Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

KISS principen och “stay the course”

Vi kör KISS principen kombinerat med mantrat “stay the course” när det gäller vårt sparande.

Det ser likadant ut vid varje löning och det ser likadant ut varje gång det trillar in extrapengar. Vi gör samma sak hela tiden. Inga försök att tajma marknaden, inga försök att vara smarta och inga försök till något fuffens ö.h.t. gällande sparandet.

Analysen från början och inspirationen har hämtats från FIRE rörelsen. Köp indexfonder och äg därmed små bitar i många företag. Sikta inte på större avkastning än marknaden i stort. Över tid sätter man dock en boll i rullning i och med ränta på ränta effekten. 10% avkastning per år över tid dubblar dina pengar på sju år. Magiskt. Detta och just detta är det vi tagit rygg på, inga smarta klipp eller liknande.

KISS principen

Vad är nu detta för snusk? Jo det ska jag tala om. Detta är en designpricip som myntades i den Amerikanska flottan på 1960-talet. “The KISS principle” står för “Keep It Simple, Stupid”.

KISS principen menar att alla system fungerar bäst om man håller dem enkla snarare än komplicerade. Därför måste enkelhet var ett av målen inom design och när man bygger system. Onödig komplexitet skall undvikas.

Detta har vi anammat när vi la vår investeringsfilosofi. Två spår, ett för månadssparandet och ett för extrapengarna.

Stay the course

Det sägs att de investerare som lyckas bäst är de som glömmer bort sitt sparande. Hemligheten för oss är alltså att dels inte vara och pilla i sparandet. Vi gör samma, om och om igen oavsett.

Vid lön öppnar vi en lönecava och gör en antibudget. Där och då sparar vi in de pengarna på Lysa. Trillar det in en extrapeng kör jag in dem i princip omgående på Avanza och gör fondinköpet direkt.

Vid extraordinära händelser som december 2018 dippen eller för all del coronadippen vi är i nu – försöker vi göra mer av samma. Alltså spara mer. Inte pilla, inte ändra om, inte sälja. Vi lever lite snålare och puttar in mer i sparandet om vi kan.

Skulle tvivel uppstå på vad vi håller på med fattar vi varandras händer, ser varandra djupt i ögonen, tar ett djupt andetag och läser vår investeringsfilosofi igen tillsammans i kör. Nej kanske inte så men vi påminner varandra om vad vi ska göra. Stay the course.

Det kan tyckas tråkigt att göra samma sak om och om igen. Ingen spänning och inget kul. Grejen med detta är att vi slipper ligga sömnlösa. Inga tankar på att sälja, köpa eller tajma. Vi ägnar den tiden och det head spacet åt det vi siktar mot med FIRE. Vara tillsammans, trädgård, böcker, motion och det där. Sparandet är satt på autopilot.

Sådana är vi och detta passar oss men man gör så klart som man vill och det som passar ens egen situation.

Hur ser då detta ut i praktiken?

Med risk för att verka sjuk i huvudet tar vi månadssparandet först.

KISS principen
Lysa från start feb 2018. Grön prick är insättning. Vi har försökt spara lite mer i denna dipp som ni ser. I början byggde vi pengabuffert, därav färre prickar i starten.

Så hur var det då med extrapengarna? Vi tar en titt på våra köp i Spiltan Investmentbolag. Jag lovar – jag är inte manisk men jag är dock väldigt bra på att följa uppsatta regler.

IGMR regel : extrapengar investeras D I R E K T.

I Spiltan Investmentbolag kan man investera så lite som 50 kronor. För alla extraknäck där det är möjligt, har jag satt vårt avanzakonto för utbetalning. Alltså trillar det inte pengar där ganska ofta. Jag väntar alltså inte till jag har x antal kronor utan även småpengar investeras direkt.

Varje blå cirkel med ett “K” representerar ett köp.

Sådana är vi – rätt eller fel. Det passar oss men kom ihåg – min mormor sa alltid på bred skånska: “så många skinn, så många sinn”. Andemeningen är att vi är alla olika och det är ju gött.

Signatur

4 kommentarer

 1. FruEfficientBadass

  Haha du är för rolig. MÄNGDEN blå pluppar!! Men jag håller helt med dig (även om jag inte alltid levt exakt därefter), KISS är obetalbart bra. Man ser alla savvy människor som håller på att jiddra runt med sina finansiella planer, ska outsmarta marknaden och satsa på “rätt häst”. Inte sällan samma människor som sen bränner iväg hela sitt innehav på en husrenovering eller dyr resa. Eller folk som har ostädade innehav med en gnutta här, en skvätt där och till slut vet de knappt själva vad de har. Enkelheten vinner. Och ihärdigheten, som du skriver.

  • HerrIGMR

   Jag har hållt på detta inlägg ett tag pga mängden pluppar. “Folk kommer tro att jag är galen” 🙂

   KISS + stay the course är så enkelt och bra. Faktum är att det är du som introducerade KISS för mig (hur nu det låter)… Men så är det – din blôgg har inspirerat tonvis. Tacofärs för det!

 2. Louise

  Jag försöker också köra KISS-metoden, gällande i princip allt :-). Nu har jag iofs en del investerat i utdelningsaktier också, men då kör jag ju större Investmentbolag, så det är rätt simpelt det också. KISS-metoden skall ICKE underskattas 🙂

  Mvh Louise

  • HerrIGMR

   Ja jag med. Det är så skönt att kapa hörn och inte bara nörda in sig allt för mycket. Den enkla vinner ofta. En sådan sak jag brottas med nu är att så på friland eller förodla inne. Jag H A T A R att förodla inne och missar ofta avhärdningen på något sätt. Eller så råkar jag ta i stjälken vi omplantering med död och död som resultat. Skönast att bara strössla på friland och få 80 % av resultatet eller mer.

   Spiltan Investmentbolag är ju eg samma. Dock återinvesteras utdelningen automatiskt vilket är så KISS:igt som det kan bli 😉

Kommentera