Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Tälta på Österlen – två underbara helger i tält

Tälta på Österlen – 2018 när vi började vår omställning av livet började vi också testa saker vi tidigare inte gjort. Det kunde vara allt möjligt som att hyra ut vår bil eller att åka på tågsemester. En av sakerna vi gjorde var att vi lånade tält och annan utrustning av några vänner. Tältet slog vi upp på Ekna Naturcamping utanför Växjö och hade en väldigt fin natt där. Den natten gav mersmak och därför valde vi att i år lägga en slant på att köpa eget tält och annan utrustning.

Tanken var att vi skulle paddla kanot i Immeln ett par dagar och övernatta på någon av öarna. Men, Covid-19 ökade trycket på Immeln och sådana aktiviteter (plan B var Ivösjön) vilket gjorde att allt var fullbokat de dagarna vi tänkt oss.

Så där stod vi med tält och alles med våra frugala skägg i brevlådan. Tillbaka till ritbordet.

Tälta på Österlen – hitta en bra plats

Vi har några grannar som har downshiftat rejält. De är nästan alltid iväg på något och därför gick frågan till dem. “Österlen” var det rungande svaret och det tipsades hej vilt om att tälta vid närheten av “Prästens Badkar” bland annat. Erik på Kajak.nu gav också några goa tips. Vi öppnade google maps, blundade +pekade och hamnade själva ungefär vid Haväng.

Utan att veta så mycket om en bra tältplats annat än att man inte tältar nära bebyggelse och inte i naturskyddade områden styrde vi bilen mot Österlen.

Väl framme var det helt fullt med badsugna sommargäster precis överallt och vi fick bevittna det bilkaos som det skrivits om i tidningarna. Till slut hittade vi en parkeringsplats och vandringen bort från alla horder av människor började.

Vi fick gå en ganska bra bit innan vi hittade en lugn och folktom plats nära stranden – men vi hittade den.

Tälta på österlen
Första parkett
Tälta på österlen
Rätt trevlig syn på morgonen.
Upplevelsen

Jag tror att det är en underdrift att påstå att vi är ganska frälsta både i platsen och i själva tältandet. Tanken var att vi bara skulle tälta en helg men vi packade allt ihop oss helgen därpå och tältade på nästan samma plats igen. Det var bara så skönt.

Tempot sjunker och fokus och aktivitet går ner på det konkreta. Promenaderna, kokkaffe, bada, laga mat, sätta upp tält. Att frigöra sig från allt det där andra som upptar vardagen ger head space och helt plötsligt tar samtalen och vårt umgänge i familjen en annan form.

Det finns tid för samtal och det finns tid att bara sitta tysta och glo. Det mesta under dagen sker spontant och tiden, vädret, magen och energin styr vad som sker, inget schema.

Fru IGMR älskar att bada och simma vilket hon verkligen gjort här. Dagen börjar med ett dopp och kvällen avslutas med ett dopp och att bli varm framför brasan. Det är så enkelt och det är så bra.

Man är närvarande på ett annat sätt när det är färre saker att hålla koll på. Som ett exempel upplevde jag skiftningen mellan land- och sjöbris för första gången exakt när det skedde. Det var ganska mäktigt att känna hur vinden bara vände framåt kvällen.

Enkelheten

Det jag slås av är också enkelheten. Dels i att tälta och hur man upplever dagarna men också enkelheten i att ta sig fram (nu väger ryggsäcken en del men thats it).

I början av sommaren funderade vi på både husbil och annat men processen kokade ner till enklast möjliga – tält. Det är skönt att kunna bära det du behöver på ryggen och inte mer än så. Ingen bilskatt, ingen service – det gillar vi.

Stranden österlen
Efter bad blev IGMR junior kvar på stranden i 15-20 min och bara stod och glodde på havet. Hans arma fader smygfotade förstås.

Utrustningen

Texten nedan innehåller affiliatelänkar till Outnorth där vi köpt vår utrustning. Det innebär att gör du ett köp kan en ersättning utgå till oss.

Väskor

I och med att vi är noviser eller “n00bs” (som IGMR junior säger) på detta med tältande var de två helgerna en väldigt bra övning. Det finns vissa kritiska moment och det första är packningen. Vi hade med oss allt för mycket och skrymmande saker första helgen. Det var ett litet helvete att kånka på samtidigt som allt inte användes.

Till andra helgen hade vi köpt en begagnad vandringsryggsäck från Haglöfs från lokala FB gruppen för en femhundring(!). Denna väska tillsammans med klassiska utforskarväskan The North Face – Base Camp Duffel Bag, som vi redan äger, gick det lättare helg två.

