Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

700 000 kr passerade

Så var gränsen 700 000 kronor också passerad endast en månad och fyra dagar efter att vi passerade 600 000 kronor.

Som jag skrev i det inlägget är en stor bidragande orsak att vi fått två och en halv lön på grund av att fru IGMR bytt jobb. Den fina börsutvecklingen har också gjort sitt.

Jag vill bara beröra detta med månadssparande och ränta på ränta – vilken kraft det faktiskt har.

Så här ser vår utveckling ut:

 • 18 månader från minus 30 000 kronor till 500 000 kronor
 • 22 månader från minus 30 000 kronor till 600 000 kronor
 • 23 månader från minus 30 000 kronor till 700 000 kronor

Vi har slitit hårt för detta men som jag missionerat för tidigare gör vi inte avkall på det som är viktigt i livet – vi gör mer av de sakerna. Den stora skillnaden är att vi inte gör något, eller väldigt lite av, det som inte betyder så mycket. Förr gjorde vi mycket av allt.

Vi tjänar bra men vi har verkligen inga fantasilöner och ingen av oss når upp till brytpunkten för statlig skatt. Däremot har vi blivit extremt bra på att skapa tid mellan impuls och beslut, skapa goda vanor samt att ställa oss de viktiga frågorna – “är detta något jag värderar” och “vad är detta värt i tid“.

72timmarsregeln
Ett sätt att skapa distans mellan impuls och köp 😉

Ett spartips

Jag tänkte lämna er med ett eller två spartips gällande mat som jag trillade över idag. Man kan göra det på två sätt så here goes:

Vi är stora fans av Hanna Olvenmark som driver undertian.com. Jag kollade in hennes sida idag och den har genomgått en större uppdatering. Bland annat är recepten mycket bättre placerade och lättåtkomliga.

Hon släppte nyss en bok om sina 300-hundrakronorsveckor. Recepten i snålveckorna har vi tagit mycket inspiration av när vi sänkt våra matkostnader från 7 – 11 000 kronor till mellan 2 500 – 3 500 kronor / månad. Matlådorna är lite av Hannas signum – grymma, goda och billiga matlådor. Tips ett är således att låna hem boken eller kolla in 300-kronorsveckorna och/eller recepten på hennes sida.

Tips två står Hanna för själv. Går man in på hennes sida och senaste bloginlägget kan man klicka hem ingredienserna till januaris 300-kronorsvecka från mat.se. Nu kommer inte varukorgen bli 300 kronor eftersom man kommer få ingredienser över. Korgen landar på 750 kronor cirkus men hon har en rabattkod som ger 200 kronor på köpet och 100 kronor på de två nästkommande. Det går klart att handla dessa ingredienser själv billigare (det gör vi på Willys / Lidl) men det blir nog inte billigare än erbjudandet från mat.se med rabatt. En bra tröskelsänkare om du vill testa att sänka matkostnaderna. Hanna får också en liten slant antar jag vilket jag unnar henne.

Hanna har också varit med i P1 Meny. Lyssna på det här. Rekommenderas varmt!

Ps. På nyår och när fru IGMR fyllde 40 lagade vi recept från Hannas “10 recept för cheap bjudmiddag“. Otroligt gott och prisvärt. Våra gäster var mycket nöjda och vi också. Trots att vi har huserat julen med släkt, nyår med vänner, fru IGMRs 40-årsbjudning för de närmst sörjande och haft gäster har vi bara handlat för 4 600 kr denna månad. Mycket tack vara Hanna.

Stay cheap!

Signatur

28 kommentarer

 1. PalmaOnFIRE

  Grattis, bra kämpat!! Det går bara fortare och fortare med tiden, det gäller bara att bita ihop i börs-svackorna när det gör ont.

  Tror MrsSnow har koll på undertian, men ska dubbelkolla! Ett annat bra mattips som vi använt mycket tidigare är Lottas 80:-/fyra personer på https://www.coop.se/recept/4-personer-80-kr/
  Barnen åt det mesta och vi vuxna var rätt nöjda också!

  • HerrIGMR

   Jo i december 2018 gjorde det ont men det betalar sig nu. Tänker att månadssparandet är för oss nyckeln. Vi köper i alla marknader oavsett (och den går ju oftast upp).

   Tack för mattips! Det ska jag kolla in 🙂

 2. Investeringsundersköterskan

  Stort grattis till ett fantastiskt resultat! Vill bara tillägga att redogörelsen för utvecklingen känns lite ologisk för mig. Att det tog 22 månader från 500000 till 600000 och 23 månader från 600000 till 700000 kan knappast stämma. Om jag inte har missförstått helt så har det tagit totalt 23 månader att komma från -30000 till 700000 🙂

  • HerrIGMR

   TACK IUS! Skärmhjärnan / popcornhjärnan är 4 real. NU har jag fixat. Tack för att du är en uppmärksam läsare!

