Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

900 000 kronor passerade

Så var nästa 100 000 kronorsgräns passerad. Denna gång är det 900 000 kronor som passerats. Månadssparande, pannben, extraknäck och ränta på ränta är en magisk kraft som jag önskar att jag hade greppat tidigare. Börsen går dessutom som tåget igen. Var den tar vägen vågar jag inte sia om, vi sparar bara som vi bestämt oss för.

Vår utveckling till dags dato:

Coronatider har egentligen inte påverkat vårt liv på det stora hela. Vi lever ungefär som vi gjort tidigare med undantag för att vi jobbar hemma mer och inte kan träffa familj och vänner på samma sätt som tidigare. “Tyvärr” har det gjort avtryck i vårt sparande också.

900 000 kronor innebär nästan fyra års levnadsomkostnader för oss eller att vi kan ta ut 36 000 kronor varje år enligt 4% regeln. Med bibehållen inkomstnivå innebär det också att vi har nått 15% frihetsgrad. Alltså skulle vi båda kunna gå ned till 85% eller en av oss skulle kunna gå ned till 70% – samt bibehållet värde på ISKn till vi går i pension. Vi köper tillbaka vår tid.

Tittar man på våra utgiftsnivåer kan jag konstatera att egentligen behöver bara en av oss arbeta 70-80% för att dra runt vårt liv. Det ger mycket rymd, trygghet och kontroll.

Pengarna har vi slitit hårt för. Speciellt att sätta bollen i rullning tog lite tid. Att ställa om konsumtionsmönster, hitta nya inkomstströmmar och att värdera vår tid på ett annat sätt än förr.

tveksamt spartips 900 000 kr

Bloggen

De senaste dagarna har jag repriserat några inlägg som jag tycker förtjänar en omgång till i rampljuset. I denna bloggpaus har jag också ordnat mycket i bakgrunden på bloggen. Min önskan och syftet med bloggen är att visa att det finns ett annat alternativ till livet många lever. För att sprida bloggen krävs googles hjälp och då måste man optimera inläggen, annars föreslår google en annan sida framför IGMR.

Jag bytte från Blogspot till WordPress i september förra året. I och med flytten har många gamla inlägg formaterats på ett konstigt sätt och inte visats rätt, både för er och för Google. Detta håller jag på att åtgärda men det tar tid. Bara detta inlägget om hur jag renoverade tvättstugan tog dryga timmen att få till enligt nya formatet. Samtidigt är detta också lärorikt och något jag kan ta med in i framtida projekt. Time well spent alltså.

Amazon

Med det sagt – har ni hört att Amazon troligtvis dundrar in i Sverige innan årsslutet? De har förändrat konsumtionsmönster och hela e-handelslandskapet i många länder nu. Ehandelspodden pratar om det i avsnitt 144.

Vad tror ni om att Amazon etablerar sig? Vad gör det för Sverige?

Signatur

20 kommentarer

 1. Cosmonomics

  Snyggt jobbat! Det går fort framåt (även om det känns långsamt ibland, såg din kommentar på fruEB!). Vi nådde nytt ATH för vår sammanlagda förmögenhet denna månad, alltid trevligt att se. Önskar dock mer nedgång så vi kan handla mer billigt…

  Amazon i Sverige tror jag lite när jag ser det, det har varit på tal så länge. Vet inte riktigt vad jag tycker om Amazon, risken är nog hög att folk handlar mer grejer bara för att det är enkelt och allt finns. (Historier från USA är ju följ som inte minns vad de beställt men får nya paket var och varannan dag). Samtidigt är det ju positivt för konsumenten om man kan få saker billigare…

  /cosmonomics.se

  • HerrIGMR

   Härligt att det går framåt för er. Ni har väl haft lite byggprojekt och sådan också? Riktigt starkt att gå framåt ändå.

   Ja nedgången varade inte länge och önskvärt ur investerarperspektiv är väl att det kunde stanna där ett tag så att man kunde köpa på låga nivåer. Men det är inget vi styr över så det är bara att bita ihop 🙂

   Gällande Amazons etablering är jag ganska säker på att den kommer närmre (enligt hyfsat tillförlitliga källor). Amazon är en handelsplats och det är nog positivt för många att kunna nå en större marknad via dem. Samtidigt kommer många inte hänga med och få lägga ned (killgissning). Företaget jag arbetar på är positivt till att de kommer in på marknaden. Det är en möjlighet för oss att nå ännu fler marknader utan att behöva etablera oss själva där.

 2. Skogsanna

  Imponerande är ordet om er framgång, jag kanske törs börja titta in på Avanza igen.

  Kan någon berätta vad det är som är så speciellt med Amazon? Jag har visst varit i min egen bubbla för länge ?

