Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Halvera (eller mer) priset på din bilförsäkring

Bilar är dyra att äga vilket jag avhandlade i detta inlägg där jag gick igenom bilkostnaderna hittills i mitt liv. 14 bilar, 1,8 miljoner kronor och då missade jag att räkna med räntan på alla billånen. Bilförsäkring, service, däckbyten, det tar aldrig slut.

Jag gick och funderade på detta häromdagen… i 20 år har jag ägt bilar och lagt 7600 kr utslaget per månad på bilägandet. Bilarna har inte varit några skrothögar men inget jättespeciellt heller.

Inköpskostnaden för dem ligger på ca 1 000 000 kr totalt. Om jag istället ägt fyra bilar i knappt fem år vardera hade jag kunnat åka riktigt fint istället. Eller tänk om jag kunnat vara bilfri och investerat pengarna istället. Rikatillsammans fantastiska kalkylator ger svaret. Jag hade haft dryga fyra miljoner på fickan. Aja – det tåget har gått och jag satsar nu på att göra bilägandet så billigt som möjligt.

I detta inlägg tänkte jag bryta ut vårt tänk kring bilförsäkring ur vårt tidigare inlägg och hur vi har gjort för sänka kostnaden med 65%.

Bilförsäkringen

Inom ekonomiskt oberoende / FIRE / ekonomiskt fri rörelsen (kärt barn har många namn) argumenterar många för att vi oftast är överförsäkrade. Jag kan konstatera att så var verkligen fallet med bilförsäkringen på vår förra bil, en Ford Focus från 2008. Tidigare hade vi en helförsäkring med någon extra hyrbilstjänst på vår Ford som kostade oss 4800 kr om året. 4800 kr på en bil som är värd 25 000 – 30 000 kr – absurt.

Vår Ford var fin och gick bra men skulle en olycka hänt skulle det antagligen inte vara värt att laga den. I och med att vi hade byggt upp en buffert för oförutsedda utgifter kände vi oss trygga att kunna släppa kanten på bassängen och ge oss ut på det djupa.

Så här gjorde vi:

Forden på spa. 16 000 mila service utförd av Herr IGMR. Oljebyte på under 30 minuter – rekord!

Vi har via Insplanet bytt från en helförsäkring till en trafikförsäkring från Länsförsäkringar. Insplanet är en tjänst som kostnadsfritt jämför försäkringar åt dig. Helförsäkringen kostade oss 4800 kr per år och vi har nu en kostnad på 1600 kr per år.

Skulle jag göra samma sak nu är detta min taktik.

1. Bestäm hur riskbenägna ni är. Har ni en buffert och en inte helt ny bil – fundera på halv eller trafikförsäkring istället. Vill ni fortfarande ha en helförsäkring – förhandla om den.
2. Gå in på Insplanet samt Compricer och gör en offert på en ny bilförsäkring. Allt sker online så man slipper prata med en säljare (skönt). Nu har du två jämförelser och ett bra underlag.
3. Är du nöjd med utfallet – teckna billigaste försäkringen och var glad.
4. Vill du köra överkurs – ta offerten du fått från dessa sajter och be ditt nuvarande försäkringsbolag att gå lägre.

Lägg tid på att sänka dina fasta kostnader – det gör stor skillnad.

4 kommentarer

 1. Pappa betalar?

  Alltid värt att jämföra! Vi kör helförsäkring, fortfarande tillräckligt ny bil för att det ska vara värt det.
  Mvh PB?

  • Anonym

   Nya bilar ska man försäkra men som sagt bra att prisjämföra. Man ska vara som en iller på sina fasta kostnader. Allt annat, typ mat, kan man påverka månadsvis.

 2. Kaktus

  Morn,
  Jag körde helförsäkrat flera år. Kostade mer än alla hobbies tillsammans. Weird.

  "Eller tänk om jag kunnat vara bilfri och investerat pengarna istället."

  Yes! Den posten är aldrig med i bilägarbudgetarna.

  • Anonym

   När det gäller bilar accepteras sånt som annars ALDRIG skulle accepteras i andra affärer. Tänk en husaffär där priset droppar 30 % efter första stekta lövbiffen…

Kommentera