Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status november 2020

33 månader in i sparandet är det dags för status november 2020 eller månadens månadsuppdatering. Förra månaden utgick på grund av min digitala paus men denna månad blir aaaaaallt som vanligt igen.

Lönecavan ligger på kylning och jag ser fram emot kvällens skålande.

Status november 2020 – pengarna

Idag trillar våra löner in och denna månad blir det lite mindre pengar in. Fru IGMR tog en obetald ledighet under höstlovet och det ger i runda slängar ett inkomsttapp på 7 000 skånepesetas. Det är dock inget att hänga läpp över utan ett värdebeslut som gjorde att hon och IGMR junior hade en fin vecka ihop.

Värdet på vår ISK idag 25 november är 1 210 195 sek. Nettoförmögenheten har tickat över en miljongräns till och klockar in på 3 075 723 sek. Vi har nästan fördubblat vår nettoförmögenhet på knappa tre år. Månadens sparkvot landar på 45 % vilket ger ett snitt på 59 % sedan start.

Status november 2020
Har svårt att ta in denna bild. Tre månader kvar till treårsjubileum för sparandet.

Det ligger mycket arbete bakom dessa staplar. Det viktigaste har dock varit att få in vanan att spara först och konsumera sedan.

Status november 2020 – livet

Jag ska inte sticka under stolen med att jag tycker saker är rätt trist nu. Hemmajobbandet och covid tar på psyket. Vi försöker fylla på livet med goa saker men nog tär skiten på en ändå. Natur, träning och fokus framåt är vår medusin (hihi). Men som sagt – det är inte jätteenkelt att hålla humöret uppe.

Positiva nyheter duggar dock tätt nu och det gäller att hålla ut.

Vi hade en tanke på att ta en covidsäker weekend i via airbnb eller liknande. Kravet är eget hus/stuga med bastu och gärna badtunna. Det verkar dock som om vi inte är först med tanken om man säger så. Herregud vad det är fullbokat på alla goa ställen. Men skam den som ger sig – vi letar på (tips någon på Skåne / Halland / Smålandställe?)

Träning

Vi är igång riktigt bra med träningen. Jag klippte 15 kilometer i helgen på 5:40 tempo trots att jag sprang i stan. Rödljus, trafik och sådant sinkade lite. Femman avverkar jag nu en bra dag på 4:30-4:40 tempo. Jag tar egentligen inte tid när jag springer men den senaste månaden har jag känt farten i kroppen och då har det varit kul att ta tid då och då.

Förr bodde vi i en BRF som hade ett gym. Där fanns en boxningssäck som både jag och fru IGMR nyttjade ofta. Otroligt bra träning, speciellt om man lägger till sparkar. Vi har nu gjort slag i saken och klickat hem en boxningssäck inklusive väggfäste från Amazon. Knappa 1 000 kronor inkl. frakt känns som hittat. IGMR junior har visat stort intresse så han får ett par boxningshandskar för juniorer i julklapp från samma ställe. Ser fram emot leverans och att få ut lite frustration samtidigt som man får bra träning.

Öfvrigt

Jag är glad över vår nya bil och jag är glad över att bara få njuta av att köra den. Head space verkligen. Inlägg om vår Civic kommer.

Att dessutom sluta med alla extraknäck känns också helt rätt i detta läget. Jag känner mig friare och det är gött.

Hur har er månad varit? Livet och ekonomi?

9 kommentarer

 1. F-lediga läraren

  Själv har jag upplevt november som ovanligt ”lätt”, förmodligen beror det på f-ledigheten.. Att jag är ute i dagsljuset varje dag, samt inte har någon stress i vardagen. Finns det något mer fridfullt än att ta en siesta bredvid ett litet barn som sussar tryggt? Sista 1,5 mån av f-ledigheten kommer nog (tyvärr) gå fort. Tänk att jag hittade hit i januari när jag satt och var höggravid och väntade. Min portfölj tickar också uppåt, hade hopp ett tag om att nå över 400k innan årets slut men det kanske kommer diffa på 5k.. Men den brytpunkten kommer, tycker det var nyss jag firade 300k!

  • HerrIGMR

   Småbarnsåren tar lite bort höst/vintergloomen. Som i allt då bara rusar tiden förbi för snabbt.

