Så var nästa 100 000 kronorsgräns passerad. Denna gång är det 900 000 kronor som passerats. Månadssparande, pannben, extraknäck och ränta på ränta är en magisk kraft som jag önskar att jag hade greppat tidigare. Börsen går dessutom som tåget igen. Var den tar vägen vågar jag inte sia om, vi sparar bara som vi bestämt oss för.

Vår utveckling till dags dato:

Coronatider har egentligen inte påverkat vårt liv på det stora hela. Vi lever ungefär som vi gjort tidigare med undantag för att vi jobbar hemma mer och inte kan träffa familj och vänner på samma sätt som tidigare. ”Tyvärr” har det gjort avtryck i vårt sparande också.

900 000 kronor innebär nästan fyra års levnadsomkostnader för oss eller att vi kan ta ut 36 000 kronor varje år enligt 4% regeln. Med bibehållen inkomstnivå innebär det också att vi har nått 15% frihetsgrad. Alltså skulle vi båda kunna gå ned till 85% eller en av oss skulle kunna gå ned till 70% – samt bibehållet värde på ISKn till vi går i pension. Vi köper tillbaka vår tid.

Tittar man på våra utgiftsnivåer kan jag konstatera att egentligen behöver bara en av oss arbeta 70-80% för att dra runt vårt liv. Det ger mycket rymd, trygghet och kontroll.

Pengarna har vi slitit hårt för. Speciellt att sätta bollen i rullning tog lite tid. Att ställa om konsumtionsmönster, hitta nya inkomstströmmar och att värdera vår tid på ett annat sätt än förr.

tveksamt spartips 900 000 kr

Bloggen

De senaste dagarna har jag repriserat några inlägg som jag tycker förtjänar en omgång till i rampljuset. I denna bloggpaus har jag också ordnat mycket i bakgrunden på bloggen. Min önskan och syftet med bloggen är att visa att det finns ett annat alternativ till livet många lever. För att sprida bloggen krävs googles hjälp och då måste man optimera inläggen, annars föreslår google en annan sida framför IGMR.

Jag bytte från Blogspot till WordPress i september förra året. I och med flytten har många gamla inlägg formaterats på ett konstigt sätt och inte visats rätt, både för er och för Google. Detta håller jag på att åtgärda men det tar tid. Bara detta inlägget om hur jag renoverade tvättstugan tog dryga timmen att få till enligt nya formatet. Samtidigt är detta också lärorikt och något jag kan ta med in i framtida projekt. Time well spent alltså.

Amazon

Med det sagt – har ni hört att Amazon troligtvis dundrar in i Sverige innan årsslutet? De har förändrat konsumtionsmönster och hela e-handelslandskapet i många länder nu. Ehandelspodden pratar om det i avsnitt 144.

Vad tror ni om att Amazon etablerar sig? Vad gör det för Sverige?

Signatur