Matlagning

Trangiaköket 25-2 UL som vi köpte nytt fungerade utmärkt och jag uppskattar spritköket mer än gasolköket som vi lånade 2018. Köket tillsammans med säkerhetsbränsleflaskan från Trangia gjorde matlagningen enkel. Storleken på köket är perfekt för tre personer. Jag uppskattar också kaffekannan som tillsammans med hederligt kokkaffe förgyllde dagarna. Vi valde ett kök utan teflonbeläggning eftersom miljö och hälsa gillar det bäst.

trangia tält
Frukost på gång en dimmig morgon.

En nagelborste fungerade utmärkt som diskborste och tog lite plats. Diska gjorde vi i havet helg två. Det blev för jobbigt att bära diskvatten. Lesson learned.

Vi köpte också bestick, kåsor och tallrikar vilka tillsammans tar lite plats och väger lite vilket är tacksamt på tur.

havregrnhavregrynsgröt
Lyx är havregrynsgröt kokad på mjölk kryddad på ceylonkanel från Lidl.
Tältet och sova

Tältet vi har köpt är ett tunneltält för tre personer. Vi valde mellan Urberg G5 och Bergans Fjell 3 tunneltält. De är ganska likvärdiga i storlek och vikt (dryga tre kilo) men vårt val föll på Urberg G5 på grund av alla fina recensioner men främst på grund av att de hade rea på det tältet just då.

Tältet har fungerat fint och vi uppskattar att det är rymligt och har bra förvaring för utrustning i absiden (typ förtält på tältlingo). Tältet är lätt att sätta upp (under 10 minuter) och är lätt att packa ihop.

För att sova skönt har vi valt ett lyxigare och uppblåsbart liggunderlag Urberg Airmat Nova. Det tar väldigt lite plats ouppblåst och väger väldigt lite. Man sover skönt och de är lätta att blåsa upp och att tömma på luft.

Förbättringar

Vi är ganska eniga om att vi måste köpa handdukar som väger mindre och tar mindre plats än vanliga frotté. Dessutom är kuddsituationen en klar kandidat för förbättring. Fru IGMR envisas med att ta med en riktig kudde och det krullar sig i hela kroppen på mig då en kudde tar upp en halv ryggsäck.

Vattensituationen är också en sådan som behöver ses över. Nu har vi tagit med vatten i petflaskor men det finns säkert någon lite mer formbar lösning man kan ha i botten på ryggsäcken.

Pengarna

Kostnaden för alla inköp hamnar runt 7 000 kronor och det har varit värt varenda jäkla öre. Vi har hittat något vi vill göra mer av och vi har fått många fina minnen tillsammans.

promenad österlen
Funderar på att ha denna som print på väggen. Herr IGMR gillar.
tälta på österlen
Kossa mu.
tälta på österlen häst.
Han vågade sig fram. Dessa går fritt på ett stort område.
får
Fåren är bara för söta.
haväng
Dramatik över oss.
Brasan på stranden. Good times.

Vill också passa på att ge ett boktips av Markus Torgeby som skrivit en av mina favoritböcker – “Löparens Hjärta“. “Sova ute” släpptes 2019 och behandlar utomhuslivet – både de mjuka och filosofiska delarna samt ger handfasta tips om det praktiska.

Markus var också med i P1 Naturmorgon i februari i år där de följer med på en tältnatt. Kort 11 minuters lyssningstips.

Har ni några pärlor att besöka med tält eller tälttips till oss tältn00bs?

Signatur

40 kommentarer

 1. eriksjos

  Så kul att läsa! Låter verkligen som familjelycka på riktigt istället för att shoppa sig glada som de flesta andra försöker med 🙂 Finfina bilder dessutom. I ett annat hörn av skåne är Grytskärs vindskydd och Hovs hallars vindskydd fina platser tycker vi. Vindskyddet i Grytskär ligger i en fin liten dunge en bit från vattnet. Vindskyddet vid Hovs hallar ligger en bit upp och är nybyggt i våras, där har vi inte övernattat ännu, finfin trakt. Längs Raslången är också finfint.

  • Herr IGMR

   Exakt så och tack. Fotografi var en passion förr med mörkrum och alles. Skulle vilja ta upp det igen men tiden. En försöker iaf tänka till lite innan en bild tages med mobilen 🙂

   Goa tips – uppskattas! Hovs Hallar har vi hängt en del i sommar. Underbart ställe.

   • eriksjos

    Gött att man nu kan fotografera och “mörkrumma” direkt i mobilen 🙂 det tar sig!

    • HerrIGMR

     Framtiden är här!

