Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Vad vi tjänat på att rensa ut och sälja prylar det senaste halvåret.

Att rensa ut. Under veckan summerade jag allt vi har rensat ut och sålt via Tradera, Sellpy, Blocket och Discogs. I februari tryckte vi på startknappen för vårt sparande och nya livsstil. I samband med detta drog jag också igång en större utrensning av prylar.

Vi har sålt porslin, småmöbler, barnsaker, träningsredskap, kläder, skivor, böcker med mera till en summa av:

Tradera: 12 096 kr
Sellpy: 403 kr
Blocket: 600 kr
Discogs: 3 500 kr

Totalt: 16 599 kr. Alltså dryga 2 700 kr per månad sedan vi startade. Allt har investerats.

Nedan tänkte jag skriva lite om varje säljkanal och vår hur vi gör.

Tradera

Tradera är en onlineauktionssajt och här har vi sålt 111 prylar. Taktiken är att sätta ett lågt utgångspris (gärna 1:-), ta många bilder och ge en korrekt beskrivning. Man behöver inte uppfinna hjulet igen utan använd någon annan auktions text och modifiera den. På Tradera kan man skapa mallar för att lägga upp auktioner. Gör det  – det sparar tid.
Vad gäller packning och emballage tar vi aldrig betalt för det utan endast frakten utan pålägg. Vi sparar lådor och kartonger och packar i dem.

Tradera är en bra tjänst. Kolla dock upp säljarens poäng och betala helst med Paypal eller Klarna. Jag missade detta en gång och nästan på en nit. Här skiver jag mer om det.

Sellpy

Sellpy säljer ens varor på Tradera och i sin egen webshop. Vi har både sålt och handlat en hel del på Sellpy – främst barnkläder men också prylar (fina sovsäckar till sommarens tältande tex.). När man säljer går till så att man reggistrerar sig och beställer hem en påse. Påsen fyller man med det som skall säljas. I denna påse följer även med en miljöpåse som man kan fylla med textilier för återvinning.

När påsen är fylld bokar man en upphämtning via mina sidor och påsen hämtas upp. I vårt fall har vi bara ställt ut påsen på trappan och ett cykelbud har hämtat upp. Det tar sedan ett antal veckor innan de sorterat upp, fotograferat och auktionerat sakerna man vill sälja. När en vara säljs får man en del av priset som kan begäras ut via en kontoöverföring. Jättesmidigt.

Via Sellpy får vi får förstås inte lika mycket pengar som om vi hade sålt själva men det är ett väldigt bra sätt att göra sig av med saker och det sparar tid + miljö. Gillar ni mitt tips och vill använda Sellpy får ni gärna använda min invitelänk.

Blocket

Alla känner nog till Blocket. Här använder vi samma taktik som för Tradera. Sätt ett något lägre pris än andra annonsörer, ta många bilder och ge en korrekt beskrivning. Som tidigare – man behöver inte uppfinna hjulet  igen utan använd någon annan auktions text och modifiera den.

Discogs

Discogs är en bra sida för att värdera  och köpa + sälja vinylskivor. Vi har en hel del obskyra vinylskivor som inhandlades när vinyldöden på 90-talet skedde. Skivorna släpptes då i små upplagor eftersom intresset var lågt. CD skivorna skulle ta över! Nu blev det inte så utan familjen Ibland Gör Man Rätt´s vinylsamling visade sig nu vara värd bortåt 30 – 40 000 kronor. Denna samling har vi börjat sälja av på Discogs och Tradera. På Discogs finns många samlare som ger bra betalt. Samlingen är inte helt avyttrad utan ett sommaruppehåll gjordes för att njuta av ledigheten.

Tjäna pengar på att rensa ut
Målbild?

Jag tänker på utrensningen som ett extrajobb som har gett 2 700 kr per månad sedan vi drog igång. Även om det tar lite tid är det skönt att se berget med saker minska. Jag frågade min fru igår om hon kunde säga en enda sak jag sålt under denna tid. Det kunde hon inte…

Har du tjänat pengar på att rensa ut?

Signatur

3 kommentarer

 1. Vår ekonomiska resa

  Vad roligt att läsa att ni får hem lite pengar för försäljningarna. Och alltid skönt att rensa ut saker som man har hemma. Har alldeles för mycket saker som man ändå inte använder. Bättre då att casha hem, investera och få mer utrymme hemma. 🙂

  Mvh VER

  • Anonym

   Jo exakt. Även om skivsamlingen är lite sur att sälja så får jag ändå face the facts. 1. Jag har ingen vinylspelare och jag vill inte köpa en. 2. När jag ägde en vinylspelare lyssnade jag ändå mest på mp3 och nu Spotify. 3. Pengarna arbetar bättre på en ISK.

 2. Fru EfficientBadass

  Det är tufft att se prylvärdet i vitögat, det Minimalisterna kallar ”redan tagen kostnad”. Starkt jobbat! Motsvarar en bonus på runt 25 papp brutto. Och härligt att få bidra till den momsfria delen av ekonomin…

  Den mäktigaste delen med att superrensa är att man på allvar och i grunden omformulerar sitt förhållande till konsumtion. Efter det stålbad ni varit igenom under våren blir det svårt att åka till Ullared och tjacka prylar.

Kommentera