Tälta på Österlen – 2018 när vi började vår omställning av livet började vi också testa saker vi tidigare inte gjort. Det kunde vara allt möjligt som att hyra ut vår bil eller att åka på tågsemester. En av sakerna vi gjorde var att vi lånade tält och annan utrustning av några vänner. Tältet slog vi upp på Ekna Naturcamping utanför Växjö och hade en väldigt fin natt där. Den natten gav mersmak och därför valde vi att i år lägga en slant på att köpa eget tält och annan utrustning.

Tanken var att vi skulle paddla kanot i Immeln ett par dagar och övernatta på någon av öarna. Men, Covid-19 ökade trycket på Immeln och sådana aktiviteter (plan B var Ivösjön) vilket gjorde att allt var fullbokat de dagarna vi tänkt oss.

Så där stod vi med tält och alles med våra frugala skägg i brevlådan. Tillbaka till ritbordet.

Tälta på Österlen – hitta en bra plats

Vi har några grannar som har downshiftat rejält. De är nästan alltid iväg på något och därför gick frågan till dem. ”Österlen” var det rungande svaret och det tipsades hej vilt om att tälta vid närheten av ”Prästens Badkar” bland annat. Erik på Kajak.nu gav också några goa tips. Vi öppnade google maps, blundade +pekade och hamnade själva ungefär vid Haväng.

Utan att veta så mycket om en bra tältplats annat än att man inte tältar nära bebyggelse och inte i naturskyddade områden styrde vi bilen mot Österlen.

Väl framme var det helt fullt med badsugna sommargäster precis överallt och vi fick bevittna det bilkaos som det skrivits om i tidningarna. Till slut hittade vi en parkeringsplats och vandringen bort från alla horder av människor började.

Vi fick gå en ganska bra bit innan vi hittade en lugn och folktom plats nära stranden – men vi hittade den.

Tälta på österlen
Första parkett
Tälta på österlen
Rätt trevlig syn på morgonen.
Upplevelsen

Jag tror att det är en underdrift att påstå att vi är ganska frälsta både i platsen och i själva tältandet. Tanken var att vi bara skulle tälta en helg men vi packade allt ihop oss helgen därpå och tältade på nästan samma plats igen. Det var bara så skönt.

Tempot sjunker och fokus och aktivitet går ner på det konkreta. Promenaderna, kokkaffe, bada, laga mat, sätta upp tält. Att frigöra sig från allt det där andra som upptar vardagen ger head space och helt plötsligt tar samtalen och vårt umgänge i familjen en annan form.

Det finns tid för samtal och det finns tid att bara sitta tysta och glo. Det mesta under dagen sker spontant och tiden, vädret, magen och energin styr vad som sker, inget schema.

Fru IGMR älskar att bada och simma vilket hon verkligen gjort här. Dagen börjar med ett dopp och kvällen avslutas med ett dopp och att bli varm framför brasan. Det är så enkelt och det är så bra.

Man är närvarande på ett annat sätt när det är färre saker att hålla koll på. Som ett exempel upplevde jag skiftningen mellan land- och sjöbris för första gången exakt när det skedde. Det var ganska mäktigt att känna hur vinden bara vände framåt kvällen.

Enkelheten

Det jag slås av är också enkelheten. Dels i att tälta och hur man upplever dagarna men också enkelheten i att ta sig fram (nu väger ryggsäcken en del men thats it).

I början av sommaren funderade vi på både husbil och annat men processen kokade ner till enklast möjliga – tält. Det är skönt att kunna bära det du behöver på ryggen och inte mer än så. Ingen bilskatt, ingen service – det gillar vi.

Stranden österlen
Efter bad blev IGMR junior kvar på stranden i 15-20 min och bara stod och glodde på havet. Hans arma fader smygfotade förstås.

Utrustningen

Texten nedan innehåller affiliatelänkar till Outnorth där vi köpt vår utrustning. Det innebär att gör du ett köp kan en ersättning utgå till oss.