 2. Ekonomisk Frihet Nu

  Vackra Österlen!
  Intressant läsning. Önskar att jag inte var tältskadad från barnsben, iskallt på natten och kokande på morgonen. Men antar det hänt endel med tälten.
  Kan tips om området kring Söderåsen nationalpark.

  • Herr IGMR

   Själv är jag tältskadad från lumpen. Sov ute större delen av 10 månader i tältduksdraget. Men i vårt tält har vi det riktigt bekvämt. Blir det kallare tältturer får vi köpa bättre sovsäckar inser jag dock…

   • Herr IGMR

    Och söderåsen ja – underbart ställe. Måste hitta ett bra ställe för bilen dock. Vanliga parkeringen är alltid full och det är för mycket folk. Tips?

    • F-lediga läraren!

     Parkeringen i Röstånga (anledningen till att jag känner till den är att syrrans familj bor där) brukar vara mindre full, men då är det liten bit att gå till själva naturum söderåsen!

     • HerrIGMR

      Gött! Tänker också att man kanske kan lixom parkera på andra sidan och nå bra ställen kanske. Ska glo Google maps.

 3. Louise

  Men åh vad härligt det låter! Skulle absolut kunna tänka mig något liknande! Fina bilder också 🙂

  • Herr IGMR

   Vi blev lite tagna på sängen hur mycket vi gillade det. Tack!

 4. Internetcyklist

  Vad hade ni för gasolkök första gången? Jag älskar gasolbrännaren som finns till Trangia. Mycket smidigare än sprit. PS. Gasen är billigare på biltema än tex Intersport som säljer “Trangia” gas.

  • HerrIGMR

   Vi lånade ett MSR suerlättvikts. Det var smidigt men är allt rätt förtjust i spritköket. Bra tips med Biltema. Har själv köpt en hel del gas där till ogräsbrännaren.

 5. Spargrisen

  Resehandduk!
  Kan köpas på tex Sidenselma som säkert har en hemsida (bor själv nära storstan så jag har köpt direkt i butiken). Det finns i olika material. Dels råsiden men då måste man ha specialtvål för att tvätta, dels nåt konstmaterial. Kan ibland ta tid att torka, men det gör ju en vanlig i frotté också. Och den är inte ohemult dyr heller. Men ni kanske inte behöver köpa en var, utan kan börja med endast en för att känna efter om det är nåt för er.
  En väldigt bra studentpresent också. För i normala tider så vill ungdomar gärna ut och resa när de är klara med gymnasiet.
  Själv har jag nog fyllt min tältningskvot med råge genom åren. Men med fint väder och inte allt för tung packning så kanske det blir av igen nåt år.

  • HerrIGMR

   Oh bra tips! Kollade in sidan och det var helt ok priser. Tre frottéer tar rätt mycket plats…

   Och tältandet. Man kan ju om man har en bra sovsäck köra vindskydd. Det är ännu lättare 🙂

   • Alice

    Ett annat alternativ är Engelsons som har resebadlakan i mikrofiber som ska vara “snabbtorkande och superabsorberande, kompakt och lätt”. Har inte testat det själv än men funderat på att köpa.

    • K

     Vill bara “varna” för vissa microfiberhanddukar. Köpte till familjen, såg ut som frotté och torkar snabbt och är lätta. Så långt allt väl.
     Men, går bara att tvätta i 40 grader och dess noppiga struktur och material SUGER åt sig allt skräp. Så, hamnar den på marken på lite torrt gräs, så är den fylld och går inte att skaka ren. Tror det är Urberg.
     Bara en återkoppling. ?

     • HerrIGMR

      Bra där. För redan frotté är jobbigt på torr mark…

  • Semimalisten

   Håller med! Har själv en resehandduk i råsiden som tar väldigt lite plats! Man kan tvätta den med Y3 (som ju även finns som flytande tvättmedel) har jag trott och gjort 🙂

   • HerrIGMR

    Gutt – tacofärs för tips!

 6. Lupinerna

  Vad roligt! Vi köpte också ett tält i år (fynd, Marketplace) men har bara varit ute en gång sen har det inte riktigt klaffat. Vi tältade två familjer vid Raftarp i Snogeholm. Det är en tältplats och vanlig toalett finns i en intilliggande byggnad, väldigt smidigt när man har mindre barn med sig. Förra året tältade vi i samma uppsättning i Liagården på Söderåsen. Det var väldigt mycket folk men också årets sista varma helg. Nästa tältning planeras på Ravlundafältet, borde vara i närheten av där ni tältade?

  Man blir verkligen bättre på packning. Jag köpte microfiberhanddukar på Naturkompaniet för massa år sen. De är släta och tar noll plats, funkar bra att ha med på kvällsbad också när man vill packa lätt. Finns också badlakan i linne som tar liten plats.

