan är etablerad. 12:15 rycker det i mina ben och jag stolpar iväg på ännu en runda i villakvarteret nära jobbet.

mål
Även lökväxterna tittar upp i rabatterna och i ängen.

Två poddtips och ett boktips

  • På temat vanor kommer mitt första tips. Paula Pant hade Susan David på besök i avsnitt #230. Susan är psykolog vid Harvard och jag hade mycket stor behållning av detta avsnitt rörande vanor.
  • Tips två avhandlar också vanor. Denna gång är det favoritpodden ”Hidden Brain” som gästas av Wendy Wood, psykologiprofessor vid University of Southern California. 43 % av våra handlingar är mer eller mindre automatiserade vanor. Avsnittet handlar om att förstå hur vanor formar våra liv och hur vi kan använda vanor för att nå dit vi vill. Lyssna här.
  • Jag slänger också in ett bonustips i den underbara boken ”Atomic Habits” av James Clear. Detta är en affiliatelänk till Adlibris. Jag fick köpa boken eftersom väntetiden på bibblan var galen. Nu inser jag också att jag inte skrivit mycket om boken trots att det var en av 2019 års bästa böcker (som jag läst). Fler av mina boktips hittar du här.

Mina mål för 2020

Mina mål för 2020 är att fortsätta med de vanor som jag och vi byggt för att supportera målet om ekonomisk frihet och den framtid vår familj vill åt. Det handlar t.ex. om att fortsätta med matlådorna, periodisk fasta, antisparandet och godisfritt (två år nu!).

Jag vill också etablera vanan att planera in egentid och återhämtning på ett bättre och mer tydligt sätt. Utöver det hade bokläsning vid sänggående också varit åtråvärt. Det måste jag se till att göra.

Inget himlastormande men jag är rätt nöjd med livet som tuffar på nu. Lite mer rörelse, lite mer intellektuell påfyllnad, lite mer natur, lite mer egentid och jag är nöjd.

Nu ska jag styra bilen mot Krankesjön men passar på att slänga in lite bonusläsning. Mr Money Mustache berörde också vanor i sitt fina inlägg ”Let the roaring 2020´s begin”. Lästips även det.

Har du några vanor du vill etablera för att supportera ditt framtida jag?

Signatur