Mål och vanor. Nytt år, nya mål, nya äventyr men kanske framförallt – försöka förstärka bra vanor och skaffa nya bra vanor.

Jag skulle vilja tillskriva hela vår framgång med sparandet till just etableringen av goda vanor. Vi har ett diffust framtida mål som ligger så långt fram att vi inte kommer orka nå det eller vänta – om vi inte hade goda vanor.

Varför är vanor så viktiga?

Ett bra sätt att uppnå ett mål är, enligt mig, att bygga goda vanor. En vana är nyckeln eftersom en vana är i stort sett automatiserad handling som kan möjliggöra att man lyckas med sitt uppsatta mål (eller stjälpa det).

Det bästa, och sämsta, med vanor är att när de väl är etablerade går de av sig själv. Återigen kan detta fungera åt båda håll, positivt och negativt.

Ett bra exempel är vårt sparande. Ni som följt oss ett tag vet att vi sparar våra pengar den 25:e, alltså vid löning. Vi handlar hem en lönecava, äter gott och gör det mysigt. Kommande månads förväntade utgifter diskuterar igenom och eventuella önskemål på utsvävningar. Vi vet vad vårt liv kostar så utsvävningarna adderas till den summan och det som blir över sparas där och då. En antibudget.

Lönecava mål och vanor
En suddig lönecava anno 2018

Vanan att spara innan vi spenderar har gjort att alla gamla dåliga vanor som kräver konsumtion har omöjliggjorts – eller i alla fall försvårats. Att ta från bufferten till något impulsmässigt känns inte fresh.

Periodisk fasta

En annan etablerad vana för mig är periodisk fasta. Jag tänker inte gå in på det i detalj men det innebär att man kortar ner tiden som man äter sina dagliga kalorier till åtta timmar eller mindre. Det har blivit en vana att inte äta på kvällen och att inte äta frukost. En hel del fördelar har kommit med detta vilket du kan läsa i länken ovan. Samtidigt får detta inte gå ut över sociala sammanhang eller allmän trevnad. Vill familjen äta mysig helgfrukost är jag klart med. Semester eller jul är andra tillfällen jag tummar på´t.

Godisfritt år

I och med 2021´s ankomst går jag in på mitt tredje helt köpegodisfria år. I detta har jag också bestämt mig för att jag inte skall äta något sött på jobbet – även om det bjuds.

För att backa bandet så är jag helt omöjlig vad gäller godis. Eller jag var det förr i alla fall. Jag åt upp mitt eget och sedan började jag smida planer hur jag skulle kunna få ta del av Fru IGMR och IGMR juniors godis utan att de märkte det (de märkte alltid det). Besvikna blickar, brutna löften och en obefintlig impulskontroll gjorde att jag slutade helt. Vanan att inte äta godis var jobbig i början. Nu finns inte godis för mig och det är skönt att slippa tänka på – även fast det är jag som köper juniors godis för det mesta. Men – även här är jag inte helt renlärig. Hemmagjort julgodis eller om någon bjuder på glass när vi är bortbjudna kan slinka ner. Dock inget köpt och inget jobbsött som bjuds.

2020 var mitt mål att fortsätta med mina goda vanor matlådor (gick inte pga pandemi), periodisk fasta, antisparande och godisfritt. Det har gått fint och alla dessa vanor supporterar det liv jag vill leva nu och i framtiden. Det jag vill göra mer och funderade även på då var bokläsning när vi ska lägga oss. Här behöver jag etablera vanan eftersom jag gör det högst sporadiskt.

Vill du veta mer om vanor vill jag tipsa om den briljanta boken ”Atomic Habits” av James Clear.

Aggregation of marginal gains

Ett koncept jag gillar är aggregation of marginal gains. Små vardagliga vanor eller saker som över tid gör att du hamnar på ett helt annat ställe med din hälsa, pengar, dina relationer eller i ett lärande.

Bara vanan att äta matlådor och spara de pengarna gör att du har en miljon investerat om 20 år (2000 kr/mån & 7% avkastning). Bara den lilla förändringen är värd så mycket över tid. Väljer man rätt innehåll i matlådan kommer också kroppen vara en annan om 20 år.

Med detta vill jag säga att – sikta på att bygga goda vanor för att nå de mål du sätter upp. Allt blir mycket lättare då.

Signatur