Väskor

I och med att vi är noviser eller ”n00bs” (som IGMR junior säger) på detta med tältande var de två helgerna en väldigt bra övning. Det finns vissa kritiska moment och det första är packningen. Vi hade med oss allt för mycket och skrymmande saker första helgen. Det var ett litet helvete att kånka på samtidigt som allt inte användes.

Till andra helgen hade vi köpt en begagnad vandringsryggsäck från Haglöfs från lokala FB gruppen för en femhundring(!). Denna väska tillsammans med klassiska utforskarväskan The North Face – Base Camp Duffel Bag, som vi redan äger, gick det lättare helg två.

Matlagning

Trangiaköket 25-2 UL som vi köpte nytt fungerade utmärkt och jag uppskattar spritköket mer än gasolköket som vi lånade 2018. Köket tillsammans med säkerhetsbränsleflaskan från Trangia gjorde matlagningen enkel. Storleken på köket är perfekt för tre personer. Jag uppskattar också kaffekannan som tillsammans med hederligt kokkaffe förgyllde dagarna. Vi valde ett kök utan teflonbeläggning eftersom miljö och hälsa gillar det bäst.

trangia tält
Frukost på gång en dimmig morgon.

En nagelborste fungerade utmärkt som diskborste och tog lite plats. Diska gjorde vi i havet helg två. Det blev för jobbigt att bära diskvatten. Lesson learned.

Vi köpte också bestick, kåsor och tallrikar vilka tillsammans tar lite plats och väger lite vilket är tacksamt på tur.

havregrnhavregrynsgröt
Lyx är havregrynsgröt kokad på mjölk kryddad på ceylonkanel från Lidl.

Tältet och sova

Tältet vi har köpt är ett tunneltält för tre personer. Vi valde mellan Urberg G5 och Bergans Fjell 3 tunneltält. De är ganska likvärdiga i storlek och vikt (dryga tre kilo) men vårt val föll på Urberg G5 på grund av alla fina recensioner men främst på grund av att de hade rea på det tältet just då.

Tältet har fungerat fint och vi uppskattar att det är rymligt och har bra förvaring för utrustning i absiden (typ förtält på tältlingo). Tältet är lätt att sätta upp (under 10 minuter) och är lätt att packa ihop.

För att sova skönt har vi valt ett lyxigare och uppblåsbart liggunderlag Urberg Airmat Nova. Det tar väldigt lite plats ouppblåst och väger väldigt lite. Man sover skönt och de är lätta att blåsa upp och att tömma på luft.

Förbättringar

Vi är ganska eniga om att vi måste köpa handdukar som väger mindre och tar mindre plats än vanliga frotté. Dessutom är kuddsituationen en klar kandidat för förbättring. Fru IGMR envisas med att ta med en riktig kudde och det krullar sig i hela kroppen på mig då en kudde tar upp en halv ryggsäck.

Vattensituationen är också en sådan som behöver ses över. Nu har vi tagit med vatten i petflaskor men det finns säkert någon lite mer formbar lösning man kan ha i botten på ryggsäcken.

Pengarna

Kostnaden för alla inköp hamnar runt 7 000 kronor och det har varit värt varenda jäkla öre. Vi har hittat något vi vill göra mer av och vi har fått många fina minnen tillsammans.

promenad österlen
Funderar på att ha denna som print på väggen. Herr IGMR gillar.
tälta på österlen
Kossa mu.
tälta på österlen häst.
Han vågade sig fram. Dessa går fritt på ett stort område.
får
Fåren är bara för söta.
haväng
Dramatik över oss.
Brasan på stranden. Good times.

Vill också passa på att ge ett boktips av Markus Torgeby som skrivit en av mina favoritböcker – ”Löparens Hjärta”. ”Sova ute” släpptes 2019 och behandlar utomhuslivet – både de mjuka och filosofiska delarna samt ger handfasta tips om det praktiska.

Har ni några pärlor att besöka med tält eller tälttips till oss tältn00bs?

Signatur