   • Investeringsundersköterskan

    Haha! Det är svårt att upptäcka sina egna fel. Själv kan jag kolla det jag skrivit hur många gånger som helst och ändå smyger det sig in felaktigheter.

    • HerrIGMR

     Verkligen. Jag kör efter devisen “just get it out there”. Därmed har jag ofta en hel del småfel.

 3. Två Månadslöner

  Grattis!

  • HerrIGMR

   Tacofärs! (Tack)

 4. Pappa Betalar?

  Oj, shit vad det rullar på fort i portföljen.
  Kul!

  Bara fortsätta på samma sätt. Njut av att ha hittat ett skönare levnadstempo och att det skapar en fet ISK!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Få saker har varit så win winniga i mitt liv som detta. Tack PB?!

 5. Skogsanna

  Snyggt jobbat! Det räntar på fortare ju mer pengar det blir så det är bara att njuta av att ha hittat ”the way”. Sedan får du starta en tröstesida när börsen går ner 🙂

  • HerrIGMR

   Den dagen den sorgen. Går det ner får vi spara mer. Tack SA!

 6. Frazze

  Imponerande låga matkostnader!
  Vi ligger på ca 7000 kr/mån inkl. Hygien och blöjor till en ettåring. Fem i familjen, tre barn från 1 till 7. Då anstränger vi oss en del med att kollar erbjudanden osv. Börjat växla från Ica till Lidl/Willys. Samtidigt blir det mycket svensk och ekologisk mat samt en del från icas delikatessdisk.

  • HerrIGMR

   Tack! Vi kör mycket vegetariskt från grunden typ från undertian.com och ingen hämtmat. Endast matlådor och tamedfika i naturen (oftast). Jag äter inte kött men äter fisk, frun och sonen äter kött men vi har och lagar det aldrig hemma. Just att vi inte köper kött tror jag är en av nycklarna till matkostnaderna.

   Testa att smyga in typ detta recept som går att göra storkok av: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/

   Pimpa ovan recept med att lägga i en bit parmesan i bolognesen för rundheten och riv på parmesan vid servering. Kapris och chipotle kan man också ha i för ännu mer smak.

   Idag har vi detta recept i matlådorna: https://undertian.com/recept/vegansk-billig-jordnotssasgryta/ Gott, enkelt och storkoksvänligt.

  • HerrIGMR

   Ska kanske tillägga att jag tycker 7000 är helt ok med tanke på mängden barn. Ni kan nock kapa lite till med undertian och att helt skippa Ica.

   • Frazze

    Mer vegetariskt kan nog vara rätt väg att gå.
    Just den bolognesen lagar vi faktiskt ibland och den är mer omtyckt än köttditon.

    Ja, nu fasar vi ut barnmat/gröt/välling och om nåt år försvinner blöjorna. Borde göra susen!

    • Spargrisen

     Fasa ut blöjor jämnar ut sig mot simskola, danslekis, tennis, foooootbooooolll, innebandy, you-name-it…. iallafall ett litet tag. Sen kommer sommarläger, resor till stora cuper och obligatoriska försäljningar av julblommor/kakor/ullkläder.

     Transportkostnaderna varje söndagmorgon till en match/turnering på en annan sida stan (inte ens i Stockholm finns det kommunikationer som tar barnen till en annan kranskommun en södag kl 07:30) kostar också en del.

     Njut medan ni kan!

     Spargrisen

 7. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Stort grattis, grymt imponerande och inspirerande utveckling! 11 000 kr i matkostnad, inkluderade det typ utelunch varje dag?

  Trevlig onsdag!

  • HerrIGMR

   Tack DS! Si senor – inga matlådor utan utemat varje lunch. Dessutom körde jag till matställena… *skämskudde*

 8. Hooloovoo

  Det trista med undertian är att det är enbart vegetariska recept. Vi allätare tycker det är rätt trist mat.

  • HerrIGMR

   Så kan det klart vara – nu tycker ju jag att de är grymma och goda men smaken är som baken.

   Då kanske coops 4 pers 80 kr smakar bättre? https://www.coop.se/recept/4-personer-80-kr/

   De blandar kött, fisk och vegetariska recept. Om man vill ha inspo det vill säga.

  • A

   Fast en allätare äter ju allt och då borde du ju äta vegetariskt minst några gånger i veckan ?

   • Mer deg mindre kneg

    “Vi” allätare äter allt, de gör att vi inte behöver slå oss på bröstet med olika benämningar, vi äter mat helt enkelt, ibland med kött ibland med fisk ibland bara en soppa av tomat, men de är mat plain and simple.

 9. Han

  Häftigt att portföljen verkar ha kommit i självsvängning så att säga 🙂 Längtar efter det själv, när snöbollseffekten blir påtaglig!

  • HerrIGMR

   Ja nu börjar det märkas. 1% är 7000 + kronor. Inte längesedan det var 700 kronor…

   Trevlig helg!

 10. Utdelningsbagaren

  Grattis, grymt imponerad!

  • HerrIGMR

   Tack Bagis!

Kommentera