Status december 2021. 28 månader tog det att nå första miljonen. 18 månader senare har vi nått miljon två. 46 månader, alltså under fyra år, att spara ihop två miljoner kronor – och då inte via Bitcoin eller annat. Bara breda indexfonder med en liten krydda Spiltan Investmentbolag. Egentligen är det 42 månader eftersom våra fyra första sparmånader ägnades åt att spara ihop en buffert. Tre och ett halvt år alltså. Mina armar är helt ömma efter alla nyp men jag verkar inte vakna – alltså stämmer det.

Hemligheten är processen, en nedskriven investeringsplan/filosofi och att lita på den. I vårt fall är det månadssparande som investeras via Lysa samma dag som lönen landar på kontot kombinerat med att ha koll på utgifterna. Inte sälja och inte pilla varken vid ned eller uppgång. Bara göra samma, samma, samma. Enda avsteget, som också är medvetet, är att försöka investera mer när börsen går ner vilket vi lyckats göra vid flertalet sättningar.

Status december 2021
Uppåt!

FIRE, FI resan

Att vi passerar två miljoner innebär att vi kommit en tredjedel av vägen mot vår version av FI, FIRE. För oss är det stort och det firades igår med en resa ut till vår nya tomt för utmätning av tomtgräns samt en flaska bubbel framför kaminen.

Status december 2021 – det mjuka

Vi har en go period nu. Väggkänningen eller, kanske livskrisen, som synades i september ter sig allt längre bort. Det har krävts en hel del jobb från min del med psykolog och i vardagen. Men som med allt – inget ont som inte har något gott med sig. Jag har hittat ut ur en hel del av mina funderingar som jag burit med mig länge. Bara det att hela livet motiverats av att tjäna pengar och hålla ekonomiska avgrunden borta till att inte behöva det. Det är en process att ta sig igenom och att ändra sitt förhållningssätt till pengar, arbete, fritid etc. Är man en grubblande människa som jag är det lätt att gå bort sig ibland. Inser att detta är ett helt eget inlägg.

Men, jag är närvarande, tränar, arbetar och förkovrar mig. Alltså är jag hyfsat tillbaka.

Romelåsen GK
Romelåsens GK häromdagen för pulkaåkning.

Status december 2021 – pengarna.

Portföljen har avhandlats ovan men jag tänkte bara ta en koll på nettoförmögenheten. Jag har höjt värdet på vårt hus med 200 000 kronor till 5,8 msek vilket medför ett litet hopp uppåt. Booli säger 6,3 msek, försäljningarna i området tyder på närmre 6,5 msek och banken värderar huset till 7,3 msek. Jag känner alltså rätt trygg med vår värdering. Det i sig innebär att vi under dessa 46 månader gått från 1,6 till 4,2 msek i nettoförmögenhet. 160% upp. Sparkvoten denna månad landade på 41%. Julklappsinköp har hållits ganska låga och spridits ut över höstens alla dealar.

status december 2021

Just husvärderingen är hemligheten till tomtköpet också. Vi kommer inte röra portföljen för att köpa tomten. Det är dock så att vi kommer, under en period, rikta vårt månadssparande mot tomten. Alltså kommer portföljen få klara sig själv utan påfyllning under en period. Detta för att vi ska fixa lagfart, pantbrev, vägsnutt och elanslutning. Vatten och avlopp ingick(!).

status december 2021
Tomtgränsutmärkning pågår.

Övrigt

Elen är dyr. Även med vår modesta förbrukning på runt 400 kWh per månad är räkningen mer än dubbelt så dyr nu än vanligt. Vi försöker vara mindful om vår konsumtion och det gör vi med hjälp av elabonnemanget och appen Tibber. Vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet, Philips Hue lampor eller varför inte laddbox till elbilen.

Vi har snart 1,5 msek investerat hos Lysa och är därmed partiska. Men det har ju också gått bra för oss. Rikatillsammans intervju med Lysas VD Patrik Adamson är väldigt bra och informativ. Det kommer en del två inom kort med läsarfrågor.

Jag har skaffat Audible – en engelskspråkig ljudbokstjänst. Podden ”American ISIS” är väldigt intressant. Både i hur en radikalisering sker samt livet i Syrien under ISIS.

Ett bra cashbackerbjudande är att skaffa Albert via MyBonus. 125 kronor för sign upp till gratis prövoperiod. Avanmäl efter två veckor. Detta har vi gjort X 2 och det fungerar fint.

Ha ett fint nyår! Hörs 2022.

Signatur