   Satt och funderade lite igår om det kanske också är att med en sjuåring som är mer och mer självständig kommer fokus mer på en själv igen. Det behöver inte vara negativt men det märks 🙂

   Gott jobbat med pengarna! Så mycket tid, egenbestämmande, kontroll och frihet ligger i den summan!

 2. ZeroStrategy

  Jag känner helt klart igen den där tärande känslan du nämner i ditt inlägg. Vissa dagar vill jag bara dra en säck över huvudet. Då gäller det att blicka framåt och tänka på att det blir bättre.

  • HerrIGMR

   Verkligen. Keep on keeping on. Det är en trökig period nu som förstärks av den blöta covid-filten.

   Lyssnade på ett Economistavsnitt igår som tog upp detta med spanska sjukan och följande “Roaring 20´s”. Hoppas på ngt sätt att det blir proppen ur och goa dagar sedan.

 3. Fru Lugn

  Humöret är svårt alltså, och då känner jag ändå inte riktigt att mörkret har hunnit ikapp mig än. Det brukar alltid slå mig i huvudet som en slägga såhär års, så det kommer väl. Gravidillamåendet har tagit ut sin rätt den senaste månaden så det mesta handlar om att sova, äta försiktigt, vila, jobba och inte så mycket mer. Julpyntet åker nog fram tidigare än vanligt i år, för vi behöver julmys, ljus, saffransdoft och eld i kaminen! Alla hemmaprojekt har pausats så det blir mycket stickande, målande och filmtittande just nu. Känns jättekonstigt, vi som har haft femton projekt igång samtidigt sen vi flyttade in! Ganska långtråkigt om jag ska vara ärlig, men klarar inte mer just nu så det får vara så. Sparandegraden gör dock revansch när vi inte köper grindar, skjutdörrar, färg, virke, osv! 🙂

  • HerrIGMR

   Detta har jag missat! Grattis! Med all rätt ägnar du dig åt det du gör. Det är en magisk tid av förväntan och senare något som berikat mitt liv oerhört. Har också fått en sådan himla fin vän i den lille IGMR junior. Så himla värt på alla sätt. Inatt drömde han mardrömmar och kom in till oss vid tvåhugget. Somnade direkt mellan oss och jag fick en fin stund i att bara hålla om honom. Får nog skaffa hund när denna tid är över för att brygga förlorandet av närhet som sker med stigande ålder 🙂

 4. Kristoffer

  Vi körde fram julpyntet den 14:e – vi struntar i om andra tycker det är tidigt för det gör vardagen lite ljusare(bokstavligen talat)!

  Brukar också ha väldigt svårt för november (brukar säga att det enda positiva med månaden är att alla andra månader upplevs som bättre tack vare november) men är föräldraledig likt kommentaren ovan och det är otroligt vilken skillnad det gör när man är ute en stor del av dagarna och får dagsljus(speciellt solljus) på sig – tänker att detta är en väldigt fin försmak på vad FIRE kan innebära och något jag definitivt kommer att ta med mig vidare till kommande mörka månader när man är låst inomhus.

  Kämpa på – vid nästa månadsavstämning väntar julledighet, nytt år. att årets mörkaste dag har passerat och att den underbara våren är på intågande!

  • HerrIGMR

   Så himla fin kommentar 🙂 Ja det gäller att blicka framåt och vi har också iaf plockat fram julstjärnorna. Det behövs!

   Ska faktiskt spä på lite med det positiva och meddela att jag redan ser att lökarna tittar upp här i Skåneland. Ananasmyntan blommar för fullt och det var inte många dagar sedan fru IGMR tog en löptur i shorts och linne.

 5. The Dividend Story

  Grattis till ny miljonmilstolpe! The sky is the limit på de graferna 🙂

  Jag ska göra den ekonomiska uppföljningen på måndag. Jag har sparandet fördelat på fyra olika ställen så har inte orkat gå in och kolla på hur allt står till men givet börsens utveckling räknar jag med en riktigt stark månad.

  I övrigt har det varit en ganska tung månad, särskilt jobbmässigt. Jag kommer dock ta ledigt en del i december och ser verkligen framemot vila och återhämtning. Det kommer då bli fokus på träning, vara i natur, läsa mycket etc.

  Grymt bra jobbat med 5:40-tempo med rödljusinslag! Jag ska ut och köra lite löpning nu tänkte jag 🙂

  Ha en superbra helg!

Kommentera