  • HerrIGMR

   En kollega kom in till mig igår. Han höll på att boka en ny Polestar 2 elbil. Leasing i 36 månader. 150 000 kontant och sedan 5-6000 kr i månaden. Jag ville bara lyfta upp och ruska honom. Han har en två år gammal bil nu… Undviker man sånt här och lever enkelt men bra är det möjligt 🙂

   Amazon är en e-handelsjätte som förändrat konsumtionsmönstret i främst USA. De erbjuder mycket och är en prispressare. Detta får i sin tur konsekvenser på lönenivåer, effektivitetsökningar, prissänkningar osv osv. Det kan vara en game changer och kanske pressas Sveriges kollektivavtalsmodeller etc ytterligare? Who knows 🙂

 3. Ingrid

  Fasiken vad ni lyckats spara! I början låg vi jämsides med er men nu har ni sprungit ifrån oss med hästlängder. Men det är ju ingen tävling försöker jag intala mig;-)

  Nu är jag dessutom föräldraledig med tredje barnet (och jag sa upp mig precis innan, för det är ju sååå lätt att få jobb i min bransch! Sen kom Corona – gulp!!) så nu går det långsamt med sparandet men ledigheten och energin är istället på topp! Min man jobbar inte heller fullt så vi försöker göra så mycket vi kan av det vi vill och är några av få föräldrar som lämnar och hämtar våra barn tillsamman – väldigt härliga stunder. Min man är också med och tränar våra två äldre barn i alla de sporter de är engagerande i – kul att ha tiden! Medan andra föräldrar sitter på cashen men inte hinner vara med.

  Fint att du fortsätter blogga! Läser alla inlägg. Var förresten såå nära att hyra ut bilen via snapcar – fixade annons och allt men vågade inte i slutändan. Kan du inte skriva en uppföljning hur det går med det.

  / Ingrid

  • HerrIGMR

   Nej absolut ingen tävling. Alla har ju dessutom olika omkostnader och därmed slutsumma som skall nås. Lägg därtill om man vill vara helt ledig eller ej (vilket de flesta inte vill).

   Det låter som om ni har en fin tid med tid för varandra och intressen. Att kunna göra det utan större ekonomiskt ångest är verkligen en gåva.

   Kul att du gillar bloggen och visst ska jag uppdatera hur vi gör med Snappcar. Men kort kan jag säga att bilen ligger ute till uthyrning men att jag under ett par, tre månader blockerat kalendern för bokningar. Min mormor var så illa däran att jag ville kunna slänga mig i bilen och åka dit när det väl var dags att ta farväl. Det hade inte känts bra att missa avskedet på grund av att bilen var uthyrd.

   Men som sagt. Bilen ligger där till uthyrning och det är ett otroligt fint side hustle som alla med bil kan göra.

   Trevlig helg!

 4. F-lediga läraren!

  Härliga tider! Grattis!! Jag hoppas att mitt avanzakonto snart ska passera 300K (borde ske inom 2 mån)… Det fick sig också en törn i feb men trots F-ledighet tuffar vi på med rejält sparande (har haft lite för mkt pengar på sparkonto som succesivt investeras i avanza). Kämpa börsen!

  • HerrIGMR

   Tack! Skönt att det går norröver för dig och er. Tid och månadssparande så faller allt på plats 🙂

   Trevlig helg! 🙂

 5. The Dividend Story

  Stort grattis, grymt inspirerande!! Det är häftigt att se hur varje “hundring” kommer uppnås snabbare och snabbare 🙂

  • Herr IGMR

   Det är nu det börjar märkas, både upp och ned 🙂 För 10 månader sedan jobbade pengarna nästan hälften så bra för varje % börsökning.

   Tack! En jäkla resa och en välgörande sådan för vår familj. Det är så coolt att en för oss bättre livsstil också gör att ISKn sväller. Bara en sån sak…

 6. Pappa Betalar

  Grymt!
  Ni är så jäkla bra!
  Blir alltid peppad av att läsa från din blogg!

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • Herr IGMR

   Tack PB. Kul att du säger så, det är inte för att stila utan för att visa att det är möjligt utan att göra avkall på livet. Så tack – blir glad!

   • Pappa Betalar

    Ja precis. Just därför man blir så peppad!
    Fortsätt göra er grej!

 7. frihetsgraderna

  Bra jobbat! Ni är en inspiration!

 8. anna

  Sverige har jag väl trott varit en för liten marknad för att Amazon ska etablera sig med de kanske ej kommer ha distributionscenter här? Jag har bott länge i ett Amazon land (Ty) och där ses de av många som djävulen, de konkurrerar ut andra butiken och var och varannan dag är de i tidningen pga deras dåliga arbetsvillkor. Samtidigt är det så himla smidigt att handla från dem, oavsett om jag behöver en meditationskudde eller en barnleksak så hittar jag det jag vill ha, att inte kolla (och registrera sig på en) massa olika nätbutiker är skönt. Usch svårt det hela, trots att jag vet att de inte är så schysta så blev det ändå oftast att jag handlade från dem.

  • anna

   Och grattis till 900k!

   • HerrIGMR

    Tack!

    Jag tror det kommer hamna där också. Samtidigt är det ju också en möjlighet för många företag att nå ut bredare med sina produkter – och kanske till andra länder. Det är ju trots allt en handelsplats och inte en affär. Tror jag kommer nöta en del amazon.se om ngt skall köpas…

 9. FruEfficientBadass

  Helt otroligt, grattis grattis! På din sista fråga svarar jag: Döden för klädföretag och hemelektronik i fysisk form.

  • HerrIGMR

   Taco! Ja det är en fin resa.

   Mmm det kommer nog ske oavsett Amazon även om de agerar katalysator.

Kommentera