Jag har tidigare skrivit om att vi hyr ut vår bil via Snappcar. Just nu är vi ”bilfria” igen eftersom en äldre dam nyttjar vår blåa frihetsmaskin till att kuska runt på Österlen i en vecka. Vi har satt priset till 390 kronor per dag så det blir fina extrapengar in för oss.

– innehåller affiliatelänkar-

Varför skall man hyra ut sin bil?

Varför började vi med att hyra ut bilen privat? Anledningen är att det är fina pengar och ett enkelt side hustle / extraknäck.

Det är också så att de flesta privatägda bilar bara nyttjas 2 – 4 % av tiden vilket jag tycker är väldigt lågt. Speciellt med tanke på hur stor tugga ur vår privatekonomi bilen tar. Det är som att ha ett hus och bara sova i det då och då. Väldigt ineffektivt och så kan vi ju inte ha det.

Det är också miljömässigt rätt att hyra ut bilen. Om det finns bilar som vår tillgängliga för uthyrning i närområdet kommer troligtvis fler människor välja bort bilägandet. De som hyr vår bil äger oftast ingen bil eftersom de tycker det är för dyrt och tar för mycket tid. Dels tid att äga den med service & däckbyte, leta parkeringsplats men också tiden det tar att arbeta ihop pengarna för att betala för bilen. Då är detta ett utmärkt sätt att dela på en tillgänglig resurs. En win, win helt enkelt.

Guide till Snappcar – hyra ut bilen privat

Bokningen

Själva processen att hyra ut är väldigt smidig. Man får en bokningsförfrågan via appen som man antingen kan acceptera eller neka. Accepterar man bokningen betalar hyrestagaren in hyresbeloppet i förväg och dessa pengar förs sedan över till vårt angivna konto ungefär en vecka efter avslutad uthyrning. Både jag och hyrestagaren har identifierat sig med sitt körkort mot Snappcar.

Överlämning

När väl bilen skall lämnas över öppnar jag och hyrestagaren appen för Snappcar och går igenom mätarställning, bränslenivå, nyckelöverlämning och kontroll av hyrestagarens körkort. Hyrestagaren skall även ta bilder av bilens skick för bådas säkerhet. Snappcar´s app är pedagogisk och visar vilka vinklar som skall fotograferas. Hela processen tar ett par minuter och sedan kan hyrestagaren åka iväg.

Återlämning

Vid återlämnande är det samma som ovan fast något förenklat. Vi tar en tur runt bilen och tittar så att allt är okej, tar bilder på skicket, skriver mätarställning, kollar bränslenivå och sedan bekräftar vi båda att allt är okej i appen.

Försäkring?

Bilen är försäkrad via IF under hela uthyrningsperioden. Vi har bara trafikförsäkring på vår bil vanligtvis och därför är försäkringsskyddet bättre när den är uthyrd.

Vill du veta mer? Kolla Snappcars egen guide för hur det fungerar.

Snappcar
Frihetsmaskinen, packåsnan. ”Bamsebilen”.
Ford Focus
Detta är, helt ärligt, ingen arrangerad bild. Han älskar verkligen sin ”Bamsebil”. Bilden togs vid senaste återlämnandet.

Hyr ni ut bilen eller annat? Jag funderar på att börja med andra uthyrningstjänster eftersom jag har en mängd verktyg som inte har den användandegrad jag önskar.

Jag kan inte nog rekommendera detta enkla extraknäck. Det är fina pengar och en samhällstjänst.

Klicka här för att hyra ut din bil du också.

Edit: Bilen är nu återlämnad av en nöjd hyrestagare. Mest nöjd var dock IGMR Junior som har längtat så efter bilen.

Signatur