Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Mål 2020 & Vanor

Vanor och mål. Idag har jag tagit ledigt för att satsa på återhämtning. Allt går åt rätt håll och jag känner att jag på rätt väg, tillbaka till den goa semiintroverta happy go lucky herr IGMR. Igår kutade jag runt det starkt kuperade milsspåret vid Torups Slott. För vilken gång i raden vet jag inte men har blivit några rundor sedan jag flyttade till södern 2004. Skön stund för mig själv och skönt att känna att kroppen bär.

Planen för denna dag är att knata 9 kilometer runt Krankesjön utanför Lund. Det ser ut att bli vindstilla och soligt.

Vanor & mål

Jag reflekterade över alla nyårslöften och mål som sätts upp både i bekantskapskretsen men framförallt i bloggvärlden. För en förälder som jag med barn i hyfsat späd ålder känns mångas listor lika nåbara som att hoppa till månen. Denna period i livet tillåter inte riktigt en satsning på Klassikern samtidigt som 100 böcker skall läsas och det skall mediteras tre gånger per dag. Nu raljerar jag men var sak har sin tid. Jag har idag större svängrum än när junior var blöjbarn men det är fortfarande ganska begränsat.

vanor
En av mina vanor är att ta en runda i trädgården och glo. Snödropparna är uppe i!

Nyckeln till att uppnå dessa mål, skulle jag vilja säga, är att bygga goda vanor. Vanor är nyckeln eftersom en vana är en mer eller mindre automatiserad handling som kan supportera ett mål (eller stjälpa det). Det bästa med vanor är att när man väl etablerat en vana går det av sig själv, även om själva handlingen i sig är jobbigare än att låta bli. Exempelvis mina lunchpromenader. Det hade varit enklare att låta bli och jäsa framför skärmarna när det regnar sidledes. Det är inget alternativ eftersom vanan är etablerad. 12:15 rycker det i mina ben och jag stolpar iväg på ännu en runda i villakvarteret nära jobbet.

mål
Även lökväxterna tittar upp i rabatterna och i ängen.

Två poddtips och ett boktips

 • På temat vanor kommer mitt första tips. Paula Pant hade Susan David på besök i avsnitt #230. Susan är psykolog vid Harvard och jag hade mycket stor behållning av detta avsnitt rörande vanor.
 • Tips två avhandlar också vanor. Denna gång är det favoritpodden “Hidden Brain” som gästas av Wendy Wood, psykologiprofessor vid University of Southern California. 43 % av våra handlingar är mer eller mindre automatiserade vanor. Avsnittet handlar om att förstå hur vanor formar våra liv och hur vi kan använda vanor för att nå dit vi vill. Lyssna här.
 • Jag slänger också in ett bonustips i den underbara boken “Atomic Habits” av James Clear. Detta är en affiliatelänk till Adlibris. Jag fick köpa boken eftersom väntetiden på bibblan var galen. Nu inser jag också att jag inte skrivit mycket om boken trots att det var en av 2019 års bästa böcker (som jag läst). Fler av mina boktips hittar du här.

Mina mål för 2020

Mina mål för 2020 är att fortsätta med de vanor som jag och vi byggt för att supportera målet om ekonomisk frihet och den framtid vår familj vill åt. Det handlar t.ex. om att fortsätta med matlådorna, periodisk fasta, antisparandet och godisfritt (två år nu!).

Jag vill också etablera vanan att planera in egentid och återhämtning på ett bättre och mer tydligt sätt. Utöver det hade bokläsning vid sänggående också varit åtråvärt. Det måste jag se till att göra.

Inget himlastormande men jag är rätt nöjd med livet som tuffar på nu. Lite mer rörelse, lite mer intellektuell påfyllnad, lite mer natur, lite mer egentid och jag är nöjd.

Nu ska jag styra bilen mot Krankesjön men passar på att slänga in lite bonusläsning. Mr Money Mustache berörde också vanor i sitt fina inlägg “Let the roaring 2020´s begin“. Lästips även det.

Har du några vanor du vill etablera för att supportera ditt framtida jag?

Signatur

10 kommentarer

 1. investerarfar

  Hej, grymt att du lägger upp ett inlägg som handlar om allt vad jag behöver.
  Stort tack.
  Jag har nämnligen en snart 3 månader gammal son som tar upp mer än all tid jag har.
  Behöver komma tillbaka till träning och sparandet.
  Kanske inte lika hardcore men 3 till 4 30 minuters gymmande per vecka borde jag hinna med när det när det finns ett litet gratis gym på jobbet. Sparandet hoppas jag kan komma tillbaka när vi inte behöver köpa fler saker.