  Bada i havet är det bästa.

  • HerrIGMR

   Yes – Ravlunda är exakt där vi var. Spännande med militär närvaro tycker den lille. Skall dock vara försiktig för blindgångare och annat. Instruera kidzen att inte plocka upp saker de hittar. Vi hittade patroner, dock avfyrade. Magiskt ställe oavsett.

   Handdukarna ska vi nock ta oss en koll på vad vi tycker om. Helt klart måste vi uppgradera oss.

 7. JS

  Tack för fint inlägg! Vi tältar relativt ofta och har alltid med oss vårt trangiakök som går på gas. Gröt blir det förstås alltid till frukost men jag tycker själv att det är ganska svårt att hitta rolig mat till lunch och middag. Det går inte att ta med mat som är kylvaror eftersom det inte går att hålla den kall. Har du några roliga tips? Vad brukar ni äta?

  • HerrIGMR

   Första kvällen håller sig kylvarorna och kanske till dagen efter om man tar med dem frysta. Ska erkänna att jag är barnsligt förtjust i pulvermos så det brukar det bli. Annars är denna enkel: https://undertian.com/recept/enklaste-currygrytan/ (men då måste man ge ungen ngt annat).

   Brie och baugette är också fint på kvällen.

 8. The Dividend Story

  WOW!!! Det där ser (och låter) helt magiskt ut! Jag vet inte vad jag ska säga, blev mållös här 🙂 Det måste jag testa nästa år 🙂

  • HerrIGMR

   Ja det måste du! 🙂 Tänker att du är en perfekt kandidat. Tänk barfotalöpning i sanden.

 9. Skogsanna

  Inga tips på tältplatser från mig då jag som vanligt är i andra änden av landet.

  Instämmer däremot i badlakan i råsiden, lätta och torkar fort. Tvättas med linoljesåpa som är billigare än specialtvättmedel. Funkar till ullunderstället också.

  Instämmer även i Trangia med gasbrännare, smidigt och bra.

  Istället för kudde så brukar jag packa kläderna i packpåsar som finns där resväskor säljs. De finns i set i olika storlekar så man får välja själv.

  Hälsningar från hon som inte tältar annat än i militärtält med kamin och eldvakt!!!

  • HerrIGMR

   Packpåse eller örngott med kläder har jag fått som tips. Testade det förra gången men blev mobbad av de andra två som låg där med sina gigantiska kuddar. Sov ändå helt ok på det… Kanske blir det rea eller erbjudande alt begagnat som dyker upp.

   Militärtältet har för många lumpenminnen och för många eldvaktsnätter förknippat med det. Har du/ni ett eget?

   • Skogsanna

    Nej det räcker med de gångerna som mitt engagemang i Hemvärnet kräver tältövernattning.

    • HerrIGMR

     Har en granne som är med och han är rätt frälst…

     • HerrIGMR

      Fråga – måste man göra GMU om man gjort lumpen. Hittar inget tydligt svar.

     • Skogsanna

      Svar på nästa fråga. Ja man måste göra GMU även om man gjort lumpen. Möjligen undantaget om du nyss har gjort den.

      Roligare att ansluta sig till en frivilligorganisation som Bilkåren om du vill köra lastbil och bandvagn.

 10. hanna

  Tillägg på handduksfronten. Jag använder en hamam handduk den tar ju större plats än siden handduk men mindre än frotte. Fördelar är att min hamam är helt i bomull så även om det stod att den bara skulle tvättas i 40 så kör jag den i 60 emellanåt. Verkar finnas gott om olika hamamhanddukar så vet inte hur andra affärer och märkens handdukar är i storlek

  • HerrIGMR

   Snyggaste handdukarna hitills! https://hamamco.se/

   Gillas!

   • Lupinerna

    Använder dessa på Kallis och stranden. Älskar dem men de torkar lite långsamt för friluftssammanhang…

    • HerrIGMR

     Ah. Fru IGMR fick habegär på dem till hemmet 🙂

 11. Arbetsplanen

  Ser riktigt nice ut 🙂
  /Arbetsplanen

 12. eriksjos

  När det gäller handdukar använder från SeaToSummit sen en hög med år. Kompakta och torkar fort samt luktar inte skunk efter ett tag. Ganska vanligt med syntethanddukar som blir ofräscha rätt snabbt och är svåra att få friska igen.
  Kudde kör vi med vanligt örngott och så dunjackan däri och ibland en tröja beroende på underlag/humör 🙂

  • IGMR

   Tack för tips! Hade siktet på Grytskär idag men regnet för att det blir vindskyddslunch hemomkring istället.

   • eriksjos

    Grytskär finns kvar. Här blev det sofflunch ?

Kommentera