  • HerrIGMR

   Småbarnsåren är verkligen vad de är. Fina och otroligt jobbiga och utmanande bitvis. Jag tror just acceptans för läget och kanske sätta lägre mål och good enough. 3 X 30 min gym är fina grejer – och skönt att ha ett gym på jobbet – underlättar en hel del.

 2. Investeringsundersköterskan

  Att etablera goda vanor är verkligen da shit. Under förra året etablerade jag vanan att stiga upp senast 5.30 varje morgon för att få egentid för yoga eller meditation, läsning, morgontur i trädgården, dagboksskrivande och annant utvecklande. Däremot har jag haft problem med att få till träning ett eller två pass i veckan. Jag tror att det beror på att det inte blir en vana när det ska ske så sällan. Men jag varken kan eller vill träna varje dag i nuläget, så jag vet inte riktigt hur jag ska få till det.

  • HerrIGMR

   Visst är det! Tänker att om man går in för att skapa vanor snarare än att bara fixera blicken på målet är mycket vunnet. Kan man också vara medveten i processen att skapa en vana – att man just skapar (eller bryter en dålig vana) är det lättare att motivera sig.

   Tror du sätter huvudet på spiken där med träning. Det måste nock vara mer frekvent eller att att man kopplar lördagmorgon = träning. Alt om man har gym på jobbet. Annars tänker jag att vissa perioder i livet kanske man ska vara snällare mot sig själv och vara nöjd om man cyklar till jobbet eller tar trapporna.

 3. Två Månadslöner

  Jag hittar inte tid till allt jag vill göra under dagen 🙁

  • HerrIGMR

   Nä vem gör det. Det är därför ekonomisk frihet är fan så viktigt 🙂

 4. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Väldigt intressant inlägg! Härligt att du är igång med löpningen igen och hoppas att knäsmärtan är helt borta nu. Kuperad mil låter underbart 🙂

  Jag gillar vanor och har byggt in några nya under 2019. Jag ska försöka läsa din lästips. Men ibland tycker jag det är svårt med vad som är vad. Jag har t ex som mål att springa milen under 40 minuter 2020. Om jag inte springer regelbundet (= gör det till en vana att springa) så kommer jag aldrig klara detta mål. Jag tänker nog fel, men min uppfattning är att utan en bra vana så klarar jag inte mitt mål (dvs. att ha en bra vana är en pre-requisite).

  Jag tycker också det är stimulerande med några utmanande mål ibland. Så bra vanor med några kryddade mål kanske är det som jag gillar bäst där jag befinner mig i livet just nu 🙂

  • HerrIGMR

   Tack DS. Knäsmärtan är nästan borta men jag känner att jag är svag och inte för instabil i speciellt vänster knä. Det funkar hyfsat men när det börjar bli kuperat och knagglig väg blir jag trött. Nu är jag uppe på milen från att inte kunnat springa – två månader ish tog det. Känns underbart även om jobbet inte är klart.

   Jag tänker också (precis som jag tolkar dig) så att vanorna är a och o för att öht klara målen. Annars faller man efter ett tag när motivationen tryter – för det gör den ju.

   Allas situationer är olika och man skall göra det som passar en själv. Helt enig där.

   Två saker har jag fnulat på till 2020 dock (inser jag nu). En 48h fasta skall klaras av och (om börsen vill) ska vi bli miljonärer. Det sistnämnda kan jag endast styra själv om börsen inte rasar.

 5. Pengabingen

  Hej!

  Mycket bra inlägg. Håller med helt om att bygga goda vanor och rutiner, jag tror att det kommer naturligt för oss introverta. Jag gillar iaf att ha struktur och rutiner, känner att jag mår bra av det.

  Skrev ett inlägg på bloggen för någon dag sen som handlar delvis om det: https://pengabingen.se/ar-du-introvert-och-gillar-aktier-da-ar-du-inte-ensam/

  Jag har lyckats köra 3 gånger i veckan på gymmet under hela hösten och varit ganska strikt med kosten men nu under jul och nyår har allt gått åt skogen. Dålig mat, knappt någon träning och förkylning / halsont som aldrig ville släppa. Men nu är man äntligen tillbaka i rutinerna igen, känns bra 🙂

Kommentera